زنان وجهاد سیاسی علیه ظلم واستبداد

مقدمه  از دید قرآن کریم وسنت نبوی ، زنان دارای شآن…

خیزش زنان هرات؛ آزمون مردانگی فراقومی  و تجلی همبستگی ملی

نویسنده: مهرالدین مشید هتک حرمت به زنان هرات؛ پرده از سیمای…

         چه باید کرد 

چه  با ید  کرد  ها  بسیا  ر گشته  از ینکه  راه …

باسط محمد غریب

آقای "باسط محمد غریب" (به کُردی: باست حەمە غەریب) شاعر…

طالبان نماد خشونت، تبعیض و سرکوب علیه زنان و دختران

شباهنگ راد یکی از مهم‌ترین روایت‌ها در تبیین پدیدهٔ طالبان این…

دیار حلبچه‌ای

شاعر کُرد زبان "دیار حلبچه‌ای" (به کُردی: دیار هه‌له‌بجه‌یی) با…

ایدئولوژی ستیزان؛ خود ایدئولوژی گرایند

ideologie . آرام بختیاری ایدئولوژی انسانی؛ ضروری، مفید و رهایی بخش است.  ایدئولوژی؛…

 پری قره‌داغی

بانو "پری قره‌داغی" (به کُردی: پەری قەرەداخی) شاعر معاصر کُرد،…

از صنف درس تا پشت فرمان؛ روایت یک نسل

نویسنده: مهرالدین مشید آینه غربت؛ روایت زندگی یک نسل در یک…

جبار صابر

استاد "جبار صابر" (به کُردی: جەبار سابیر) شاعر معاصر کُردزبان…

بیاد دنیای امن و آزاد

رسول پویان نفت و گاز اول فروغ منزل و کاشانه شد بعد…

اهمیت ژئوپولتیک و ژیواکونومیک دهلیز واخان؛

پاکستان در اندیشه کنترول کامل این دهلیزحیاتی: کریدور واخان (Wakhan Corridor)،…

ډرونونه، سیم‌کارتونه او ټکنالوژیک جنګ

ليکنه: حميدالله بسيا په اوسنۍ نړۍ کې د جګړو بڼه تر…

طالبان و بازی‌های پنهان؛ از فرافکنی سیاسی تا مهندسی استخباراتی

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و نبرد روایت ها؛ بازی های سیاسی…

مپیندارید یاران!

امین الله مفکرامینی  2026-02-06! مپنــــدارید یـاران که من دیوانــــــه ام زخودغافل وبــا خلق…

دورنمای پایان نزاع‌های گروهی و قومی در افغانستان؛ فرصت‌ها و…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در بیش از دو سدهٔ اخیر، افزون…

توافقنامه همکاری نظامی روسیه و افغانستان

ضرورت دوجانبه و برمبنای منافع طرفین : منافع روسیه ؛ افغانستان با…

بازخوانی تحولات افغانستان؛ از بن بست سیاسی تا تحول اجتماعی

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در آستانهٔ دگرگونی؛ از متن استبداد تا…

چگونگی آبیاری  زمین های زراعتی

نوشته کریم پوپل مورخ ۲۲ می ۲۰۲۶ آبیاری عملیه رساندن مقادیر کنترل…

پیاوړی لیکوال، تکړه شاعر

له ښاغلي ډاکټر طارق رشاد سره چې د علم، ادب…

«
»

دیدگاهی بر جلسه قریب الوقوع وزرای دفاع ناتو در بروکسل

نوشته از بصیر دهزاد

وزرای دفاع سازمان نظامی ناتو در روز های نزدیک موضوع حضور و یا بیرون ساختن سربازان خویش را از افغانستان مورد بحث، نتیجه گیری و تصمیم قرار میدهند.

سازمان ناتو و بخصوص حکومت جدید رئیس جمهور جیو بایدن باید با یک نتیجه گیری کوتاه و واضیح دریابند که در معامله با طالبان خیلی ها خوش باور بوده « پا در گل نهادند و لی از خار های زهرین آن قبلن اندیشه نکرده بودند». این معامله با عث شدت جنگ ، قتل ، کشتار و حملات تروریستی انتحاری و قتل های هدفمند علم برداران ضد فساد و مدافعان دموکراسی، آزادی های مدنی و ژورنالیستان گردید.

اکنون ثابت گردید که محاسبه و تکیه کردن یک سازمان بزرگ نظامی و دولت آمریکا بر یک دیوار نمناک و غیر قابل اعتماد يعنی معامله با طالبان و حکومت پاکستان ، بحیث یک تجربه ناکام از آب برامد.

اکنون زمان تصمیم مدبرانه و مسئولانه در قبال ختم جنگ، آتش بس دائمی و ادامه پروسه مزاکرات میباشند که طرفین جنگ ،بحیث دوطرف قضیه و منازعه، خود به نتایج و تصامیم مستقلانه برسند که ثبات و ارزش های (حقوق زنان، اطفال، ارزش های جامعه مدنی، دموکراسی بر بنیاد اساسات حقوق بشری و جامعه مدنی ) بزرگ و قابل محاسبه برای نیرو های ترقی خواه و تحول طلب حفظ و نظام سیاسی آسیب پذیر نگردد و نباید: از یک بحران به بحران دیگر رفت. هدف من دفاع از دولت مداران فاسد و غیر قابل اعتماد ملت نه بلکه دولت بحیث یک موسسه سیاسی- حقوقی است که در ۱۹ سال اخیر شکل گرفته است.

آنچه تا کنون ثابت گردیده است که نا معقول ، سبکسرانه، یکجانبه وغیر عادلانه بوده اند اینکه:

– سیاست آقای ترامپ و نماینده مکار و کلاه بردار وی خلیل زاد دیگر برای ملت و سیاسیون و نیرو های اجتماعی افغانستان قابل اعتماد نیستند.

– توافقنامه دوحه میان طالبان و حکومت آمریکا یک پروژه ناکام ، غیر عادلانه و یک جانبه بوده که نه تنها این ناکامی در مزاکرات به اصطلاح بین الافغانی تبلور یافت و آنرا به چالش کشید، بلکه طالبان با یک احساس اعتماد بر پشتیبانی حکومت آمریکا و استخبارات پاکستان از موقف یک برنده اصلی خود را تبارز داده ،غرور و افتخار میفروختند.

– حاکمیت ملی افغانستان در یک معادله و معامله غیر عادلانه و نقض منافع مشروع ملت افغانستان زیر پا گذاشته شده است.

– آقای خلیلزاد دولت مداران دهان پرآب افغانستان را تحت فشار و تهدید وادار ساخت تا بیش از ۵۵۰۰ تروریست تمام عیار طالبان- داعشی – حقانی را آزاد سازد . این تصمیم خام و اشتباه بزرگ دولتمداران افغانستان با عث

گردید که طالبان با توانائی نظامی و جرئت بیشتر جنگ ها را پر دامنه و شدت بخشند. علاوتن آنها با گرفتن دو امتیاز بزرگ یعنی خروج نیرو های آمریکائی و رهائی هزاران زندانی جنایتکاران جنگی و مرتکبین جرایم شدید ضد انسان و انسانیت ، مارش نظامی بر شهر ها ، قریه ها و وارد ساختن تلفات بی حد غیر نظامیان را طراحی و عملی نماید.

– طالبان در هدف ایجاد امارت اسلامی یا سمبول وحشت، ظلم، تبعیض، ترور ، اختناق و دیکتاتوری ضد آزادی های مدنی و بشری شان مصمم تر و محکم تر وارد میدان مزاکرات گردند.

نتیجه: طالبان ، حکومت و استخبارات پاکستان در واقعیت سه برد سیاسی و نظامی را بدست آوردند :

– خروج نظامیان آمریکائی که خواست اساسی حکومت پاکستان و طالبان بوده است.

– توجه تعداد از دولت های دموکراسی لیبرال در حمایت یک پروسه نا عادلانه و از یک حلقه جهنمی و تروریستی قرار گرفتند و طالبان زمینه دید و وادید های سیاسی و دیپلومایک را بدست آوردند.

– آ زادی سیزده هزار زندانیان طالبی در دو مرحله کی یکی با کمال تآسف و یا خم کردن گردن و کمر دولتمداران افغانستان ، تحقق یافت و حق تلفی بزرگ و تاریخی در حق مردم و قربانیان جنگ و کشتار صورت گرفت و در مرحله دومی که باید با تهدید آقای خللزاد باید عملی میشد. به گفته آقای دانش معاون رئیس جمهور در صحبتش اعتراف نمود که « در ماه اگست سال گذشته دولتمداران را تهدید نموده بود که اگر ۷۵۰۰ زندانی طالب را رها نکند، جنگ شدید خواهد شد.»

– القاعده و سائر گروهای تروریستی اسلامی با تمام قوت و نیرو نه تنها در افغانستان فعال تر گردیدند و زیر چتر حمایتی طالبان قرار دارند بلکه دامنه فعالیت شان گسترده تر گردید.

ولی اکنون ؟؟؟؟:

– در هر پروسه باید منافع مشروع بر بنیاد معاهدات و کنوانسیون های بین المللی و همچنان قرار داد امنیتی و توافقنانه استراتیژیک میان دولت افغانستان و دولت آمریکا در نظر گرفته شود.

– مسئولیت دول عضو ناتو ،اخصن آیالات متحده آمریکا ، تعین سرنوشت آینده افغانستان نه بلکه مبارزه علیه تروریزم، آتش بس و صلح دایمی بحیث پیش شرط ادامه مزاکرات بین الافغانی مطرح گردند. باید در هر پروسه به حاکمیت ملی و حق ملت در تعین سرنوشت خود شان احترام گذاشته شود.

– کشور های اعضای ناتو ، اخصن ایالات متحده آمریکا ، باید با مسئولیت و با طرح یک پلان دقیق ، تفاهم با دولت و کسب همه تضمین های قابل اعتماد برگشت نمایند.

– همکاری در عرصه حفظ، تحکیم و تقویت نیرو های مسلح افغانستان یک مسئولیت برزگ ، تاخیرناپذیرو اجتناب ناپذیر ایالات متحده آمریکا و هموندان ناتو در افغانستان باید ادامه یابد.

– ناتو باید با حکومت پاکستان و دستگاه استخبارات آن یعنی آی اس آی بخاطر حمایت و دادن پناه گاه به گروه های تروریستی منجمله القاعده، حقانی و سازمانهای جهنمی دیگر تروریستی تصفیه حساب و هر گونه نفوذ و

فشار را بر آنها وارد نماید تا از فعالیت های تخریبکارانه و حمایت از تروریزم جهانی و منطقوی دستبردار گردند، در غیر آن معضله افغانستان و جنگ نیابتی تداوم و به یک جنگ بزرگ داخلی مبدل خواهد شد.

بدون شک دولت افغانستان هم باید تعهدات خویش را در تطبیق شرایط ناتو و جامعه جهانی قاطع و مصمم ادا نماید:

– برچیدن تمام عوامل نفاق و تبعیض قومی، مذهبی و جنسیتی در دستگاه دولت. دولت و دولتمداران باید با دلالان قوم، زبان و مذهب و زور گویان تنظیمی و محلی قاطعانه و با اراده قوی برخورد نماید و این برخورد نباید سلیقوی و بر اساس تمائلات و مناطق و قوم باشد.

– دولت باید در رفع فساد به تغیر و تبدیل چهره های بدنام ، فاسد، دلال قوم و منطقه و مذهب از یک پست به پست دیگر خاتمه داده چهره های تازه، فساد زدا، مصمم ، با اراده وطنپرست را در پست ها بگمارد.

– دولت مکلف است سیاست های دوگانه، عقب پرده و معامله گرانه را دیگر کنار گذاشته در برابر ملت پاسخگو و صادق باشد.