طالبان، تی‌تی‌پی و چرخش به سوی هند؛ رمز یک رقابت…

 نویسنده: مهرالدین مشید یکی از پرسش‌های مهم و پیچیده در تحولات…

میدان، فشار و خطای پیروزی: چه زمانی هزینه به قدرت…

Wahidullah Noorzai | Noorzai International Doctrine Academy (NIDA) تز مقاله در منازعات…

سیستم څه ته وایي؟

نور محمد غفوری سریزه سیستم (System) د انسان د ژوند، طبیعت، ټولنې،…

آیا زمان همگرایی نیروهای سیاسی افغانستان فرا نرسیده است؟

 نویسنده: مهرالدین مشید از راست و چپ تا طالبان؛ ضرورت توافق…

آته ایسم؛ ضرورت انقلاب و روشنگری است؟

Atheism: خدا ناوری  آرام بختیاری 2600 سال بحث و جدل خونین؛ آته…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواریهای عصر ساسانی

(بخش۳)،علی میرفطروس -«من فرزندِ جامم؛ از آن شیر می‌نوشم  و تا روز رستاخیز،…

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

زورا سورونبایوا  شاعر، نویسنده و نمایشنامه‌نویس قرقیزی شوروی

برگردان. رحیم کاکایی زورا سورونبایوا  نخستین نویسنده زن در قیرقیزستان شوروی،…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

خاطرات امین الله مفکر

خاطرات اینجانت امین الله مفکر امینی شاعر و نویسنده درچـــاربــــــخش مختصرا…

افغانستان در دوراهی تاریخ؛ تداوم بحران یا گذار به حاکمیت…

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان امروز در نقطه‌ای حساس از تاریخ معاصر…

بی تفاوتی جهان در برابر تروریزم جهادی در افغانستان!

القاعده و طالبان دو رویی یک سکه اند! جهان در برابر…

اخلاق و تمدن

رسول پویان مگـر جـزیـرۀ اپـسـتـیـن دام شـیـطان بود که مرگ ارزش واخلاق…

مشروعیت‌زدایی قومی طالبان؛ خلع سلاح قومی این گروه

 نویسنده: مهرالدین مشید یکی از مهم‌ترین موانع در مسیر حل بحران…

آن کارسون، برنده نوبل ادبیات ۲۰۲۶؛ از ادبیات کلاسیک تا…

      بهرام رحمانی bahram.rehmani@gmail.com  آکادمی سوئد روز پنج‌شنبه ۸ اکتبر ۲۰۲۶، جایزه نوبل…

رمانتیسم؛ عطر شانل آیدا، یا سیگار اشنو شهلا ؟

Romantik . آرام بختیاری رمانتیک، مکتبی چند وجهی؛ خردگریز، اتوپیستی، هومانیستی. رمانتیک واژه…

رساله‌ای در باب تخیل (3)

« آزادی و هراس انسان از خلوت خویش » تهیه و…

جنگ ایران، محاسبات ترامپ و بازتعریف آسیب‌پذیری در جغرافیای منطقه

وحیدالله نورزی جنگ‌ها را نمی‌توان تنها با شمار حملات، میزان خسارات…

دو یاداشت !

1-- افغانستان و اثرات موقعیت جغرفیایی ان . 2-- چاره اساسی…

تعلق بر انسانیت بجا است !

امین الله مفکر امینی              2026-08-10! بــه هر طرف مینگرم بوی تعلقات…

«
»

          تعرفه های گمرکی ترامپ ، امریکا را به کدام سو خواهد برد ؟ 

          نوشته ی : اسماعیل فروغی

        دونالد ترامپ رییس جمهور ایالات متحده ی امریکا با اِعمال تعرفه های یک طرفه ی گمرکی بردوست و دشمن ، برمتحد و رقیب ، روز دوم اپریل را روز آزادی امریکا خواند و با شور وهیجان زایدالوصف درمیان همفکران وطرفداران نزدیک اش گفت که : «  از دهها سال به اینسو کشورما ازسوی دوست و دشمن مورد غارت و چپاول  قرار گرفته است . دوستان و متحدان ما تا حالا برسرما کلاه گذاشته بودند . ما ازامروز برای بزرگترکردن وقدرتمندترکردن دوباره ی امریکا تلاش می نماییم . ما امریکا را دوباره بزرگ می کنیم ، بزرگتر از هرزمان دیگر …” 

     اِعمال تعرفه های گمرکی یک جانبه براموال وارداتی بیش ازصد کشورجهان ، تمام رهبران جهان را سرگیجه و نگران کرده است . سازمان تجارت جهانی ، سرمایه گذاران کشورهای مختلف ، اقتصاددانان و اندیشمندان مشهوروشناخته شده ی جهان همه نگران افزایش تورم و کُندی رشد اقتصاد جهانی استند . درست پس از اِعمال تعرفه ها بود که بازار سهام اُفت بی سابقه کرد و تمام رهبران جهان باعصبانیت آن راغیرمنطقی و مردود شمرده ، آماده ی عمل باالمثل شدند. 

      ما از اقدام بالمثل و متقابل دولت چین نمی گوییم که با چه قدرت و عصبانیتی در برابر تصامیم یکجانبه ی ترامپ ایستاده ، تعرفه ی سی و چهار درصدی امریکابر اموال چینایی را با عمل بالمثل پاسخ گفت ، از اتحادیه ی اروپا ، از جاپان ، از کوریای جنوبی ، آسترالیا و کانادا – متحدان استراتژیک امریکا می گوییم که همه به سرگیجه دچار شده ، درحالی که نمی دانند ، آیا امریکا دوست است یا دشمن ، همه می خواهند امریکا را با عمل بالمثل پاسخ بگویند . از قصد و نیت مشترک جاپان ، کوریای جنوبی و چین می گوییم که برخلاف تصورهمه می خواهند متحدانه وبااقدام بالمثل در برابرامریکا پاسخ بگویند . نتنها چین ، جاپان و کوریای جنوبی بلکه اتحادیه ی اروپا ، اتحادیه های اقتصادی – تجاری آسیایی ، اتحادیه های اقتصادی ـ تجاری افریقایی و کشورهای امریکای لاتین همه می خواهند این اقدام غیرقانونی و خلاف تعاملات تجاری بین المللی امریکا را متحدانه و قاطعانه پاسخ بگویند . 

      نخستین روزهای اِعمال تعرفه های یک جانبه براموال کشورها واِعمال تعرفه ی بیست و پنج درصدی برموترهای وارداتی تمام کشورها ، بازارهای جهانی را با بی موازنه گی و سردرگمی غیر قابل پیش‌بینی ای روبرو کرده است . سازمان تجارت جهانی با نگرانی عمیق پیش‌بینی کرده است که در پی این بالا بردن تعرفه ها از سوی امریکا ، سطح داد و ستد جهانی بسیارکوچکترخواهد شد . رهبران کشورهای مختلف جهان ، شامل دوستان و متحدان استراتژیک امریکا متفقاً به این باور اند که این اقدام یک جانبه ی امریکا بی ثباتی را درجهان افزایش داده و پیامدهای آن برای میلیاردها نفر در سراسرجهان فاجعه بارخواهد بود . 

       آقای ترامپ با این اقدام شوونیستی و قدرت طلبانه اش ، یکبار دیگر و بسیار به روشنی ، نیت شومِ خود خواهانه و چهره ی شرورعظمت طلبانه ی سیستم دولتی – سیاسی امریکا را به نمایش گذاشته ، ثابت می سازد که برای رهبران امریکا – بخصوص تیم آقای ترامپ ، فقط قدرت و عظمت امریکا اهمیت دارد نه سرنوشت پرمخاطره ی سایرملل روی زمین . اینکه میلیارد ها انسان دچار فاجعه و مصیبت گردند هیچگاهی برای آنان اهمیت نداشته و ندارد . 

       به هرحال ، گذشت زمان به این پرسش پاسخ می دهد که آیا اِعمال تعرفه ها و جنگ تجاری آقای ترامپ با تمام ملل روی زمین ، امریکا را بزرگ تر و قدرتمند تر خواهد کرد و یا آن کشور را در میان سایر ملل جهان – حتا متحدان نزدیک اش ، منزوی تر و بی اعتبار ترازپیش کرده ، هیمنه وعزت امریکا را درسطح جهان خدشه دارتر خواهد کرد .

                            فروغی  ( اپریل 2025 )