طرح قانون اساسی فدرال برای افغانستان

هرشخص یا هر گروه حق دارد در مورد کشورش طرح…

   یا پیراهن و تنبان یا مکتب  

     نوشته ی : اسماعیل فروغی        درحالی‌که اختلافات و تنش های درونی…

سناریو های احتمالی در برابر حکومت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان پسا طالبان را چگونه فروپاشی ای تمثیل…

مزاحمت

نوشته نذير ظفر تورنتو كانادا   ١٣ اپريل٢٠٢٥ نماندند.   تا   بهاران   را ببينم حرير    سبزه    زاران   را ببينم نماندند در  فضاى…

آیا انترناسیونالیسم مرده یا در شُُرُف مرگ است؟

نوشته: گریگ گودلز برگردان: آمادور نویدی انترناسیونالیسم: آیا مرده یا در حال مرگ است؟ سخت است…

ای داد خواهان!

امین الله مفکر امینی                       2025-17-04! زنـــــوای بیکسانِ میهـــــــن دلی آسمان گشته است…

سکولاریسم در تکریم و حرمت به تقدس دین...!

در نخست سکولاریسم مارکسیستی کمونیستی را٬ با سکولاریسم سیاسی که نهاد…

مارکس؛ پیامبر، دانشمند، مصلح اجتماعی ؟

- karl marx (1818-1883) مارکس؛ پیامبر، دانشمند، مصلح اجتماعی ؟ آرام بختیاری مارکس،…

بجزعشق نبینی!

امین الله مفکر امینی       2025-31-03! عشق نـــدارد دین ومــذهب وطریقی دیگــــــــــربــــه هرطرف…

چشم انداز روابط آینده آمریکا وپاکستان وسرنوشت افغانستان

عارف عرفان     بر اساس گزارش ها اختلاف در درون دولت پنهان…

نظریه لنینی حق ملتها برای تعیین سرنوشت خود و توسعه…

ترجمه. رحیم کاکایی موتاگیروف جمال زینوتدینوویچ دکترای علوم فلسفه، استاد دانشگاه دولتی…

 دهل جدیدی بر گردن داودزی دهل‌نواز سابق انداختند

اتن اول را یونس قانونی اجرا می‌کند تا به‌جایی برسد محمدعثمان…

شعار های قومی دشنه های آخته بر پیکر زخمی مردم…

نویستده: مهرالدین نویسنده تراژیدی های بی پایان افغانستان و دورنمای صلح…

    دولتها چگونه ایجاد واداره میشوند 

هرکه آنرا نیست ایستادن بپای خود توان  میشود  بیچاره و محتاج …

بایسته های عدالت قضائی وتأثیرآن برامنیت جامعه وعدالت اجتماعی 

نگارشی از سخی صمیم  از اثر اخیرم  بنام (ناگفته های از…

دلسوز محمد

خانم " #دلسوز_عبدالرحمان_محمد " (به کُردی: #دڵسۆز_عەبدولڕەحمان_حەمە)، مشهور " #دلسوز_محمد…

آمریکا و متحدانش باید غرامت به مردم و کشور ما…

مشورت من برای حقوق‌دانان گرامی کشور! از آمریکا و‌ متحدانش غرامت…

اسارت؛ ایستگاهی حیرت شکن و سیاه چاله ای گریز ناپذیر

نویسنده: مهرالدین مشید اسارت یعنی ایستگاه ی سیاه چاله ی ظلمت…

آراس عبدالکریم 

آقای "آراس عبدالکریم" (به کُردی: ئاراس عەبدولکەریم) شاعر کُرد زبان…

هنر و حقوق فرهنگ ها...!

هنر یا خوب دیدن: عمق و ظرفیت دریافت کننده را٬ لازم…

«
»

اروپای فاقد رهبران کاریزماتیک

                                نوشته ی : اسماعیل فروغی

       پس از آنکه دونالد ترامپ برسرمناقشه ی اوکراین ، حتا نزدیک ترین متحد استراتژیک اش اروپا را به دوئل فراخوانده و با دور زدن اروپاییان باب مذاکره را با روسیه بازنمود ، رهبران اروپا به چنان سراسیمه گی و دستپاچه گی گرفتار شده اند که حتا نمی دانند در برابراظهارات و کنش های اعصاب خورد کن دونالد ترامپ چه پاسخی ارائه کنند . تا هنوز نه دربرابربالا بردن تعرفه های گمرکی براموال اروپاییان ، نه درمقابل قرارداد جبری موادمعدنی اوکراین ونه درمواردی دیگرچون تصرف گرینلند ، تصرف کانال پانامه و کانادا را پنجاه و یکمین ایالت امریکا پنداشتن ، درموردهیچیک ازین اظهارات وکنش های رییس جمهورامریکا ، اروپاییان موضع روشن ، قاطع وهم سانی نداشته اند .

       درست در پی گفتگوی تلفنی صلحجویانه ی ترامپ با پوتین و برخورد قاطع ترامپ درمورد حل مناقشه ی اوکراین است که رهبران اروپا ، ابتدا درلندن و پس از آن درشهر بروکسل ، دورهم جمع می شوند تا راهی برای مقابله با امریکا و روسیه یافته و اوکراین را ازسقوط کامل نجات بدهند . رهبران کشورهای آلمان ، فرانسه ، اسپانیا ، بریتانیا ، پولند ، هالند ، ایتالیا و بسیاری دیگر، هیچکدام تاکنون پاسخ روشن وقاطعی دربرابر اینهمه اقدامات واظهارات تکان‌دهنده و زورگویانه ی دونالد ترامپ نداشته اند . مثل این که همه به سرگیجه دچارشده باشند ، همه ازخود می پرسند که آیا ایالات متحده ی امریکا دوست است یا دشمن ؟ آنان تاکنون فقط توانسته اند به این نتیجه برسند که 800 میلیارد یورو قرض تازه برای تقویت قدرت نظامی ناتودست و پا کنند و درنتیجه ملتهای خود را با دشواری های بیشتراقتصادی و معیشتی مواجه سازند .  

      اروپای امروزکه ازدو دهه به اینسو خالی ازرهبران کاریزماتیکِ و با اندیشه شده است ، نه تنها دربرابرزورگویی ها و قلدربازی های امریکا موضع قاطعانه اتخاذ نمی تواند ؛ بلکه در برابرچالش های گونه گون داخلی خود ازجمله چالش هلاکتبار تقویت روزافزون احزاب و گروه‌های راست افراطی درکل اروپا هم پاسخ روشنی ندارد. مردم عوام اروپا حالا نگران این اند که مبادا درنبود رهبران خردمندی چون هیلموت شمیت ، ژاک شیراک ، هیلموت کول ، گرهارد شرودر وغیره ؛ دوباره هیتلرها و موسیلینی های دیگری دراروپا قد راست نمایند و سومین فاجعه ی جنگ جهانی را باز دراروپا، همین اروپاییان رقم بزنند . 

      خالی شدن اروپا ازرهبران کاریزماتیک ، سبب شده است تا اروپاییان ازدرک این که امریکا رقیب بزرگ اروپاست نه رفیق آنان ، عاجز شوند و ندانند که امریکا هیچ دوست و متحد دایمی درجهان نداشته است . این تهی شدن از رهبران کاریزماتیک سبب شده است تا اروپاییان بدون سنجش وتعقل ، با روسیه که بزرگترین و قدیمی ترین کشوراروپاست ، گلاویز شده و ازچین فاصله بگیرند .

     بسیار مضحک است ، امریکایی که جنگ را در اوکراین آتش زده است ، می خواهد به جنگ خاتمه دهد ؛ اما رهبران عاقبت نیندیش اروپا آرزو دارند تا مرگ آخرین جوان اوکراینی ، جنگ را ادامه دهند و مردم خود را محتاج ترسازند .

      پرسش اینست که آیا اروپاییان توان ادامه ی این جنگ ویرانگر را بدون حمایت امریکا دارند ؟ آیا آنان به این استقلال رأی رسیده اند که بدون زور و زر امریکا سازمان امنیتی ناتو را روی پا نگه بدارند ؟ به باورمن اروپا هرگزوهیچگاه توان جنگیدن دوامدار دربرابرماشین جنگیِ جنگ دیده ی روسیه را نداشته ، هم ازنظرصنایع و ذخایر جنگی وهم ازنظرتعداد نفرات و پرسنل میدان دیده ، هرگز نمی توانند با روسیه ی فدراتیف در یک ترازو قرار بگیرند . اروپایی که ازهشتاد سال به اینسو با جنگ های مستقیم سر وکاری نداشته ، هرگز نمی تواند بدون امریکا ، جنگی را برنده شود – آنهم جنگی با روسیه ی میدان دیده را که حمایت بزرگترین اقتصاد جهان چون جمهوری خلق چین و پشتیبانی رزمی بزرگترین قدرتهای رزمی آسیایی چون کوریای شمالی و ایران را نیز با خود دارد . من فکر می کنم اروپاییان خود این را بخوبی می دانند ؛ اما تا هنوزاین را نمی دانند که چگونه خود را ازین مخمصه ی حمایت ازجنگ اوکراین بیرون بیاورند . برآنان ضروراست تا از مخمصه و منجلاب بیرون شدن راهم ازاستاد شان امریکا بیاموزند .

       بهرحال ، آرزو می بریم آن روز بزودی فرا برسد که اروپا بازتوسط رهبران خردمند و کاریزماتیک رهبری و مدیریت شود . و امیدواریم آن روزهم دورنباشد که جنگ ویرانگراوکراین به یاری وموافقت تمام طرف های درگیر پایان یافته وبه تاریخ بپیوندد .

            فروغی ( مارچ 2025 )