زنان وجهاد سیاسی علیه ظلم واستبداد

مقدمه  از دید قرآن کریم وسنت نبوی ، زنان دارای شآن…

خیزش زنان هرات؛ آزمون مردانگی فراقومی  و تجلی همبستگی ملی

نویسنده: مهرالدین مشید هتک حرمت به زنان هرات؛ پرده از سیمای…

         چه باید کرد 

چه  با ید  کرد  ها  بسیا  ر گشته  از ینکه  راه …

باسط محمد غریب

آقای "باسط محمد غریب" (به کُردی: باست حەمە غەریب) شاعر…

طالبان نماد خشونت، تبعیض و سرکوب علیه زنان و دختران

شباهنگ راد یکی از مهم‌ترین روایت‌ها در تبیین پدیدهٔ طالبان این…

دیار حلبچه‌ای

شاعر کُرد زبان "دیار حلبچه‌ای" (به کُردی: دیار هه‌له‌بجه‌یی) با…

ایدئولوژی ستیزان؛ خود ایدئولوژی گرایند

ideologie . آرام بختیاری ایدئولوژی انسانی؛ ضروری، مفید و رهایی بخش است.  ایدئولوژی؛…

 پری قره‌داغی

بانو "پری قره‌داغی" (به کُردی: پەری قەرەداخی) شاعر معاصر کُرد،…

از صنف درس تا پشت فرمان؛ روایت یک نسل

نویسنده: مهرالدین مشید آینه غربت؛ روایت زندگی یک نسل در یک…

جبار صابر

استاد "جبار صابر" (به کُردی: جەبار سابیر) شاعر معاصر کُردزبان…

بیاد دنیای امن و آزاد

رسول پویان نفت و گاز اول فروغ منزل و کاشانه شد بعد…

اهمیت ژئوپولتیک و ژیواکونومیک دهلیز واخان؛

پاکستان در اندیشه کنترول کامل این دهلیزحیاتی: کریدور واخان (Wakhan Corridor)،…

ډرونونه، سیم‌کارتونه او ټکنالوژیک جنګ

ليکنه: حميدالله بسيا په اوسنۍ نړۍ کې د جګړو بڼه تر…

طالبان و بازی‌های پنهان؛ از فرافکنی سیاسی تا مهندسی استخباراتی

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و نبرد روایت ها؛ بازی های سیاسی…

مپیندارید یاران!

امین الله مفکرامینی  2026-02-06! مپنــــدارید یـاران که من دیوانــــــه ام زخودغافل وبــا خلق…

دورنمای پایان نزاع‌های گروهی و قومی در افغانستان؛ فرصت‌ها و…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در بیش از دو سدهٔ اخیر، افزون…

توافقنامه همکاری نظامی روسیه و افغانستان

ضرورت دوجانبه و برمبنای منافع طرفین : منافع روسیه ؛ افغانستان با…

بازخوانی تحولات افغانستان؛ از بن بست سیاسی تا تحول اجتماعی

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در آستانهٔ دگرگونی؛ از متن استبداد تا…

چگونگی آبیاری  زمین های زراعتی

نوشته کریم پوپل مورخ ۲۲ می ۲۰۲۶ آبیاری عملیه رساندن مقادیر کنترل…

پیاوړی لیکوال، تکړه شاعر

له ښاغلي ډاکټر طارق رشاد سره چې د علم، ادب…

«
»

روزبین المللی مهاجرت

هجدهم دسامبر بر اساس فیصله سازمان ملل متحد « روز بین المللی مهاجرت » شناخته شده است ،  دراین روز فرصتی بوجود میآید تا صدایی این « اقلیت محروم » جامعه یی بشری، که تا دو صد ملیون تخمین میشود ، بگوش جهانیان برسد.

این روز برای افغانان در پهلوی بعد بین ا لمللی ، دارایی اهمیت بزرگ ملی میباشد ( مهاجر و مهاجرت در تاریخ کلمات آشنا برای افغانان میباشند و تقویم رسمی کشور « هجری ــ شمسی » واز حضرت آدم و تا پیغمبربزرگ اسلام و … اززمره مهاجران پنداشته میشوند ) ، در بیشتر از سه دهه افغانان بزرگترین رقم مهاجران جهان را تشکیل میدادند و در احوال فعلی نیز بعد از سوریه در مقام دوم قراردارند.

مسله مهاجرت بخشی از تراژیدی افغانستان وداستان غم انگیزازکتاب تاریخ خونباروطن ما پنداشته میشود ، بدینرو:

باید بمثابه داعیه ملی به آن نگاه وپرداخته شود ، این بدان مفهوم است تا علی الرغم تفاوت ها در دیدگاه ها ، باید دولت افغانستان ، پارلمان ، جامعه مدنی ، سازمانهای مدافع حقوق بشر و نهاد های مدافع حقوق افغانان در خارج کشور ، عطف توجه به معضله مهاجران ، بیجاه شدگان و پناهندگان را درگام نخست باید بحیث معضله انسانی وبشری نمایند و در ثانی از دید حق وحقوق آنان که در قوانین ملی وبین المللی مسجل میباشند ، بدان پرداخته شود.

در حالیکه متاسفانه در مراحل مختلف و در هر تغیر تعداد مهاجران بیشترگردیده ودر سال روان عیسوی ما شاهد برآمدن   کتلوی جوانان تحصیل یافته از کشور میباشیم ، باید علل و عواقب آن دلسوزانه بررسی و راه های مقابله قانونی وعملی جستجوگردد.

اظهرمن الشمس است که پدیده مهاجرت از همان آغاز غم انگیز بوده و با اندوه و درد ورنج تداوم میآبد. ملیونها افغان درین چهاردهه در پاکستان و ایران وتا پنج قاره جهان مصایب بیشماری را متحمل گردیده وتا کنون با آن دست و پنجه نرم مینمایند، بازگشتاندن افغانان از دوکشور همسایه با واقعیت های تلخ وطن سازگار نمیباشد. براساس گذارشات مطبوعات مهاجران افغان که در ایران با هزارویک مشکل مواجه اند، به جنگ سوریه سوق میگردند . آنانیکه با تقبل مشکلات عدیده به اروپا میرسند ، با فصل جدید از مصایب مواجه میگردند ، تعداد زیاد افغانان در مسیر راه هلاک ویا در ابحار غرق گردیده اند و بمثابه لکه ننگ بروجدان بشریت قلمداد میگردد ( انجمن پیشنهاد مینماید تا فوتوی غم انگیز طفللک افغان که در زیر نشر گردیده است، بحیث سمبول روز بین المللی مهاجرت ثبت گرددو همچنان از هموطنان ارجمند دوستانه تقاضا میگردد تا این فوتو را در صفحات فیس بوک خویش نشر نموده در پخش وسیع سمبول روز بین المللی مهاجرت  سهیم گردند. )

از ترکیه تا یونان ، ایتالیا ومجارستان مهاجران افغان دوزخ را تجربه مینمایند ومحلات تجمع مهاجران یونان ومجارستان، به استناد اظهارات مسوولین اتحاد اروپا ، حالت بهتر از شکنجه گاه ها را ندارد ( براساس گذارش دو روز قبل اتحادیه اروپا شیوه غیر قابل توجیه مجرم شناختن بر آنان اعمال میگردد  ) ، آنانیکه به اروپای غربی وشمال اروپا میرسند ، با مشکلات جدید ودیپورت جبری مواجه میباشند.

انجمن حقوقدانان افغان در اروپا بمثابه نهاد مدافع حقوق افغانان ، در حالیکه پیوسته طرحها وپیشنهادات خود را دررابطه به مشکلات پناهندگان و مهاجران افغان ارائه نموده است ، یکبار دیگر به تمام مراجع ذیربط در داخل کشور و نهاد های مدنی و مدافعان حقوق افغانان ، دفاع از داعیه ملی مهاجران را مطرح مینماید ، تا همه با اشتراک مساعی در خدمت هموطنان مستمند و مستحق خود قرار داشته و دین انسانی و افغانی ما را ادا نمایم . صدایی مشترک افغانان زمینه آنرامساعد خواهد ساخت تا توجه مراجع ذیربط بین المللی ( سازمان ملل متحد ، اتحاد اروپا و کشور های مربوط ) به معضلات و مصایب مهاجران افغان جلب گردد.

                                                    با احترام

هیاٌت اجرائیه انجمن حقوقدانان افغان در اروپا