این خون کسی ریخته یا می سرخ است یا توت…

نویسنده: جمشید کوهستانی    نظامی سابق فرستنده: محمد عثمان نجیب  ##########################نوتبرعلاوه شعر حضرت سعدی لکه…

افغانستان در تنگنای بن بست؛ انحصار طالبان و پراکنده گی…

نویسنده: مهرالدین مشید روایت یک بن بست تاریخی؛ قدرت یک دست…

جوانی 

طی شد، دریغ و درد، زمان جوانیم مانده است بهره ی…

افغانستان؛ از انحصار و پراکندگی تا همگرایی و مشارکت

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ از واگرایی های سیاسی تا جستجوی وفاق…

 شمارۀ 71 سوسیالیسم کارگری

شمارۀ 71 سوسیالیسم کارگری نشریه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان

اقرار 

نوشته نذير ظفرپير  شدم   مرد  جوان  نيستملايق      الطاف …

نورم‌ها و ارزش‌های اجتماعی

 این مقاله نخستین‌بار در اوایل ماه می سال ۲۰۱۷ میلادی، در رسانه‌های…

محبتگاه عشق

رسول پویان زلف چین چین دام صید وتیغ ابرو قاتل است در…

افغانستان و «حاشیه نشینی ژئوپلیتیکی» در نظام بین الملل

نویسنده: مهرالدین مشید از اسیب پذیری ژئوپلیتیک تا نبود مشروعیت؛ «پاشنۀ…

در برابر جنایات ضد انسانی حلقه انسانیت ستیز طالبانیزم باید…

بصیر دهزاد  در هفته های اخیر افغانستان شاهد تشدید ارتکاب یک سلسله جرایم و…

از شمس النهار  و تجدد 

تا : نشريه «شريعت  » و تعصب کور ملا کراسی طالبانی  مصداق حال ما کلام شاعر…

 کاسیرر؛ فلسفه یعنی تئوری شناخت

آرام بختیاری تئوری شناخت جناب کاسیرر؛ متافیزیکی و لیبرالی است.   ارنست کاسیرر(1945-1874.م)،…

هجرت و تمدن؛ از زایش تمدن‌ها تا زایش بحران‌ ها

نویسنده: مهرالدین مشید روایت دوگانه هجرت؛ دیروز امید، امروز اضطراب هجرت به‌عنوان…

طالبان؛ اسطوره شکست ناپذیر با پاشنه اشیل

نویسنده: مهرالدین مشید توهم اقتدار پایدار؛ از فروپاشی امپراتوری‌ها تا شکست طالبان ظهور…

قربانی یاری شو!

امین الله مفکر امینی    2026-02-05! قربانی یاری شو که قربانــــت شـــــــــود     بوقتی سختی…

سلطنت مطلقه ؛ آنارشی جنگل گرگ ها

Hobbes , Thomas (1588-1679) آرام بختیاری هابس؛ فیلسوف سیاسی سلطنت مطلقه.  توماس هابس(1679-1588.م)،…

پایان یا بازتولید قدرت؛ طالبان در آستانه یک چرخش سرنوشت‌…

نویسنده: مهرالدین مشید حاکمیت طالبان و سناریو های آینده؛ تغییر از…

تکنولوژی یا تخیل؟ هارپ در میان واقعیت و توطئه 

از یوتیوب تا توهم خدایی: کالبدشکافی یک روایت خطرناک سلیمان کبیر…

بگذریـــد!

امین الله مفکر امینی          2026-27-04! بـگذرید زحرف وسخن های ممــلو ا زریـــــــــا نـــــدارد…

شب سیاه

رسول پویان شب سیاهی گریخته ماهی، شکـسته چنگی گـرفته نایی سحـر نیامد…

«
»

افغانستان: ورود به موقع وخروج درست

پارتال/پراودا.رو: سی و پنج سالگی (35) ورود نیروهای نظامی اتحاد شوروی و بیست و پنج سالگی (25) خروج نیروهای نظامی شوروی را از افغانستان در فضای غیر عادی جشن گرفتند.

راجع به ( علت، عواقب و درسها ازین مناقشه یا اختلافات) که باید گرفت، اخبار پراودا و ستاره سرخ اولینیکوف و وادیم فرسویچ کارشناس مستقل نظامی در فضای باز موضوع را به تفکر و اندیشه گرفتند.

وادیم اکولوف از( 1984ـ1989) الی خروج قوت های نظامی شوروی به صفت گزارشگر روزنامه پراودا در افغانستان مصروف خبرنگاری بود.

فرانس ادموف گفت: ما نمیتوانستیم که با قوت های محدود خویش در اواخر ماه دسمبر (1979) داخل افغانستان نشویم و طور درست در فبروری سال (1989) بیرون آمدیم.

در آن زمان، در اتحاد شوروی بسیار ساده، آسان و بهتر بود که به مردم خود بگوئیم که ما وظایف انترناسیونالستی خود را انجام میدهیم. اما در واقعیت امر که آنوقت و همین حالا عملیات جیوپولیتیکی قوت های جهانگرایی و برخورد های جهانگرایانه در حال دست به کار شدن در آورده شده بودند و هنوز که هنوز است جریان دارد و ما از سرحدات جنوبی کشور و از قوت های خویش که در آن مناطق جابجا شده بودند دفاع به عمل می آوردیم، این را باید بدانیم و به خاطر داشته باشیم.

در آنصورت یکباره وقایع امروزی اوکراین کاملاً روشن میشود که مطلب و سر نخ در کجا است؟! بر اساس درک این وقایع حوادث بیست وپنج سال قبل افغانستان بخاطره ها تازه میگردد.

جز ورود قوت ها به افغانستان چاره دیگری نبود.

الکساندر اولینیکوف: میخواستم از همه نخست توجه خواننده گان را به ارقام رسمی آتی جلب نمایم.

در طول سالهای جنگ هفتصدو پنجاه هزار (750000) نیروهای ما داخل افغانستان شدند. در جریان جنگ ها به تعداد پانزده هزار و پنجاه و یک (15051) کشته، بیش از پنجاه هزار( 50000) زخمی، چهارصدو هفده( 417) تن اسیر و یا کاملاً مفقود الاثر گردیدند. از جمله ای417 تن فقط سی (30)  تن را توانستیم نجات دهیم. به تعداد دوصد (200) سرباز، صاحب منصب و جنرال به القاب مختلف مفتخر گردیدند که بیست و شش تن آن لقب قهرمان اتحاد شوروی و لقب قهرمان روسیه را بدست آوردند، از آنجمله به بیست و پنج (25) تن این درجات افتخاری بعد از مرگ اعطا گردید.

این ارقام در کانسفرانس علمی ـ عملی یازدهم فبروری 1989 در مرکز موزیم قوای نظامی بار بار اعلام شده است، نقطه دلچسب کانفرانس درین بوده که، اشتراک کننده گان کانفرانس برای بار اول به رئیس دولت روسیه مشوره دادند تا پیشنهادی را در رابطه به ارزش سیاسی خروج با عجله قوت ها از افغانستان را در کانگره 1989 پارلمان اتحاد شوروی بازنگری نمایند.

نظریات آتی دیگری نیز وجود داشت، طور مثال وزارت دفاع نظر دارد که مطرح کردن این سوال که بیست و پنج سال از خروج نیروها سپری شده است، ضرورت به بازنگری است یا خیر؟، نظر شما ؟

وادیم اکولوف میگوید: بازنگری ضرورت است چون وسایل و وسایط زیادی وجود دارد که به کمک آنها میتوان داغ یا لکه جنایت کارانه را که متوجه ما میسازند پاک و از بین برد. حال افغانها شخصاً وجود و حضور مارا نظر به قوت های محدود امریکایی به خوبی درک میکنند، بین ما ارزش گذاری های احمقانه و تحریف کردنها به عدم کفایت و بیخبری جشن وارانه اجازه میدهند.