آیا زمان همگرایی نیروهای سیاسی افغانستان فرا نرسیده است؟

 نویسنده: مهرالدین مشید از راست و چپ تا طالبان؛ ضرورت توافق…

آته ایسم؛ ضرورت انقلاب و روشنگری است؟

Atheism: خدا ناوری  آرام بختیاری 2600 سال بحث و جدل خونین؛ آته…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواریهای عصر ساسانی

(بخش۳)،علی میرفطروس -«من فرزندِ جامم؛ از آن شیر می‌نوشم  و تا روز رستاخیز،…

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

زورا سورونبایوا  شاعر، نویسنده و نمایشنامه‌نویس قرقیزی شوروی

برگردان. رحیم کاکایی زورا سورونبایوا  نخستین نویسنده زن در قیرقیزستان شوروی،…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

خاطرات امین الله مفکر

خاطرات اینجانت امین الله مفکر امینی شاعر و نویسنده درچـــاربــــــخش مختصرا…

افغانستان در دوراهی تاریخ؛ تداوم بحران یا گذار به حاکمیت…

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان امروز در نقطه‌ای حساس از تاریخ معاصر…

بی تفاوتی جهان در برابر تروریزم جهادی در افغانستان!

القاعده و طالبان دو رویی یک سکه اند! جهان در برابر…

اخلاق و تمدن

رسول پویان مگـر جـزیـرۀ اپـسـتـیـن دام شـیـطان بود که مرگ ارزش واخلاق…

مشروعیت‌زدایی قومی طالبان؛ خلع سلاح قومی این گروه

 نویسنده: مهرالدین مشید یکی از مهم‌ترین موانع در مسیر حل بحران…

آن کارسون، برنده نوبل ادبیات ۲۰۲۶؛ از ادبیات کلاسیک تا…

      بهرام رحمانی bahram.rehmani@gmail.com  آکادمی سوئد روز پنج‌شنبه ۸ اکتبر ۲۰۲۶، جایزه نوبل…

رمانتیسم؛ عطر شانل آیدا، یا سیگار اشنو شهلا ؟

Romantik . آرام بختیاری رمانتیک، مکتبی چند وجهی؛ خردگریز، اتوپیستی، هومانیستی. رمانتیک واژه…

رساله‌ای در باب تخیل (3)

« آزادی و هراس انسان از خلوت خویش » تهیه و…

جنگ ایران، محاسبات ترامپ و بازتعریف آسیب‌پذیری در جغرافیای منطقه

وحیدالله نورزی جنگ‌ها را نمی‌توان تنها با شمار حملات، میزان خسارات…

دو یاداشت !

1-- افغانستان و اثرات موقعیت جغرفیایی ان . 2-- چاره اساسی…

تعلق بر انسانیت بجا است !

امین الله مفکر امینی              2026-08-10! بــه هر طرف مینگرم بوی تعلقات…

از قهرمان‌سازی تا نقد تاریخی؛ بازخوانی کارنامه رهبران در شش…

 نویسنده: مهرالدین مشید بزرگ‌نمایی رهبران؛ ناسپاسی به آرزو های مردم افغانستان رخدادهای…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواری های عصر ساسانی(بخش۲)

علی میرفطروس -« عربِ بادیه نشین را رها کن و او…

پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب

له ښاغلي پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب سره، چې د…

«
»

جشن نوروز باستانی و سال نو را گرامی میداریم

شورای رهبری انجمن حقوقدانان افغان در اروپا آغاز سال ۱۴۰۱ خورشیدی ،جشن نوروز باستان و بهار نو را به همه هموطنان عزيز ما در د اخل و خارج از كشور، افغانان مقيم اروپا و منجمله همسلكان عزيز و اعضاى انجمن مبارك باد و خجسته آرزو مینماید.

جشن نوروز عنعنه چندین هزار ساله و بزرگترین میراث تاریخی وفرهنگی این خطه بزرگ و مردم افغانستان عزیز میباشد.

انجمن حق تجلیل از جشن نوروز و حفظ و تداوم این بخشی از ارزش های بزرگ فرهنگی مردم افغانستان را شایسته تمکین و احترام میداند. اداره یونسکو سازمان ملل متحد نیز جشن نوروز را منحیث یک میراث فرهنگی و بخشی از هویت تاریخی مردم افغانستان ، شایسته حفظ و تداوم پنداشته است.

مردم افغانستان امسال جشن نوروزی را در شرایط بزرگداشت مینمایند که با فروکش کردن نسبی جنگ ولی شدت گرفتن زنده گی خفقان آور ، تعمیل سیاست خشن و سخگیرانه حکومت دیفکتوی طالبان ، سلب همه آزادیهای انسانی و مدنی تحت نام شریعت اسلامی بر مردم تحمیل میگردد. خوف و ترس حتی در حریم خانواده ها خواب شبانه را از چشم مردم برهانیده است.

دستگیریهای دستگاه استخبارات طالبان که هر روز خبر ساز اند، لبان و زبانها را بسته نموده و حتی جرئت بیان « وای گفتن» را از ربان ودلهای پر خوف مردم گرفته است.

بدین منوال نمیتوان از سال نکو و بهار خزان زده اش بخاطر امید های نو حرفی بمیان آورد.

به بیان دیگر وداع با ساليكه در اخرين روز آن قرار داريم ، در واقع تداوم آلام و رنج های بیکران مردم صبور ما ميباشد . بدین لحاظ فروکش کردن جنگ بیان واقعی صلح، امنیت و ثبات نیست.، بلکه صفحه دیگری از آلام مردم کشور میباشد.

در سال پار سقوط نظام ، که اکنون هفت ماه از آن میگذرد، بزرگترین و آسیب رسان ترین تغیر و حادثه در پیکر نیمه جان ملت بوده است که جامعه را در حالت « کن فیکون» یعنی فروپاشی نظام، فروپاشی قوای مسلح کشور، بحران حاکمیت ، بحران مشروعیت ،بحران قانونی اساسی ، فقر وحشتناک بیشتر از ۷۰ فیصد مردم و بیکاری اجباری میلیون ها کارمندان دولت ، بخصوص زنان مظلوم کشور، قرار داده است.

همانطوریکه حاکمیت قانون در حکومت قبلی به نسبت فساد گسترده بصورت نیم جان وجود داشت ولی با آمدن طلبان همه قوانین در سیاه چالها ها زندانی شدند و در عوض حاکمیت زور تحت نام شریعت مسلط گردید ، درواقعیت خط

فکری و ایدیالوژیک مشروعه سیستم مشروطه را در چنگال روز و استبداد به اسارت گرفته و جامعه را در عمق بحران حقوقی و بحران مشروعیت قرار داده است . طالبان باز هم تحت نام اعمال ضد قانون ، قانون که وجود و تطبیق ندارد، به آزار مردم دست می یازد . منجمله :

– دستگیری و آزار مردم توسط استخبارات طالبان

– زور ، تهدید ، محدودیت و سختگیری های توآم با خشونت روزافزون توسط دستگاه امر بالمعروف و نهی از منکر

– قتل های صحرائی نظامیان ، کارمندان دولت سابق و جوانان بدون کدام پروسه عدلی و قضائی توسط افراد مسلح محلی طالبی.

– تعمیل سیاست های تک گروهی اعم در جامعه و هم در سطح ادارات دولتی توسط رهبری دست اول طالبان.

متاسفانه ما در احوال به استقبال سال نو ميرويم که مردم فقیر ، مظلوم و آسیبدیده از جنگ یکبار دیگر قربانی پالیسی های مزورانه و غیر انسانی دولت ایالات متحده آمریکا گردیده و زیر ساتور حکم رئيس جمهور بایدن، مبنی بر دزدی و مسدود ساختن دارائي های ملی که حق حقه همین مردم گرسنه و فقیر است، قرار میگیرد.

و بلاخره ما درحالى به استقبال سال نو ميرويم كه :

« قانون و حاکمیت قانون بمثابه آب حیات و خواست اساسى مردم و عدالت بدون تبعیض و تفاوت ضرورت تآخیرناپذیر جامعه ما میباشد».

هفت ماه حاکمیت طالبان این واقعیت را روشن ساخته است که شریعت منبعث از مدرسه های پاکستانی جوابگوی عدالت و تطبیق یکسان نورم های قانونی و سائر ضابطه های اجتماعی نیست. واقعیت ها نشان داده است که این شریعت طالبی در یک ساحه حتی آزادی های فرا شرعیتی را به مردم تحفه داده است و در ساحه دیگر تطبیق این شریعت با نفرت، تبعیض، سیاست خشن و زندانی ساختن ها ، لت و کوب تا سرحد مرگ تطبیق میگردد.

عدالت یکسان مبتنی حقوق انسانی زمان ممکن و اعتماد بر انگیر ميباشد كه ارزش محور و متضمن احترام و تمکین حقوق حقه مردم باشد که در پرتو اصالت و حاكميت قانون تسجیل گردیده اند .

خواست انجمن از حکومت دیفکتوی طالبان آحترام و رعایت تمام کنوانسیون های بین المللی مبنی بر حقوق اساسی بشری و مدنی مردم و احترام به مقام والای نسان و انسانیت میباشد.

با تمام مصايب برسم نياكان مقدم نوروز باستان و سال نو راگرامى و نيكو ميداريم و استدعا مينماييم كه :

ازين فرخنده فروردين و فرخ پيك نوروزى

نصيب ملت افغان سعادت باد و پيروزى

با حرمت

هيات رهبرى انجمن

مير عبدالواحد سادات رئيس انجمن