کور و نابینایان خرد

تقدیم به زن ستیز های بدوی و ملا های اجیر، آن…

فضیلت سیاسی و افغانستان

در نخست بدانیم٬ ماکیاولی در شهریار و گفتارها٬ در واقع…

بهای سنگین این خاموشی پیش از توفان را طالبان خواهند…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان بیش از این صبر مردم افغانستان را…

گلایه و سخن چندی با خالق یکتا

خداوندا ببخشایم که از دل با تومیخواهم سخن رانم هراسانم که…

(ملات گاندی در مورد امام حسین

باسم تعالى در نخست ورود ماه محرم و عاشوراء حسينى را…

جهان بی روح پدیداری دولت مستبد

دولت محصولی از روابط مشترك المنافع اعضاء جامعه می باشد٬ که…

ضانوردان ناسا یک سال شبیه‌سازی زندگی در مریخ را به…

چهار فضانورد داوطلب ناسا پس از یک سال تحقیق برای…

پاسخی به نیاز های جدید یا پاسخی به مخالفان

نویسنده: مهرالدین مشید آغاز بحث بر سر اینکه قرآن حادث است و…

طالبان، پناهگاه امن تروریسم اسلامی

سیامک بهاری شورای امنیت سازمان ملل: ”افغانستان به پناهگاه امن القاعده و…

  نور خرد

 ازآن آقای دنیا بر سر ما سنگ باریده عدوی جان ما…

عرفان با 3 حوزه شناخت/ ذهن، منطق، غیب

دکتر بیژن باران با سلطه علم در سده 21،…

شکست مارکسیسم و ناپاسخگویی لیبرالیسم و آینده ی ناپیدای بشر

نویسنده: مهرالدین مشید حرکت جهان به سوی ناکجا آباد فروپاشی اتحاد جماهیر…

سوفیسم،- از روشنگری باستان، تا سفسطه گری در ایران.

sophism. آرام بختیاری دو معنی و دو مرحله متضاد سوفیسم یونانی در…

آموزگار خود در عصر دیجیتال و هوش مصنوعی را دریابید!

محمد عالم افتخار اگر عزیزانی از این عنوان و پیام گرفتار…

مردم ما در دو راهۀ  استبداد طالبانی و بی اعتمادی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان سرزمینی در پرتگاۀ ناکجاآباد تاریخ مردم افغانستان مخالف…

ترجمه‌ی شعرهابی از دریا هورامی

بانو "دریا هورامی" (به کُردی: دەریا هەورامی) شاعر، دوبلور و…

تلویزیون حقوق ناشر یک اندیشه ملی و روشنگری 

نوشته از بصیر دهزاد  تلویزیون حقوق در پنجشنبه آینده،  ۱۱ جولای، …

افراطیت دینی و دین ستیزی دو روی یک سکه ی…

نویسنده: مهرالدین مشید در حاشیه ی بحث های دگر اندیشان افراط گرایی…

د مدني ټولنې په اړه په ساده ژبه څو خبرې

 زموږ په ګران هېواد افغانستان کې دا ډیر کلونه او…

از پا افتادگان دور جمهوریت

در خارج چه میگویند ؟ انهاا طوری سخن میرانند که افغانستان…

«
»

فواید جانبی کرونا

قسمت چهارم  

رعایت وقت وحضورِ بموقع درمحافل  وبویژه درمحافل عروسی نمایانگر فرهنگ بلند و عزت شخص و خانواده است  .   

در محافل و مجالسیکه نظم و نظام رعایت نگردد جوشش و کیفیت  محفل از بین می رود ومدعُوین خسته می شوند. 

***  

فضای محفل عروسی چگونه مُکدر میگردد :

همانطوریکه همه می دانیم صاحبان معامله، داماد وعروس واولیای ایشان مدتها قبل ازتدویرمحفل دربارهٔ چگونگی برگزاری، مصارف، ضروریات وسایر موضوعات لازمِ محفل با خانواده و اشخاص صاحب نظر مشوره و پلانهای طرح و در صدد آن می باشند تا محفل خود ها را آبرومندانه تدویر وآبرومندانه خاتمه دهند. ایشان تعداد اشتراک کنندگان محفل را محاسبه و شامل لست و برای هرنفر پول جداگانه درهوتل و یا رستورانت بایست تحویل نمایند و به تعقیب آن کارتهای عروسی که سند واعتبار نامهٔ اشتراک در محفل می باشد ترتیب و درآن مطالب آتی جهت آگهی مدعوین درج وتذکار داده میشود تا خانواده های دعوت شده آن را رعایت نمایند. 

۱ ــ  شروع  و ختم محفل با تعیین ساعات دقیق آن.

۲ــ  تذکر ممانعت از آوردن اطفال جهت حفظ نظم و آرامش داخل محفل.

۳ــ ممنوعیت جدّی از آوردن کمره های فلمبرداری و فلمبرداری وسیلهٔ موبایل های شخصی بدون مجوز.

۴ــ  در کارتهای دعوت به صراحت تحریرمیشود که (در صورت عدم اشتراک روی هرعلت و معذرتیکه باشد) لطفن تا این … تاریخ ما را آگاه سازید.

 عزیزان خوانندهٔ این متن: لطفن با صداقت و و جدان پاک بگویید که ازین شرایط عرض شده ما کدام شرط آن را رعایت می کنیم و متعهد به تعهد افغانی خود ها می باشیم.     

همانطوریکه یاد آور شدم موضوع بسیار مهم در تد ویر و بر پائی محافل عروسی زمان  شروع و ختم آن است که اساس گذار شایستگی و بهتر بودن محفل شده می تواند:

ما افغانها درهرکنج و کنار دنیا که بوده ایم و یا هستیم خواسته و ناخواسته (بزوریا به رضاء) محافل عروسی برپا و دایر می نماییم ودرین ارتباط ترتیبات چنین جشن ها را قبل از تدویرمحفل پیش بین و آمادهٔ ساعت موعود می باشیم، طبعن قبل از تدویرمحفل همه صاحبان معامله به آرزوی سپری شدن محفل بگونهٔ دلخواه ومنتظر نظم و نظامِ کمّی و کیفی محفل خود می باشند.

 امّا با تأسف تجاربِ گذشته نشان می دهد که محافل ما از همان آوان و آغازآن با وعده خلافی رنگ خیره می کند وبا ختم محفل صفات قابل وصفی پیدا نمی کند. 

همانطوریکه در قسمتهای قبلی این موضوع نوشته و توجه دوستان و عزیزان خود را صمیمانه معطوف داشته ام یکبار دیگر توجه شان را جلب می نمایم:

۱ ــ زمانیکه ساعتِ شروع محفل و حضورمدعوین به وقت معین و موعد مشخص اعلان وخبر داده میشود وما به آن موافقت می نماییم تعهد و پیمانیست که انجام می دهیم واین تعهد از دیدگاه روابط فردی واجتماعی مسئولیت اخلاقی بار آورده ومارا مکلف  به عمل می نماید و از ما می طلبد که به اجرا ورعایت آن متعهد باشیم زیرا این تعهد به مثابهٔ یک قرار داد فردی که تأثیرات اجتماعی دارد جوهر اخلاق وچگونگی شخصیت ما را رقم می زند وجایگاه شخصی ما را در اجتماع بر ملا و به نمایش می گذارد.

آیا باری به آن اندیشیده ایم که بی اعتنائی و کم بها دادن به تعهد و حضور بموقع در محافل سبب خدشه دار شدن اعتبار خود ما و صاحب محفل، نظم محفل، سکتگی درتدویر محفل، ضرر مادی و معنوی برای دایر کنند گان محفل ، خرابی کیفیت غذای مرتبه و امثال آن که از کیفیت محفل می کاهد و آبروی محفل را تخدیر می کند می باشد؟.

وهمه می دانند که در کنار آن همه بی اعتنائی و بی پروائی دیگران بسا از خانواده های  با فرهنگ و موقع شناس که به وقت معین و موقع لازم به محفل حاضرمی شوند و با سکوت معنی دار انتظار شروع محفل را می کشند  در ایزای این وقت شناسی وحرمت به رسم و آیین پسندیده و فرهنگ عالی ــ تلخیی انتظار را تجربه و در چنین فضای دلگیر از رنج خاطر بخود می پیچند، بویژه تعدادی از خانواده های خارجی که در محفل دعوت وبه ساعت معین ووقت تعیین شده بر اساس عادت و فرهنگ خود ها حاضراین جشن گردیده ومنتظر شروع محفل باشند عجایب صحنه وعمل نادیده را می بینند و تجاربی از محافل ما کمایی می کنند. زیرا اگر قبول کنیم که شروع محفل ساعت « سه بجهٔ عصر» تعیین وما این وقت تعیین شده را پذیرفته و به رؤیت کارت دعوت پیمان بسته باشیم و بعد این پیمان را با تعویق سه ساعته تا چهار ساعته و یا اضافه تر از آن به میل خود تعیین و عمل نماییم چه تصویری به ذهن ما تداعی میگردد. 

 و مهمانانیکه در ساعت موعود حاضر محفل و در داخل سالون منتظر تدویر محفل اند تا اگر خدا بخواهد محفل ساعت «هشت بجهٔ شب» به اجرا درآید وایشان از دیدن آن لذت ببرند.

یاد داشت: البته اعذار معقول و مقبول شامل این تخطی ها نیست. 

۲ ــ زمانیکه با تحمل خستگی راه ولی با اشتیاق دیدن محفل و توقع لذت ازآن خود را به آدرس محفل می رسانی و داخل تالاروسالونِ عروسی می شوی آنگاه به صفت یک شریک مباشرمی بینی ومیشنوی که مسابقات گوناگونِ دوِش اطفال و صدای موزیک در داخل سالون چنان غوغائی بر پا نموده است که روح و روانت را به سمت پشیمانی از آمدن به محفل می کشاند و تحت شکنجهٔ روحی و عذاب دنیوی قرار میگیری و مغزت به لرزه آمده وترا از خواب چندین شب محروم می سازد و از خدا امان می طلبی که آهنگ «قوالی نیمهٔ شب را که به پاره سازی گوشهایت شهرت دارد نشان ندهد ودرغیر آن به تداوی روحی و شنوایی گوشها محتاج وروزگارت درهم و برهم می شود». 

یاد آوری: گرچه مدت زمانی با شدت گرفتن شیوع کرونا ــ تدویر محافل عروسی وامثال آن طوررسمی ممنوع قرارگرفت وگردانندگان ومدعوین محافل از مصارف کمرشکن، عادات ناپسند ورسم و رواج غیر مشروع که در بخشهای گذشته طور مفصل عرض گردید ــ در امان بودند. اکنون دارد  دوباره با تفاوتیکه توصیه شده است آغاز میگردد. لطفن حالا جهات مثبت عرایض قبلی را در نظر گرفته به اصلاح و حذف جهات منفی آن اقدام قاطع فرمایید تا سنت پسندیده تهداب گذاری شود. 

***

باقی دارد لطفن منتظرباشید …… (در آینده به ارتباط « انشعاب و افتراق درونی محفل ـ محاصرهٔ میدان رقص . ومطالب دیگر خواهم نوشت): تا صحبت قلمی دیگر.

تذکرقابل توجه: یاد آوری های اصلاح طلبانه درین مباحث متوجه آنعده محافلیست که همین تقصیرات و کمرسی ها را داشته اند.

با ابرازحرمت. سخی صمیم.