درنگی در برنامه انتخاباتی آقای اشرف غنی احمدزی
داکتر سخی اشرف زی سیدکاغذ
شعارهای کاذب انتخاباتی آقای اشرف غنی احمد زی
آقای داکتراشرف غنی احمد زی در مبارزات انتخاباتی خویش سه اجماع را ذکرمیکند, اجماع سیاسی, اجماع امنیتی , اجماع اقتصادی که درکمپاین انتخاباتی این شعارها را ازطریق مصاحبه های مطبوعاتی ومناظرات تلویزیونی به شهروندان کشورتوضیح میکند .
آقای اشرف غنی احمدزی شاید متوجه شده باشند که هدف ازاجماع ملی توافق عمومی به یک روش ویا استراتیژی ملی که شهروندان یک کشور توافق کلی درحل مشکلات اجتماعی, اقتصادی وکلتوری کشور داشته وتوسط آن یک احساس مشترک دریک جامعه وملت خلق شود , ولی اگر به عمل کرد و روش های سیاسی آقای اشرف غنی احمدزی در طول ده سال گذشته نظراندازی شود با اجماع ملی که آقای اشرف غنی احمد زی سروصدا بلند کرده قطعا مطابقت ندارد و این ادعای آقای اشرف غنی احمد زی برخلاف به دیده تردید ونا باوری در جامعه افغان ها بدرقه میشود .شعورسیاسی شهروندان افغان دراثر جنگ های سی ساله خیلی انکشاف کرده و فکر نمی شود که به این شعارهای میان تهی وکلمه پردازی مردم را گول زد
شعار دیگر انتخاباتی آن تداوم است , تداوم در چه ؟ تداوم در فرقه گرائی, تداوم در تعصب زبانی, تداوم در سیاست قبیله گرائی ویا تداوم درسیستم سیاسی فاسدی که آقای کرزی اساس گذاشته و یک تعریف مشخص که قناعت جامعه ما را حاصل کند آقای احمدزی دراین مورد داده نتوانسته وطرز تشریح تداوم وی درمصاحبه ها به مانند لکچرهای است که یک معلم به شاگردان خود در یک صنف درسی تفهیم میکند. وهمیش توضیح یک مطلب را به نقاط یک ودو وسه تقسیم بندی میکند . تحلیل گران و صاحب نظران در افغانستان درمورد گفتارهای آقای احمدزی به سوالاتی برخورده اند که بهتراست شخص آقای اشرف غنی احمدزی به شهروندان ودانش پژوهان کشور پاسخ بدهد.
اول : درسانه ها یا بصورت جدی ویا بطور کنایه اصطلاح ” دومین متفکر جهان “را برای معرفی آقای احمدزی استفاده میکنند ولی شخص آقای احمد زی درمورد” دومین متفکر جهان” سکوت اختیار کرده ولب برتائید ویا رد آن نکشوده ولی اکنون وقت آن رسیده که شخص آقای اشرف غنی احمدزی راجع به عنوان” دومین متفکر جهان” توضیحات بدهد که توسط کدام موسسه اکادمیک یا کدام نهاد بین المللی ودرکدام کشوربوی اعطا شده دلیلی که این “عنوان عالی ” به ایشان داده شده چه بوده است ؟ ومردم کشورما همه انتظارتوضیحات جناب شان را دارند دوم : آقای احمد زی درمدت نه چندان دوراظهار داشت که : زبان پشتو را که زبان مرده بود اواولین شخصی است که زبان پشتو را دوباره به کمک تلویزیون شمشاد وژوندون زنده ساخته است وجنا ب شان برای شهروندان افغان باید توضیح کنند که زبان پشتو چه وقت زبان مرده محسوب میشد ؟ که شما وهمفکران شما بخصوص باکمک اسماعیل ایون توانستید که زبان پشتورا زبان قابل پسند برای همه شهروندان وآنهم دریک مدت کوتا یک زبان زنده ومحبوب کشور بسازید ؟ وچه استراتیژی وسیاست های را درهشت سال گذشته برای احیاه زبان پشتودرپیش گرفتید که اخلاف شمااز صد سال به این طرف درست یعنی از زمان محمود طرزی تا امروزبا وجود توجه بی نهایت که به توسعه زبان پشتو داشتند موفق شده نتوانستند پشتو را زبان محبوب بسازند .هدف نهایی سردار محمد هاشم خان , گل محمد مومند وسردار محمد داود خان تعویض زبان فارسی به زبان پشتو بود ودر راه تعمیم وتوسعه زبان پشتو این رهبران سیاسی چه جان فشانی های که نکردند وشخص شما باید توضیح نمائید که در کدام دوره وتوسط کدام رهبرسیاسی کشورزبان پشتو بصوب نابودی سوق داده شده بودکه شما آنرا دوباره احیاه کردید ! آیا این اظهارات شما جفای بزرگ در خدمات , روش ها وعمل کرد رهبران سیاسی گذشته پشتون نیست ؟ که زحمات صد ساله رهبران گذشته پشتون رابکلی نادیده گرفته واین کریدت را بخود وهمفکران خود مختص میسازید.آیا این اظهارات به اجماع سیاسی شما کمک خواهد کرد؟.
سوم : آقای احمد زی خودرا مربوط به قوم کوچی میداند وبه این قوم افتخاردارند آیا شما درمورد قوم تان معلومات کافی دارید؟ ویا آنکه همه چیز را نادیده می گیرید , نفوس کوچی را بطور تقلبی دوملیون وده کرسی پارلمان را به این قوم اختصاص داده اند در حالیکه کوچی یک قوم مجهول الهویه ومتعلق به هیچ منطقه نیست یک قوم عقب مانده قرون وسطی است, تذکره شهروندی ندارند, واز محیط تعلیم وتربیه بدوروازتکالیف ملی معاف اند ,در احصائیه دیموگرافی نفوس افغانستان که توسط موسسه انکشاف بین المللی امریکاه (یو اس ای آی دی ) درسال 1973 صورت گرفت ودرسال 1975 به نشر رسید نفوس کوچی ها را 107400 نشان داده است , ودرجریان انتخابات ریاست جمهوری تا حال به تعداد 23000 کوچی ازاطراف ونواحی کابل وسائیر ولایات راجستر شده اند از شما سوال میشود که نفوس هزاره, اوز بیک وتاجک را که شما اقوام خورده هویت مینامید می خواهید که در زیرچترهویت بزرگ کوچی گری مدغم شوند؟آیا این همه امتیازاتی که شما وهمفکران شما به کوچی ها میدهید خصومت وبدبینی های اجتماعی را تشدید نخواهد کرد؟.آیا این تفکر کوچی گری شما به اجماع امنیتی تان کمک خواهد کرد ؟
دستار, تسبیح , شلوار وقمیس را که به تن کردیدوقبل ازانتخابت روانه حج عمره شدید تظاهرنیست ؟ آقای کرزی هم چپن وکلاه پوست وپیراهن وشلوار(تنبان) دربرکرد ولی چهره واقعی آن با این همه تظاهرافشا شد, مشرف شدن به مکه معظمه برای آن نیست که هر سیاست مدار ازآن ستفاده سیاسی کند ؟.
چهارم : در اظهارات اخیر تان که تلاشی خانه ها, کشتاروبه اسارت کشیدن مردم دربخش های جنوب از یک قوم بطور گسترده جریان دارد شما این سوال را میکنید که چرااین تعقیب نظامی ودر بند کشیدن مردم درسائیر مناطق افغانستان وجود ندارد ؟ درمورداین اظهارات آقای احمدزی باید گفت که فعالیت های تروریستی بخصوص دربخش های جنوب وجنوب شرق کشور بطور گسترده درجریان است درمناطق مرکزی ,شمال وشمال شرقی کشوربمب گزاری ها وقتل افراد بیگناه به ندرت وجود دارد وتنها درچاردره قندزکه این منطقه ازیک قوم خاص نمایندگی میکند وقتاً فوقتاً بمب گزاری وقتل اشخاص بیگناه صورت میگیرد.
پنجم : قراریکه درباره دوران ماموریت شما دربانک جهانی به حیث مشاوردرمسایل افغانستان وپاکستان نوشته های به نشررسیده که شماچند رساله به طرفداری از به قدرت رسیدن طالبان نشروهمچنان دراین رساله ها تذکردادید که قبایل واقوام پشتون درهردو طرف سرحد به غربت وبیچاگی بی حد وحصردچاراند که باید جامعه جهانی توجه خودرابه پشتون های هردو طرف سرحد معطوف نموده و حمایه قوی پولی ومالی شوند با کمک های چندین ملیاردی کشورهای غربی فعالیت تروریستی دراین مناطق فروکش خواهد نمود و طوری که در نقد فعالیت های اکادمیک شما نوشته شده که شما صرف یک کتاب با همکاری یک امریکائی درمورد نظام سالم دولتی تدوین کردید اگر این انتقاد واقعیت داشته باشد باین نشرات محدودی که شما دارید چطورعنوان ” دومین متفکرجهان” را کسب نمودید واگر فعالیت های اکادمیک دیگیری که برازندگی شما را تثبیت کند وما از آن معلومات نداریم باید درمبارزات انتخاباتی برای شهروندان کشورنام ببرید.
ششم: درهرکشور تعامل بر این است که ژورنالیستان درموقع انتخابات در مورد سلامت جسمی وفکری نامزدان ریاست جمهوری سوال میکنند که متاسفانه ژورنالیست ها ی ما درمصاحبه های مطبوعاتی ومناظره های تلویزیونی این سوال را از کاندید های ریاست جمهوری نکرده اند .دانش سیاسی , کرکتر خوب وداشتن صحت عالی از جمله مشخصاتی است که یک زعیم ویا رهبر سیاسی یک کشور باید داشته باشد ولی اشخاصی که با آقای اشرف غنی احمد احمدزی همکاروازنزدیک با اودرتماس بودند شکایت ازکرکترآقای احمد زی داشتند واورا شخص پرخاشگر,عصبی مزاج, مغرورویکه تاز که درعین زمان ازمریضی معده شکایت دارد تعریف میکنند.
آقای احمد زی مصروف زدوبند ها ورقابت های انتخاباتی است ولی جامعه مدنی وژورنالیستان که نامزدان ریاست جمهوری را برای مناظره دعوت میکنند این نوشته رااز نظرگذشتانده ودرموقع مساعد برای وضاحت موضع این سوال ها را با کاندید های ریاست جمهوری مطرح کنند.
وطنداران محترم ! افغانستان در یک مرحله حساس تاریخ قرار دارد ما باید به شعارهای واهی یک یا چند نامزاد انتخاباتی گول نخورده ووظیفه ایمانی ووطن دوستی ما افغان ها است که گفتار کردار وروشهای گذشته این کاندیدهای انتخاباتی را بدقت تحلیل کنیم و به کسی ری داده شود که دارای برنامه خوب انکشافی وافق نظروسیع که هدف آن وحدت ملی کشور باشد تا بتواند این مملکت بلا کشیده را از بحران نجات دهد وتداوم سیاست قبیله گرائی ,تعصب زبانی ونژادی وزند وبند های قومی مملکت را به قهقراه وبدبختی سوق میدهد باید زن و مرد این کشوردراین انتخابات سهم گرفته با یک روحیه برادری وبرابری وحدت ملی را تقویه بخشیده و یک حکومت وسیع البنیاد که نمایندگی ازهمه اقشار وگروه های اتنیکی که متضمن نجات وطن از وضع نا هنجارونابه سامان کنونی باشد انتخاب و راه را برای یک آغاز نوین هموار سازند.