جوردانو برونو (بخش نخست)

« اندیشه‌ای فراتر از مرزهای زمانه »  تهیه و تدوین :…

حضرت دوست

نوشته نذیر ظفر  شدم خراب إزا و خوب‌تر نمیگردم نهال خشک   شدم با…

 پس از پنج سال؛ آغاز شمارش معکوس برای پایان یک…

نویسنده: مهرالدین مشید پنج سال پس از بازگشت طالبان به قدرت،…

جوهر عشق

رسول پویان دلی از جـوهـر عشق آفریدند سری در پیکـر عشق آفریدند سفر…

۱۵ اگستروزی که نه‌تنها جمهوریت؛ بلکه رویاهای یک ملت فرو…

نویسنده: مهرالدین مشید ۱۵ اگست ۲۰۲۱ را نباید صرف به‌عنوان روز…

آیازبان پارسی گویشی مردم کابل و تهران  ویا گویش هزارگی …

نوشته: دکتر حمیدالله مفید در این پسین روز ها برخی ماجراجویان…

آسیب شناسی  استقلال افغانستان آن در بعد های سیاسی، اقتصادی،…

نوشته از بصیر دهزاد   روابط بین المللی و تکنالوژی معاصر…

کمدی الاهی یا کمدی انسانی؟ بالزاک و دانته

Balzak, Honore de (1799- 1850) آرام بختیاری بلبشو و شهر فرنگ جامعه…

         پنجساله گی چیره گی تاریکی درافغانستان       

    نوشته ی :اسماعیل فروغی                                                            پنجسال ازفاجعه ی تسلیم دادن…

میرزا تورسون‌زاده شاعر صلح و دوستی تاجیکستان

 برگردان. رحیم کاکایی زویا عثمانووا میهن‌دوستی پرشور که هرگز چیزی را بر…

 افغانستان ؛ در چنبره افراطیت دینی و تندروی قومی

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در طول تاریخ معاصر خود، به‌ویژه در…

از دیدگاه علم سیاست !

تلاش و سعی چه به شکل مسلحانه باشد یا غیر…

افغانستان در بن‌بست؛ راه‌های برون‌رفت و چشم‌انداز آیند

نویسنده: مهرالدین مشید فردای افغانستان و چگونگی عبور از وضعیت موجود در…

فرانس مهرینگ؛ تئوریسین ژورنالیست، ژورنالیست صاحبنظر

France Mehring (1846- 1919 ) آرام بختیاری مهرینگ؛ کوشش در راه روشنگری…

افغانستان در آستانه یکخطر وبحران جدید ( تداوم بحران نیم قرنه) 

نوشته از بصیر دهزاد  آغاز جنگ ها و حملات پراگنده گروه…

قرائت های تاریخی و فراتاریخی دینی؛ از بن بست تا…

نویسنده: مهرالدین مشید در دو سده اخیر، یکی از مهم‌ترین رویکردها…

تضاد دین و حقیقت...!

توهم خدای دین، حقیقتِ بشر را در آزادی او به…

نقدواره پژوهشیِ بر  مفاهیم جمهوری و جمهوریت 

1میرعبدالواحد سادات     از منظر  حقوق اساسی و علوم سیاسی  در راستای :  …

روح و نَفْس چیست؟

برهان الدین « سعیدی»  بادِ نفس مر سینه را ز اندوه…

طبع  شکسته

نوشته نذیر ظفر  2/8/26 ورجینیا  كوچهِ ما پر از گلِ است ،…

«
»

گذری در حافظه زمان و همین هست ویژه گی نسل ما

دکتر اسد محسن زاده

به بهانه نشر دیجیتال «گذری در حافظه زمان، و همین هست ویژه‌گی نسل ما!»

در فاصله میان نشر چاپی و طرح دیجیتال «گذری در حافظه زمان، و همین هست ویژه‌گی نسل ما!» دگرگونی ؜های چنانی در جهان علم و فن رخداد که کسانی آنرا منبع خطر و ناباوری بشریت، دیگری آنرا دستیار و منبع الهام و یاری به انسان، و سومی آنرا دلیل بدبختی و بی؜ هیچی او می؜ خوانند. حرف بر سر معجزه «هوش مصنوعی» می؜باشد که در این روزها همه جا ورد زبان؜ هاست. این عجوبه می؜ تواند کتاب بنویسد، شعر بسراید، تصویر بیافریند، بیانیه بنویسد، تدریس کند و صدها کار دیگر.

نظام سرمایه داری که تنها در پی سود، یوتیلاتاریسم و گسترش دایره قدرت شیطانی اش با همه ابزار می ؜باشد؛ پیوسته مردم را با پخش یأس و بی ؜باوری، ترس و رعب در قفس نگهداشته، می ؜کوشد تا مردم بانگ پرخاشی برنیاورند. همین هایی که از برکت کارگیری از فن؜ آوری و تمدن ماشینی همه روزه غارت می؜ کنند؛ مدعی اند که با گسترش تخنیک و فن؜ آوری از جمله «هوش مصنوعی» دیگر این ماشین است که بر ما فرمان می ؜راند و بجای ما می ؜اندیشد و می؜ آفریند.

این تکامل در بخش فن؜آوری و انقلاب انفورماتیک که ماشین؜ های هوشمند بجای انسان می؜نویسند، گپ می؜ زنند، تابلو و نگاره؜ یی را ترسیم می؜ کنند و. .. نمی؜تواند دلیل تدنی باشد. از نگر پیکارگران انسان؜دوست، دادخواه و هوادار هیومانیزم و معتقد به امر بهروزی بهره گیری از دستاوردهای علوم و آزمون؜ های بزرگ اجتماعی می؜تواند بسود انسان و راه یابی و بهروزی او مورد بهره قرار گیرد.

عیب تنها و تنها در شیوه استفاد و کاربرد این دستاوردها توسط سرمایه و مناسبات ددمنشانه بورژوازی نهفته است که در صورت استقرار نظام جمع؜گرا و فارغ از بهره کشی این ابزار در خدمت به امر بهروزی انسان قرار می؜گیرند. بناءً ترس و بی؜ باوریی که سرمایه و سود بر انسان تحمیل می؜ نماید، نمی تواند ابدی و بجا باشد.

چرا این کلی گویی؟

تا چند دهه پیشتر وقتی تلویزون پدید آمد؛ کسانی مرگ سینما و تیاتر را اعلان کردند. با پیدایش کمپیوتر و اِی پیپر (E-Paper) جنازه روزنامه، مجله و سایر رسانه های چاپی را خواندند. با پیدایش کتاب الکترونیکی ایبوک (E-Books) کسانی از بحران و نابودی کتاب چاپی و کاغذی حرف زدند.

زنده؜ گی نشان داد که همه این پیش داوری؜ ها نادرست از آب برآمده، رسانه ؜های قبلی با رسانه؜ های جدید یکجا راه رشد و پویایی را پیمودند. همین حرف در مورد کتابخانه؜ های دیجیتال نیز صدق می؜نماید.

کتابخانه؜ های الکترونیکی، کتابخانه؜ های مجازی، کتابخانه ؜های بدون دیوار، کتابخانه؜ های دورگه و. .. و دستاورد های انقلاب فن ؜آوری رایانه یا انفورماتیک نتوانست دروازه؜ های کتابخانه؜ های چاپی را ببندد. امروز در کتابخانه؜ های چاپی در کنار نسخه؜ های از کتاب ؜ها، اسناد، نگاره؜ های چاپی، کتاب ؜های صوتی، چند رسانه؜ یی، دیجیتال و الکترونیکی پهلوی هم قرار گرفته و کارشناسان علوم کتاب؜داری و اطلاع رسانی را در مدیریت و پخش داشته؜ های پژوهشی، ذوقی، تاریخی… یاری می؜ رسانند.

کتابخانه؜ های الکترونیکی با داشته؜ های محلی و جهانی، تخصصی و عمومی امروز به مکان و ابراز نیرومند و با اهمیتی در پخش زودتر و وسیع؜تر اندوخته؜ های بشری تبدیل شده و با گسترش فن ؜آوری نوین دسترسی به کتاب؜ ها و آثار دیجیتال را سهل؜تر و گسترده؜ تر ساخته است.

***

از همان روزهای نخست که دوست گرانقدر و پرتلاش جناب قاسم آسمایی و «نشرات راه پرچم» در راه دیجیتالیزه اسناد مهم تاریخی مربوط به جنبش دادخواهی و روشنگری افغانستان گام نهادند، نگارنده یکی از هواخواهان این تلاش تاریخی بوده، این کار شان را ستایش و قدر نمودم. رفقای راه پرچم با پیریزی «کتابخانه راه پرچم» شبانه روز در این میدان تلاش نموده و مصدر خدمات بزرگی شدند. جناب شان شماری از مقالات سیاسی و فرهنگی نگارنده را هم شایسته حضور در این کتابخانه یافتند. وقتی دو عنوان کتاب خود را برای؜ شان فرستادم، از سر لطف به دیجیتالیزه کردن یکی پرداخته، در ویرایش اثر حاضر و آماده ساختن پیش؜گفتار برای نشر دیجیتال آن مرا به چالش کشانیدند.

باور کامل دارم که کتابخانه دیجیتال «راه پرچم» برای هموطنان و علاقمندان فرهنگ و اهل پژوهش منبع با اعتبار می؜باشد.

به نشانه ارج گزاری از این خدمات بزرگ کتابخانه «راه پرچم» این اثر را برایشان اهدا نموده، امید وارم درونمایه آن برای روشن نمودن آرمان؜ها و تلاش؜های دادخوهانه در تاریخ افغانستان مورد توجه قرارگیرد.

آنچه با فیض ستاندن از بینش و باور مورد پذیرش خود و اندوخته ؜هایی از آزمون؜ های بزرگ اجتماعی برههء معین تاریخ رزم و پیکار دلیرانه مردم افغانستان و نسل خود را نوشتم، آنرا «هوش مصنوعی» هرگز نخواهد توانست به رشته تحریر بیاورد.

دکتر اسد محسن زاده

گراز – اطریش

حمل ۱۴۰۳ خورشیدی