حامییان حق!

امین الله مفکر امینی !    2025-03-06   نترسم زدشمن تکیه برحـــق کــــــــــرده ام باتکیه…

چرا مردان از زنان قوی تر نیستند؟

پروفیسور دکتر شمس سینا بخش نخست درین جا می خوانید: -چطور میتواند یک…

افغانستان در تلاقی آشوب و رقابت؛ قرائتی تازه از فروپاشی…

نویسنده: مهرالدین مشید فروپاشی طالبان؛ تلاطم‌های داخلی و بازتاب‌های جیوپولیتیکی منطقه‌ای…

در مورد تعاونی‌های کارگری

از آثار کلاسیک لنین برگردان: آمادور نویدی درباره تعاونی‌های کارگری تذکر سردبیر سایت مارکسیست– لنینیست امروز: این…

ریناس ژیان

استاد "ریناس ژیان" (به کُردی: ڕێناس ژیان) شاعر نامدار کُرد…

پنجشیر، زخم بر تن، آتش در دل؛ افسانه‌ای زنده در…

نویسنده: مهرالدین مشید پنجشیر، شیر زخمی اما سرفراز؛ خاری در چشم…

فلسفه امید بلوخ،- میان مارکس و مسیحا

Ernst Bloch (1885-1977 ) آرام بختیاری سوسیالیسم حتمی است !، مارکسیستی یا…

دلزار حسن

استاد "دلزار حسن" (به کُردی: دڵزار حەسەن) شاعر، نویسنده و…

مقام عشق 

رسول پویان  کلام عشـق و محبت چقدر شیرین است  نبید خسرو و…

تحول در متغیرهای ژئوپلیتیکی افغانستان: بازتعریف نقش طالبان در معادلات…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در معرض تلاطم؛ از صعود سریع تا…

برای نخستین‌بار، مصاحبه‌ی طولانی من با هوش‌مصنوعی

محمدعثمان نجيب  بخش دوم پندار من نسبت به هر پدیده‌یی منفی نی‌ست.…

 ما و گفته های شرل بنارد، همسر  آقای خلیلزاد پیرامون…

نوشته بصیر دهزاد  در یک تحلیل ، ارزیابی  و محورچه باید…

شهروندی بنیاد عملی دموکراسی

شهروندی به مفهوم منتفی امت نیست. بلکه رویکرد عملی از…

برهی که رفته ایم!

امین الله مفکرامینی      2025-22-05! بـرهی که رفته ایم ورویــم،نگردیم بــرعقــــــــب ورجان وتنــراوقربان داریم…

نشست تخصصی و کارگاهی فردوسی‌شناسی در بروجرد برگزار شد

به گزارش رها نیوز، و نقل از دکتر "محمد فصیحی"…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(فصل دوم)

مارکس علیه پرودونیسم و باکونیسم نوشته: آ. لوزوفسکی برگردان: آمادور نویدی مارکس علیه پرودونیسم و باکونیسم کارل…

آنجا که دیوار ها فریاد می زنند؛ روایت یک ویرانی…

نویسنده: مهرالدین مشید از خشت تا خیال؛ روایت خانه ایکه طالبان…

اُلیګارشي څه شی ده؟

نور محمد غفوری د اُلیګارشي په اړه په (قاموس کبیر افغانستان) کې داسې…

دو پرسش

۱-- آیا در افغانستان قوم یا ملیتی است که اجدادشان…

چالش های درونی میان طالبان و مخالفان آنان؛ آزمونی تعیین‌کننده…

نویسنده: مهرالدین مشید طالبان و دور زدن گروها و سیاستگران نابکار…

«
»

امرالله صالح و طالبان

   نوشته ی : اسماعیل فروغی

    اخیراً امرالله صالح معاون اول رییس جمهوری ، موضعگیری ضد طالب و ضد پاکستانی اش را صراحت بیشترداده است . اوبا صدای رسا گفته است که : « طالبان به زنده گی مسالت آمیزاعتقاد نداشته … توافقنامه دوحه برای طالب یک اعتماد به نفسِ کاذب و پوشالی بوجود آورده است که نیروهای دفاعی وامنیتی ما باید به آنان تفهیم کنند که دراشتباه اند … »

     آقای صالح که نمیتواند شک و تردید هایش را نسبت به کوشش های نمایشی صلح دوحه پنهان نماید ، باربارتصریح کرده است که : « … ما حلقه ی نقاب پوش شورای کویته را حاکم به سرنوشت زنان باعزت افغانستان نمی سازیم … جامعه ی امروز ما جامعه ی سال 1999 نیست . بسیار تغیر کرده و طالب توان هضم این تغیررا ندارد . برخلاف ، این تغیر، طالب را هضم میکند …طالب به مجردی که صلح کند منحل می شود . جامعه به حدی بزرگ وقوی شده است که طالب را مثل چای سبز می نوشد … »

     آقای صالح بی علاقه نیست تا با استواری این باوراش راهم هربارتکرارنماید که :  « من پس از صلح هم هیچگاهی با طالب آشتی فکری نخواهم داشت . من وطالب به دو جهان متفاوت مربوط استیم … »

     این موضعگیری صالح – هرگاه با اعتقاد و صداقت همراه باشد و هرگاه طالبان جمهوری خواهِ درون ارگ آن را به بیراهه نبرند  ، موضعگیری اصولی و قابل تمجید است – موضعگیری صریحی است که تاهنوز نه اشرف غنی داشته است و نه حامد کرزی ؛ اما …

     اما هرگاه صالح ضد طالب است ، باید به آن وفادار مانده و به آن جامه ی عمل بپوشاند . باید دربرابر رهایی هفت هزار جنایتکارباقیمانده ی طالب از زندانها بایستد نه آنکه با دلیل تراشی های استخباراتی همچون رهایی شش هزار طالب قبلی ، به رهایی  هفت هزارِ باقیمانده هم صحه بگذارد .

     اگراومیخواهد برطالبان فایق آید ، باید جلسات شش و نیم صبح را ازسطح موبایل دزد بگیر و کمک به شهرداری ، به مرکز فرماندهی قلع وقمع طالبان و به محاکمه کشاندن فاسدان بزرگ دولتی مبدل کند . باید به اصل ها پرداخته شود نه به فرعیات . باید تمام مردم ، تمام گروهها و شخصیتهای ضد طالب چون مارشال دوستم را که خواهان تار و مارکردن طالبان استند ، در زیرچترواحد جمهوریت ( نه شعاری ) گردآورده ، با مشتی واحد وآهنین دربرابرتحجروتروریزم طالبانی وحامیان پاکستانی آن صف آرایی نمایند . باید لشکر مردم را با لشکراردوی قهرمان کشوریکی کرده ، صادقانه و بی امان برضد طالب و تحجربرزمند .

     امرالله صالح نباید همانند رییس اش به آیس کریم خوردن وآتش بس سه روزه با طالبان فریب خورده ، آنان را گاهی برادرو زمانی هم سنگربپندارد . آقای صالح باید بداند که سیاستمداران و سیاستبازان تکرو و تبارگرا هرطوری بیندیشند ، مردم حالا به این باور رسیده اند که : طالب یک پدیده ی تصنعی صادرشده از پاکستان است . ذهنیت تاریک مذهبی و دیدگاه آنان نسبت به دیموکراسی ، تشیع ، زن ، هنر ، تلویزیون ، انتخابات ، حقوق بشر و رنگارنگی اقوام ساکن افغانستان هرگز تغیر ننموده است و تغیر نمی کند .