جوان افغانستان؛ از فروپاشی امید تا ضرورت رستاخیز فکری و…

 نویسنده: مهرالدین مشید در تاریخ ملت‌ها، گاهی فاجعه تنها در ویرانی…

ولادیمیر مایاکوفسکی

برگردان. رحیم کاکایی نگاه لنین به فوتوریسم و مایاکوفسکی  چهره‌ کلیدی فرهنگ…

زنان و تولید علم در تاریخ تمدن اسلامی !

مقدمه زنان مسلمان ، از خانه تا دانشگاه ، از مسجد…

کودتای داوود؛ آغاز فصل پرآشوب تاریخ معاصر افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید کودتای  ۲۶ سنبله ۱۳۵۵ سرآغاز تراژدی نیم‌قرن افغانستان کودتای…

         وحدت خواست مبرم زمان است

هرکه دورافتاده شد ازاصل خویش  باز جوید روز گاری وصل خویش اصالت…

فن تفکر و تمرین فلسفه

درسنامه برای مدارس آموزش سیاسی پدیدآورنده و ویراستار: یوری نیکولاویچ آنتونوف…

بدخشان در محراق کارزار تبلیغات

سیاسی -- نظامی پاکستان ! ولایت بدخشان در شمالشرق ترین قسمت…

سفرنامۀ زندگی

رسول پویان نــوای نـی و نـغـــمـۀ آبـشار هـوای خوش و دامـن کهسار سـرود…

هه‌لو شهید جعفر

آقای "هه‌لو شهید جعفر" (به کُردی: هەڵۆ شەهید جەعفەر) شاعر…

پیاوړی او نومیالی لیکوال

له (ډاکټر طارق رشاد) سره چې پیاوړی او نومیالی لیکوال،…

دموکراسی در بستر سرمایه‌داری؛ فرصت‌ها، محدودیت‌ها و تناقض‌ها

نویسنده: مهرالدین مشید  رابطه دموکراسی و سرمایه داری؛ از همگرایی تا…

افغانستان زخمی؛ نیازمند همدلی و همگرایی

نویسنده: مهرالدین مشید تنوع قومی و مدیریت آن در چارچوب هویت…

شکسپیر 

« آن ‌جا که انسان برای نخستین ‌بار خود را…

وحدت نیروهای مترقی در روشنی  اصول و بدون آن

وحدت، یکی از نیازهای اساسی و اجتناب‌ناپذیر نیروهای مترقی، ملی…

دین و دموکراسی؛ از سازگاری ها تا چالش ها

نویسنده: مهرالدین مشید پرسش سازگاری دین و دموکراسی یکی از مهم‌ترین…

سه‌ شعر کوتاه از لیلا طیبی

انسان کلام سبز ترحم، جاری از گلوی خدا بود.  از یاد برده…

شب

شب همین نزدیک‌هاست و  ستارگان  گیسویشان را بر صورت ماه افشانده‌اند، در سکوتی…

پیامد های منفی ،تثبیت رتبه نظامی در ساختار های کشفی…

مقدمه . خداوند ( ج) در قرآن کریم چنین می فرماید…

چند شعر کوتاه از لیلاطیبی

انسان کلام سبز ترحم، جاری از گلوی خدا بود.  از یاد برده…

افغانستان؛ سرزمین فرصت‌های از دست‌رفته

نویسنده: مهرالدین مشید از اصلاحات امان‌الله خان تا چالش‌های پس از…

«
»

تحت قاعده درآوردن جنگ از

لحاظ حقوق بین الملل عمومی

حقوق بین الملل عمومی رعایت اصول بشری در جنگها را جز مسئولیت دولت‌های شامل در جنگ دانسته در صورت اشتعال جنگ میان دو یا چند کشور لازم می‌داند تا دولت‌ها قواعد حقوقی جنگ را رعایت نمایند . منظور از رعایت این قواعد رعایت موقف دول بی‌طرف یا غیر شامل در جنگ ، خودداری از توسعه جنگ بر ساحات غیر نظامی و نفوس غیر شامل در جنک است . چون جنگ توسط نیروهای مسلح طرفین پیشبرده می‌شود همین نیروها ، استحکامات نظامی آنها با امکانات لوژستیکی و ابزار جنگی باید هدف قرارداده شود .

حقوق بین الملل عمومی با در نظر داشت انکشاف انواع سلاح های دارای اثرات جمعی بر غیر نظامی ها و خطرات ناشی از آن جنگ را بحیث وسیله رسیدن به اهداف ملی کشورها منع نموده است و این اصل در بند چهارم ماده دوم منشور سازمان ملل متحد صراحت داده شده و چنین مشعر است : ” کلیه اعضا در روابط بین المللی خود از تهدید به زور یا استعمال آن علیه نمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هر کشور و یا از هر روش دیگریکه با اهداف ملل متحد مباینت داشته باشد خودداری خواهند کرد .”

بر طبق این ماده استعمال قوه علیه تمامیت ارضی و استقلال سیاسی بین اعضای سازمان ملل متحد مجاز نیست . جنگ تدافعی ممنوع نشده آنرا عادلانه می‌داند.

منظور از رعایت قانونیت در جنگ عمدتآ محدود ساختن اثرات و ساحه جنگ ، به حد اقل رساندن تلفات انسانی با منابع اقتصادی و مالی ، حفاظت از مراکز انرژی و تاسیسات عام المنفعه است .

قانونی ساختن جنگ در دو اعلامیه ( پار یس سال 1856 و سن پطرزبورگ سال 1868 ) ، سه پیمان ( ژنیو سال 1864 ، هاگ 1899 و 1907 و ژنیو سال 1929 و 1949 ) دو پروتوکل ( ژنیو 1925 و 1977 و معاهده 1945 و 1961 ژنیو ) صراحت داده شده است که در هر کدام آنها موارد گوناگون چون حمایت افراد ملکی ، حراست املاک خصوصی اتباع کشورهای متخاصم غیره ذکر گردید ه است.

دولت‌های شامل در جنگ از لحاظ حقوق بین الملل عمومی در بکار برد وسایل جنگ و شیوه های جنگی آزادی مطلق ندارند .

در جنگهای هوایی بمباردمان بخاطر ایجاد رعب و هراس بین اهالی ملکی ، تخر یب دارایی های شخصی ، آثار فرهنگی ، معابد و دیگر مناطق غیر نظامی ، تخریب ذخایر غذایی وغیره مجاز نیست .

اما در جنگ جاری اسرائیل و آمریکا با ایران موارد زیاد نقض این موازین و اصول دیده می‌شود. بمباردمان مکتب دخترانه و قتل 165 طفل توسط آمریکا و اسرائیل، بمبارد پالایشگاه نفتی در تهران توسط اسرائیل با اثرات خطرناک سمی آن میان مردم وغیره . با اتکا به اصول حقوق بین الملل عمومی اصلا آغاز جنگ از جانب امر یکا و اسرائیل غیر قانونی بوده در جریان جنگ تخطی های صریح از موازین حقوق بین الملل و منشور سازمان ملل متحد ت امه دارد .