بریکس ، جهانگیر خواهد شد
نوشته ی : اسماعیل فروغی
اتحادیه ی بریکس پس از اجلاس سرنوشت ساز در افریقای جنوبی ( 22 تا 24 اگست 2023 ) ، با سرعتی غیرقابل تصور درحال گسترش و پیشرفت چشمگیر است . هم اکنون بیش از چهل کشور کوچک و بزرگ جهان تقاضای پیوستن به این اتحادیه ی قدرتمند را ، روی میز موسسان بریکس گذاشته اند . و درست درهمین اجلاس بود که عضویت کامل شش کشورِ بسیار با اهمیت و مقتدرجهان ( ارجنتاین ، عربستان سعودی ، ایران ، امارات متحد عربی ، مصر و اتیوپی ) به تصویب رسید.
بریکس با پذیرفتن شش عضو جدید راه را برای ورود سایر کشور های جهان نیز بازنمود . دروازه ی بریکس بروی همه حتا بروی اروپاییان باز گذاشته شده است ؛ فقط به شرط آن که از سیاست تحریم های امریکا علیه اعضای بریکس ، پیروی ننمایند .
اتحادیه ی بریکس که اکنون بیش از 40 در صد جمعیت جهان ، حدود 30 درسد تولید ناخالص داخلی جهان و بیشتر از یک چهارم حصه ی خاک زمین را احتوا می کنند ؛ با پیوستن عربستان سعودی ، امارات متحد عربی و ایران ، بزرگترین صادرکننده گان نفت جهان را نیز حالا در خود جا داده است .
ایجاد و انکشاف « بانک توسعه ی نوین » که به بانک بریکس شهرت یافته است ، به عنوان بدیلی برای بانکهای غربی و طرح ایجاد ارز جدیدی برای معاملات تجاری و اقتصادی جهان درآینده ، بی تردید بریکس را به قدرتمندترین اتحادیه ی اقتصادی جهان مبدل خواهد کرد .
بسیاری تحلیگران اقتصادی جهان ، هدف و نیت توسعه ی یک سان در تمام نقاط جهان – بخصوص در کشورهای فقیر و نادار جهان را دلیل اصلی این پیشرفت سریع بریکس و اینهمه جذابیت تاریخی آن می دانند . بریکس ، توسعه و مدرنیته را برای تمام کشورها بطور یک سان ، در سرخط وظایف خود قراد داده است .
معرفی و توضیح همین نیت و مولفه ی بریکس است که توجه وعلاقه ی اکثرکشورهای افریقایی ، آسیایی و امریکای لاتین را بخود جلب کرده و همه را به عضویت دراین اتحادیه ی جهانی علاقمند کرده است .
محمد بن زاید آل نهیان رییس امارات متحد عربی پس از قدردانی از رهبری بریکس در پذیرفتن آن کشور دراین اتحادیه در شبکه ی اجتماعی ” ایکس ” اشاره ی خوبی به این نکته نموده می نویسد : « ما به چشم انداز رهبری بریکس احترام کرده ، از تداوم تعهد همکاری برای رفاه ، کرامت و منافع تمام ملت ها در سراسر جهان استقبال می نماییم .»
این شعار جذاب ، درست در زمانی مطرح می شود که جان جهان از نظام تک قطبی غیرعادلانه و اقدامات زورگویانه و قلدرمآبانه ی امریکا به لب رسیده و استفاده ی ابزاری و خرابکارانه ی امریکا از ارز دالر علیه کشورهای مخالف ، ترس و نگرانی فزاینده ای را در میان کشور ها به وجود آورده است.
درست درجو چنین شرایطی است که اجلاس افریقای جنوبی بریکس ، نقطه ی عطفی می شود در روند دالر زدایی و پایان هژمونی زورگویانه ی ایالات متحده ی امریکا .
ارچند پیوستن متحدان نزدیک امریکا چون عربستان سعودی ، امارات متحد عربی و مصر به بریکس ، پیچیده گی های ژئوپلیتیکی نوی را با خود به همراه خواهد آورد ؛ اما آنچه مسلم است ، تمام ساختار سازی های نوین در صحنه ی بین المللی ، به سود صلح ، عدالت ، توسعه و انکشاف متوازن و مصوون برای تمام کشورهای جهان خواهد بود .
بریکس می خواهد ضمانتی باشد برای توسعه وانکشاف عادلانه درتمام کشورهای جهان ــ بخصوص کشورهای قاره ی افریقا ، آسیا و امریکای لاتین .