شوخ طبعی 

رسول پویان  خنده داروی طبع غمگین است  شـادخواری طبیب دیرین است  خنده روباش…

جنگی که بجای فروریزی دستگاه تروریست پرور، دندان های آن…

نویسنده: مهرالدین مشید جنگی که امید ها برای نابودی بزرگ ترین…

به یاد مادر

مادر به خوی عادت طفلانه ام هنوز از بهر تو سرخوش…

توهم پولی، دستمزد، تورم ـــ برشی از کتاب: «درس‌گفتارهای کاپیتال»

دانش و امید، شمارهٔ ۲۹، اردیبهشت ۱۴۰۴ ــ  اوایل سال ۱۴۰۳،…

     انزوای نمایشی، همکاری پنهانی: از انکار علنی تا توافق پشت…

نویسنده: مهرالدین مشید انزوای دیپلوماتیک تا معامله در سایه: روایت دوگانه…

یوغلط خبر د جنجال منبع

نور محمد غفوری په دې ورځو کې د مغرضو او دروغجنو…

و.ای. لنین- وحدت فلسفه و سیاست

ترجمه. رحیم کاکایی اوگورودنیکوف ولادیمیر پتروویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور، رئیس کرسی…

ناله یی میهن

رخت سفر ببستم و سوی وطن شدم در آرزوی دیدن مهد کهن…

از شمس النهار ، بنیاد گزاری مطبوعات مدرن

1میرعبدالواحد سادات ترقیات عالم روبه بالاست  ما از بالا به پایین می…

روز جهانی مطبوعات و روزگار آشفته و نابسامان روزنامه‌نگاری در…

نویسنده: مهرالدین مشید هرچند روز جهانی مطبوعات (۳ می) فرصتی است…

ریشه‌یابی پیدایش سادات، خواجه، آقا و بار بی‌معنای مذهبی دادن به…

محمدعثمان نجیب بخش نخست:  مراد من این‌ است تا بدانیم، چرا مردمان…

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

Herbert Marcuse (1898-1879) آرام بختیاری نیاز  فیلسوف "چپ نو" به فرویدیسم. مارکوزه (1979-1898.م)،…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت دوم  ادامه قسمت اول   نباید یک اصل عمده…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت اول   انگیزه این مقاله  تداوم بحث های…

وحدت ملی یگانه ضامن بقای کشور است

اگر از چهار راهی ها گذر کنی مزدور کار ،…

تقسیم جهان 

رسول پویان  زمیـن در بین غـولان جهـان تقسیم می گردد  تـوگـویـی از…

یووالی د بریا کيلي، د نن ورځې اړتیا

ليکنه: حميدالله بسيا په تاریخ کې ډېرې داسې شېبې شته چې ملتونه…

نقش و جایگاۀ اصلی دین در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فشرده عصر حاضر، که با بحران‌های هویتی، اخلاقی، زیست‌محیطی…

 ماکار گرو نیروی توانای جها نیم 

             به استقبال روز بین المللی کارگر  انسان بخاطر زنده ماندن خود…

پیام تبریک به مناسبت اول ماه مه، روز همبستگی کارگران…

درود بر تلاشگران خستگی ناپذیر زندگی،   اول ماه مه، روز گرامیداشت…

«
»

از گفتار تا کردار

فرهاد

دلم ز دست دوستان دو رنگ تنگ است

فدای قلب دشمن شوم همیشه یکرنگ است

بیدل

بعد از فروریزی آسمان خراش های امریکا سران امریکا متحدین جهانی و منطقه ئی شان زیر نام مبارزه با مواد مخدر تروریزم هراس افگنی احیا و بازسازی حکومت داری خوب، دفاع از حقوق زن، بشر به کشور ما هجوم آورده با انجام بازی های را که به همکاری گماشته گان فاسد خویش راه اندازی نمودند بزرگترین زیر بنا های نظامی، اقتصادی، مالی، اجتماعی را منهدم بیش از یک هزار دستگاه های تولیدی، خدماتی، تجارتی، دولتی، مختلط را زیر بهانه خصوصی سازی به نرخ کاه ماش لیلام به ارزش هزاران میلیارد ثروت های مادی و معنوی کشور از جمله آثار باستانی، سنگ های قیمتی، جنگلات مثمر و غیر مثمر را غارت به نسبت عدم حمایت از تولیدات داخلی، ده ها هزار دستگاه تولیدی، خدماتی، تجارتی خصوصی را ورشکست میلیونها تن کارگران و کارمندان ماهر آنها را وادار با قبول توهین، تحقیر به کشورهای منطقه و جهان غرض کاریابی مهاجرت نمایند با وجود سرازیر شدن قریب به نود میلیارد دالر زیر نام کمک به افغانستان از گاو غدود آن مصرف نشده بر علاوه این که در زندگی ده ها میلیون مردم تغییراتی به وجود نیامده بلکه از سابق هم بدتر شده در حال حاضر بیش از شصت فیصد مردم در زیر خط فقر زیست نموده نه میلیون انسان مستعد بکار بیکار بوده بیش از سه میلیون تن به مواد مخدر مبتلا، هفتاد فیصد به نسبت تشدید شدن جنگ های خونین، حملات انتحاری، ماین گذاری روی جاده، آدم ربائی و سرقت های مسلحانه، فقر، بیکار به امراض های فیزیکی و روانی مبتلا با وجود صد ها میلیون دالر امریکا به وزارت صحت هزینه نموده بود هنوز هم روزانه هزاران تن غرض تداوی به کشورهای هند و پاکستان سفر مینمایند.

به تاریخ سوم ثور سال جاری یک دکاندار ساحه تهیه مسکن شهر کابل به شفاخانه نارته ویست جنرال هاسپیتال که در منطقه حیات آباد پشاور موقعیت دارد. گفت مریض من را دوکتوران کلینیک های خصوصی کابل روماتیزم قلبی تشخبص کرده بودند در حالی که نتایج این شفاخانه نشان میدهد نظریات آنها بی بنیاد میباشد. چیزی که بسیار آزار دهنده بود یک پسر نابالغ مشکلات امراض شش داشت پدرش به بسیار مشکلات پول قرض آنرا به شفاخانه متذکره آورده بود. پسرک در زیر عملیات جان داد. شفاخانه بخاطر پرداخت باقی مانده فیس که مبلغ بیست و هفت هزار کلدار میشد مرده پسرش را نمیداد. بعد از عذر و زاری صد ها تن افغان شفاخانه حاضر شد میت را به پدرش دهد.

مردم از گرفتن پولهای گزاف در هندوستان، پاکستان، کیلینیک های خصوصی افغانستان به ستوه آمده با تاسف چشم بینا و گوش شنوا وجود ندارد. یک مریض که خودش خادم مسجد در مکروریان سوم میباشد. با وجود دو مرتبه به پاکستان غرض تداوی سفر نموده مسئولین شفاخانه نارته ویست یک صد هزار کلدار بخاطر عملیات از وی خواسته از این که توان آنرا ندارد جوان بیست هشت ساله شب و روز از ناحیه مریضی رنج میکشد کسی به خواست آن نمیرسد با وجود اخذ بیست هزار افغانی یک داکتر مربوط کیلینیک السعید مکروریان چهارم شهر کابل تداوی آن صورت نگرفت و برادر آن مجبور شد مریض را به پاکستان ببرد. میلیونها مردم ما به همچو مشکلات مواجه میباشند.

در مقابل سران گروهای غارتگر متهم به فساد گسترده، غاضبین میلیونها جریب زمین، قاچاقبران سنگ های قیمتی، آثار باستانی، جنگلات، جنایت کاران سازمان یافته، مافیای مواد مخدر، اقتصادی، صاحبان سرمایه جنگی غیر مشروع، عاملین دامن زدن خشونت های خانواده گی، خصومت های قومی، لسانی، مذهبی، سمتی، تنظیمی، حزبی، قانون ستیزان، مردم ستیزان، زن ستیزان، فرهنگ ستیزان، توانسته با استفاده از قدرت و غارت هزاران قصرها، بلند منزل ها، شهرک ها، کمپنی ها، تجارت خانه ها، ترانسپورت های زمینی و هوایی در داخل و خارج کشور اعمار نمایند از همین لحاظ است که نهاد ها کشور ما در ردیف دومین کشور فاسد و تهیه کننده نود فیصد مواد مخدر جهان معرفی کرده اند.

کسر بیلانس تجارت افزایش یافته یعنی واردات نود و چهار فیصد و صادارت چهار فیصد بوده اکثریت وزارت خانه ها به نسبت نداشتن ظرفیت کاری در سالهای گذشته و در سال جاری پلان رشد انکشافی خویش را تطبیق نکرده اند. وزارت فواید عامه مشت نمونه خروار میباشد.

بر علاوه هزاران مکاتب، استادان خیالی، در کشور وسایل اطلاعات جمعی از موجودیت چهار صد استادان معتاد در ولسوالی های بدخشان خبر میدهند. روزانه هزاران تن با قبول توهین به کشورهای جهان پناهنده میشوند. اگاهان امور دولت وحدت ملی را در عملکرد هایش ناکام خوانده.

خلاصه این که آگاهان امور و مردم علت دشواری های فوق را عملی نساختن گفتارهای سران که امریکا متحدین جهانی و منطقه ای آن در کردارهای شان خوانده اند.

چند مثال از گفته های اعضای مجلس نمایندگان کشورهای غربی به ویژه امریکا را که در پنجمین سال روز حمله بر پناهگاه اسامه بن لادن رهبر شبکه القاعده به بی پروایی در برابر تمویل کنندگان هراس افگنانی متهم نموده اند. یادآور میشوم این نمایندگان گفته اند که امریکا میداند هراس افگنان در پاکستان تمویل میشوند اما هنوز هم به این کشور کمک های فراوان نظامی میکند و فشار لازم را بر این کشور نمی آورد.

عبدالحی آخند زاده عضو مجلس نمایندگان کشور میگوید رهبری تمام حرکت های هراس افگنانه در افغانستان در کویته پشاور و دیگر بخش های پاکستان صورت میگیرد آنجا زندگی میکنند و تمام امکانات در اختیارات شان است. جامعه جهانی و امریکا اگر میخواهند در برابر تروریزم مبارزه کنند باید بالای پاکستان فشار وارد نمایند.

مردم می پرسند که چرا جامعه جهانی و امریکا در مقابل عملکرد های نظامیان پاکستانی خاموشی اختیار کرده عمل نمی نمایند؟!

عده آگاهان را عقیده بر آن است که سران امریکا انگلیس با سران نظامیان پاکستان بخاطر دستیابی به ثروت های مادی و معنوی کشورهای منطقه از جمله ذخایر بزرگ نفت، گاز، آسیای میانه، خاورمیانه کشور ما وجه مشترک داشته از این لحاظ نباید از امریکا و متحدین آن انتظار همچو یک کار انسانی را که وارد کردن فشارهای اقتصادی، نظامی، مالی بالای پاکستان میباشد نباید انتظار داشت زیرا که وارد کردن فشار زمینه صلح و ثبات را در منطقه مساعد ساخته و عاید سرشاری که از مواد مخدر نصیب مافیای بین المللی و همکاران جنگ افروز شان شده از بین خواهد رفت.