افغانستان، سوار بر شانه های ژیوپولیتیک پرتنش و پیچیده منطقه…

نویسنده: مهرالدین مشید روایتی از زنده گی در سایه امید یا…

میراث سکاها، هویت ایرانی و مسئله تورانیان در شاهنامه 

- دکتر بیژن باران شاهنامه، خاطره حماسی سکاهای ایران، جغرافیای اسطوره‌ای…

افغانستان نقطه مرکزی جیو پولیتیک

در سیاست قدرت های مخرب نظم و ثبات ! در بردن…

شور و حال عشق 

رسول پویان  عشق دردام سیاست مرغ بسمل می شود  پـرپـر احسـاس دل بندِ سـلاسـل می شود  تا ز چنگِ بازی ی صیاد مـرغ دل پـرید  عشوه از بهر فریب دل، مشکل…

«سازش» و «سازشکاری» یعنی چه؟

‫ رفیق نورالدین کیانوری ــ پرسش و پاسخ، شمارهٔ ۲۰، دی‌ماه ۱۳۵۹ــ…

دو کلمه؛ همچون دو پرخاش

Eklektism, Dogmatism. آرام بختیاری التقاطی و دگماتیسم؛ دو واژه یا دو سیستم…

«اسپینوزا در ترازوی مکتب من بیش از این نه‌می‌دانم: فیلسوفی،…

تذکر ضروری و تازه و بکر!در پایان هر بخش لینک…

                 یک گرفتاری با مافیا

        و یک دنیا آموزش شرعی، حقوقی، سیاسی و مدنی                          (قسمت دوم)                        چرا…

ژئوپولیتیک ساختار قدرت؛ تنوع قومی و آیندهٔ دولت‌سازی در افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ از رویای فدرالیسم تا کابوس بالکانیزه شدن…

آیا محمد اشرف غني د بیا راڅرګندېدو په درشل کې…

نور محمد غفوری لنډیز د ۲۰۲۱م کال د اګست له سیاسي بدلون وروسته…

برگردان، یا همان واژه‌ی شناسای عربی ترجمه

محمدعثمان نجیب نماینده‌ی مکتب دینی-فلسفی من بیش از این نه می‌دانم از گذشته‌‌های…

چرا صدای گاندی ها در کوهستان‌های افغانستان پژواک نیافت ؟

نویسنده: مهرالدین مشید جغرافیای خشونت، سیاست قبیله‌ای و غیبت ماندلاها در…

جمعبندی غیر تحلیلی از جریانات اخیر نظامی و دپلماتیک افغانستان…

آنچه سیاسیون و نظامی های پاکستان پس از حملات هوایی…

                     یک گرفتاری با مافیا

محمد عالم افتخار         و یک دنیا آموزش شرعی، حقوقی، سیاسی و…

فلسفه سیاسی فردوسی و روانشناسی ترس در شاهنامه

دکتر بیژن باران نتیجه‌گیری. شاهنامه فردوسی چیزی بیش از یک…

سناریوی براندازی طالبان؛ از سوی پاکستان و ایران!؟

نویسنده: مهرالدین مشید براندازی طالبان واقعیت ژیوپولیتیک یا توهم تحلیل گران دراین…

دو کنیز در سحرگاه فلسفه یونان

Greece Philosophie.2800j. آرام بختیاری فلسفه یونان؛ افسانه و عرفان، منطق و برهان. در…

جنگی حاجی

آقای "جنگی حاجی" (به کُردی: جەنگی حاجی) با نام کامل…

 شانسی برای نجات افغانستان باقی مانده یا فرصت‌ها از دست…

نویسنده: مهرالدین مشید بیداری وجدان جمعی مردم؛ بازسازی مشروعیت سیاسی این پرسشی…

مارکسیسم قلب جوانان را تسخیر می‌کند

ا. م. شیری «چگونه یک ایدئولوژی غربی مانند مارکسیسم می‌تواند در…

«
»

          تعرفه های گمرکی ترامپ ، امریکا را به کدام سو خواهد برد ؟ 

          نوشته ی : اسماعیل فروغی

        دونالد ترامپ رییس جمهور ایالات متحده ی امریکا با اِعمال تعرفه های یک طرفه ی گمرکی بردوست و دشمن ، برمتحد و رقیب ، روز دوم اپریل را روز آزادی امریکا خواند و با شور وهیجان زایدالوصف درمیان همفکران وطرفداران نزدیک اش گفت که : «  از دهها سال به اینسو کشورما ازسوی دوست و دشمن مورد غارت و چپاول  قرار گرفته است . دوستان و متحدان ما تا حالا برسرما کلاه گذاشته بودند . ما ازامروز برای بزرگترکردن وقدرتمندترکردن دوباره ی امریکا تلاش می نماییم . ما امریکا را دوباره بزرگ می کنیم ، بزرگتر از هرزمان دیگر …” 

     اِعمال تعرفه های گمرکی یک جانبه براموال وارداتی بیش ازصد کشورجهان ، تمام رهبران جهان را سرگیجه و نگران کرده است . سازمان تجارت جهانی ، سرمایه گذاران کشورهای مختلف ، اقتصاددانان و اندیشمندان مشهوروشناخته شده ی جهان همه نگران افزایش تورم و کُندی رشد اقتصاد جهانی استند . درست پس از اِعمال تعرفه ها بود که بازار سهام اُفت بی سابقه کرد و تمام رهبران جهان باعصبانیت آن راغیرمنطقی و مردود شمرده ، آماده ی عمل باالمثل شدند. 

      ما از اقدام بالمثل و متقابل دولت چین نمی گوییم که با چه قدرت و عصبانیتی در برابر تصامیم یکجانبه ی ترامپ ایستاده ، تعرفه ی سی و چهار درصدی امریکابر اموال چینایی را با عمل بالمثل پاسخ گفت ، از اتحادیه ی اروپا ، از جاپان ، از کوریای جنوبی ، آسترالیا و کانادا – متحدان استراتژیک امریکا می گوییم که همه به سرگیجه دچار شده ، درحالی که نمی دانند ، آیا امریکا دوست است یا دشمن ، همه می خواهند امریکا را با عمل بالمثل پاسخ بگویند . از قصد و نیت مشترک جاپان ، کوریای جنوبی و چین می گوییم که برخلاف تصورهمه می خواهند متحدانه وبااقدام بالمثل در برابرامریکا پاسخ بگویند . نتنها چین ، جاپان و کوریای جنوبی بلکه اتحادیه ی اروپا ، اتحادیه های اقتصادی – تجاری آسیایی ، اتحادیه های اقتصادی ـ تجاری افریقایی و کشورهای امریکای لاتین همه می خواهند این اقدام غیرقانونی و خلاف تعاملات تجاری بین المللی امریکا را متحدانه و قاطعانه پاسخ بگویند . 

      نخستین روزهای اِعمال تعرفه های یک جانبه براموال کشورها واِعمال تعرفه ی بیست و پنج درصدی برموترهای وارداتی تمام کشورها ، بازارهای جهانی را با بی موازنه گی و سردرگمی غیر قابل پیش‌بینی ای روبرو کرده است . سازمان تجارت جهانی با نگرانی عمیق پیش‌بینی کرده است که در پی این بالا بردن تعرفه ها از سوی امریکا ، سطح داد و ستد جهانی بسیارکوچکترخواهد شد . رهبران کشورهای مختلف جهان ، شامل دوستان و متحدان استراتژیک امریکا متفقاً به این باور اند که این اقدام یک جانبه ی امریکا بی ثباتی را درجهان افزایش داده و پیامدهای آن برای میلیاردها نفر در سراسرجهان فاجعه بارخواهد بود . 

       آقای ترامپ با این اقدام شوونیستی و قدرت طلبانه اش ، یکبار دیگر و بسیار به روشنی ، نیت شومِ خود خواهانه و چهره ی شرورعظمت طلبانه ی سیستم دولتی – سیاسی امریکا را به نمایش گذاشته ، ثابت می سازد که برای رهبران امریکا – بخصوص تیم آقای ترامپ ، فقط قدرت و عظمت امریکا اهمیت دارد نه سرنوشت پرمخاطره ی سایرملل روی زمین . اینکه میلیارد ها انسان دچار فاجعه و مصیبت گردند هیچگاهی برای آنان اهمیت نداشته و ندارد . 

       به هرحال ، گذشت زمان به این پرسش پاسخ می دهد که آیا اِعمال تعرفه ها و جنگ تجاری آقای ترامپ با تمام ملل روی زمین ، امریکا را بزرگ تر و قدرتمند تر خواهد کرد و یا آن کشور را در میان سایر ملل جهان – حتا متحدان نزدیک اش ، منزوی تر و بی اعتبار ترازپیش کرده ، هیمنه وعزت امریکا را درسطح جهان خدشه دارتر خواهد کرد .

                            فروغی  ( اپریل 2025 )