جلسه پر تنش شورای امنیت درباره تحولات ونزوئلا
شورای امنیت سازمان ملل، شنبهشب شاهد جلسهای پرتنش در خصوص ونزوئلا بود.
شورای امنیت سازمان ملل متحد در جلسهای به بررسی ابعاد بحران ونزوئلا پرداخت.
در این جلسه، مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا اولین سخنران از بین اعضای شورای امنیت بود. وی در ابتدای بیانیه خود، به گرسنگی مردم ونزوئلا و مهاجرت زنان این کشور از سر استیصال اشاره کرد.
وی دولت مادورو را دولتی مافیایی خواند و گفت که 3 میلیون ونزوئلایی مجبور به ترک کشورشان شدهاند.
وزیر خارجه آمریکا گفت در حالی که کشورهایی چون روسیه، چین، سوریه و ایران از دولت مادورو حمایت کردهاند، آمریکا در کنار مردم ونزوئلا و رئیسجمهور موقت این کشور (خوان گوایدو) میایستد.
وی کشورهای حامی مادورو را متهم کرد که چون خود دموکراسی ندارند از مادورو حمایت میکنند!
پامپئو کوبا را هم به داشتن نقش مستقیم در بدتر شدن شرایط ونزوئلا متهم کرد.
نماینده انگلیس نفر بعدی بود که شروع به خواندن بیانیه کرد. وی مدعی شد که سوسیالیسم مادورو، کل ونزوئلا را تخریب کرده و منجر به گرسنگی مردم این کشور شده است.
نماینده بریتانیا دولت مادورو را فاقد مولفههای دموکراتیک دانست و صراحتا از تلاشهای خوان گوایدو حمایت کرد. وی به مجلس موسسان که توسط مادورو ایجاد شده نیز حمله کرد.
به گفته او، انگلستان در حمایت از گوایدو شانه به شانه ایالات متحده میایستد و او فردی است که میتواند ونزوئلا را از شرایط فعلی خارج کند.
سخنران بعدی نماینده پرو بود که خود از کشورهای آمریکای لاتین است. وی نیز به شدت از دولت مادورو انتقاد کرد و گفت آواره شدن مردم ونزوئلا ناشی از سیاستهای وی بوده است.
نماینده پرو، تکیه مادورو بر قدرت را نامشروع خواند و گفت همین مساله شرایط را در ونزوئلا بدتر کرده است. وی خواستار پایان خشونتها و همچنین آزادی زندانیان سیاسی در این کشور شد.
نماینده پرو نیز بر حمایت از مجلس ملی ونزوئلا تاکید کرد.
سخنران بعدی نماینده آفریقای جنوبی بود که به عکس نمایندگان قبلی، از دولت ونزوئلا حمایت کرد. وی خواستار احترام به روند قانونی در ونزوئلا شد که منجر به روی کار آمدن نیکلاس مادورو به عنوان رئیسجمهور شده است.
وی از طرفهای درگیر در بحران ونزوئلا خواست که در گفتوگوهای ملی شرکت کنند. نماینده این کشور آفریقایی همچنین در خصوص هرگونه اقدام خلاف قانون اساسی در ونزوئلا از سوی دیگر کشورها هشدار داد.
سخنران بعدی از گینه استوایی بود. وی تاکید کرد که وضعیت فعلی در ونزوئلا مسالهای داخلیست نه تهدیدی برای امنیت بینالملل و این مسائل باید در چارچوب قانون اساسی ونزوئلا حل و فصل شود.
نماینده فرانسه، سخنران بعدی بود. وی گفت سه سال است که ونزوئلا به ورطه بحرانی بیسابقه سقوط کرده است. نماینده پرایس شرایط را در ونزوئلا هرج و مرجآمیز خواند.
وی بر مواضع ماکرون مبنی بر لزوم برگزاری یک انتخابات شفاف ریاستجمهوری در ونزوئلا تاکید کرد. اگر تا هشت روز دیگر انتخابات اعلام نشود، فرانسه خوان گوایدو را بهعنوان رئیسجمهور بهرسمیت خواهد شناخت.
نماینده فرانسه نیز همچون پامپئو مدعی شد که مجلس ملی ونزوئلا تنها نهاد دموکراتیک موجود در این کشور است.
نماینده کویت به عنوان سخنران بعدی اظهار داشت که کشورش به دقت تحولات ونزوئلا را تحت نظارت دارد. وی بر لزوم احترام به آزادی بیان و تجمعات تاکید کرد و از همه طرفها در ونزوئلا خواست تا منافع ملی را بر منافع دیگر ترجیح داده و به گفتوگو با یکدیگر بپردازند.
نماینده کویت تلاش کرد بین شرایط در ونزوئلا و آغاز بحران سوریه نوعی تشابه برقرار کند و در خصوص برخورد خشونتآمیز با اعتراضات مسالمتآمیز هشدار داد.
اما واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه، سخنران بعدی بود. وی همین جلسه شورای امنیت را نشانهای از تلاش آمریکا برای تغییر رژیم در ونزوئلا خواند.
نبنزیا تاکید کرد که شورای امنیت در خصوص ونزوئلا توافق نظر ندارد. دخالت آمریکا در امور داخلی دیگر کشورها چیز جدیدی نیست.
وی تصریح کرد که مردم ونزوئلا دولتی را برگزیدهاند که دلخواه واشنگتن نیست و به ذکر نمونههایی از دخالت آمریکا در کشورهای دیگر آمریکای لاتین از جمله نیکاراگوئه و کوبا پرداخت.
نبنزیا با اشاره به تلاشهای آمریکا برای سرنگونی دولت مادورو خاطرنشان کرد که وقتی این تلاشها با شکست مواجه شد، واشنگتن تصمیم گرفت که ونزوئلا را بیثبات کند. آنهایی که در سرنگون کردن مادورو حتی با حذف فیزیکی شکست خوردند، اکنون سیاست فشار حداکثری علیه دولت ونزوئلا را بهکار بستهاند.
نماینده روسیه تاکید کرد تصویری که آمریکا از تقابل بین مردم ونزوئلا و «رژیم مادورو» ارائه میکند، دور از واقعیت است.
وی از وزیر خارجه آمریکا که در جلسه حضور دارد پرسید: آیا آمریکا به دنبال حمله نظامی به ونزوئلا است؟ پامئو ادعا کرد که تنها روسیه، چین، ایران و سوریه از دولت مادورو حمایت میکنند اما اگر دقت کند میبیند که بسیاری از کشورها مخالف مداخلهجویی آمریکا هستند.
نبنزیا به سایر کشورهای آمریکای لاتین هشدار داد که تهدید یک کشور مستقل (ونزوئلا) میتواند شرایطی را ایجاد کند که آنها کشور بعدی باشند.
نماینده روسیه با لحنی طعنهآمیز به نماینده انگلستان که مدعی شده بود در صندوقهای رای در ونزوئلا تقلب صورت گرفته، یادآوری کرد که رایگیری در ونزوئلا بهصورت الکترونیک انجام میشود و در این کشور صندوق رایی در کار نیست.
نماینده آلمان سخنران بعدی جلسه شورای امنیت بود. وی بخش ابتدایی صحبتهای خود را به پاسخگویی به بخشی از سخنان تاثیرگذار نماینده روسیه که فضای شورای امنیت را تحت تاثیر قرار داده بود اختصاص دادو سعی کرد نشان دهد که این جلسه را نه آمریکا بلکه کشورهای آمریکای لاتین بههمراه ایالات متحده برگزار میکنند.
نماینده دولت مرکل مدعی شد که نیکلاس مادورو بهصورت دموکراتیک انتخاب نشده و مجلس ملی ونزوئلا تنها نهاد دموکراتیک ونزوئلا است. وی ادعا کرد که آلمان، مردم ونزوئلا را تنها نخواهد گذاشت.
نماینده لهستان نیز در این جلسه لب به سخن گشود. او هم مثل دیگر متحدانش از مجلس ملی ونزوئلا حمایت کرد.
وی مدعی شد که کشورش حامی خواستههای دموکراتیک مردم ونزوئلاست و از خوان گوایدو اعلام حمایت کرد.
پس از لهستان، نوبت به سخنرانی نماینده چین رسید. او از همه طرفها در ونزوئلا خواست تا معقول و با آرامش رفتار کنند.
چین از تلاشهای دولت ونزوئلا برای حفظ ثبات و استقلال این کشور حمایت کرد و بر لزوم عدم دخالت در امور داخلی دیگر کشورها و عدم تهدید نظامی تاکید کرد.
نماینده جمهوری خلق چین تصریح کرد که مسائل ونزوئلا تهدیدی برای صلح و امنیت بینالملل نیست و نباید در دستور کار شورای امنیت باشد.
پس از چین نماینده اندونزی نیز بر لزوم عدم دخالت در امور کشورها تاکید کرد. پس از او، نماینده بلژیک درست بر عکس مدعی شد که شورای امنیت در خصوص ونزوئلا مسوولیت دارد. بلژیک همچنین از استفاده کورکورانه از زور در ونزوئلا انتقاد کرد و گفت ونزوئلا به دولتی نیاز دارد که به خواستههای مردم این کشور احترام بگذارد.
نماینده دیگری که سخن گفت، از ساحل عاج بود. او از تحولات اخیر ونزوئلا ابراز نگرانی کرد و از همه بازیگران صحنه این کشور خواست تا وارد گفتوگو شوند و بهترین راهحل را با روشهای مسالمتآمیز به دست آورند.
آخرین سخنران نیز از جمهوری دومنیکن بود. او گفت کشورش تحولات ونزوئلا را از نزدیک دنبال کرده و نبود عزم سیاسی و انعطافپذیری از سوی هر دو طرف درگیری را علت شرایط فعلی این کشور خواند. وی بر لزوم حصول راهحلی صلحآمیز و دموکراتیک برای بحران ونزوئلا تاکید کرد.
در پایان، نماینده روسیه بار دیگر به سخنان نماینده آلمان پاسخ داد. وی تصریح کرد که شما به طور کامل استقلل ونزوئلا را نادیده میگیرید. شما از نیروهای سیاسی ونزوئلا نمیخواهید که به فهم سیاسی مشترک برسند بلکه میخواهید دولت قانونی، کنار رود و قدرت را به اپوزیسیون بسپارد.
او تصریح کرد که نباید راهحلها از خارج به مردم ونزوئلا تحمیل شود بلکه خود باید به راهحل سیاسی دست یابند.
نماینده آلمان نیز در پاسخ بار دیگر مدعی نقض حقوق بشر در ونزوئلا شد که منجر به خروج 3 میلیون نفر از مردم این کشور شده است.
پس از پایان سخنان نمایندگان کشورها، نوبت به وزیر خارجه ونزوئلا رسید. «خورخه آریزا» در سخنان خود تاکید کرد که امروز ایالات متحده پشت کودتا در ونزوئلا نیست، بلکه خود پیشاپیش کودتا قرار دارد.
وی به قانون اساسی ونزوئلا اشاره کرد و تاکید کرد اقدامات مخالفان دولت بهطور کامل در تعارض با قانون اساسی ونزوئلا قرار دارد.
او تاکید کرد که دولت ونزوئلا به قانون اساسی کشور خود و به قوانین بینالمللی بهطور کامل پایبند بوده است. آریزا به کودتاهای آمریکا در کشورهای آمریکای لاتین اشاره اما تاکید کرد که آمریکا نمیتواند نیروهای مسلح ونزوئلا را بر آن دارد که دولت رئیسجمهور مادورو را سرنگون کنند.
وزیر خارجه ونزوئلا اقدام کشورها در به رسمیت شناختن خوان گوایدو بهعنوان رئیسجمهور ونزوئلا پس از توئیت دونالد ترامپ را بیشرمانه خواند و گفت رئیسجمهور فرانسه بهجای اینکه وقتش را صرف مطالبات جلیقه زردها کند، از کودتا در ونزوئلا حمایت میکند.
آریزا تصریح کرد که دولت ونزوئلا از گفتوگو حمایت میکند و گفت که در جلسه امشب شورای امنیت سازمان ملل دروغهای زیادی در خصوص ونزوئلا گفته شد.
او افزود: شخصا از موگرینی درخواست کردم بر انتخابات ونزوئلا نظارت داشته باشد ولی او قبول نکرد. چرا؟ چون برنامهای در جریان بود؛ سه ماه پیش از انتخابات. رؤسای جمهور کلمبیا، شیلی و اروپایی گفتند نتایج انتخابات را به رسمیت نمیشناسند؛ چند ماه پیش از برگزاری انتخابات.
وزیر خارجه ونزوئلا همچنین در سخنان خود اولتیماتوم صادر شده از سوی کشورهای اروپایی برای اعلام انتخابات ریاستجمهوری در این کشور را رد کرد.
آزیرا گفت: به من نشان دهید کجای قانون اساسی نوشته که گوایدو میتواند خود را رئیسجمهور بخواند؟! نام رئیسجمهور ما «مادورو» است.