بحران خاموش؛ ناکارآمدی طرف های درگیر و سرنوشت ناپیدای مردم…

نویسنده: مهرالدین مشید نشانه هایی از فروپاشی خاموش طالبان در متن…

تیر جفا 

نه شاعرم ، نه سرایشگر ترانه منم  یکی زمردم دور از…

اعلامیۀ به‌مناسبت اول ماه می – روز همبسته‌گی جهانی طبقۀ…

جهانی دیگر ممکن است، اگر کارگران متشکل و متحد شوند! در…

زورگویی او قلدری 

نور محمد غفوری (د یوه ګران دوست د پوښتنې په ځواب…

از برج «عاج ایده ئولوژی انگاری» تا « فرودگاۀ اسلام…

نویسنده: مهرالدین مشید در جهان معاصر، دین نه‌تنها بحیث یک مسأله…

طرح قانون اساسی فدرال برای افغانستان

هرشخص یا هر گروه حق دارد در مورد کشورش طرح…

   یا پیراهن و تنبان یا مکتب  

     نوشته ی : اسماعیل فروغی        درحالی‌که اختلافات و تنش های درونی…

سناریو های احتمالی در برابر حکومت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان پسا طالبان را چگونه فروپاشی ای تمثیل…

مزاحمت

نوشته نذير ظفر تورنتو كانادا   ١٣ اپريل٢٠٢٥ نماندند.   تا   بهاران   را ببينم حرير    سبزه    زاران   را ببينم نماندند در  فضاى…

آیا انترناسیونالیسم مرده یا در شُُرُف مرگ است؟

نوشته: گریگ گودلز برگردان: آمادور نویدی انترناسیونالیسم: آیا مرده یا در حال مرگ است؟ سخت است…

ای داد خواهان!

امین الله مفکر امینی                       2025-17-04! زنـــــوای بیکسانِ میهـــــــن دلی آسمان گشته است…

سکولاریسم در تکریم و حرمت به تقدس دین...!

در نخست سکولاریسم مارکسیستی کمونیستی را٬ با سکولاریسم سیاسی که نهاد…

مارکس؛ پیامبر، دانشمند، مصلح اجتماعی ؟

- karl marx (1818-1883) مارکس؛ پیامبر، دانشمند، مصلح اجتماعی ؟ آرام بختیاری مارکس،…

بجزعشق نبینی!

امین الله مفکر امینی       2025-31-03! عشق نـــدارد دین ومــذهب وطریقی دیگــــــــــربــــه هرطرف…

چشم انداز روابط آینده آمریکا وپاکستان وسرنوشت افغانستان

عارف عرفان     بر اساس گزارش ها اختلاف در درون دولت پنهان…

نظریه لنینی حق ملتها برای تعیین سرنوشت خود و توسعه…

ترجمه. رحیم کاکایی موتاگیروف جمال زینوتدینوویچ دکترای علوم فلسفه، استاد دانشگاه دولتی…

 دهل جدیدی بر گردن داودزی دهل‌نواز سابق انداختند

اتن اول را یونس قانونی اجرا می‌کند تا به‌جایی برسد محمدعثمان…

شعار های قومی دشنه های آخته بر پیکر زخمی مردم…

نویستده: مهرالدین نویسنده تراژیدی های بی پایان افغانستان و دورنمای صلح…

    دولتها چگونه ایجاد واداره میشوند 

هرکه آنرا نیست ایستادن بپای خود توان  میشود  بیچاره و محتاج …

بایسته های عدالت قضائی وتأثیرآن برامنیت جامعه وعدالت اجتماعی 

نگارشی از سخی صمیم  از اثر اخیرم  بنام (ناگفته های از…

«
»

برای آینکه ما در عصر و زمان گذار زنده گی نکنیم!

ریفورم و پیامدهای آن

اگر گذشته نه چندان خوبی را در قید نوشته در آوریم ( برای اینکه تو در عصر گذار کنی) با تاسف که برای نسلهای زیادی که در کشور ما زنده گی کرده اند و زنده گی میکنند این ( ریفورم ها، بازسازی، تعویض و جابجا کردنها) از نگاه متعدد بودن آن کار پیغمبری وانمود شده است و ما از کلیه سیاره های دیگری بسیار پیشی گرفته ایم.

رهبر حزب کمونیست روسیه گینادی اندرویچ زوگانوف بسیار دقیق در زمینه اشاره یی داشته است: ” ما هفتصد سال تاریخ خود را در جنگ ها و لشکر کشی ها گذشتاندیم و هم بیشترین وقت باقیمانده مانرا که تقریباً سه صد سال میشود در ساختمان و بازسازی ویرانی ها سپری نموده ایم، این است سرنوشت.”

بازسازی میخائیل سرگی گرباچوف

اهداف میخائیل سرگی ویچ گرباچوف بدون شک رسانیدن خیر و رفاه به مردم بوده است، اما بدون شک و تردید ایشان دوچار سردرگمی شدند. موصوف انتظار داشت که کمپاین ضد الکگولیست ها، کوپراتیف ها و شرکت های مستقل در ( شروع کردن و عمق بخشیدن) و بازگردانیدن کشور به نظام والا و مرفع سوسیالیستی کمک خواهند کردند. اما در واقعیت امر، کار به آنسو و یا سمتی که مهندسین و طراحان بازسازی پلان گذاری کرده بودند، جهت نیافت و در جهتی سمت و سو پیدا کرد که عوض آنکه نظام سوسیالیستی بهتر و بهتر شود به هزار و درد و دریغ که در پیشروی چشمان باز مان نظام سوسیالیستی رو به فروریختن گرفت و از هم پاشید.

دوستان برای نخستین بار پیامد( بمب هایدورجنی) یعنی پروگرام جنگ ستاره گان آغای ریگن آنقدر به نظام سوسیالیستی ضربه وارد نکرد که خواسته ها و علایق میخائیل سرویچ گرباچوف وارد کرد.

گرباچوف با این اصل که عدم استفاده از مشروبات الکهولی، زنده گی نورمال را اساس زنده گی عادی و بدون پرابلم همرا با اراده و تصامیم بالایی ها قرار داد.

برمبنای اقدامات یاد شده تعداد زیادی از تاکهای انگور را قطع و هم چنان برای چندی از نشان دادن تصویر قهر مان مصرف الکهول در تلویزیون جلوگیری کردند. اما مهمتر از همه اینکه با این نو آوری ها و اجراأت خویش ( گرباچوف) شگاف بزرگی را در بودیجه بار آورد، اما قابل ذکر است که الکگولیک ها یا الکولیست ها همانطوریکه قبلاً مشروبات الکهولی به مصرف میرساندند هم اکنون عین پروسه جریان دارد، مینوشند و مینوشند. اما با یک تفاوت خطرناک و مضر که ایشان به مشروبات بی کیفیت و خانگی رو آورده اند که در زبان روسی آنرا “سمه گونکه” یاد میکنند.

کوپراتیف ها دومین عامل تکاندهنده برای بنیاد و اساس اتحاد شوروی کمتر از عوامل دیگر نبوده است. حرف روی ابتکارات و فعالیت های شخصی، انفرادی و یا عواید ( سیاه) که در آخرین تحلیل به عواید سفید که حیثیت و جای عواید قانونی را به خود گرفته روان بوده ایستاده نیست، بلکه آنچنان که نتایج اقتصاد منظم و جاافتاده دها ساله اتحاد شوروی که مطابق پلان و پروگرامهای منظم جریان داشت، شروع به تزلزل و در پیشروی چشمان مان به فروریختن گرفت.

نتیجتاً سرنوشت اتحاد شوروی بزرگ دیگر تعین شده بود به خصوص زمانیکه هر نوع مدیریت کشور را از دست داده بود و به خصوص زمانیکه جنگ قانون شروع شده بود، میتوان گفت که نو آوری گرباچوف در مغز استخوان کشور شورا ها کار کرده و آسیب های زیادی را قربان آن کشور بزرگ سوسیالیستی کرده است.

نظر خود مختاری آقای ایلسن برای محلات قوت زیاد گرفت، هوش و ذهن بسیاری از چاپلوسان و قدرت طلبان محلی را علاقمند داشتن حق حاکمیت و آزادی تحت تاثیر گرفت و سخت علاقمند بودند که از حاکمیت افراد گوش به فرمان که همیشه پیشخدمتی میکردند طور عاجل با شعارایلسن ( حاکمیت را هرآنقدر که هضم کرده میتوانید، بگیرید) دوچندان شد.

ریفورم فوقاً ذکر شده و هضم کردن حاکمیت و یا رهبری ارگانهای محلی مانند هیچ وقت به اداره یک کشور بزرگ مانند اتحاد شوروی نمیخواند و نمیماند.

تبصره:

برداشت ما  از متن مضمون چنین است که آقای گرباچوف و تیم اش با تصامیم و ریفورمهایی که در رابطه به از بین بردن مصرف الکهول و الکگولیست ها در رائس قهرمان مصرف الکهول و عدم به تصویر کشیدن عکس های آقای ایلسن در تلویزیون، ایلسن را به آنطرف کشاند تا بخاطر گرفتن انتقان از گرباچوف و تیم اش در برابر نظام سوسیالیستی هفتاد ساله که به قربانی هزاران انسان به دست آمده بود و در راه رفاه زنده گی بشریت فعال بود، قرار گرفته و توسط کودتای به استشاره ارتجاع، امپریالیسم و جهان سرمایه قرار گیرد و آن نظام را ساقط سازد.

ختم

ا.دهقان

08.11.2015