انوره دو بالزاک

هغه د (۱۹)مې پېړۍ د فرانسوي ادبیاتو د مخکښانو په…

سیستم څنګه کار کوي؟

نور محمد غفوری د سیستم د فعالیت څرنګوالی - دوهمه برخه سریزه په…

طالبان، تی‌تی‌پی و چرخش به سوی هند؛ رمز یک رقابت…

 نویسنده: مهرالدین مشید یکی از پرسش‌های مهم و پیچیده در تحولات…

میدان، فشار و خطای پیروزی: چه زمانی هزینه به قدرت…

Wahidullah Noorzai | Noorzai International Doctrine Academy (NIDA) تز مقاله در منازعات…

سیستم څه ته وایي؟

نور محمد غفوری سریزه سیستم (System) د انسان د ژوند، طبیعت، ټولنې،…

آیا زمان همگرایی نیروهای سیاسی افغانستان فرا نرسیده است؟

 نویسنده: مهرالدین مشید از راست و چپ تا طالبان؛ ضرورت توافق…

آته ایسم؛ ضرورت انقلاب و روشنگری است؟

Atheism: خدا ناوری  آرام بختیاری 2600 سال بحث و جدل خونین؛ آته…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواریهای عصر ساسانی

(بخش۳)،علی میرفطروس -«من فرزندِ جامم؛ از آن شیر می‌نوشم  و تا روز رستاخیز،…

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

زورا سورونبایوا  شاعر، نویسنده و نمایشنامه‌نویس قرقیزی شوروی

برگردان. رحیم کاکایی زورا سورونبایوا  نخستین نویسنده زن در قیرقیزستان شوروی،…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

خاطرات امین الله مفکر

خاطرات اینجانت امین الله مفکر امینی شاعر و نویسنده درچـــاربــــــخش مختصرا…

افغانستان در دوراهی تاریخ؛ تداوم بحران یا گذار به حاکمیت…

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان امروز در نقطه‌ای حساس از تاریخ معاصر…

بی تفاوتی جهان در برابر تروریزم جهادی در افغانستان!

القاعده و طالبان دو رویی یک سکه اند! جهان در برابر…

اخلاق و تمدن

رسول پویان مگـر جـزیـرۀ اپـسـتـیـن دام شـیـطان بود که مرگ ارزش واخلاق…

مشروعیت‌زدایی قومی طالبان؛ خلع سلاح قومی این گروه

 نویسنده: مهرالدین مشید یکی از مهم‌ترین موانع در مسیر حل بحران…

آن کارسون، برنده نوبل ادبیات ۲۰۲۶؛ از ادبیات کلاسیک تا…

      بهرام رحمانی bahram.rehmani@gmail.com  آکادمی سوئد روز پنج‌شنبه ۸ اکتبر ۲۰۲۶، جایزه نوبل…

رمانتیسم؛ عطر شانل آیدا، یا سیگار اشنو شهلا ؟

Romantik . آرام بختیاری رمانتیک، مکتبی چند وجهی؛ خردگریز، اتوپیستی، هومانیستی. رمانتیک واژه…

رساله‌ای در باب تخیل (3)

« آزادی و هراس انسان از خلوت خویش » تهیه و…

جنگ ایران، محاسبات ترامپ و بازتعریف آسیب‌پذیری در جغرافیای منطقه

وحیدالله نورزی جنگ‌ها را نمی‌توان تنها با شمار حملات، میزان خسارات…

«
»

بحران‌های امنیتی منطقه پیامد جنگ‌طلبی بلر و بوش

وقوع بحران‌های مزمن امنیتی در عراق و افغانستان ، محصول جنگ طلبی بلر و بوش در ابتدای هزاره سوم بوده است.

ب محاکمه تونی بلر نخست وزیر انگلیس به مطالبه‌ای عمیق در میان شهروندان سایر کشورهای دنیا تبدیل شده است. در سال 2003 میلادی، تونی بلر با وجود آگاهی نسبت به عدم وجود سلاح های کشتار جمعی در عراق، به همراه جرج واکر بوش رئیس جمهور سابق ایالات متحده آمریکا جنگ خونینی را در عراق به راه انداخت. نتایج و تبعات جنگ عراق هم اکنون گریبانگر ملت مظلوم این کشور شده است. وقوع بحران‌های مزمن امنیتی در عراق و افغانستان، محصول جنگ طلبی بلر و بوش در ابتدای هزاره سوم بوده است.

علاوه بر ملت مظلوم عراق به عنوان اصلی ترین قربانیان جنگ در این کشور، گروه‌های ضد جنگ در اروپا و آمریکا نیز خواستار محاکمه بوش و بلر هستند. در حالی که گزارش رسمی مربوط به نقش بریتانیا در جنگ عراق امروز چهارشنبه منتشر شد، معترضین ضد جنگ به صورتی جدی تر خواستار محاکمه تونی بلر به جرم اعمال جنایت جنگی در عراق هستند. بسیاری از تحلیلگران معتقدند که در گزارش چیلکات، تونی بلر به عنوان اصلی ترین مقصر وقوع جنگ عراق به صورتی جدی به چالش کشیده شده است.

قدر متیقن گزارش چیلکات، مقصر بودن تونی بلر در جنگ عراق است. به عبارت بهتر، نه تنها گزارش چیلکات، بلکه هر گزارش دیگری در خصوص جنگ عراق نمی تواند منکر نقش تونی بلر در این معادله خونین و دهشتناک شود. از این رو تونی بلر به عنوان یک جنایتکار جنگی به مانند اسلوبودان میلسویچ مدتهاست مورد شناسایی افکار عمومی دنیا قرار گرفته است.

بدیهی است که گزارش چیلکات، تنها بخش اندکی از جنایات بلر در عراق را منعکس کرده است. دامنه و وسعت جنایات بلر در عراق و افغانستان به مراتب بیشتر از چیزی است که در گزارش کمیته بررسی جنگ عراق منعکس شده است. نکته قابل تامل دیگر اینکه در گزارش چیلکات، تونی بلر به سبب کشته شدن 179 سرباز انگلیسی در عراق نیز مقصر شناخته شده است.

این در حالیست که در این گزارش سخنی از میلیون‌ها کشته، زخمی، آواره و آسیب دیده در جریان جنگ عراق به میان نیامده است. بدیهی است که گزارش چیلکات نقش تونی بلر در جنگ عراق را به صورتی محدود مورد بررسی قرار داده است. این در حالیست که افکار عمومی دنیا در انتظار محاکمه واقعی و عادلانه تونی بلر به سبب جنگ و خونریزی در عراق و افغانستان هستند.

بدیهی است که در این خصوص لازم است دادگاهی عادل تشکیل شده و همه ابعاد و جوانب جنایات بلر و بوش در عراق و افغانستان را مورد بحث و بررسی قرار دهد، اگر نه جنایات کلی بلر و همراهی وی با بوش در جنگ عراق و در نتیجه مجرم بودن وی امری محرز است. افکار عمومی دنیا فارغ از گزارش چیلکات، مدتهاست بلر را به عنوان یک جنایتکار جنگی مورد شناسایی قرار داده است.

بدیهی است که محافل بین المللی تحت تاثیر نفوذ ایالات متحده آمریکا و انگلیس تا کنون در این خصوص قصور کرده‌اند. این محافل ظاهرا بین‌المللی و در راس آنها سازمان ملل متحد نشان داده‌اند نه تنها صلاحیت بررسی جنایات جنگی بلر و بوش در عراق و افغانستان را ندارند، بلکه در کسوت مدافعین جنگ ظاهر شده‌اند. محاکمه و مجازات بلر (اشد مجازات برای بلر) خواسته افکار عمومی جهان می‌باشد. اگرچه تاکنون این خواسته محقق نشده است، اما در آینده‌ای نزدیک و با پیگیری افکار عمومی دنیا قابل تحقق خواهد بود.

در نهایت اینکه گزارش چیلکات در عین اینکه نسبت به کلیات جنایات بلر در جنگ عراق اقرار کرده است، اما تصویر کاملی از این جنایات ارائه نداده است. از سوی دیگر، علاوه بر تونی بلر افرادی مانند جک استراو وزیر امور خارجه اسبق و جف هون وزیر دفاع وقت انگلیس نیز باید مورد محاکمه قرار گیرند. دروغ گویی بلر و بوش در خصوص وجود سلاح‌های کشتار جمعی در عراق موضوعی نیست که بتوان آن را تحت هیچ شرایطی کتمان یا تحریف نمود.