چراغرب ، باز دست به دامن پوتین شده است ؟
نوشته ی اسماعیل فروغی
پس از دوسال قطع تماس میان رهبران غرب و ولادیمیر پوتین و بستن تقریباً کلیه کانال های ارتباطی غرب با مسکو بدستور امریکا و اتحادیه ی اروپا ، ازاثر تقاضای اولاف شولتز صدراعظم آلمان ، بتاریخ پانزدهم نوامبر 2024 رهبران دوکشور آلمان و روسیه ، باردیگر باهم گفتگوی تلفنی کرده ، درباره ی بحران اوکراین و برخی مسایل بین المللی بحث و تبادل نظرنمودند .
صدراعظم آلمان طی این گفتگوی تلفنی بر ضرورت پایان مناقشه ی اوکراین و خروج روسیه ازمناطق اشغالی تاکید نموده ، از روسیه خواسته است تا برای برقراری صلحی عادلانه و پایدار با اوکراین مذاکره کند.
به گفته ی آقای دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین ، ولادیمیر پوتین هم به اولاف شولتزاطمینان داده است که ” روسیه همیشه آماده ی مذاکره و گفتگوست و این نه روسیه بلکه اوکراین وغرب است که تمام دروازه های گفتگو را بسته اند . ”
آقای پوتین به این نکات هم تأکید کرده است که : ” مذاکرات و گفتگوهای صلح وقتی می تواند به نتیجه ی مثبت بینجامد که ، علل جنگ در اوکراین از بین رفته ، حقوق قانونی وانسانی روس تباران شرق اوکراین رعایت واحترام شود و منافع امنیتی روسیه و واقعیت های سرزمینی جدید درمنطقه به رسمیت شناخته شود . “
پسکوف این را هم تصریح کرد که : ” با وجود تفاوت های فکری بسیار بین دوطرف ، از سرگیری گفتگوها یک نشانه ی مثبت است و روسیه مثل همیشه آماده ی مذاکره و گفتگو درباره ی حل مناقشات می باشد …”
آخرین باری که رهبران آلمان و روسیه با هم گفتگو داشتند ، ماه فبروری سال 2022 فقط یک هفته پیش ازحمله ی روسیه به اوکراین بود . آن زمان آنان به دلیل گسترش پاندمی کرونا ، پشت میزی بیضوی شکل ، چند متر دور ازهم مذاکره و تبادل نظر کرده بودند . شاید ازهمان زمان فاصله ها در حال شکل گرفتن بوده است !
آقای شولتزکه درست درآستانه ی فروپاشی حکومت اش و درست یک هفته پس از پیروزی دونالد ترامپ رییس جمهور منتخب امریکا ، به مذاکره و گفتگو با پوتین علاقمند شده است ؛ بخوبی می داند که اگر ترامپ مطابق وعده های قبلی اش به مردم امریکا و مردم جهان ، ازاوکراین پا پس کشیده ، تمام مخارج جنگ را بعهده ی خود اروپاییان بگذارد ؛ و اگر ترامپ همانگونه که باربار با قاطعیت ازاروپاییان خواسته است تا بارهزینه ی سازمان نظامی ناتو و بارجنگ اوکراین را که جنگ اروپاییان است ، خود به دوش بکشند ؛ نه آلمان و نه هم فرانسه می تواند از عهده ی اینهمه چالش و جنگ در اروپا بیرون برآید . او بخوبی آگاه است که سه سال جنگ در اوکراین انبارهای اسلحه و مهمات را درآلمان وسایرکشورهای اروپایی خالی کرده است. او بخوبی می داند که قدرت رزمی ناتو نه آنچنان است که تبلیغ شده و نه به آن حد و حدودی است که بتواند درمیدان جنگ با روسیه و حامیان جهانی اش به مقابله و جنگ بپردازد .
جنگ اوکراین که تبعات مخرب وچندین جانبه اش ، قیمت انرژی و کلیه مخارج زنده گی را درتمام اروپا ، چندین بار بلند برده و بزرگترین فابریکه های غول آسای تولیدی همچون فابریکه ی بزرگ تولید موترهای فولکس واگن را به ورشکسته شدن نزدیک کرده است ؛ نه تنها آقای اولاف شولتز صدراعظم آلمان را ، بلکه همه رهبران اروپا را به این باور رسانده است که حمایت از این جنگ ویرانگرِبی حاصل و پافشاری روی عضویت اوکراین درسازمان نظامی ناتو ، بی ثمروحتا به ضرر تمام ملت های اروپاییست .
ولادیمیر زیلنسکی که ازین صحبت تلفنی میان شولتز و پوتین ، خوشنود نشده است ، این اقدام را به سود روسیه دانسته ، گفته است که آقای شولتز با این کار اش روسیه را بیشتراز پیش از انزوا خارج می سازد .
و اما به باوراکثر ناظران جنگ اوکراین ، زیلنسکی بخواهد یا نخواهد ، گفتگوی تلفنی آقایان شولتز و پوتین ، این پیام را به همه رسانده است که : واقعیت های میدانی جنگ ، کمبود پرسونل و تجهیزات جنگی دراوکراین ، ورشکسته گی اقتصاد اروپا و پیروزی دونالد ترامپ درانتخابات ایالات متحده ی امریکا ، همه و همه حقایق و دلایلی استند برای بازبینی واقعبینانه ی نتایج این جنگ ویرانگر وجستجوی راه حلی قابل قبول برای تمام جوانب .