مُؤْمِن کیست؟
برهان الدین « سعیدی »
بسوزد مومن از سوز و جودش گشود هرچه بستند از گٹودش جلال کبریائی در قیامش جمال بندگی اندر سجودش
اقبال « لاهوری »
مُؤْمِن: از « امن » گرفته شده و در لغت بمعنی : با ایمان ، دیندار و متدین را گویند؛ مترادف مؤمن: بادیانت، پرهیزگار، متقی ، معتقد به الله تعالی و خدا پرست است؛ متضاد مؤمن: کافر، منکر ، بی خدا و بی کتاب؛ جمع مُؤْمِن: « مؤمنون ، مؤمنان و یا مؤمنین » و مونث آن « مُّؤْمِنَةً » میباشد.
مُؤْمِن اهل توبه ، ایمان و عمل صالح است!
مُؤْمِن به الله سبحانه و تعالی ، فرشتگان و كتب اسمانی ایمان راسخ دارد ؛ عقیده و ایمانش باعث آرامش و مجاهدت نفس او میگردد ؛ از زبان و دستش همه آسوده هستند؛ با گناه و معصیت ، توبه و هجرت میکند ؛ در کلام الله تدبر، تفکر و به آن عمل صالح مینماید و همچنان با یقین در جستجوی و کسب نور هدایت الهی میباشد.
مُؤْمِن اهل دیانت، تواضع و فروتنی است!
مُؤْمِن حقیقی دارای طهارت جسمانی و نفسانی میباشد ؛ نماز را که کلید اساسی بهشت است به خضوع ،خشوع و در وقت معین میخواند؛ از گفتار و عملکرد لغو و بیهوده پرهیز میکند ؛ در حفظ عفت و پاکدامنی ریاضت کرده و در راه الهی انفاق مینماید.
مُؤْمِن اهل امن ، امانت و رستگاری است!
مُؤْمِن به مال ، جان و امانت کسی خیانت و تعرض نمیکند ؛ از حسادت ، کینه، تکبر، دروغ ، غیبت ، زنا ، تهمت و خباثت اجتناب میورزد و بخاطر رسیدن به رستگاری: « نماز، نور؛ علم ، دوست؛ عـقل ، راهنما و عمل خیرخواه ، دین وجدانی » او میباشد.
مُؤْمِن اهل اوصاف حمیده ، اخلاصمندی و آیینه مُؤْمِن است!
مُؤْمِن هم در گفتار، هم درعمل و هم در کردار، اهل اوصاف حمیده است ؛ با شنیدن نام پرعظمت رب العالمین ، قلبش بلرزه می افتد و هرگاه آيات مبارکه الهی را بشنود، ايمانش افزون میشود و همچنان توکل به ذات الهی دارد و در راه رسیدن به خیر و سعادت ؛ از ستم و اسیب نمیترسد و به پدر و مادر خویش احسان و نیکی میکند.
مُؤْمِن قوی و نیرومند ؛ بهتر از مُؤْمِن ضعیف است !
مُؤْمِن « قوی ، نیرومند ، توانمند ، عالم ، متدین ، نیکوکار، خیر اندیش و خیرخواه » در نزد الهی بهتر و محبوبتر از مُؤْمِن ضعیف است و همچنان الهی بدیهای او را با انجام دادن « توبه، ایمان و عمل صالح » به نیکی و حسنات تبدیل میکند.
الهی ! آی پروردگار با عظمت ، بخشاینده و مهربان!
گواهی میدهم که جزتو ؛ هیچ خدایی واحد و یکتای نیست.
گواهی میدهم که عظمت و حکمت تو ؛ وجودم را میسوزاند و ایمانم را محکمتر میسازد.
گواهی میدهم که نور کلام مقدس تو؛ رهنما و هدایت به راه « الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ » است.
بناً ؛ از درگاه مقدس تو استدعا دارم: قلبم را از پلیدی ، ناپاکی ، گناه و خباثت ؛ پاک ساز تا منحیث یک مُؤْمِن حقیقی توام با « توبه ، ایمان و اعمال صالح » برای آرامش ، جان ، مال و خیر و سعادت بشریت، سعی و تلاش نمایم.
امین یا رب العالمین
ماخذ و منابع :
ــ سوره ۲۳: المؤمنون ، ایات ۱ الی ۱۰ : در نماز خضوع و خشوع ؛ پرهیزاز لغو و بیهوده ؛ دادن زکات ؛ پاکدامنی ؛ أدای حق در أمانت و خواندن نماز دراوقات معین. ــ سوره ۸: الأنفال، ایه « ۲» : مُؤْمِن بیاد خدا؛ دلش ترسان، ایمانش افزون وتوکل به الله تعالی دارد. ــ سوره ۸: الأنفال ، ایه « ۳» : مُؤْمِن نماز میخواند و به روزی انفاق میکند. ــ سوره ۸: الأنفال ، ایه « ۴» : مُؤْمِن نزد الله تعالی درجات و آمرزش و نیکو دارد. ــ سوره ۴۸: الفتح ، ایه « ۴» : خداوند در مُؤْمِن آرامش فرستاد وبه ایمانش افزود. ــ سوره ۲: البقرة ، ایه « ۱۸۵» : مُؤْمِن به خدا، فرشتگان و كتابهای اسمانی ايمان دارد. ــ سوره ۲۰: طه ، ایه « ۱۱۲» : مُؤْمِن کار شایسته میکند و از ستم و اسیب نمیترسد. ــ سوره ۱: الفاتحة ، ایات « ۱ الی ۷ » : در مورد صفات ، توحید و هدایت الهی . ــ سوره ۵: المائدة ، ایه مبارکه « ۹۳ » : كسانى كه ايمان آورده و كارهاى شايسته كرده اند و تقوا پیشه کنند ، گناه ان بخشیده و خدا نيكوكاران را دوست دارد . ــ سوره ۱۷: الإسراء، ایه مبارکه « ۲۳» : الهی را عبادت کنید، به پدرومادر احسان ونیکی نماید. ــ سوره ۴: النساء ، ایه مبارکه « ۱۴۶ »: خدا مؤمنان را پاداشى بزرگ خواهد بخشيد. ــ سوره ۲۵: الفرقان، ایه مبارکه « ۷۰ » : كسى كه توبه كند ، ايمان آورد و عمل صالح انجام دهد، الهی بديهايشان را به نيكيها تبديل مى كند. ــ تفسیر احمد: سورۀ ۱۸: المؤمنون ؛ مولف : امین الدین « سعیدی ــ سعید افغاني » ــ تفسیر و ترجمه سوره المومنون و همچنان دروس انترنیتی : استاد مولانا عبدالغنی « بدری»، شیخ استاد صالح محمد « پردل » ، استاد عبدالصمد « قاضی زاده » و مولانا عبدالقدوس « دهقان ».