آیا زمان همگرایی نیروهای سیاسی افغانستان فرا نرسیده است؟

 نویسنده: مهرالدین مشید از راست و چپ تا طالبان؛ ضرورت توافق…

آته ایسم؛ ضرورت انقلاب و روشنگری است؟

Atheism: خدا ناوری  آرام بختیاری 2600 سال بحث و جدل خونین؛ آته…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواریهای عصر ساسانی

(بخش۳)،علی میرفطروس -«من فرزندِ جامم؛ از آن شیر می‌نوشم  و تا روز رستاخیز،…

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

زورا سورونبایوا  شاعر، نویسنده و نمایشنامه‌نویس قرقیزی شوروی

برگردان. رحیم کاکایی زورا سورونبایوا  نخستین نویسنده زن در قیرقیزستان شوروی،…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

خاطرات امین الله مفکر

خاطرات اینجانت امین الله مفکر امینی شاعر و نویسنده درچـــاربــــــخش مختصرا…

افغانستان در دوراهی تاریخ؛ تداوم بحران یا گذار به حاکمیت…

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان امروز در نقطه‌ای حساس از تاریخ معاصر…

بی تفاوتی جهان در برابر تروریزم جهادی در افغانستان!

القاعده و طالبان دو رویی یک سکه اند! جهان در برابر…

اخلاق و تمدن

رسول پویان مگـر جـزیـرۀ اپـسـتـیـن دام شـیـطان بود که مرگ ارزش واخلاق…

مشروعیت‌زدایی قومی طالبان؛ خلع سلاح قومی این گروه

 نویسنده: مهرالدین مشید یکی از مهم‌ترین موانع در مسیر حل بحران…

آن کارسون، برنده نوبل ادبیات ۲۰۲۶؛ از ادبیات کلاسیک تا…

      بهرام رحمانی bahram.rehmani@gmail.com  آکادمی سوئد روز پنج‌شنبه ۸ اکتبر ۲۰۲۶، جایزه نوبل…

رمانتیسم؛ عطر شانل آیدا، یا سیگار اشنو شهلا ؟

Romantik . آرام بختیاری رمانتیک، مکتبی چند وجهی؛ خردگریز، اتوپیستی، هومانیستی. رمانتیک واژه…

رساله‌ای در باب تخیل (3)

« آزادی و هراس انسان از خلوت خویش » تهیه و…

جنگ ایران، محاسبات ترامپ و بازتعریف آسیب‌پذیری در جغرافیای منطقه

وحیدالله نورزی جنگ‌ها را نمی‌توان تنها با شمار حملات، میزان خسارات…

دو یاداشت !

1-- افغانستان و اثرات موقعیت جغرفیایی ان . 2-- چاره اساسی…

تعلق بر انسانیت بجا است !

امین الله مفکر امینی              2026-08-10! بــه هر طرف مینگرم بوی تعلقات…

از قهرمان‌سازی تا نقد تاریخی؛ بازخوانی کارنامه رهبران در شش…

 نویسنده: مهرالدین مشید بزرگ‌نمایی رهبران؛ ناسپاسی به آرزو های مردم افغانستان رخدادهای…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواری های عصر ساسانی(بخش۲)

علی میرفطروس -« عربِ بادیه نشین را رها کن و او…

پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب

له ښاغلي پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب سره، چې د…

«
»

«دوران سلطه نظامی آمریکا به پایان رسیده است» 

نوشته یورگ کرونوئر

منتشر شده در یونگه ولت

ترتیب و فرستنده: حسین تلاش

چه در محاسبات کوانتومی و چه در تسلیحات مافوق صوت – چین از نظر فناوری در این حوزه ها از آمریکا جلوتر است.

گراهام آلیسون، دانشمند علوم سیاسی مشهور در مرکز معتبر بلفر در مدرسه هاروارد کندی در کمبریج، ماساچوست

 توسعه و تکمیل جت جنگنده «اف-۳۵» نیروی هوایی ایالات متحده – مبالغ عظیمی از بودجه نظامی پنتاگون را بلعیده است.

آیا این قطعی نیست اگر جنگی بین ایالات متحده و چین رخ دهد، ایالات متحده با توجه به برتری نیروهای پیشرفته خود نسبت به ارتش چین دست بالا را خواهد داشت؟

اگر کسی سیاست خود را بر اساس ادعا های چنین کارشناسانی استوار کند بی شک بازنده خواهد بود؛ در ماه اکتبر گذشته نیکلاس چایلان کارشناس برجسته فناوری اطلاعات در سازمان هوا فضای آمریکا از شغل حساسش استعفا کرد، اما چرا؟ 

او در گفتگویی با فاینشنال تایمز اعلام کرد که: «او دلایل کافی و خوبی برای آنکه از عصبانیت خونش به جوش بیاید دارد». اگر چه ایالات متحده هنوز هم سه برابر جمهوری خلق چین برای ارتشش هزینه می کند، اما این بودجه در جاهای نادرستی هزینه میشود و عملا حیف و میل می شود و پنتاگون را به اهدافش نمی رساند. 

برای نمونه، طراحی و تکمیل هواپیمای جنگی اف – ۳۵ هزینه ی عظیمی از بودجه نظامی ما را می بلعد، در حالی که بسیاری از فناوری های مهم تر مانند هوش مصنوعی یا دیگر عرصه های فوق پیشرفته بکلی نادیده گرفته میشوند.

قدرت دفاعی ما در برابر حملات سایبری نظامی در بسیاری از ادارات مهم دولتی هنوز در حد مهد کودک درجا میزند.

حداکثر ۱۵ تا ۲۰ سال دیگر ایالات متحده در مقایسه با چین دیگر فرصت و شانسی برای مقابله نخواهد داشت، به نظر من «همین حالا هم کار از کار گذشته است! ».

خب، این ها ادعا های بزرگ و جملات ویرانگری هستند، شاید این نتیجه گیری های یک بوروکرات شدیدا ناامید باشد که به هر دلیلی در کارش موفق نبوده و حالا این عدم موفقیتش را اینگونه به زبان آورده؟

خب اما گراهام آلیسون، دانشمند علوم سیاسی مشهور در مرکز معتبر بلفر در مدرسه هاروارد کندی٬ در کمبریج، ماساچوست، چیزهای بسیار مشابه ای را به زبان می آورد و نگاه مشترکی با بوروکرات ما دارد. 

او در دسامبر ۲۰۲۱ با توصیه ژنرال های بلند پایه بازنشسته ایالات متحده، دست به تحقیق علمی زده و تحلیلی منتشر کرد که نیروهای مسلح چین و ایالات متحده را با هم مقایسه می کرد.

 نتیجه: «تسلط نظامی آمریکا به پایان رسیده است.»؛ درست است که این کشور همچنان «یک ابرقدرت نظامی» با قابلیت ‌های برجسته، متحدان متعدد و شبکه‌ای از پایگاه‌ های نظامی در سراسر جهان است. اما چین و روسیه «رقبای نظامی جدی» هستند و اکنون «در زمینه های خاص و مهم» از ایالات متحده جلوتر هستند. او برای اثبات ادعا های خود مثال های متعددی را آورده است. مثلا، هوش مصنوعی، محاسبات کوانتومی – اینها زمینه هایی هستند که جمهوری خلق در آنها جلوتر است. و آنها بسیار مهم هستند زیرا محاسبات کوانتومی، برای مثال، مزایای تعیین کننده ای را در مورد رمز گذاری ارتباطات امنیت خودی و مختل کردن ارتباطات دشمن ارائه می دهد، یا همچنین می تواند در تشخیص جنگنده های «رادار گریز» کمک کند. چین همچنین در توسعه تسلیحات مافوق صوت از ایالات متحده آمریکا فراتر است.

اگر واقعا این چنین است که می گوئید – چرا به جای اخطار دادن به مسئولان داخلی ایالات متحده، این خطا ها را رسانه ای و علنی کرده اید و در نتیجه دشمن  را هم در این مورد حساس و حتی آگاه می کنید؟

این برای ما قطعی است که رهبری چین از این موضوعات وضعف ها٬ کاملا مطلع است و منتظر اطلاعات ما ننشسته وگرنه این پیشرفت ها صورت نمی گرفت؛ متاسفانه این «طبقه سیاسی و خبرگان سیاسی آمریکا هستند که از این مشکلات سر در نمی آورند».

 آلیسون می‌ گوید: «هنوز تعداد زیادی هستند که متوجه نشده‌اند دوران سلطه نظامی ایالات متحده به پایان رسیده است.»

 آلیسون بدون آنکه به نام ژنرال های پنتاگون اشاره ای کند، تأکید کرد این بسیار خطرناک است. چنین افرادی که اطلاعی از این امور ندارند در جایگاه تصمیم گیری در آمریکا حضور دارند و سربازان ما را راهی جنگ هائی کرده اند که از همان ابتدا هم معلوم بود که پیروزی در آنها در کار نخواهد بود. باید گفت جهل و نادانی شما کشنده است.

پایان