دو یاداشت !

1-- افغانستان و اثرات موقعیت جغرفیایی ان . 2-- چاره اساسی…

تعلق بر انسانیت بجا است !

امین الله مفکر امینی              2026-08-10! بــه هر طرف مینگرم بوی تعلقات…

از قهرمان‌سازی تا نقد تاریخی؛ بازخوانی کارنامه رهبران در شش…

 نویسنده: مهرالدین مشید بزرگ‌نمایی رهبران؛ ناسپاسی به آرزو های مردم افغانستان رخدادهای…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواری های عصر ساسانی(بخش۲)

علی میرفطروس -« عربِ بادیه نشین را رها کن و او…

پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب

له ښاغلي پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب سره، چې د…

پیام هستی

رسول پویان ز قلب هستی پیامی بـه گوش دل گفتند چه خوش…

افغانستان در آستانه بحران چند لایه؛ ابتکار خروج از جنگ

 نویسنده: مهرالدین مشید چه کسی باید ابتکار خروج از جنگ را…

فراتر از امیر؛ درون معماری قدرت طالبان

قسمت دوم: از هویت تا قدرت؛ چگونه یک سازمان خود…

نیهلیسم؛ محصول شکست سیاسی یا فردی؟

Nihilism. آرام بختیاری نیهلیسم یعنی پوچی، انفعال، زوال، بطالت، و فاقد هدف.  نیهلیسم…

گزیده‌ی اشعار شرمین ولی

اشعار کتاب اندوه ارغوانی یک سیب گزیده‌ی اشعار شرمین ولی مترجم: زانا کوردستانی (۱) پاییز…

فراتر از امیر؛ درون معماری قدرت طالبان

قسمت اول: مسئله فقط امیر نیست وقتی درباره طالبان صحبت می‌کنیم،…

بعد از ضربه چه می‌ماند؟

افغانستان و منطقه در عصر جنگ‌های فرسایشی Wahidullah Noorzai — Former…

دل دادن و دل بردن!

امین الله مفکر  امینی                2026-25-09 دلـــــدادن ودل بردن ودل بستن نباشد…

ایدئولوژی سایه ای سنگین برفراز اندیشه ها

 نویسنده: مهرالدین مشید              زنجیر های ناپیدای ایدئولوژی  انسان موجودی معناجو است. او…

علم ګل سحر

له ګران علم ګل سحر سره، چې د علم او…

فاصله میان قدرت و اثر

Wahidullah Noorzai — Former Senior ANP/ANCOP Officer | Field Strategist…

چند شعر کوردی با ترجمه 

چوون خەم و پەژارە  وڵاتمی داگیرکرد دەسوری داکوو دڵخۆشیان خەسان. ◇ در این سرزمین  غم حاکم…

نورستان؛ از خاطره یک جنگ تا آغاز یک دوره تاریخ

 نویسنده: مهرالدین مشید آغاز دوباره درگیری‌ها در منطقه کامدیش نورستان، خاطره…

افغانستان میان مهندسی قدرت و بازی امنیتی طالبان و پاکستان

 نویسنده: مهرالدین مشید درگیری طالبان  با مردم؛ فرار از حل بحران…

اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا

طرح دوسیه ۹۷ ملیونی اتهامات جرایم جنگی توسط بریتانیا شامل…

«
»

جلال نورانی به جاودانه گی پیوست

                      17458021_1262545663865609_5648797343508348592_n.jpg wordt weergegeven 

    نوشته ی : فروغی

17523612_10155172455038620_1453791424821597905_n.jpg wordt weergegeven

       دوشنبه 27 مارچ 2017 برابر به هفتم حمل 1396 خورشیدی ، شاخه ی پربار دیگری از درخت تنومند ادبیات و فرهنک ما به جاودانه گی پیوست .

      جلال نورانی نویسنده و طنزنویس نامدار افغانستان که درسال 1327 هجری خورشیدی در شهرکابل بدنیا آمده بود ، بروز هفتم حمل 1396 خورشیدی به عمر 69 ساله گی با دوستان و دوستدارانش وداع ابدی نمود .

      نام نورانی که خدمات ارزشمندی در عرصه ی فرهنگ نموده است ، قبل ازهمه با طنز نویسی ــ آنهم طنزنویسی مدرن در افغانستان گرهی محکم خورده است . هرگاه بخواهیم بحث جدی ای درباره ی طنز داشته و تاریخچه ی طنزنویسی با شیوه ی مدرن را واکاوی کنیم ، باید از نورانی بگوییم و کارکردهای ارزشمند و ماندگارش درین عرصه که از زمان تحصیل در مدرسه و دانشگاه به آن می پرداخت .

      هرچند جلال نورانی فارغ سال 1351 از دانشگاه کابل در رشته ی حقوق است ؛ اما از همان دوران بیشتر به ادبیات و نگارش داستان ، درام  و طنز برای رادیو و روزنامه ها مشغول بود تا اینکه در اندیشه ولسوال شدن باشد .

      نورانی هنوزدانشجو بود که شهرت خاصی در عرصه ی طنزنویسی و داستان پردازی به چنگ آورده بود . آثار طنزی و داستانی نورانی همانگونه که از طریق روزنامه ها و مجلات کشور چاپ میشد ،  از راه امواج رادیو افغانستان وقت نیز به نشر میرسید .

     نورانی پس از ختم تحصیلات عالی در اتحادشوروی وقت با بازگشت به کشور ، کارهای ادبی ـ هنری اش را جدی تر دنبال نمود و در دهه شصت خورشیدی بود که مجموعه های طنزی مستقلی از وی بنامهای ” ای همو بیچاره گک اس ” و ” چه کنم عادتم شده ” به نشر رسید . در همین سالهای دهه شصت مجموعه های طنزی ” مربای مرچ ”  و ” طنزهایی از چهارگوشه ی جهان ” که توسط نورانی ترجمه شده بود هم از سوی وی به چاپ رسیده است .

    جلال نورانی وظایف با اهمیت مدیریت مسوول مجلات مشهور و پرخواننده ی ” دکمکیانو انیس ” ، ” ژوندون ” و روزنامه ی ” انیس ” را نیز بعهده داشته است .  

    نورانی پس از هژده سال مهاجرت در استرالیا  پس از سقوط رژیم طالبان به وطن برگشت و در پهلوی کار بحیث مشاور فرهنگی وزیر اطلاعات و فرهنگ ، به نگارش و تحقیق در عرصه ی طنز و ادبیات نیز پرداخته و به تدریس در دانشگاه کابل نیز مشغول بود .

    نو رانی در سالهای پسین کارهای تحقیقی بیشتر انجام داده و آثار پربهایی بدست نشر و چاپ سپرده است که از آن جمله میتوان از آثار ارزشمند ” هنرنمایشنامه نویسی ”  و  ” گفتاری درباره ی ادبیات دراماتیک  ”  وی  نامبرد  .

    یکی از مهم ترین و با ارزش ترین کارهای نگارشی ــ پژوهشی جلال نورانی فقید در سالهای پسین ، نگارش و چاپ کتاب ارزشمند ” هنر طنزپردازی ” است که در دوجلد نگاشته شده است . این اثر نتیجه ی پژوهشهای چندین ساله ی اوست و اثری است در نوع خود بی مانند و بسیار با ارزش .

   خدمات نورانی در زمینه ادبیات کودک و تیاتر کودک نیز بسیار ارزشمند و قابل یادآوریست . او با چاپ آثار با ارزشی چون ” تیاتر کودک ” و ” شگوفه ها ” که مجموعه ای از داستانها بقلم کودکان است و آثار و نوشته های دیگر ، سعی نموده است تا خدمات ارزشمندی درین راه هم که نویسنده گان ما کمتر به آن پرداخته اند ، به انجام برساند .

  من درحالی که به همه وابسته گان ، دوستان و همکاران محترم جلال نورانی فقید تسلیت عرض نموده و روان پاک او را شاد آرزو مینمایم ، با اندوهی بزرگ خطاب به نورانی که خاطرات شیرینش همواره با ما خواهد بود میگویم :

   راهت روشن و پر از نور باشد نورانی عزیز !