زنان وجهاد سیاسی علیه ظلم واستبداد

مقدمه  از دید قرآن کریم وسنت نبوی ، زنان دارای شآن…

خیزش زنان هرات؛ آزمون مردانگی فراقومی  و تجلی همبستگی ملی

نویسنده: مهرالدین مشید هتک حرمت به زنان هرات؛ پرده از سیمای…

         چه باید کرد 

چه  با ید  کرد  ها  بسیا  ر گشته  از ینکه  راه …

باسط محمد غریب

آقای "باسط محمد غریب" (به کُردی: باست حەمە غەریب) شاعر…

طالبان نماد خشونت، تبعیض و سرکوب علیه زنان و دختران

شباهنگ راد یکی از مهم‌ترین روایت‌ها در تبیین پدیدهٔ طالبان این…

دیار حلبچه‌ای

شاعر کُرد زبان "دیار حلبچه‌ای" (به کُردی: دیار هه‌له‌بجه‌یی) با…

ایدئولوژی ستیزان؛ خود ایدئولوژی گرایند

ideologie . آرام بختیاری ایدئولوژی انسانی؛ ضروری، مفید و رهایی بخش است.  ایدئولوژی؛…

 پری قره‌داغی

بانو "پری قره‌داغی" (به کُردی: پەری قەرەداخی) شاعر معاصر کُرد،…

از صنف درس تا پشت فرمان؛ روایت یک نسل

نویسنده: مهرالدین مشید آینه غربت؛ روایت زندگی یک نسل در یک…

جبار صابر

استاد "جبار صابر" (به کُردی: جەبار سابیر) شاعر معاصر کُردزبان…

بیاد دنیای امن و آزاد

رسول پویان نفت و گاز اول فروغ منزل و کاشانه شد بعد…

اهمیت ژئوپولتیک و ژیواکونومیک دهلیز واخان؛

پاکستان در اندیشه کنترول کامل این دهلیزحیاتی: کریدور واخان (Wakhan Corridor)،…

ډرونونه، سیم‌کارتونه او ټکنالوژیک جنګ

ليکنه: حميدالله بسيا په اوسنۍ نړۍ کې د جګړو بڼه تر…

طالبان و بازی‌های پنهان؛ از فرافکنی سیاسی تا مهندسی استخباراتی

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و نبرد روایت ها؛ بازی های سیاسی…

مپیندارید یاران!

امین الله مفکرامینی  2026-02-06! مپنــــدارید یـاران که من دیوانــــــه ام زخودغافل وبــا خلق…

دورنمای پایان نزاع‌های گروهی و قومی در افغانستان؛ فرصت‌ها و…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در بیش از دو سدهٔ اخیر، افزون…

توافقنامه همکاری نظامی روسیه و افغانستان

ضرورت دوجانبه و برمبنای منافع طرفین : منافع روسیه ؛ افغانستان با…

بازخوانی تحولات افغانستان؛ از بن بست سیاسی تا تحول اجتماعی

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در آستانهٔ دگرگونی؛ از متن استبداد تا…

چگونگی آبیاری  زمین های زراعتی

نوشته کریم پوپل مورخ ۲۲ می ۲۰۲۶ آبیاری عملیه رساندن مقادیر کنترل…

پیاوړی لیکوال، تکړه شاعر

له ښاغلي ډاکټر طارق رشاد سره چې د علم، ادب…

«
»

ویتکاف: روسیه مسئول آغاز جنگ اوکراین نبود

«استیو ویتکاف» نماینده ویژه آمریکا در امور غرب آسیا امروز (یکشنبه) اذعان کرد که نمی‌توان روسیه را مسئول آغاز جنگ در اوکراین دانست. این اظهارات ویتکاف با انتقادات اخیر «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور ایالات متحده علیه «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین هم‌راستا است.

ویتکاف با بیان اینکه تمایل اوکراین برای پیوستن به ناتو موجب آغاز جنگ روسیه و اوکراین شده، گفت: «ضرورتی نداشت که این جنگ رخ دهد، بلکه برخی با تحریکات خود موجب آغاز آن شدند. این بدان معنا نیست که لزوماً روس‌ها آن را آغاز کرده‌اند.»

او در گفت‌وگو با شبکه خبری «سی‌ان‌ان» گفت: «در آن زمان، صحبت‌های زیادی درباره پیوستن اوکراین به ناتو مطرح بود… ضرورتی نداشت که این امر اتفاق بیفتد. این موضوع اساساً به تهدیدی برای روس‌ها تبدیل شد و ما هم باید این واقعیت را در نظر بگیریم.»

اظهارات ویتکاف پس از سفر اخیر وی به عربستان سعودی مطرح شد، جایی که او به همراه «مارکو روبیو»، وزیر امور خارجه آمریکا، «جان رتکلیف»، مدیر سازمان سیا و «مایک والتز»، مشاور امنیت ملی ایالات متحده در مذاکراتی برای پایان دادن به درگیری روسیه و اوکراین حضور پیدا کردند. در این مذاکرات هیچ‌یک از مقامات اوکراینی دعوت نشدند و کی‌یف اعلام کرد هرگونه توافقی که به اوکراین تحمیل شود را نخواهد پذیرفت.

خوشبینی به حصول توافق برای پایان جنگ

در هفته گذشته، ترامپ با موجی از حملات به زلنسکی، نگرانی غرب از نزدیکی آمریکا به روسیه را افزایش داد. او در پستی در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» گفت ایالات متحده فریب خورده و میلیاردها دلار برای کمک به اوکراین در جنگ با روسیه هزینه کرده است. ترامپ همچنین زلنسکی را «یک دیکتاتور بدون انتخابات» توصیف کرد و هشدار داد که «بهتر است سریع‌تر اقدام کند، وگرنه کشوری برایش باقی نخواهد ماند.»

ویتکاف در این مصاحبه در واکنش به پرسشی درباره اظهارات «کارولین لویت»، سخنگوی کاخ سفید مبنی بر اینکه ترامپ می‌تواند ظرف یک هفته روسیه را به امضای یک توافق صلح متقاعد کند، ابراز اطمینان کرد و گفت: «مذاکرات ما در عربستان سعودی با وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی، مثبت، سازنده و به‌وضوح پیش‌برنده بود. بنابراین، همان‌طور که رئیس‌جمهور نیز معتقد است، من نیز خوش‌بین هستم که می‌توانیم خیلی سریع به نتیجه دست یابیم.»

او در ادامه تصریح کرد: «توافق تنها زمانی کارآمد است که برای همه طرف‌ها مفید باشد. این همان مسیری است که ما در آن حرکت می‌کنیم.»

خشم ترامپ به مخالفت زلنسکی با قرارداد مواد معدنی پایان داد

ویتکاف همچنین در این مصاحبه پیش‌بینی کرد که اوکراین این هفته با توافق پیشنهادی آمریکا بر سر مواد معدنی اوکراین موافقت خواهد کرد. در حالی که کی‌یف در ابتدا از پذیرش شرایط آن امتناع کرده بود، ویتکاف گفت واکنش ترامپ به این مخالفت باعث شده تا زلنسکی از موضع خود کوتاه بیاید.

این توافق معدنی، که ابتدا توسط وزیر خزانه‌داری ایالات متحده در جریان سفرش به کی‌یف به زلنسکی ارائه شد، کنترل ۵۰ درصد از درآمدهای معدنی اوکراین را به آمریکا واگذار می‌کند تا کمک‌های تسلیحاتی ایالات متحده که از زمان آغاز جنگ اوکراین تا امروز انجام شده، جبران شود. با این حال، این توافق شامل هیچ تضمین امنیتی مضاعفی برای اوکراین نیست.

زلنسکی از پذیرش این قرارداد سر باز زد، امری که خشم ترامپ و حملات وی به زلنسکی در فضای مجازی را به دنبال داشت. با این حال، مذاکرات ادامه داشته و ویتکاف با بیان اینکه خشم علنی ترامپ باعث تغییر موضع زلنسکی شده، گفت: «انتظار دارم که این توافق در هفته جاری امضا شود.»