جنگ‌های ژئوپلیتیک و فروپاشی عقلانیت سیاسی در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فاجعهٔ فکری و سیاسی در پرتو منطق ساختاری…

آمریکا و سیاست بیطرفی افغانستان

سیاست بی‌طرفی افغانستان برخاسته از موقعیت جغرافیایی آن است ،…

شرم و حیا

بزرگانِ اهلِ عرفان و تصوف، در بابِ حفظِ شرم و حیا بسیار تأکید نموده‌،  آن را بلند ترین درجه…

منطق سود و ویرانی: تحلیل مارکسیستی جنگ و استثمار در…

 تقابل کثرت‌گرایی و واقعیت طبقاتی درحالی‌که نظریه‌پردازان کثرت‌گرا (پلورالیست)، جامعه را…

جمهوریت در افغانستان؛ پروژهٔ گذار یا قربانی فساد و بی‌کفایتی…

نویسنده: مهرالدین مشید زوال جمهوریت؛ پروژه های زیربنایی و بازی های…

ژان پل سارتر

دی فرانسوي فیلسوف، ډرامه لیکونکی، ناول او رومان لیکونکی، ژوند…

پسا مدرنیسم؛ حامی عوام، منتقد نخبگان. 

postmodernism. آرام بختیاری  پست مدرنیسم؛ نه آتش به اختیار، و نه حیدر…

واژه های آریه ،آریا، ایرانمویجه و آریانا در بازار لیلام…

نوشته : دکتر حمیدالله مفید در این پسین روز ها  برخی …

 جشن نوروز در گذرگاه تاریخ

نوشته : داکتر حمیدالله مفید واژه نوروز را آریایی های باستانی…

د تلویزیوني سیاسي بحثونو اخلاقي معیارونه

 نور محمد غفوری پیلامه د تلویزیوني سیاسي بحثونو په اړه مې مخکې…

از هیولای ساخته‌شده تا دشمن مقدس؛ روایت قدرت از تروریسم

نویسنده: مهرالدین مشید تروریسم سایه ای که قدرت ها می سازند…

رايحه

دوم حمل ١٤٠٤ خورشيدىفکر تو زیبنده ‌‌‌‌‌‌ی دل‌ها شدهوسوسه…

بخاطر محکمه عاملان جنایات جنگی و ضد بشری تجاوز نظامی…

اعلامیه و فراخوان انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان بنام خداوند حق و…

از شکست دکترین عمق استراتژیک تا طلوع رقابت نیابتی هند

نویسنده: مهرالدین مشید شکست عمق استراتژیک  و جنایات نظامیان تروریست پرور افغانستان…

د تلویزیوني سیاسي بحثونو اهمیت

نور محمد غفوری مقدمه:د تلویزیونی سیاسی بحثونو په ماهیت مو په…

تولستوی ، لئو نیکولایویچ

برگردان. رحیم کاکایی دانشنامه بزرگ شوروی  و. یا. لاکشین کنت لئو نیکولایویچ تولستوی…

      عید شما مبارکباد 

مبا رکبا د عید ی روزه  دا را ن به آ…

نوروز؛ ارث نیاکان

رسول پویان کهـن نـشـاط بهـاران جشن نوروز است سرور سرو خرامان جشن…

د تلویزیوني سیاسي بحثونو ماهیت

نور محمد غفوری نن چې په انټرنټ کې ګرځیدم، ناڅاپي مې…

چگونه تحلیل کنیم؟

در این روز ها صدا ها در رابطه به وضعیت…

«
»

دولت افغانستان دو ریکارد نو قایم کرد

        نوشته ی : اسماعیل فروغی

         دولت اسلامی افغانستان بازهم دو ریکارد جدید در جهان قایم کرد :

          یکی اینکه در خطرناک ترین شرایط بهداشتی درحالیکه تا هنوزدرهیچ نقطه ی جهان بیش از پنجصد تن اجازه ی گردآمدن در زیر یک سقف را ندارند ، 3500 تن را مدت سه چهار شبانه روز پهلوی هم نشانده ، آگاهانه یا نا آگاهانه ویروس کورونا را در تمام ولایات افغانستان بطور یکسان تکثیر نمود .

          و ریکارد دوم اینکه ، 5500 تروریست بنیادگرا را ( که شاید بزرگترین و پرشمارترین بخشایش تاریخی جانیان دریک نَفَس باشد) به فرمان خود و به خواست امریکا و پاکستان از زندان ها رها نموده وبا رهایی این جانیان بی رحم ، پشت طالبان را محکم ترکرد.

        چهارصد جایتکار را جرگه ی مشورتی رها کرد ،  5100 را رییس جمهور غنی و همزمان با اینها  300 داعشی را اززندان ننگرهار فراری دادند .

         اکنون ، درحالیکه دولت ظاهراً بدنبال صلح وشراکت با طالبان است ؛ چگونه میتوان باورکرد که با شرکتِ بدوی ترین و بنیادگراترین گروه تروریستی مذهبی درقدرت که فقط به هدف ایجاد بی ثباتی و جنگ خلق شده اند ، بتوان به صلح ، دیموکراسی وعدالت دست یافت ؟

      به باورناظرانِ بی طرف ، شاید جرگه ی مشورتی صلح با تایید رهایی 400  تروریست خطرناک بتواند طالبان را راضی بسازد که با تبختر وغرور، هیأت اعزامی دولت افغانستان را به حضور پذیرفته ، تا انتخابات ریاست جمهوری امریکا یکی دوبار دیگرنیز – گاهی با نرمش و زمانی با عصبانیت و بدخویی هیآت مذاکره کننده را به حضور قبول نمایند ؛ از زور بگویند و از خواستهای تندروانه ی شان ؛ اما آنان هرگز از جنگ و آدمکشی دست برنداشته ، یا خود یا از نام شاخه ی تندرو حقانی ، داعش ، خراسان و تندروانِ دیگر به قتل و آدمکشی ادامه خواهند داد .

      همه میدانند که حکومت دست نشانده و طالبانِ مزدور- هیچکدام در تصمیمگیری های شان مستقل نبوده ، نه طالبان درتفکربدوی و بنیادگرایانه ی شان تغیرآورده اند و نه حکومت دست نشانده وفاسد کابل اعتقاد و باور به صلح دارد .

      مردم باید بدانند که هنوزدربرنامه های سودجویانه واشغالگرانه ی امریکا هم ، صلح درافغانستان جا نداشته ، حتا سعی برآن دارند تا درهمکاری با پاکستان ، طالبان و دیسانتی های مزدورداخلی شان ، جنگ را وارد مراحل خشن تری بسازند . جنوب ، جنوب شرق و شرق را بازهم بسوزانند و شمال را بیشتراز پیش به میدان تاخت و تاز بنیادگرایان خشن اسلامی مبدل سازند . 

      متکی به این حقایق ، برای دفاع از آزادی وعدالت ، برای جلوگیری از طالبانیزه کردن افغانستان و بخاطر تحقق صلح حقیقی ؛ مردم افغانستان باید بیدارترشوند . درگام نخست آتشِ سوزانِ اختلافاتِ قومی- مذهبی را که دشمنان خارجی افغانستان دامن زده اند ، مهار و حتا خاموش نمایند . و درادامه ، به دورجبهه ی متحد ملی و شخصیتهای شجاع و خوش نام سیاسی گردآمده ، مقاومت نجاتبخش ملیِ فراقومی را براه بیندازند .