تولستوی ، لئو نیکولایویچ

برگردان. رحیم کاکایی دانشنامه بزرگ شوروی  و. یا. لاکشین کنت لئو نیکولایویچ تولستوی…

      عید شما مبارکباد 

مبا رکبا د عید ی روزه  دا را ن به آ…

نوروز؛ ارث نیاکان

رسول پویان کهـن نـشـاط بهـاران جشن نوروز است سرور سرو خرامان جشن…

د تلویزیوني سیاسي بحثونو ماهیت

نور محمد غفوری نن چې په انټرنټ کې ګرځیدم، ناڅاپي مې…

چگونه تحلیل کنیم؟

در این روز ها صدا ها در رابطه به وضعیت…

فرنسوا ولټر

ولټر، یو فرانسوي لیکوال، مورخ او فیلسوف، د ټولنیزو اصلاح…

هانا آرنت؛ توتالیتاریسم ابتذال شر

Arendt, Hanna (1906-1975) آرام بختیاری نقل قول های سیاسی یک زن برای…

فقدان روایت آشتی ملی و بحران گفتمان در افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در دوراهیِ آشتی و منازعه افغانستان طی پنج…

چهار و نیم سال پس از برپایی امارت اسلامی سرمایه؛…

فهیم آزاد مقدمه فقدان اجماع تحلیلی پیرامون بازگشت طالبان به قدرت سیاسی…

پاسخی به پرسشی که چرا؟ گفته بودم، خامنه‌یی قصد حمله…

محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مبان بخش نخست در هفته‌ی گذشته‌ یک هم‌وطن ما یا…

از کابل تا تهران؛ مهار افراطیت یا مهندسی قدرت و…

نویسنده: مهرالدین مشید زورگویی یا ژئوپلیتیک ضربه؛ بازی با آتش تحولات امنیتی…

ویکتور هوګو

هغه د فرانسې نامتو شاعر، ناول، رومان او ډرامه لیکونکی…

یک عکس وهزار خاطره

راديو تلويزيون و افغانفلم سابق افغانستان تنى چند از ژورناليستان اولين…

مارهای آستین؛ بازگشت هیولاهای جنگ نیابتی به دامان پاکستان

نویسنده: مهرالدین مشید از عمق استراتیژی تا عمق بحران؛ چرخش شمشیر…

ظلم ظالم

رسول پویان جهان به لاف وپـوف ظلم برنمی گردد اســـیـر ظالـــم و…

روز جهانی زن در میانۀ بحران و عقبگرد تاریخی

اعلامیۀ سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان به پیشواز هشتم مارچ، روز…

نه به جنگ، نه به استبداد؛ راه ما رهایی اجتماعی…

اعلامیه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان در مورد جنگ امریکا-اسرائیل با…

زردشت نیچه؛ پیشگویی تراژدی ایرانی؟

Friedrich Nietzsche (1844-1900) آرام بختیاری تراژدی ایران، یا شیعه ایرانی، از زبان…

جنگ با ایران؛ معادله برنده و بازنده در ترازوی ژئوپلیتیک

نویسنده: مهرالدین مشید تهران خشمگین در نبرد برای بقا این نوشته با…

کوتاه خاطره هایی از مسکو

(کمیته سرتاسری سازمان دموکراتیک جوانان افغانستان، فستیوال جهانی جوانان و…

«
»

جلال نورانی به جاودانه گی پیوست

                      17458021_1262545663865609_5648797343508348592_n.jpg wordt weergegeven 

    نوشته ی : فروغی

17523612_10155172455038620_1453791424821597905_n.jpg wordt weergegeven

       دوشنبه 27 مارچ 2017 برابر به هفتم حمل 1396 خورشیدی ، شاخه ی پربار دیگری از درخت تنومند ادبیات و فرهنک ما به جاودانه گی پیوست .

      جلال نورانی نویسنده و طنزنویس نامدار افغانستان که درسال 1327 هجری خورشیدی در شهرکابل بدنیا آمده بود ، بروز هفتم حمل 1396 خورشیدی به عمر 69 ساله گی با دوستان و دوستدارانش وداع ابدی نمود .

      نام نورانی که خدمات ارزشمندی در عرصه ی فرهنگ نموده است ، قبل ازهمه با طنز نویسی ــ آنهم طنزنویسی مدرن در افغانستان گرهی محکم خورده است . هرگاه بخواهیم بحث جدی ای درباره ی طنز داشته و تاریخچه ی طنزنویسی با شیوه ی مدرن را واکاوی کنیم ، باید از نورانی بگوییم و کارکردهای ارزشمند و ماندگارش درین عرصه که از زمان تحصیل در مدرسه و دانشگاه به آن می پرداخت .

      هرچند جلال نورانی فارغ سال 1351 از دانشگاه کابل در رشته ی حقوق است ؛ اما از همان دوران بیشتر به ادبیات و نگارش داستان ، درام  و طنز برای رادیو و روزنامه ها مشغول بود تا اینکه در اندیشه ولسوال شدن باشد .

      نورانی هنوزدانشجو بود که شهرت خاصی در عرصه ی طنزنویسی و داستان پردازی به چنگ آورده بود . آثار طنزی و داستانی نورانی همانگونه که از طریق روزنامه ها و مجلات کشور چاپ میشد ،  از راه امواج رادیو افغانستان وقت نیز به نشر میرسید .

     نورانی پس از ختم تحصیلات عالی در اتحادشوروی وقت با بازگشت به کشور ، کارهای ادبی ـ هنری اش را جدی تر دنبال نمود و در دهه شصت خورشیدی بود که مجموعه های طنزی مستقلی از وی بنامهای ” ای همو بیچاره گک اس ” و ” چه کنم عادتم شده ” به نشر رسید . در همین سالهای دهه شصت مجموعه های طنزی ” مربای مرچ ”  و ” طنزهایی از چهارگوشه ی جهان ” که توسط نورانی ترجمه شده بود هم از سوی وی به چاپ رسیده است .

    جلال نورانی وظایف با اهمیت مدیریت مسوول مجلات مشهور و پرخواننده ی ” دکمکیانو انیس ” ، ” ژوندون ” و روزنامه ی ” انیس ” را نیز بعهده داشته است .  

    نورانی پس از هژده سال مهاجرت در استرالیا  پس از سقوط رژیم طالبان به وطن برگشت و در پهلوی کار بحیث مشاور فرهنگی وزیر اطلاعات و فرهنگ ، به نگارش و تحقیق در عرصه ی طنز و ادبیات نیز پرداخته و به تدریس در دانشگاه کابل نیز مشغول بود .

    نو رانی در سالهای پسین کارهای تحقیقی بیشتر انجام داده و آثار پربهایی بدست نشر و چاپ سپرده است که از آن جمله میتوان از آثار ارزشمند ” هنرنمایشنامه نویسی ”  و  ” گفتاری درباره ی ادبیات دراماتیک  ”  وی  نامبرد  .

    یکی از مهم ترین و با ارزش ترین کارهای نگارشی ــ پژوهشی جلال نورانی فقید در سالهای پسین ، نگارش و چاپ کتاب ارزشمند ” هنر طنزپردازی ” است که در دوجلد نگاشته شده است . این اثر نتیجه ی پژوهشهای چندین ساله ی اوست و اثری است در نوع خود بی مانند و بسیار با ارزش .

   خدمات نورانی در زمینه ادبیات کودک و تیاتر کودک نیز بسیار ارزشمند و قابل یادآوریست . او با چاپ آثار با ارزشی چون ” تیاتر کودک ” و ” شگوفه ها ” که مجموعه ای از داستانها بقلم کودکان است و آثار و نوشته های دیگر ، سعی نموده است تا خدمات ارزشمندی درین راه هم که نویسنده گان ما کمتر به آن پرداخته اند ، به انجام برساند .

  من درحالی که به همه وابسته گان ، دوستان و همکاران محترم جلال نورانی فقید تسلیت عرض نموده و روان پاک او را شاد آرزو مینمایم ، با اندوهی بزرگ خطاب به نورانی که خاطرات شیرینش همواره با ما خواهد بود میگویم :

   راهت روشن و پر از نور باشد نورانی عزیز !