هستی، بود و است !

امین الله مفکر امینی                        1015-22-12! بهشتِ این دنیا را مفروش به نسیــــه…

از روایت سازی تا مهندسی نفوذ و تاثیر گذاری بر…

 نویسنده: مهرالدین مشید     سفید سازی، معامله و مهار؛ الگوهای نوین تعامل…

د ارواښاد سمیع الدین « افغاني » د پنځم تلین…

نن  د ارواښاد  سمیع الدین « افغاني »  چې  د…

از نیم قرن دست آلودگی بیگانگان

باید درس عبرت گرفت ! افغانستان در جغرافیای موجود جهان از…

به پیشواز شب یلدا

دوباره نوبت دیدار یلداست شب برف است و یخبندان و سرماست دگر…

فیثاغورث

نوموړی د نړۍ تر ټولو لوی فیلسوف او ریاضي پوه…

آنارشیسم؛ نوستالژی اتوپی است

Anarchism.  آرام بختیاری ناکجاآباد مدینه فاضله، شوق دیدار بهشت زمینی بود.   واژه یونانی…

ایستاده گی طالبان در برابر جریان شکست ناپذیری تاریخ

نویسنده: مهرالدین مشید فرهنگ تسامح گرای خراسان تاریخی و ستیزه جویی…

علم او ټکنالوژي؛ د رښتینې خپلواکۍ محور

په اوسني عصر کې د نړۍ بڼه په بشپړه توګه…

تله‌ی «شرِ کوچک‌تر»؛ چرا نباید بد را در برابر بدتر…

هانا آرنت، فیلسوفی که عمر خود را صرف مطالعه ریشه‌های…

هستی، انسان و عدم 

رسول پویان  عمری گذشت در خم و پیچ مدام هیچ  بـودن نـدیده مانـدن کس در دوام هیچ  جاه و جلال و قـدرت آدم فـسـانه بود  ابحـاری در سـراب تخیّـل تمــام هیچ  زور…

            ائتلاف های شکننده و شجره نامۀ سیاه سیاستگران افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید تغییر ناپذیری طالبان و ناتاثیر گذاری مخالفان اعتماد…

             خواب ظلمانی

خفتگا ن رویا ی  یک  آرا مش ا ند  همچوکشتی بسته…

      نسبت ونسبیت 

نسبت بیان منسوب ومربوط ،ربط وتعلق وبا مفاهیم تناسب ،متناسب…

این هم بیاد تاریخ بماند

قومگرایی و ائتلاف ها بر بنیاد قومیت حلال مشکل افغانستان نیست! گرایش…

چرا اخلاق در همه‌ عرصه‌های زنده‌گی میان بیش‌ترین بشرِ قرنِ…

اخلاق‌نگری به سیاست‌مدارانِ بد اخلاق: مورد ترامپ محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مکتب-دینی فلسفی من…

برابری حقوی + استعداد ذاتی = شایسته سالاری...!

انسان ها٬ نظر به توانایی های ذاتی برابر آفریده نشده اند.…

مرغ رویا  

رسول پویان  مسوزان بال پـرواز پرستـوهـای زیبا را   میفگـن در قفسهای طلایی…

تعامل که انزوا؟

نور محمد غفوري په نړیوالو اړیکو کې د هېوادونو برخلیک د…

از کابل تا دیاسپورا؛ روایتی از هفت خوان رنج های…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ در گره گاۀ تروریسم و مردم این…

«
»

ترویج روز افزون اخبار تنفرآمیز در شبکه های اجتماعی

نویسنده : دکتور شهیر نثاری

رشد رور افزون تبعیض نژادی و ترویج اخبار تنفرآمیز و نژادپرستانه یا توهینآمیز و تروریستی در فضای مجازی در شبکه های اجتماعی یک چالش بزرگ در سراسر جهان بویژه در شرایط ناجور کنونی در کشور عزیز ما افغانستان است.

در هیچ مرحله تاریخ اقوام مختلف افغانستان که مثل یک خانواده قرن ها در کنار هم زیست کرده اند به اندازه امروز مورد توهین تهدید و تحقیر یکدیگر قرار نگرفته اند.

درین آواخر و با گسترش رسانه های همگانی و شبکه های اجتماعی در فضای مجازی در کشور و با ازیاد استفاده افراد از شبکه های اجتماعی با تاسف بعضی از رسانه ها و افراد بدون رعایت اصول و پرنسیب های اجتماعی و یا همدیگر پذیری ، به شکل بسیار بیرحمانه ، غیر مسولانه و خارج از اصول و مبانی دموکراسی و آزادی بیان بر هویت ، قوم و نژاد یکدیگر توهین و تحقیر می نمایند.

با تاسف و درد که بسیاری ها آزادی بیان را سو تعبیر کرده و با استقاده از آن دست به ترویج اخبار تنفرآمیز و نژادپرستانه یا توهینآمیز و حتی تروریستی میزنند.

دردآور تر از همه که در بسیاری از موارد افراد با سواد و تحصیلکرده این سرزمین با بی مسولیتی کامل و حتی بشکل آگاهانه و بدون در نظرداشت منافغ ملی و همدیگر پذیری بر و نژاد ، قوم و زبان یگدیگر میتازند.

درین میان و با تاسف که افراد مریض و مافیای قومی فضای مجازی در شبکه های اجتماعی را بستر مناسب برای تخریب و تحقیر یکدیگر یافته اند.

نشر اخبار تنفرآمیز و نژادپرستانه یا توهینآمیز و تروریستی در فضای مجازی در شبکه های اجتماعی از چند دلیل سهل است. اول اینکه دسترسی به فضای مجازی در شبکه های اجتماعی آسان و ارزان است. دوم اینکه با بکار گیری پروفایل های مستعار و یا جعلی میتوان هویت اصلی را پنهان کرد.

نظر به دلایل فوق همانگونه که همه میدانیم به بسیار سادگی میتوان اخبار تنفرآمیز و نژادپرستانه یا توهینآمیز و حتی تروریستی را در ظرف ثانیه ها به هزاران مخاطب رساند.

بلی ! این مسله با گسترش شبکه های اجتماعی در فضای مجازی به یک چالش بزرگ در سراسر جهان بویژه در شرایط ناجور کنونی در کشور عزیز ما افغانستان مبدل شده است.

جهت مبارزه با این چالش بزرگ کشور های مختلف دست به کار شده و راه های مبارزه و جلوگیری از این پدیده ناجور را روی دست گرفته اند.

در اکثر کشور ها نهاد های امنیتی و ادارات مخابرات و تکنالوژی بخش های ویژه و تیم های کاری را تشکیل داده اند تا پست ها و یا تبصره های نژادپرستانه و توهین آمیز را شناسی نموده و به اطلاع مسولین شبکه های اجتماعی میرسانند.

کشور های مذکور مسولین شبکه های اجتماعی را زیر فشار قرار داده تا چنین تبصره ها را در ظرف چند دقیقه و یا ساعت حذف نمایند.

بگونه مثال صرف در آلمان فیس بوک چندین مرکز با تیم های بزرگ برای حذف چنین پست ها تشکیل داده است. تیم های ذکر شده روزانه صد ها پست ، تبصره و یااخبار تنفرآمیز و نژادپرستانه را از شبکه فیس بوک حذف میکنند.

بلی ! با توجه به وضعیت ناجور و سال ها جنگ ، وحشت و بلاخره فقر و آورگی کنونی در کشور و با توجه به تجاوز نظامی قدرت های منطقه و جهانی از طریق گروه های ترورستی در افغانستان ، فرهنگ هم دیگر پذیریری بقدر کافی در میان ما از هم پاشیده است و مردم ما دیگر مجال از هم پاشی و گسستگی بیشتر را ندارند.

وظیفه نهاد های امنیتی و ادرات مخابرات و تکنالوژی افغانستان است تا مثل سایر کشور ها پالیسی مشابه را روی دست گرفته و با تشکیل تیم های کاری پست ها، تبصره ها و یا اخبار تنفرآمیز و نژادپرستانه را شناسایی نموده و با همآهنگی با مسولین شبکه های اجتماعی مثل فیس بوک و تویتر و سایر شبکه های آن ها را حذف نمایند .

در نهایت مبارزه با چنین پدیده ناجور و چالش بزرگ صرف شامل شبکه های اجتماعی در فضای مجازی نشده و دولت مسولیت دارد تا با مسولین رسانه های چاپی و صوتی و تصویری را بوِیژه رسانه ها تصویری را که تربیون های شانرا در اختیار افراد مضر ، مریض و یا هم مافیای قومی و سمتی قرار میدهند بصورت ، برخورد جدی نمایند تا باشد اندکی مسولیت خود را ادا نموده و توانسته باشیم تا حدی از هم پاشی بیشتر ملت مظلوم خود جلوگیری نماییم.