روایتی از کشت زار های خستۀ رنگین کمان خاطره ها

نویسنده: مهرالدین مشید این هم می گذرد ما مرده ایم، مرده ی در…

             تاریخچه نام گردیز

نوشته : کریم پوپل مورخ ۱۵فبروری ۲۰۲۵ بسیاری از دوستان یکی از…

مماشات خویشتن دارانۀ غرب با طالبان و پراگنده گی مخالفان…

نویسنده: مهرالدین مشید نشست های بیرونی پیرامون افغانستان؛ بستر سازی برای…

چاپنداز

بزکش، پهلوانی که  با سواری اسب، بز را به دایره…

انارستان دل 

رسول پویان  دل ز درد و داغ هجران بی‏نوا افتاده است  برگ…

فیلسوف شدن دانشمند اتمی، بعد از یکسال زندان

Weizsäcker, k.F.(1912-2007) آرام بختیاری فیزیک دان اتمی، میان فلسفه و رسالت صلح. کارل…

کلبه ی تارم!

امین الله مفکر امینی       2025-11-02! دربســاطی بیکسی ام ، دلبری آمـد با…

خاطره ها بیانگر واقعی ترین حقایق تاریخی 

نویسنده: مهرالدین مشید خاطره ها تصویری از "تاریخ در بستر جغرافیا" بازهم…

ګوندي فعاليتونه او دموکراسي

نور محمد غفوری یادونه: دا مقاله مې په ۲۰۱۸ کال لیکلې ده…

سکوت در برابر گستاخی های پاکستان بار بار مسئولیت افغانستان…

حکومت‌های افغانستان زمانی می‌توانند در تامین امنیت و ثبات موفق…

سخنی عشق!

               2025-09-02! امین الله مفکر امینی گرسخـــــن زعشق گویی زعصمتِ این گوهربــــدان کزعشق به…

سکوت خلیفه در برابر امیر شکست یا فرصتی برای انحام…

نویسنده: مهرالدین مشید عباس ستانکزی: ملایعقوب کل روند را از مسیر…

زمانیکه کیفرخواست دادستان وحکم دادگاه  منفعل گردد  

نکارشی از سخی صمیم  مسئول کیست و عدالت کجاست؟  ***  ایجازی ازین مختصر!    …

شکست و باخت قدرت

شکست و باخت قدرت نه تنها حس ملی و مردمی…

آیا سراسیمه گی طالبان ، سقوط شان را در پی…

      نوشته ی : اسماعیل فروغی       درخواست دادگاه بین…

هوش مصنوعی دیپسیک

دکتر بیژن باران پیشرفت چین در جهان چند قطبی…

غریزه در سلب عقل: دلیل نبود دولت مدرن در افغانستان...!

عقل نیروی تفکر و گوهر شناسایی حق در برابر باطل…

۲۱ و ۲۲ دلو فتح افشار

نه ماه از ورود گروه‌های جهادی در کابل می‌گذشت، از…

یادمان سیاوش کسرایی

نوزدهم بهمن ماه هر سال، روزی است که نام سیاوش…

لیبرال ها، میان ماکس وبر، و کارل مارکس

-- max weber 1864-1920 آرام بختیاری جامعه شناسی بورژوایی در مقابل جامعه…

«
»

تقابل پیدا و پنهان آمریکا و اروپا

کنفرانس امنیتی مونیخ که از ۱۴ تا ۱۶ فوریه برگزار شد، شاهد شکافی در روابط فراآتلانتیک بود و سران اروپایی یک نشست اضطراری در کاخ الیزه برگزار کردند.

صد‌ها تن از نمایندگان دیپلماتیک و نظامی اروپا که در کنفرانس امنیتی مونیخ گرد هم آمده بودند، متزلزل، نگران و گاه خشمگین، این نشست را با این تصور که ۳ روز جهان را شوکه کرد، ترک کردند.

تقابل پنهان آمریکا و اروپا در حال آشکار شدن؛ چشم‌انداز مبهم روابط واشنگتن و بروکسل

روابط میان اروپا و آمریکا در دوران ترامپ

البته اروپایی‌ها می‌دانستند که ممکن است اوضاع با دونالد ترامپ چقدر دشوار باشد و دومین ریاست‌جمهوری او در آمریکا روابط فراآتلانتیک را به‌طور جدی آزمایش خواهد کرد.

اما تماس تلفنی ترامپ و ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، در شامگاه چهارشنبه گذشته موجی از شوک را در اتحادیه اروپا و ناتو ایجاد کرد.

علاوه بر این جی‌دوی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، با لحنی متفاوت و به‌طور آشکار سران اروپایی را هدف انتقاد شدید قرار داد.

تقابل پنهان آمریکا و اروپا در حال آشکار شدن؛ چشم‌انداز مبهم روابط واشنگتن و بروکسل

به‌عنوان شاهدی بر این امر، او از ابطال انتخابات ریاست‌جمهوری در رومانی انتقاد کرد (این انتخابات در دادگاه قانون اساسی رومانی باطل اعلام شد).

ونس، گفت: من می‌ترسم که آزادی بیان در حال عقب‎نشینی باشد، آنچه برای من کمی واضح به نظر می‌رسد و مطمئنا برای بسیاری از شهروندان اروپایی فکر می‌کنم، این است که دقیقا برای چه از خود دفاع می‌کنید؟ 

هرچه سخنرانی معاون رئیس‌جمهور آمریکا طولانی‌تر می‌شد، واضح‌تر می‌شد که اختلاف فراآتلانتیک تنها در مورد مناطق بحرانی جهان، اوکراین، خاورمیانه یا تقسیم عادلانه بار هزینه نیست.

شکاف بین آمریکا و شرکای اروپایی آن بسیار اساسی‌تر است؛ برای دهه‌ها، جامعه ارزش‌ها که بسیار مورد تحسین قرار می‌گرفت، چسب ایدئولوژیکی بود که جهان غرب را در کنار هم نگه‌داشت.

تقابل آمریکا و اروپا در موضوع اوکراین

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، اعلام کرد که قصد دارد در نشست احتمالی در ریاض، پایتخت عربستان، با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، درباره صلح در اوکراین گفت‌و‌گو کند.

تقابل پنهان آمریکا و اروپا در حال آشکار شدن؛ چشم‌انداز مبهم روابط واشنگتن و بروکسل

دیدار احتمالی آنها ممکن است نتایجی را به همراه داشته باشد یا مانند نشست در هلسینکی در سال ۲۰۱۸، یک شکست کامل را نشان دهد.

اما آنچه مهم است اینکه اعلامیه ترامپ باعث ایجاد یک گفت‌و‌گو در اروپا درباره اینکه با متحدی که به‌طور فزاینده غیرقابل اعتمادی می‌شود، چه باید کرد.

 به نظر می‌رسد بحث در مورد چگونگی پاسخ به این مخمصه به دو خط فکری تقسیم شده است؛ گروهی معتقد است که تنها گزینه واقع‌بینانه این است که بروکسل، آمریکا را محکم‌تر در آغوش بگیرد به این امید که هرگز عقب‌نشینی استراتژیک صورت نگیرد و این به معنای نادیده گرفتن لفاظی ترامپ و برآوردن برخی از خواسته‌های او است.

برای خشنود کردن رئیس‌جمهور آمریکا، برخی پیشنهاد کاهش تعرفه‌ها بر خودرو‌های ساخت آمریکا یا خرید حجم بیشتری از گاز طبیعی مایع از این کشور را داده‌اند.

تقابل پنهان آمریکا و اروپا در حال آشکار شدن؛ چشم‌انداز مبهم روابط واشنگتن و بروکسل

 همه موافقند که کشور‌های اروپایی باید بیشتر برای دفاع، به ویژه تسلیحات ساخت آمریکا، هزینه کنند؛ اشتیاق برای انجام این کار، به‌ویژه در جناح شرقی اتحادیه اروپا وجود دارد؛ لهستان، جمهوری چک و رومانی به صف خرید اف-۳۵ شرکت لاکهید مارتین، سازنده نظامی آمریکا، پیوسته‌اند.

خط دوم فکری در اروپا وجود دارد که خواستار پایان دادن به وابستگی اروپا به آمریکا است؛ یکی از طرفداران قدیمی این موضع، امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، است.

مکرون به‎تازگی در مصاحبه‌ای با فایننشال‎تایمز خواستار استقلال راهبردی اروپا در حوزه‌های حیاتی مانند دفاع و فناوری شد.

نشست هوش مصنوعی در پاریس طی اوایل ماه جاری، همراه با عزم اتحادیه اروپا برای مقاومت سخت در جنگ تعرفه‌ای آینده با آمریکا، نشان می‌دهد که حرکتی در این جهت وجود دارد.