صفای عشق 

رسول پویان  جلوۀ صـورت حـدیـث خـفـتۀ سـیرت کند  عقل ازسودای دل لرزان…

تبلیغات نفاق انگیز

تبلیغات نفاق انگیز گاهی اوج می‌گیرد و گاهی فروکش می‌کند،…

افغانستان در چرخه ی بازی های ژئوپلیتیک کشور های منطقه…

نویسنده: مهرالدین مشید برتری های ژئوپولیتیکی افغانستان و ناکارآمدی زمامداران و…

دزد گورستان شهر یا بهلول دانای دگر؟

در این سیاهه میان سپید‌سرایی و هیچ‌مه‌دان‌سرایی شناوری دارم.محمدعثمان نجیبآن…

دلدادن!

امین الله مفکر امینی          2025-08-03! دلــــدادن بــه هربیـــوفا لطمه برعشق اســــت هم آخـــــوشی…

هشتم مارچ و فریاد های در گلو شکسته شده ی…

نویسنده: مهرالدین مشید حماسه های شکوهمند و تاریخ ساز زنان افغانستان…

حدیث زن

 ای زن محبوب هستی مایه بالندگی  وی توی لطف خدایی در…

التماس یک گدا

شعر از خاک پای عالم : خلیل پوپل تورنتو - کانادا دوستان…

۸ مارچ؛ روز ایستادگی، مقاومت و مبارزه برای آزادی زنان…

پیام تبریکی جنبش آزادی بخش زنان به زنان مبارز و …

انگلس ؛ تئوریسن سوسیالیسم علمی

Friedrich Engels (1820-1895) آرام بختیاری انگلس، در نظر و در عمل؛ همرزم…

«منطق تاریخ در آموزه‌های کارل مارکس و در تاریخ واقعی…

ترجمه- رحیم کاکایی لئو سورنیکوف:  دیدگاه هایی که مارکس و انگلس هرگز…

نقش‌آفرینی چتر بزرگ ملی افغانستان در مسائل کشور

نور محمد غفوری چتر بزرگ ملی افغانستان که به حیث مجموعهٔ از ائتلاف‌های…

مشرب عشق و عاشقی!

امین الله مفکر مینی     2025-02-03! مشرب عشـق و عاشقی ز شمع و…

سیگون و کابل دیروز و کابل کیف امروز؛ چند قلویی…

نویسنده: مهرالدین مشید رفتن به پای مردم بیگانه در بهشت -…

اعلامیۀ به مناسبت روز جهانی زن

سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان بشریت برابری‌طلب و آزادی‌خواه در حالی به…

تلاشی های خانه به خانه و حرمت شکنی مهاجمان انتحاری

نویسنده: مهرالدین مشید جنایت های جلیقه پوشان انتحاری و سفید نمایی…

خانقاى دل

نوشته نذیر ظفر بیا که حضرت می شیخ خانقای منست بیا…

دموکراسي د ګډ کار کولو هنر دی

نور محمد غفوری سریزه: دموکراتان باید پخپله د دموکراسۍ د بنستیزه کېدو،…

نگاهی به یک نگاه نادرست در مورد نام زبان پارسی 

نوشته: دکتر حمیدالله مفید ————————————‫-‬ از مدت ها به این سو در…

زبان پارسی چون ستاره!

امین الله مفکرامینی                    2025-23-02! درآسمـــــانِ ادب، نورافشان است پارسی چون ستـاره چه بازیب…

«
»

آمریکا نگران از دست دادن پایگاههای هواپیماهای بدون سرنشین خود در افغانستان است

نیویورک تایمز روز دوشنبه گزارش داد: استدلال دولت ˈاوباما ˈ برای تاکید بر ابقاء درصدی از نیروهای امریکایی در افغانستان بعد از سال 2014 این است که می گوید با خروج همه این نیروها، آمریکا ناگزیر خواهد بود همه پایگاههای نگهداری هواپیماهای بدون سرنشین خود در این کشور را تعطیل کند .

نیویورک تایمز در این گزارش می نویسد: دولت کابل از امضاء توافقنامه امنیتی امریکا -افغانستان طفره می رود و بحث میان دو کشور بر سر ابعاد نیروهایی که باقی خواهند ماند و مدت زمان حضورشان در افغانستان جریان دارد.

امریکا می گوید که خارج شدن همه نیروهای امریکایی از افغانستان بر منافع دراز مدت امنیتی امریکا در پاکستان هم تاثیر گذار خواهد بود.

به لحاظ سرسختی کرزی در طفره رفتن از امضا این توافقنامه، موضوع به حدی برای دولت اوباما جدی شده است که این دولت تیمی متشکل از متخصصان اطلاعاتی، نظامی و سیاسی را برای بررسی همه ابعاد کار در صورت خروج همه نیروهای امریکایی از افغانستان تشکیل داده است تا عمق مضرات و خسارتهای عدم امضا این توافقنامه را در همه ابعاد بسنجند.

ˈحامد کرزیˈ رئیس جمهو ر افغانستان سرسختانه مقابل امضا این توافقنامه ایستاده است.

دولت اوباما به چاره اندیشی افتاده است تا خود را با واقعیات جدید در افغانستان منطبق سازد به گونه ای که حتی الامکان منافعش در منطقه آسیب نبیند.

با ترک نظامیان امریکایی از افغانستان، پایگاههای هواپیماهای بدون خلبان امریکا در افغانستان که در کنترل ˈسیاˈ است به طور خودکار تعطیل خواهد شد چون دیگر نگهبانی نخواهد داشت.

هواپیماهای بدن سرنشین امریکایی از این پایگاههای به دورترین سرزمینهای کوهستانی پاکستان که مرکز فرماندهی ˈالقاعدهˈ است به پرواز در می آیند.

بر پایه این گزارش، استدلال امریکا این است که در غیاب هواپیماهای مورد نظر، امکان بروز یک بحران جابجایی و یا انتشار مواد هسته ای در منطقه وجود دارد.

وزارت دفاع آمریکا ˈپنتاگون ˈ می گوید بعد از خروج از افغانستان یا باید 10 هزار سرباز منحصراˈ در امور آموزشی و مبارزه با تروریزم در این کشور باقی بمانند و یا هیچ کس.

پایگاههای هواپیماهای بدون سرنشین امریکا در سراسر افغانستان گسترده است به خصوص در شرق این کشور که دستگاههای نظارت بر تاسیسات هسته ای پاکستان هم در همین مکان مستقر است.

اوباما فردا /سه شنبه/ در نطق خود به عنوان ˈوضعیت اتحادˈ به موضوع خروج امریکا از افغانستان که تا پایان امسال انجام خواهد شد اشاره خواهد داشت. این جنگ 13 ساله، طولانی ترین جنگ در تاریخ امریکا ثبت شده است.

اوباما بر ماندن 8 تا 12 هزار نیرو در افغانستان بعد از سال 2014 صراحت دارد بر این مبنا که هم نیروهای امریکایی و هم نیروهای ائتلاف و عمدتاˈ سربازان امریکایی در این کشور بمانند .نیروهای ˈناتوˈ هم در پایان امسال افغانستان را ترک خواهند کرد.

به نوشته نیویورک تایمز، اوج گرفتن شورشها در عراق و همچنین ظهور مجدد ˈالقاعدهˈ در دو کشور سوریه و عراق، عامل اصلی تاکید امریکا بر حضور درصدی از سربازانش در افغانستان است.

امریکایی ها می گویند که هدف تعلل کرزی در امضا این توافقنامه امتیاز گرفتن از امریکاست و اینکه بتواند از امریکا در ازا آن امتیاز بگیرد.

ˈدانیل مارکیˈ از مقامات سابق وزارت خارجه آمریکا در این باب می گوید: این توافقنامه اهرم قدرت در دستان کرزی است و او می خواهد با آن به ما ثابت کند این ما هستیم که محتاج اوییم نه او محتاج ماˈ.

بر همین محور، ˈجان کری ˈ وزیر خارجه آمریکا امروز /دوشنبه/ در کاخ سفید با ˈسرتاج عزیزˈ مشاور امنیت ملی پاکستان دیدار می کند. محور اصلی گفت و گوهای این دو مبارزه با تروریزم و برنامه هسته ای پاکستان و کیفیت حراست از آن است.

به نوشته نیویورک تایمز، پاکستان ظرف سالهای اخیر سلاحهای تاکتیکی کوچک هسته ای تولید کرده که مشابه همان سلاحهایی است که امریکا در دوران ˈجنگ سردˈ در اروپا مستقر کرده است.

پاکستان می گوید که این سلاح را برای دفع کردن حمله احتمالی هسته ای هند ساخته است .

اما امریکا می گوید که این سلاحها به سهولت قابل سرقت کردن توسط هر فردی است و امریکا هم با استناد به همین فرضیات، تاسیسات دیده بانی از زرادخانه هسته ای پاکستان را در سطح منطقه نصب کرده است.

دولت اوباما در سال 2009 بر پایه این ظن که مواد هسته ای و یا یک سلاح هسته ای در پاکستان مفقود شده است، دستور ساخت پایگاههای دائمی نظارت بر توانمندی هسته ای در منطقه را صادر کرد.

استدلال امریکا این است که با خروج امریکا از افغانستان همه این توانمندی به طور خودکار مضمحل خواهد شد و حملات هواپیماهای بدون خلبان امریکایی به پاکستان و دیده بانی رخدادهای هسته ای بطور کل در سطح جهان مخدوش خواهد شد.

تیراندازی به ˈریموند دیویسˈ پیمانکار امنیتی امریکایی طرف قرارداد با ˈسیا ˈ در پاکستان و نیز کشته شدن ˈاسامه بن لادنˈ رهبر سابق القاعده (هر دو در سال 2011 در پاکستان)، منجر به تعطیل شدن مقر این هواپیماها در پاکستان شد.

هواپیماهای بدون سرنشین مدل RQ-170 نقش اصلی در شناسایی محل اختفای بن لادن در روستای ابیت آباد پاکستان داشتند.

از نمونه هواپیماهای بدون خلبان امریکا در افغانستان پریدیتور ˈ Predator و مدل ریپر Reaper است. ریپر بزرگتر و سریعتر است و مسافتهای طولانی تر را پرواز می کند بدون آنکه نیازی به بازگشت به مبداء باشد.

ˈریپرˈ جدیدترین، بزرگ ترین و توانمندترین وسیله نقلیه مسلح بدون سرنشین است. برد آن بالغ بر 1100 مایل است. با این هواپیما دور افتاده ترین روستاها در پاکستان در محدوده برد پروازی این هواپیما و حملات آن می گنجد و این هواپیما می تواند از پایگاهش در قرقیزستان این روستاها را هدف قرار دهد.

افزون بر یک دهه است که پنتاگون پایگاههایی در کشور قرقیزستان دارد. امریکا قرار است در ماه ژوییه این پایگاه موسوم به ˈماناسˈ را ترک کند.

ˈریپرˈ حتی می تواند سایر کشورهای متحد امریکا در حاشیه ˈخلیج فارس ˈ را هم در برد محدوده پروازی خود قرار دهد. اما دور بودن بعد مسافت آن این هواپیما را قادر به حملات موثر در این مناطق نمی سازد.

بعید به نظر می رسد کشورهای حاشیه خلیج فارس هم اجازه حملات این هواپیماها را از خاک کشور خود بدهند. به همین دلائل مقامات امریکایی می گویند که هیچ کشوری بهتر از افغانستان برای نگهداری این هواپیماها نیست.