آنانیکه طور مستقیم یا تلویحی در دفاع از پاکستان قرار…

۱-- انهدام حکومت‌ها ؛ -- پیش انداختن شهزاده آمین جان در…

درگیری نظامی میان طالبان-پاکستان

اعلامیه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان جنگ و…

قراردادهای اجتماعی: پیمانی برای زندگی مشترک !

قرارداد اجتماعی یک مفهوم فلسفی است که تلاش می‌کند توضیح…

جنگ پاکستان و طالب، بازی‌ اوپراتیفی است، حتا اگر ارگ…

محمدعثمان نجیب یکی از مزیت‌!؟ های پیدایش و‌ ابداع شبکه‌های بی‌شمار…

بازگشت افغانستان به بازی‌های جدید ژیوپولیتیک و ناکارآمدی طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان لقمه خونینی؛ بزرگتر از دهن طالبان بازگشت طالبان…

محکومیت گستاخی و تجاوز نظامی پاکستان بر افغانستان

اعلامیه انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان، بر مبنای…

سقراط؛- قهرمان لیبرالیسم، متفکر پیشامارکسیستی؟

Sokrates (470-399.پ.م) آرام بختیاری نخستین اعدامی میدانی محافل روشنفکری-روشنگری! فلسفه شفاهی مطرح شده…

چشم اندازی بر اجلاس  ماه سپتامبر مجمع عمومی سازمان مللی…

نوشته از بصیر دهزاد  مجمع عمومی سازمان ملل متحد در هشتادومین…

زموږ په ګران هیواد د پاکستان هوايي تیری د غندلو…

 نور محمد غفوری    زموږ د ګران وطن پر خاوره یو ځل…

آکو الیاسی

استاد "آکو الیاسی" (به کُردی: ئاکۆ ئەلیاسی) شاعر معاصر کُرد،…

  چرا بگرام برای امریکا اهمیت دارد ؟ 

      نوشته ی : اسماعیل فروغی         ارچند مقامات امریکایی افواهات انتقال قوای…

ثمرهٔ بیست سال موجودیت جامعهٔ جهانی

حاکمیت طالبانی و فقر و تنگدستی مردم اختصار امارت اسلامی افغانستان، به‌مثابه…

پنجاه سال سفری پر افت؛  با یارانی چُست، اما رهبرانی…

نویسنده: مهرالدین مشید نیم‌قرن اخیر تاریخ افغانستان (۱۹۷۳–۲۰۲۳) نشان‌دهنده‌ی مبارزه‌ای نفس‌گیر،…

ترامپ چرا بگرام رامی خواهد؟

این نوشته به علت طولانی بودن دردوبخش منتشرخواهدشد. دربخش اول…

ځانګړې مرکه

په ادبي بهیر کې له پېژانده څېرې، لیکوال، کیسه لیکونکي…

سیاست تعامل تخنیکی آلمان با طالبان

واقع‌گرایی دیپلماتیک و مسئولیت بشردوستانه در این روزها در رسانه های…

په اروپا کې د کډوالو پر وړاندې د کرکې زیاتوالی

حميدالله بسيا داسې ښکاري چې د کډوالو لپاره نور د اروپايي…

طالبان در ایستگاه آخر و در آغاز خط و نشان…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان؛ فروپاشی قریب‌الوقوع یا بازتعریف تهدیدها؟ حادثه آفرینی های…

هجران وطن

از فرا ق  آن  میهن  حال  ا بتری  دارم روزشب به…

جنگهای اقتصادی

                                           بازیهای تسلیحاتی وبازارسازی فروش اسلحه پس ازگذشت دوران نکبتباروظالمانه ی فیودالیزم…

«
»

افغانستان: ورود به موقع وخروج درست

پارتال/پراودا.رو: سی و پنج سالگی (35) ورود نیروهای نظامی اتحاد شوروی و بیست و پنج سالگی (25) خروج نیروهای نظامی شوروی را از افغانستان در فضای غیر عادی جشن گرفتند.

راجع به ( علت، عواقب و درسها ازین مناقشه یا اختلافات) که باید گرفت، اخبار پراودا و ستاره سرخ اولینیکوف و وادیم فرسویچ کارشناس مستقل نظامی در فضای باز موضوع را به تفکر و اندیشه گرفتند.

وادیم اکولوف از( 1984ـ1989) الی خروج قوت های نظامی شوروی به صفت گزارشگر روزنامه پراودا در افغانستان مصروف خبرنگاری بود.

فرانس ادموف گفت: ما نمیتوانستیم که با قوت های محدود خویش در اواخر ماه دسمبر (1979) داخل افغانستان نشویم و طور درست در فبروری سال (1989) بیرون آمدیم.

در آن زمان، در اتحاد شوروی بسیار ساده، آسان و بهتر بود که به مردم خود بگوئیم که ما وظایف انترناسیونالستی خود را انجام میدهیم. اما در واقعیت امر که آنوقت و همین حالا عملیات جیوپولیتیکی قوت های جهانگرایی و برخورد های جهانگرایانه در حال دست به کار شدن در آورده شده بودند و هنوز که هنوز است جریان دارد و ما از سرحدات جنوبی کشور و از قوت های خویش که در آن مناطق جابجا شده بودند دفاع به عمل می آوردیم، این را باید بدانیم و به خاطر داشته باشیم.

در آنصورت یکباره وقایع امروزی اوکراین کاملاً روشن میشود که مطلب و سر نخ در کجا است؟! بر اساس درک این وقایع حوادث بیست وپنج سال قبل افغانستان بخاطره ها تازه میگردد.

جز ورود قوت ها به افغانستان چاره دیگری نبود.

الکساندر اولینیکوف: میخواستم از همه نخست توجه خواننده گان را به ارقام رسمی آتی جلب نمایم.

در طول سالهای جنگ هفتصدو پنجاه هزار (750000) نیروهای ما داخل افغانستان شدند. در جریان جنگ ها به تعداد پانزده هزار و پنجاه و یک (15051) کشته، بیش از پنجاه هزار( 50000) زخمی، چهارصدو هفده( 417) تن اسیر و یا کاملاً مفقود الاثر گردیدند. از جمله ای417 تن فقط سی (30)  تن را توانستیم نجات دهیم. به تعداد دوصد (200) سرباز، صاحب منصب و جنرال به القاب مختلف مفتخر گردیدند که بیست و شش تن آن لقب قهرمان اتحاد شوروی و لقب قهرمان روسیه را بدست آوردند، از آنجمله به بیست و پنج (25) تن این درجات افتخاری بعد از مرگ اعطا گردید.

این ارقام در کانسفرانس علمی ـ عملی یازدهم فبروری 1989 در مرکز موزیم قوای نظامی بار بار اعلام شده است، نقطه دلچسب کانفرانس درین بوده که، اشتراک کننده گان کانفرانس برای بار اول به رئیس دولت روسیه مشوره دادند تا پیشنهادی را در رابطه به ارزش سیاسی خروج با عجله قوت ها از افغانستان را در کانگره 1989 پارلمان اتحاد شوروی بازنگری نمایند.

نظریات آتی دیگری نیز وجود داشت، طور مثال وزارت دفاع نظر دارد که مطرح کردن این سوال که بیست و پنج سال از خروج نیروها سپری شده است، ضرورت به بازنگری است یا خیر؟، نظر شما ؟

وادیم اکولوف میگوید: بازنگری ضرورت است چون وسایل و وسایط زیادی وجود دارد که به کمک آنها میتوان داغ یا لکه جنایت کارانه را که متوجه ما میسازند پاک و از بین برد. حال افغانها شخصاً وجود و حضور مارا نظر به قوت های محدود امریکایی به خوبی درک میکنند، بین ما ارزش گذاری های احمقانه و تحریف کردنها به عدم کفایت و بیخبری جشن وارانه اجازه میدهند.