دین و دموکراسی؛ از سازگاری ها تا چالش ها

نویسنده: مهرالدین مشید پرسش سازگاری دین و دموکراسی یکی از مهم‌ترین…

سه‌ شعر کوتاه از لیلا طیبی

انسان کلام سبز ترحم، جاری از گلوی خدا بود.  از یاد برده…

شب

شب همین نزدیک‌هاست و  ستارگان  گیسویشان را بر صورت ماه افشانده‌اند، در سکوتی…

پیامد های منفی ،تثبیت رتبه نظامی در ساختار های کشفی…

مقدمه . خداوند ( ج) در قرآن کریم چنین می فرماید…

چند شعر کوتاه از لیلاطیبی

انسان کلام سبز ترحم، جاری از گلوی خدا بود.  از یاد برده…

افغانستان؛ سرزمین فرصت‌های از دست‌رفته

نویسنده: مهرالدین مشید از اصلاحات امان‌الله خان تا چالش‌های پس از…

بیست سال امریکا غرب و ناتو درین سرزمین بساط خون…

افغانستان از تنگناهای خونین و ویرانگر عبور داده شده و…

تمنای رهایی

رسول پویان تبسـم حال خـوش در خاطر دل می کند جاری ولی…

بیکس محمد قادر

استاد "بیکس محمد قادر" (بێکەس حەمە قادر) شاعر و نویسنده‌ی…

عشق بود آن !

امین الله مفکر امینی                        2026-22-!06 در ایــن دهری ِ مجاز مجوییـــد ومگویید…

اسلام‌گرایی؛ از رستاخیز ضد استعمار تا چالش افراطیت و امکان…

نویسنده: مهرالدین مشید مطالعه‌ای در اندیشه متفکران مسلمان و تجربه افغانستان،…

لرمانتوف نابغه سرکش ادبیات روسیه

برگردان. رحیم کاکایی «خانه من هر جا که آسمانی باشد، آنجاست...» مترجم: همپای…

افغانستان در چهار راۀ رقابت های ژیوپلیتیک و ا ستراتیژی…

نویسنده: مهرالدین مشید از عمق استراتژیک پاکستان و هند تا عمق…

جنگ های فناورانه وفکری در عصر جدید ، بررسی جایگاه…

مقدمه . إِنْ يَنْصُرْكُمُ اللَّهُ فَلا غالِبَ لَكُمْ وَ إِنْ يَخْذُلْكُمْ…

خطر متافیزیگ نادیده گرفته شد

Metaphisiker. آرام بختیاری فلسفه متافیزیک؛ رونق دین، اعتراض سکولاریسم.  نوع تفکر متافیزیکی در…

مرگ چیست؟

برهان الدین « سعیدی »  به روز مرگ چو تابوت من…

وحدت ملی و حکومت مشروع؛ میان امیدهای فردا و چالش‌های…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان بر سر دو راهی؛ وحدت ملی یا…

بیان ابراهیم

خانم بیان ابراهیم (به کُردی: بەیان ئیبراهیم) شاعر کُرد زبان…

کیف آزادی

رسول پویان لباس غـم برون از قـامت شـادی کنید هردم بـرای شادخـواری…

زنان وجهاد سیاسی علیه ظلم واستبداد

مقدمه  از دید قرآن کریم وسنت نبوی ، زنان دارای شآن…

«
»

کتاب: بازی با سرنوشت افغانستان

نویسنده: رفیق دوکتور نظیفه توخی

ویرایستار و مدون : رفیق قاسم آسمایی

سخنی چند درمورد این اثر

اثر حاضر «بازی با سرنوشت افغانستان» مجموعهٔ از مقالات و نوشته؜؜های است که طی آن تلاش شده تا مستند به ارقام و فکت؜ها، چگونگی اقدامات و شیوه؜؜های بکار گرفته شده گوناگون ایالات؜متحدهٔ ؜؜امریکا و متحدین آن بمنظور تأمین منافع ستراتژیک آنها در عرصه؜های اقتصادی، نظامی و سیاسی در کشورهای عقب نگهداشته تحلیل و بررسی گردد.

درین کتاب سعی به عمل آمده است تا سیاست؜؜های توسعه طلبانهٔ؜؜ ایالات؜متحدهٔ ؜؜امریکا در مدت زمان حضور بیش از سی سال آن در منطقه و ؜عملاً از جمله در افغانستان برملا گردد. در؜؜ این اثر؜ تلاش صورت گرفته تا وقایع و رویدادها، بادقت کامل و به شیوهٔ علمی و ریالستیک، با ارائهٔ ارقام معتبری که از منابع قابل اعتبار اخذ گردیده؛ به تصویر کشیده شود.

کتاب «بازی با سرنوشت افغانستان» با دید گسترده و علمی، سیاست؜ و برنامه؜؜های؜؜ ایالات؜متحدهٔ ؜؜امریکا و هم؜پیمانانش؜؜ را در افغانستان با توضیحات دقیق بیان نموده که چگونه مردم و کشور ما قربانی؜؜ این همه سیاست؜؜های جاه؜طلبانه و توسعه؜طلبانهٔ آنها گردیده است. جنگی؜؜ را که ؜؜امریکا در کشور ما براه انداخت؛ بجز از بخاک و خون کشیدن کشور و مردم ما؛ چیز دیگری در قبال نداشت و بلاخره بعد از بیست سال حضور نظامی؜؜ ایالات؜متحده ؜؜امریکا و هم؜پیمانانش؜؜، ؜؜امریکا با ؜؜امضاء توافقنامهٔ ننگین دوحه، کشور و مردم؜؜ ما؜؜ را دوباره به گروه متحجر و تاریک؜اندیش طالبان که؜؜ در سال ۲۰۰۱ به بهانه نابودی آنها به کشور ما سرازیر شده بودند؛ بدون احساس کوچکترین مسئولیت در برابر بشریت، تسلیم نمودند.؜

اثر حاضر «بازی؜؜ با سرنوشت افغانستان »، یک اثر تحلیلی و پژوهشی بوده که مقالات آن بصورت زنده؜؜ از طریق «برنامهٔ جهان اقتصاد» به نشر رسیده است.

باید گفت که جهت نگارش؜؜ این مجموعه، سعی همه؜جانبه به عمل آمده است تا حوادث و شرایط موجود ؜؜در افغانستان ؜؜غیرجانبدارانه و بطور عینی تحلیل و مورد بررسی قرار گیرد؛ تا باشد که یک تصویر دقیق از وضعیت سیاسی؜؜ – اقتصادی بهم ریختۀ کشور عزیز ما ارائه گردد. برای وضاحت بیشتر مصیبت جاری در وطن به غم؜نشستۀ ما، نوشته مؤجزی در باره یکی از عاملین اصلی جنگ جاری در کشور (پاکستان)، در آغاز کتاب آورده شده است.

نظریات و دیدگاه؜؜های ارائه شده درین مجموعه، احتمال دارد دقیق، همه؜جانبه و دور از اشتباه نباشد و شاید هم مورد تأیید عدهٔ از علاقمندان عرصهٔ سیاست؜؜ و اقتصاد قرار نگیرد؛ ولی به هرحال تلاش صورت گرفته تا یک تصویر روشن از وضعیت سیاسی؜؜ – اقتصادی کشور ما طی یک مقطع زمانی ارائه گردد. ارقام و آماری که درین مجموعه ذکر گردیده، ارقام دقیقی اند که در رسانه؜؜ها و سایت؜های معتبر داخلی و یا بیرون مرزی به نشر رسیده اند.

مجموعهٔ حاضر که شامل241 صفحه است؛ غرض مطالعهٔ علاقمندان عرصهٔ اقتصادی ارائه گردیده که طی یک مقطع زمانی از سال 2021 الی 2024، مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. امیدوارم با ارائه؜؜ این مجموعه، خدمتی برای هموطنان عزیزم انجام داده باشم.

لازم به تذکر می؜دانم که از مساعدت؜؜های بی؜شائبه و زحمات بی؜دریغ، محترم قاسم آسمایی گران ارج که در تدوین؜؜ این مجموعه و «انتشارات راه پرچم» که درمورد پخش آن از هیچ نوع همکاری و کمک صمیمانه نسبت به من دریغ نورزیده اند؛ ابراز امتنان، قدردانی و سپاسگزاری قلبی؜نمایم.

برعلاوه از مادرعزیز و بزرگوارم که پیوسته تشویق؜های؜شان؜؜ در راه رسیدن به پله؜؜های موفقیت برایم راه گشاه بوده است و از همسر عزیزم که؜؜ مرا صمیمانه و مشفقانه یاری نموده؛ ابراز سپاس و قدردانی نمایم.

از تمام عزیزانی که در تدوین و انتشار؜؜ این اثر؜؜ مرا یاری رسانیده اند به ویژه از محترم شان سولیفن؜ (Sean O. Sullivan) که در طرح و دیزاین روی جلد کتاب با من همکاری نمودند؛ مراتب امتنان و سپاسگزاری ام؜؜ را ابراز می؜دارم.

دوکتور نظیفه «توخی»

۲۶ جنوری ۲۰۲۴