مپیندارید یاران!

امین الله مفکرامینی  2026-02-06! مپنــــدارید یـاران که من دیوانــــــه ام زخودغافل وبــا خلق…

دورنمای پایان نزاع‌های گروهی و قومی در افغانستان؛ فرصت‌ها و…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در بیش از دو سدهٔ اخیر، افزون…

توافقنامه همکاری نظامی روسیه و افغانستان

ضرورت دوجانبه و برمبنای منافع طرفین : منافع روسیه ؛ افغانستان با…

بازخوانی تحولات افغانستان؛ از بن بست سیاسی تا تحول اجتماعی

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در آستانهٔ دگرگونی؛ از متن استبداد تا…

چگونگی آبیاری  زمین های زراعتی

نوشته کریم پوپل مورخ ۲۲ می ۲۰۲۶ آبیاری عملیه رساندن مقادیر کنترل…

پیاوړی لیکوال، تکړه شاعر

له ښاغلي ډاکټر طارق رشاد سره چې د علم، ادب…

آیینۀ تاریخ

رسول پویان چه خـوش گفت توسیدیـد فیلسوف که بُد جنگ اسپارت وآتن…

زمزمه های بازگشت اشرف غنی به کابل از شایعه تا…

نویسنده: مهرالدین مشید در این روزها زمزمه‌های بازگشت اشرف غنی به…

دستاوردهای خلاق چخوف، نویسنده برجسته رئالیست روسی 

برگردان. رحیم کاکایی پیشگفتار مترجم : رئالیسم بی‌رحمانه‌ی یک راوی غمگین  نویسنده ای…

لحاف مهربان کودکی

ساجده میلاد من به گذشته می اندیشم  من شب ها  در آغوش سبز…

نقش زنان مسلمان در جامعه اسلامی !

مقدمه . بی گمان یکی از مهم ترین مباحث در تبیین…

بدخشان؛ گره کور و پاشنه آشیل حاکمیت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید بدخشان؛ جرقه های بحران و احتمال خیزش تازه…

شیرۀ جان

رسول پویان شیرۀ جان ازدو چشم خون چکانم می چکد لـؤلــؤی لالا…

            و حدت خواهی 

در عاشقی ،  عشق   نمایی   نمیکنم گنج  ی  محبتیم…

فیلسوفان یهودی تبار؛ آته ایسم ناتمام،سوسیالیسم احساسی

Hermann Cohen (1842- 1918 ) آرام بختیاری هرمان کوهن؛ میان کانت و…

حماسه هایی که به بهای خیانت نخبگان به سوگواره تبدیل…

نویسنده: مهرالدین مشید روایت تراژدی ملتی که بهای جاه‌طلبی نخبگان را…

د دموکراسۍ د ناکامو تجربو انتقادي ارزونه

نور محمد غفوری سریزه  د تحمیلي جمهوریت او تقلبی دموکراسۍ تجربې موږ ته…

حکمت چیست؟

برهان الدین « سعیدی» حکمت دنیا فـزاید ظن و شک ــ …

این خون کسی ریخته یا می سرخ است یا توت…

نویسنده: جمشید کوهستانی    نظامی سابق فرستنده: محمد عثمان نجیب  ##########################نوتبرعلاوه شعر حضرت سعدی لکه…

افغانستان در تنگنای بن بست؛ انحصار طالبان و پراکنده گی…

نویسنده: مهرالدین مشید روایت یک بن بست تاریخی؛ قدرت یک دست…

«
»

ترکیه رفیق اکرائین و شریک روسیه؟ 

فرستنده: حسین تلاش

سرگئی شاپتالا رئیس ستاد کل ارتش اوکراین روز جمعه به شبکه تلویزیونی ۱+۱ اوکراین گفت: دولت اوکراین چندین فروند پهپاد بایراکتار از ترکیه خریداری کرده است.

وی با بیان اینکه با خرید این پهپادها از ترکیه اقدامات خود را متوقف نمی کنیم، اظهار داشت: در آینده تعداد بیشتری بایراکتار از ترکیه خریداری خواهیم کرد. 

شاپتالا گفت که تصمیم در مورد بکارگیری پهپادهای بایراکتار توسط ارتش اوکراین در حوزه اختیارات فرمانده نیروهای مسلح اوکراین (ولادیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین) است.

وی خاطر نشان کرد که شبه نظامیان در شرق اوکراین مواضع ارتش این کشور را مورد حمله قرار دادند و این اقدام نقض توافقنامه آتش بس مینسک بود.

 پهپاد بایراکتار تی- بی۲ یک پهپاد شناسایی رزمی است که توسط شرکت ترکیه‌ای بایکار (Baykar) که در زمینه صنایع نظامی فعالیت می‌کند برای ارتش ترکیه ساخته شده است. پهپاد بایراکتار TB۲ به چهار موشک هدایت شونده MAM-L و MAM-C ساخت شرکت دفاعی راکستان مجهز است.

کانال تلویزیونی زویوزدا متعلق به وزارت دفاع روسیه روز سه شنبه با اشاره به فروش پهپادهای بایراکتار به اوکراین اعلام کرد که روسیه، ترکیه را بخاطر تحویل پهپادهای «بایراکتار» به اوکراین مجازات می کند.

این رسانه در گزارش خود به نقل از کارشناسان گفت: ترکیه تاکنون چندین فروند پهپادهای «بایراکتار» به اوکراین فروخته است که ممکن است در منطقه مناقشه دونباس در شرق اوکراین بکار گرفته شود.  

زویوزدا خاطرنشان کرد که ارتش اوکراین برای نخستین بار برای انهدام یک مقر شبه نظامیان دونتسک در منطقه دونباس از پهپاد بایراکتار استفاده کرد، در حالی که مطابق توافقنامه مینسک استفاده از این تسلیحات در خطوط حائل در دونباس منع شده است.  

در گزارش رسانه روسی گفته شد که مسکو به عنوان گام های نخست مجازات ترکیه بخاطر تحویل این تسلیحات که ممکن است علیه روس تبارهای جمهوریهای خودخوانده دونتسک و لوگانسک بکار گرفته شود، واردات نارنگی و گوجه فرنگی که از اقلام عمده صادراتی ترکیه به روسیه است را متوقف کرد.  

‹ایگور کوروتچنکو› رییس سابق شورای اجتماعی وزارت دفاع روسیه در این رابطه گفت: روسیه باید ابزار واقعی برای فشار بر اوکراین و ترکیه در رابطه با بکارگیری پهپادهای بایراکتار در منطقه دونباس در شرق اوکراین را بیابد.  

وی معتقد است که دولت اوکراین با بکارگیری پهپاد ترکیه ای در شرق این کشور، در واقع نارضایتی خود را از تکمیل خط لوله گاز نورد استریم ۲ که روسیه از طریق دریای بالتیک به آلمان کشیده است نشان می دهد.

کوروتچنکو گفت که دولت اوکراین از یک طرف با بکارگیری پهپاد در منطقه دونباس، توافقنامه مینسک را نقض می کند و از طرف دیگر خواستار ادامه گفت و گوها در چارچوب گروه چهار نورماندی است.  

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز در سخنانی از بکارگیری پهپاد ترکیه ای بایراکتار در شرق اوکراین انتقاد کرد و گفت: مقام های اوکراینی در این فکر هستند که در زمان حاضر چه چیزی به سود این کشور است و آیا باید شهامت خود را با بکارگیری پهپاد نشان دهند یا اینکه توافقنامه مینسک را برای حل بحران اجرا کنند.

لاوروف در ادامه سخنان خود بدون نام بردن از ترکیه، از کشورهایی که تسلیحات پیشرفته به اوکراین تحویل می دهند، انتقاد کرد.  

در ادامه گزارش رسانه روسی گفته شد، باوجود اینکه تحویل پهپادهای ترکیه ای به اوکراین چالشی برای روسیه است، مسکو وارد عمل نشده و خویشتندارانه رفتار کرده است.