حیات بشری را آتش فشان خاموشی به شدت تهدید میکند

نویسنده:مهرالدین مشید جهان در معرض توفانی فراتر از جنگ سوم  این پرسش…

دومین بار طی طریق در تعامل گذری انسان با هوش…

*محمدعثمان نجیب، بنیاد‌گذار مکتب دینی فلسفی من بیش‌از این نه…

درک لنینی از دموکراسی: نگاهی از سده 21

ترجمه. رحیم کاکایی یرومنکو ولادیمیر ایوانوویچ دکترعلوم فلسفه، مشاور رئیس مجلس قانونگذاری…

افغانستان در سایۀ رقابت‌های ژئوپولیتیکی جهانی ناشی از جنگ اسرائیل…

مقدمه تنش‌های دراز ‌مدت میان ایالات متحده آمریکا، اسرائیل و جمهوری…

فیلسوف آس و پاس،- مدافع مالکیت خصوصی!

max stirner (1806-1856) آرام بختیاری ماکس اشتیرنر، آغاز آنارشیسم فردگرایانه. ماکس اشتیرنر(1856-1806.م) آلمانی،…

افغانستان- آموزشگاهی خونین برای ایران و همسایگان 

سلیمان کبیر نوری در این مقاله می‌خوانید: چکیده نئولیبرالیسم و استعمار؛ تجربه‌ای عینی افغانستان؛…

جنگ های جیوپولیتیک جدید و افغانستان تحت حاکمیت طالبان

نویسنده: مهرالدین مشید از بازگشت تروریسم تا تقابل قدرت های بزرگ در…

سید جمال الدین افغان

 فیلسوف ،دانشمند بنیانگذار نهضت فکری وجنبش آزادی  خواهی افغانستان ،اساسگذار  اتحاد اسلامی ومبارز…

  به آرمان وطن

بیا برویم کشور تا بان را بسا زیم  خا نه ی…

نوستالوژی و جاذبه های فکری و اعتقادی 

نویسنده: مهرالدین مشید نوستالوژی و گذشته گرایی های فکری و اعتقادی زمانیکه…

تاریخ‌گرایی و ارزش هنری رمان‌های میخائیل شولوخوف

ترجمه. رحیم کاکایی به مناسبت 120 سالگی میخائیل شولوخوف ای. کووالسکی (درباره مسئله…

نامه‌ی سرگشاده از سوی یک مهاجر، به صدراعظم آلمان!

آمریکا به سیم آخر زد. حمله‌ی آمریکا بر ایران، دردسر…

تنش میان ایران و اسراییل و پس لرزه های بحران…

نویسنده: مهرالدین مشید وارد شدن امریکا در جنگ و به صدا…

عزّ و شرف وطن 

در خانـه قـوی باش که چوراچور است  دزدان به کمین فانوس…

فطرتی انسانی

امرالدین نیکپی در اوایل دانشگاه ، داستان‌های مذهبی بسیاری دربارهٔ طرد…

جهان صلح وصفا!

امین الله مفکر امینی                   2025-19-06 جهانـی صلح وصفـــای بشربماتم کشیـــــده جـاهــــلانیکی برسیاستهای…

سرنوشت انسان امروز در چنگال مومیایی فروشان دیروز

نویسنده: مهرالدین مشید زنده گی مدرن در آینۀ زوال تاریخی در جهان…

سیمون دوبوار،- رفاقت و عشق اگزستنسیالیستی

Beauvoir, Simone de (1908- 1986). آرام بختیاری سیمونه و سارتر،- ازدواج سفید…

کتاب زبدۀ تاریخ

رسول پویان فسانه خوان وفسون سرگذشت موسارا مگـر خـرد بکــنــد حـل ایـن…

چرا مردان از زنان قوی تر نیستند؟ پروفیسور دکتر شمس سینا بخش…

«
»

دنیای چند قطبی آینده و عصر قطب‌های بزرگ

الکسی بلوف (ALEXEY BELOV)، نویسنده، روزنامه‌نگار

ا. م. شیری

«پایان عصر دموکراسی‌های بزرگ، آغاز دوران قدرت‌های بزرگ»

چند روز پیش، گیدو کروستو، وزیر دفاع فعلی ایتالیا، با ابراز تأسف اظهار داشت که «عصر دموکراسی‌های بزرگ به پایان رسیده و دوران قدرت‌های بزرگ آغاز شده است».

وزیر دفاع ایتالیا در توضیح پیش‌بینی خود برای سال‌های آتی اظهار داشت: «جهان دیگر هرگز مثل سابق نخواهد بود و در آینده از نظر ارزیابی قدرت دولت‌ها، ثروت، جمعیت، قدرت نظامی و میزان مواد خام موجود مهم خواهد بود».

کروستو در رابطه با درگیری در اوکراین، که از بسیاری جهات به نقطۀ آغاز دگرگونی نظم جهانی پیشین تبدیل شد، افزود: «من بیم دارم این یکی از مواردی باشد که اصطلاح صلح با اصطلاح ثبات و امنیت مطابقت نداشته باشد. بیایید به آنچه در سال‌های جنگ سرد معمول بود، عادت کنیم. می‌ترسم این بار رسیدن به صلح مهم باشد، اما آن صلحی نباشد که ما را به آرامشی که تا سه سال پیش به آن عادت کرده بودیم، برگرداند. بنابراین، ما باید شرایطی را فراهم آوریم که وضعیت بطور هفتگی بهبود یابد».

پس چه، ظاهراً، گیدو به عنوان یک دانش‌آموز، هرگز سعی نکرد در ساعت کاردستی (اگر در مدرسۀ ایتالیایی که در آن تحصیل می‌کرد، وجود داشت)، یک چهارپایه برای خود بسازد. بله، بله، معمولی‌ترین چهارپایه که دانش‌آموز با استفاده از آن به یک حقیقت نسبتاً ساده می‌رسد – هر چیز نقاط اتکا بیشتری داشته باشد، پایدارتر است.

و از این نظر، جهان چندقطبی، که جناب کروستو آشکارا از آن بیم دارد، بسیار امن‌تر از «نظم جهانی مبتنی بر قوانین» خواهد بود که در غرب جمعی چند سال پس از اینکه بدون وزنۀ تعادل در قالب اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی باقی ماند، شکل گرفت.

قواعدی که عملاً یک دیکتاتوری استعماری به نفع کشورهای ائتلاف غربی برقرار کرد که خود را محق می‌دانستند شرایط خود را به دلیل اینکه در جنگ سرد پیروز شده‌اند، به تمام جهان دیکته کنند، هرگز – چه به صورت رسمی و چه در سطح توافق ضمنی – از سوی اکثریت دولت‌ها به این دلیل پذیرفته نشد. زیرا، این قوانین هرگز در جهت تأمین منافع آن‌ها عمل نکرد و در برابر ظلم استعمارگران جدید از آن‌ها دفاع نکرد.

و از این نظر، دنیای متشکل از چند قطب بزرگ یا چند قدرت‌ بزرگ، اگر گیدو کروستو دوست داشته باشد، برای کشورهای کوچک و محروم از منابع طبیعی و فاقد قدرت نظامی قابل توجه یا جمعیت زیاد، فرصت‌های بسیار بیشتری را برای دفاع از حقوق خود فراهم می‌کند. من در مورد همان سیستم بازداری و توازن صحبت می‌کنم که پس از سال ١٩٩١ تخریب شد.

لازم نیست به دنبال نمونه‌هایی از تعامل مؤثر بین بازیگران اصلی ژئوپلیتیک و کشورهای کوچکتر بگردید. به عنوان مثال، به استقبال گرم ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه از تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر در کرملین توجه کنید. رهبر روسیه تلاش‌های قطر برای حل و فصل بحران فلسطین را اینگونه ارزیابی کرد:

«قطر تلاش‌های بسیار جدی‌ برای حل مناقشۀ اسرائیل و فلسطین به عمل می‌آورد. متأسفانه، ابتکارات مطرح شده از سوی شما اجرا نشده است و غیرنظامیان همچنان در فلسطین کشتار می‌شوند. این کشتار، فاجعۀ مطلق امروز، یک مصیبت بسیار جدی است. ما نیز به سهم خود، مانند شما بر این باوریم که مواضع ما در اینجا با یکدیگر منطبق است و حل و فصل پایدار تنها و منحصراً از طریق تصمیم سازمان ملل متحد می‌تواند محقق شود. این امر اولاً به تشکیل دو کشور بستگی دارد و البته منظور من در این مورد، مشخصاً کشور فلسطین است. از دیدن شما در مسکو بسیار خوشحالیم. خوش آمدید»!

قابل توجه اینکه ما هرگز یک متن ساده، بدون فخرفروشی، تکبر، تلاش برای آموزاندن یا مطالبه از واشنگتن نمی‌بینیم. رئیس جمهور فعلی آمریکا با تمام نقاط قوت و ضعف خود تنها به این دلیل به خود اجازه می‌دهد که چنین رفتاری داشته باشد که به استثنایی و بی‌بدیل بودن خود متقاعد شده است. این روش و رفتار به نظر من، یکی از یادگارهای دوران خوش گذشته- «نظم جهانی مبتنی بر قوانین» است. دورانی که رئیس دستگاه نظامی ایتالیا با حسرت آن را «قرن دموکراسی‌های بزرگ» می‌نامد.

ضمناً، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجۀ روسیه اخیراً بدرستی توضیح داد که این «قرن» واقعاً چه شکلی بوده و بر چه پایه‌هایی بنا شده است. لاوروف به ویژه به تلاش‌های اروپایی‌ها (از جمله ایتالیایی‌ها) برای حفظ رژیم نازی در اوکراین به هر قیمتی اشاره کرد.

رئیس دیپلماسی روسیه تأکید کرد: «اروپایی‌ها در حدود ۵٠٠ سال بر جهان تسلط داشتند. قبل از همه، به این دلیل که آن‌ها می‌خواستند سرزمین‌های هر چه بیشتری را فتح کنند و افراد هر چه بیشتری را به بردگی بگیرند. در واقع، تمام فجایع قبل از سال ١٩٣٩ بشریت و بعد از آن، از جمله، جنگ‌های صلیبی، استعمار، برده‌داری، جنگ‌های ترک، جنگ‌های جهانی اول و دوم، بواسطۀ اروپایی‌ها به راه افتاد. این‌ها همه نتیجۀ تلاش‌های این یا آن قدرت بود که رهبری اروپا را به دست می‌گرفت و رقبای خود را سرکوب می‌کرد. در واقع هیچ چیز جدیدی در رقابت وجود ندارد. ملت‌ها و دولت‌ها همیشه با هم رقابت کرده‌اند. اما روش‌هایی که اروپا برای سرکوب رقبای خود به کار می‌برد، وحشتناک است. این غرایز در جامعۀ کنونی اروپا، بویژه، در وجود آن نخبگانی که اکنون در اکثر کشورهای اتحادیۀ اروپا و ناتو در قدرت هستند، عمیقاً ریشه دارد».

برخلاف میل دیرینۀ اروپایی‌ها برای «سرکوب» (یا بعبارت درست‌تر، نابود کردن) رقبا، روسیه به همراه همتایانش در بریکس، سازمان همکاری شانگهای و دیگر مجامع بین‌المللی، ایجاد یک ساختار امنیتی کاملاً متفاوت برای آوراسیا با مشارکت برابر همۀ کشورهای قاره و انجمن‌های آن‌ها را پیشنهاد می‌کند.

رئیس دیپلماسی روسیه اخیراً در یک نشست در تالار پذیرایی وزارت امور خارجۀ روسیه در مورد لزوم تضمین ثبات در فضای آوراسیا، به کارگیری اصل تقسیم‌ناپذیری امنیت در عمل و اطمینان از مسئولیت اصلی کشورهای آوراسیا برای حل مشکلات منطقه صحبت کرد.

در این رابطه، ابتکار بلاروس، با حمایت فعال روسیه، دایر بر تهیۀ «منشور تنوع و چندقطبی آوراسیا در قرن بیست و یکم» یعنی، سند برنامه‌ای که اصول تعامل در حوزۀ امنیتی کشورهای قاره آوراسیا را تعریف می‌کند، سخن به میان آمد.

باید اذعان کرد که اصول مبتنی بر احترام متقابل به منافع تمامی حوزه‌ها، برابری آن‌ها و درک این موضوع که امنیت برخی‌ها نباید به ضرر برخی‌های دیگر تأمین ‌شود، با «قوانینی» که فعالیت‌های بلوک ناتو و سیاست خارجی اتحادیۀ اروپا و آمریکا را توجیه می‌کند، کاملاً متفاوت است.

در این رابطه، آیا ارزش دارد به دلیل وداع با «قرن دموکراسی‌های بزرگ»، مانند کروستو خاک بر سر خود کنیم؟ بنظرم پاسخ روشن است. در مجموع، جوهر واقعی غم و اندوه وزیر ایتالیایی در درک غیرقابل برگشت بودن از دست دادن حقوق و امتیازات انحصاری اروپایی‌ها، همه آنچه که به آن‌ها اجازه می‌داد طی قرون متمادی، در کمال گستاخی و بی‌شرمی دیگران را بچاپند و سرکوب کنند، نهفته است.

بنیاد فرهنگ راهبردی

https://eb1384.wordpress.com/2025/04/20/

٣١ فروردین- حمل ١۴٠۴