هرات؛ جغرافیایی که تاریخ را به راهبرد پیوند می‌دهد

وحیدالله نورزی بنیان‌گذار NIDA | افسر ارشد سابق ANP/ANCOP | استراتژیست…

سیاسي، اقتصادي، ټولنیز او کلتوري سیستمونه

نور محمد غفوری ځانګړتیاوې، داخلي جوړښت او د فعالیت څرنګوالی سریزه انسانان په…

مهاجرت سیاسی ایرانیان به افغانستان؛ روایت ورود، اسکان، زندگی و…

https://www.youtube.com/watch?v=4VlvDEplC-8 گفت‌وگوی سیزدهم رسانه ما با اسدالله کشمند، از رهبران حزب…

پا شیده گی وحدت!

امین الله مفکر امینی                      2026-04-11 ســالها رنج کشیــدیم ز پاشیده گی…

محمد بشیر دودیال

د ښاغلي پروفیسور استاد محمد بشیر دودیال د یو خوندور…

کتابی در خدمت ایمان یا ابزاری برای تحکیم قدرت

 نویسنده: مهرالدین مشید  از ادعای حقیقت دینی تا بهره‌برداری سیاسی و…

ادبیات مدرن، شعار " هنر برای هنر " نیست

Modernism . آرام بختیاری ادبیات مدرن؛ پیش از انقلاب و قبل از…

 اندیشهٔ روشن، قلم آگاه و رسالت روشنگری

داکتر سید احمد جهش؛ داکتر سید احمد جهش از نویسندگان و…

غوث الدین بهروز؛ شاعر خوش‌قریحه 

سخنی به قاضی غوث الدین بهروز ! صدای بیداری در…

عنایت پژوهان گردانی

 سمنگان گنجینه‌ای از انسان‌های فرهیخته دارد. عنایت پژوهان گردانی شاعر برخاسته…

د سیستمونو ډولونه (دوهمه برخه): اصلي او فرعي سیستمونه او…

نور محمد غفوری سریزه سیستمونه د جوړښت، فعالیت، موخې او له چاپېریال…

هرات؛ جغرافیایی که تاریخ را به راهبرد پیوند می‌دهد

Wahidullah Noorzai از میراث تمدنی خراسان تا ساختار اجتماعی، قدرت منطقه‌ای…

 ابتکار ملی؛ یگانه راه گذار به صلح پایدار و حاکمیت…

 نویسنده: مهرالدین مشید رهایی افغانستان در کرو ساز و کار ملی،…

سیاسي ګوند او داخليدموکراسي

لیکوال: نور محمد غفوری پیلامه: دا مقاله چې د ۲۰۱۶م کال د…

دومقاله

نویسنده: جمشید کو‌هستانی فرستنده: محمدعثمان نجسب Iwnd Maban Mbik ################### اول ساختار و مدلهای سیاست جنایی ! مقدمه…

ادب چیست؟

برهان الدین « سعیدی » از خدا جوییم  توفیق  ادب  ـــ …

وقتی اختلال به قدرت تبدیل می‌شود: چه کسی پس از…

Wahidullah Noorzai Noorzai International Doctrine Academy (NIDA) مقدمه: هرمز؛ میدان سنجش قدرت،…

آلزایمر

آلزایمرم که بیدار می‌شود نمی‌دانم امروز، دیروز است! یا که دیروزم، فردا!!! به…

دوران خونین حفیظ‌الله امین و سرکوب رهبران حزب دموکراتیک خلق…

https://www.youtube.com/watch?v=pxhsNfqSXRE افغانستان پس از قیام ثور؛ دوران خونین حفیظ‌الله امین و…

«
»

ما با پاکستان مشترکات نداریم !

مدتیست که عده ای نام از مشترکات میان افغانستان و پاکستان می‌برد مانند :

مشترکات تاریخی ، دینی ، فرهنگی و زبانی .

آنها این به اصطلاح مشترکات را روی دار می‌سازند اگر پاکستان از نیات شومش علیه افغانستان دستبردار شود .

۱– مشترکات تاریخی ؛

از تاریخ پاکستان هفتاد وهشت سال می‌گذرد که در برابر تا یخ چند هزار ساله افغانستان ( آریانا، خراسان و حالا افغانستان ) قابل یاد آوری نیست .

تاریخ افغانستان از زمان حضور استعمارگران انگلیس در نیم قاره هند که مولدین پاکستان بودند تاریخ مبارزه با استعمار است که از سال هژده صد و سی و نه تا سال 1919 مدت هشتاد سال یعنی بیشتر از عمر پاکستان را دارد در بر می‌گیرد. درین مدت سه جنگ با امپراطوری انگلیس برای آزادی کشور رخ داده است .

اما در تاریخ پاکستان که محصول استعمار انگلیس است هیچ عکس العمل علیه اقدامات انگلیس و بعدآ آمریکا دیده نشده است درین مدت بدترین نوع مناسبات با افغانستان داشته و از هیچ توطئه علیه ما دریغ نکرده است . چنین تاریخ را نمی‌توان دارای مشترکات گفت .

۲– مشترکات دینی :

اسلام در نیم قاره هند که حالا پاکستان قسمتی از آن است حاصل ضرب شمشیر محمود غزنوی است ، این کشور از زمان تشکیل تا کنون چه نوع وجوه مشترک دینی به اتکای احکام اسلامی در روابط با افغانستان داشته است ؟ اینکه مردمان افغانستان و پاکستان مسلمان هستند یک طرف باشد ولی استبلشمنت استعمار زده انگلیسی پاکستان هیچگاهی با مبانی اصول اسلامی متکی بر حسن نیت ،حسن همجواری ، تعامل نیک اسلامی با کشور اسلامی افغانستان تعامل نداشته است . این مشترکات وقتی معنی دار میباشد که جانب پاکستان با پابندی بر موازین مشترک دینی و ارزش‌های اسلامی در روابط با همدیگر وارد تعامل گردد .

تبلیغات منفی دوامدار ، ضربات اقتصادی بر تاجران افغان با بندش راه‌ها و بندر گاههای زمینی ، صدور تروریستان و تخریبکاران ، حملات سرحدی ، کشتن افراد غیر شامل در جنگ با بمباردمان ولایات سرحدی و شهر کابل ، تهدید های لفظی و اهانت به یک کشور اسلامی را می‌توان مشترکات دینی گفت ؟ در موازین اسلامی چنین پندار ها و کردار ها وجود دارد ؟

پاکستانیکه در زمان تجاوز 45 کشور کفری پایگاه های نظامی هوایی و زمین و خطوط مواصلاتی اش را در خدمت تحرکات نظامی آنها قرار داد و حالا هم فضایش را برای پرواز درونهای آمریکا بر افغانستان باز گذاشته است صبغه مشترکات اسلامی اش با افغانستان سنگین تر است یا با کفار یهود و نصارا ؟ .

— ۳. مشترکات کلتوری :

این مشترکات تنها در مناطق قبایلی دو طرف خط فرضی دیورند وجود دارد ، افغانها با سند و پنجاب هیچ نوع مشترکات فرهنگی ندارند ، مشترکات آنها با هند نزدیکتر است تا افغانستان . ما با کشوریکه پنجاب بران حاکم است مشترکات فرهنگی نذاشته و نداریم .

–۴ مشترکات زبانی :

این مشترکات در محدوده خیبر پشتونخواه و بلوچستان بین مردمان هردو طرف خط دیورند موجود است نه با مجموع پاکستان که زبان رسمی اش انگلیسی و اردو میباشد .

مشترکات دینی ، تاریخی، فرهنگی و زبانی میان مردبان دو طرف خط دیورند دهها بار بیشتر از عمر پاکستان است .

آنجه خواجه محمد اصف وزیر دفاع پاکستان علیه افغانستان بیان می‌دارد حاصل کدام یک از مشترکات چهار گانه بالاست ؟

اینکه او گفت ( پاکستان توان نابودی کامل افغانستان را دارد ) حرف تازه نیست 76 سال قبل لیاقت علی خان گفت ( افغانستان چه است ؟ آنرا با یک لگد به بحر می اندازیم ) خواجه اصف بیاد دارد که در همان مجلس،مرمی تفنگچه سید اکبر غازی و شهید افغان بر قلب پر از نفرت او نشست و برای ابد خاموشش کرد؟

خواجه غلط می‌کند که به همه افغانها از عینک سران هفتگانه جهادی می‌بیند. نمی‌گویم تاریخ این سرزمین را از تجاوز هخامنشی ها و کوروش کبیر و اسکندر و چنگیز، و مغول و انگلیس و شوروی بخاطر بیاورد صرف بیست اشغال غرب و ناتو را که پیش چشمانش ادامه داشت در نظر بگیرد ، آن امپراطور ها رفتند اما افغانستان پا بر جاست ، این سرزمین دلاوران و جنگاوران ضد تجاوز و اشغال است بخاطر باید داشته باشد .

این کمینگاه پلنگ است و بلنداژ عقاب

هر شکاریکه در آن شد دگر از رشته نیست