از نیم قرن دست آلودگی بیگانگان

باید درس عبرت گرفت ! افغانستان در جغرافیای موجود جهان از…

به پیشواز شب یلدا

دوباره نوبت دیدار یلداست شب برف است و یخبندان و سرماست دگر…

فیثاغورث

نوموړی د نړۍ تر ټولو لوی فیلسوف او ریاضي پوه…

آنارشیسم؛ نوستالژی اتوپی است

Anarchism.  آرام بختیاری ناکجاآباد مدینه فاضله، شوق دیدار بهشت زمینی بود.   واژه یونانی…

ایستاده گی طالبان در برابر جریان شکست ناپذیری تاریخ

نویسنده: مهرالدین مشید فرهنگ تسامح گرای خراسان تاریخی و ستیزه جویی…

علم او ټکنالوژي؛ د رښتینې خپلواکۍ محور

په اوسني عصر کې د نړۍ بڼه په بشپړه توګه…

تله‌ی «شرِ کوچک‌تر»؛ چرا نباید بد را در برابر بدتر…

هانا آرنت، فیلسوفی که عمر خود را صرف مطالعه ریشه‌های…

هستی، انسان و عدم 

رسول پویان  عمری گذشت در خم و پیچ مدام هیچ  بـودن نـدیده مانـدن کس در دوام هیچ  جاه و جلال و قـدرت آدم فـسـانه بود  ابحـاری در سـراب تخیّـل تمــام هیچ  زور…

            ائتلاف های شکننده و شجره نامۀ سیاه سیاستگران افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید تغییر ناپذیری طالبان و ناتاثیر گذاری مخالفان اعتماد…

             خواب ظلمانی

خفتگا ن رویا ی  یک  آرا مش ا ند  همچوکشتی بسته…

      نسبت ونسبیت 

نسبت بیان منسوب ومربوط ،ربط وتعلق وبا مفاهیم تناسب ،متناسب…

این هم بیاد تاریخ بماند

قومگرایی و ائتلاف ها بر بنیاد قومیت حلال مشکل افغانستان نیست! گرایش…

چرا اخلاق در همه‌ عرصه‌های زنده‌گی میان بیش‌ترین بشرِ قرنِ…

اخلاق‌نگری به سیاست‌مدارانِ بد اخلاق: مورد ترامپ محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مکتب-دینی فلسفی من…

برابری حقوی + استعداد ذاتی = شایسته سالاری...!

انسان ها٬ نظر به توانایی های ذاتی برابر آفریده نشده اند.…

مرغ رویا  

رسول پویان  مسوزان بال پـرواز پرستـوهـای زیبا را   میفگـن در قفسهای طلایی…

تعامل که انزوا؟

نور محمد غفوري په نړیوالو اړیکو کې د هېوادونو برخلیک د…

از کابل تا دیاسپورا؛ روایتی از هفت خوان رنج های…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ در گره گاۀ تروریسم و مردم این…

هویت و عوامل تعیین‌کننده آن: بررسی علمی و تحقیقاتی

نور محمد غفوری خلاصه هویت یکی از مفاهیم بنیادین علوم اجتماعی و…

نقد متافیزیک؛ شرط انقلابی بودن،شد

Metaphisik. آرام بختیاری متافیزیک؛ میان الاهیات، و هستی شناسی توهمی.   آغاز بحث متافیزیک…

جهان در آستانهٔ زوال دموکراسی

نویسنده: مهرالدین مشید فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ نقطهٔ…

«
»

    فلسفه یعنی امید به بهشت سوسیالیستی

نصرت شاد

 

فلسفه ارنست بلوخ (1977-1885) را فلسفه امید به عملی نمودن طرح سوسیالیسم در آینده می نامند . او میگفت مارکسیسم یعنی امید ،و یک مارکسیست حق ندارد در مبارزه اجتماعی در راه کمونیسم ، ناامید گردد . اتوپی مشخص بلوخ یک جامعه بی طبقه و آزاد است . افکار بلوخ، فلسفه امید برای هومانیسم نمودن جهان است . او در تمام فلسفه اش امید به عملی کردن طرح اتوپی را مطرح نمود .

بلوخ آثار و نوشته های خودرا در خدمت فلسفه امید میدانست . او مدعی بود که آرزوی جستجوی بهشت برای انسان یک غریزه طبیعی است . جهانبینی او فلسفه امید یا امید فلسفی است . در نظر بلوخ مقوله اتوپی نقش و ماهیتی سیاسی دارد . او میگفت جایی که آزادی باشد ، وطن آنجاست و در آنجا باید وطنی نو ساخت . در اطراف افکار و اندیشه های بلوخ همیشه کبوتر وطن در پرواز بود .

نظرات بلوخ بین سه قطب – مارکسیسم ، عرفان مذهبی ، و رمان های رمانتیک ، دور میزنند . استالینیست ها او را رویزیونیست و مارکسیست غربی ، – و غربی ها او را مارکسیست روسی و مبلغ کمونیست میدانستند . بلوخ به هومانیسم مارکسیستی اعتقاد داشت . بدلیل انتقاد از استالینیسم او را رویزیونیست و اتوپیست نامیدند .

بلوخ بعد از فرار از شرق کمونیستی به غرب کاپیتالیستی ، به انتقاد از سرمایه داری پرداخت . او پیش و پس از جنگ جهانی اول به مخالفت با انترناسیونال اول و دوم پرداخت . وی میگفت دیکتاتوری پرولتاریا تبدیل به دیکتاتوری بر پرولتاریا شده است . ایکاش مارکس احتمال دیکتاتوری حزب را پیش بینی میکرد . بلوخ در پایان عمر زیر تعثیر افکار اگزستنسیالیستی قرار گرفت .

او با اشاره به متافیزیک ارسطویی ، فلسفه خود را متافیزیک نو نامید . بخشی از نظرات بلوخ متکی به عقیده نجات مسیحایی دین یهود است . او در تمام ادیان ریشه هایی از عدالتخواهی را احساس میکرد . انسانشناسی رادیکال فلسفه بلوخ در تمام عمر، خود را با مقوله دین مشغول نمود . او مدعی بود که هدف انسان ، رسیدن به موقعیت خدایی است .

بلوخ با اینکه دارای اصل و نسب یهودی بود ، اسرائیل را دولتی فاشیستی نامید که طعمه ای برای امپریالیسم امریکا در خاورمیانه شده است . او در تمام عمر یکی از افراد جنبش اعتراضی جوانان و دانشجویان آلمان بود . بلوخ در جنبش دانشجویی دهه 1968 خواهان اتحاد تئوری و عمل شد .

از جمله آثار او – اصل امید ، اتوپی اجتماعی ، روح اتوپیستی ، تمایل و اتوپی ، تفکر و اتوپی ، در میان کویر ، اثر جای پا ، ارثیه این عصر ، بیگانگی ها ، مقدمه ای بر فلسفه ، آته ایسم و مسیحیت ، مقاومت و سلاح ، مارکس و انسانیت ، مسائل ماتریالیسم ، فلسفه رنسانس ، ماهیت و تاریخ آن ، فلسفه موسیقی ، استتیک بدون توهم ، آزادی و نظم ، تاریخ فلسفه ، توماس مونسر روحانی انقلابی ، ذهن و عین در فلسفه هگل ، حق طبیعی و حیثیت انسانی ، مسائل بنیادین فلسفه ، پیرامون خیالپردازی عقل ، معیارهای سیاسی در باره متد و سیستم هگلی ، و در مسیحیت شورش وجود دارد ، هستند .

کتاب سه جلدی 1600 صفحه ای ” اصل امید ” بلوخ به موضوعاتی مانند – هنر و ادبیات و موسیقی و دین و تئوری اجتماعی و تئوری علم می پردازد .