برای چهارمین بار از سپردن کرسی افغانستان در ملل متحد…

افغانستان بحیث یک کشور ، عضو دائمی سازمان ملل متحد…

سیاست‌های شیطنت امیز پاکستان علیه افغانستان

از گذشته هاکه بگذریم ،همین حالا کارزار تبلیغی و تحرکات…

بمناسبت روز بین المللی حمایت از حقوق اطفال 

نوشته  و گردآوری معلوماتی از بصیر دهزاد    امروز  ۲۰ نوامبر زور بین…

شیردروازه و آسمایی خصم افگن و هندوکش عقاب پرور! ما…

نویسنده: مهرالدین مشید ما هنوز خیلی قرضدار مردم مظلوم افغانستان هستیم چند…

څنگه یی

 شعر ملمع - شیر و شکر از دکتور ایماق شعر ملمع (…

ذهن ستم گستر 

رسول پویان  زمیـــن در آتـش خـودکامگان آز می سوزد  سـرا و مـزرع…

شناخت با 13 نوع سوگیری در داوری در عرفان

دکتر بیژن باران شناخت کارکرد مغز است که سوگیری در آن…

نتیجه انتخابات امریکا در ترازوی منافع ملی افغانستان

ا میرعبدالواحد سادات  متاسفانه در منجلاب پر جنجال کنونی که :اساس تراژیدی…

دین وسیاست

نوشته دکتر حمیدالله مفید در این پسین روز ها دیدگاه های…

موسم پیری

این نقد جای اگر نپذیری، کجا برم ؟  وین هدیه ام…

معاهده ی افتضاح بار دوحه؛ پروندۀ ناتمام افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید افزایش فشار سیاسی بر طالبان، یگانه گزینه برای…

ماردین ابراهیم

آقای "ماردین ابراهیم" (به کُردی: ماردین ئیبڕاهیم)، شاعر معاصر کُرد،…

وجدان ودادگاه آن 

***   داد گاه وجدان بامعراج عدالت اصدار حکم میکند ـ وتصمیم…

افتخار برکارمل واعضای حزبم!

امین الله مفکر امینی          2024-12-11! فــــــخر به پــــرچمدارانی رهی عدل وانصـــاف کـــــه نیست…

بازگشت به خوییشتن؛ گفتمان رسیدن به پویایی های فکر و…

نویسنده: مهرالدین مشید هر بازگشت آغازی برای برگشت به ارزش های…

اسرار عشق 

رسول پویان  شدم تا همدم نـور آشیان در کهکشان دارم  از این…

کابل زیبا

سیمین بارکزی فرزند عبدالکبیر خان بارکزی 1953 میلادی در یک…

خالە بکر

استاد "بکر محمد امین" (به کُردی: به‌کر محه‌ممه‌د ئەمین) متخلص…

احتمال تحولات بعد از انتخابات در آمریکا و صدای تکانه…

نویسنده: مهرالدین مشید آیا با پیروزی ترامپ آمریکا به افغانستان باز…

«
»

افغانستان : افزایش بازداشت خودسرانه خبرنگاران

در حالی که طالبان اعلام کرده‌اند که نظام حمایت از خبرنگاران را با تشکیل کمیسیون تخطی رسانه‌ها ایجاد کرده‌اند در یک ماه گذشته دست‌کم  ۱۲ خبرنگار در سراسرکشور بازداشت و زندانی شده‌اند. گزارش‌گران بدون مرز (RSF) این بازداشت‌های خودسرانه را محکوم و از حکومت امارات اسلامی می‌خواهد تعهدات اعلام شده خود را درباره حفاظت از روزنامه‌نگاران و اجرای قانون همگانی رسانه‌ها  محترم شمارند.

به تاریخ ۲۲ ثور در مراسمی برای بزرگداشت روز جهانی آزادی رسانه ها در کابل به دعوت فدارسیون تازه تاسیس خبرنگاران و رسانه‌ها و وزارت اطلاعات و فرهنگ برگزار شد. بسیاری از مسئولان این نهاد مدافع حقوق خبرنگاران از مشکلات پیشاروی خبرنگاران صحبت کردند از آن میان « مشکلات اقتصادی رسانه‌ها، مشکل دسترسی به اطلاعات و محدود شدن آزادی بیان. رفتار قوای انتطامی با خبرنگاران و…»  در این مراسم ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی امارات اسلامی افغانستان و معین وزارت اطلاعات و فرهنگ اعلام کرد که : کمیسیون تخطی رسانه‌ها و کمیسیون دسترسی به معلومات تشکیل شده است.

این کمیسیون‌ها و از آن میان کمیسیون تخطی رسانه‌ها بنا بر قانون رسانه‌های همگانی سال ۱۳۹۲ یکی از خواست‌های خبرنگاران بوده است.  بنا بر قانون رسانه‌های همگانی هیچ نهادی اجازه ندارد بدون بررسی و نظر کمیسیون تخطی رسانه‌ها در باره پرونده‌ای و پیش از فرستادن به دستگاه عدلی و تصمیم آن، خبرنگاران را بازداشت کند.

با این حال تا این روز اعلام تشکیل کمیسیون تخطی رسانه‌ها تاثیری بر توقف بازداشت خبرنگاران نداشته است. تنها در فاصله یک کاه دست‌کگم ۱۲ خبرنگار در سراسر کشور خودسرانه بازداشت شده‌اند. به تاریخ ۱۷ ثور / اردیبهشت ۱۴۰۱ ، خالد قادریشاعر و خبرنگار رادیو نوروز در شهر هرات  در یک دادگاه نظامی به یک سال زندان محکوم شد. میرزا حسنی مدیر رادیو صدای آفتاب در شهر هرات به تاریخ ۱ جوزا بازداشت شده است اتهام وی « همکاری با جبهه مقاومت» اعلام شده است. جما‌الدین دلدار خبرنگار رادیو گردیز به تاریخ ۳ جوزا در ظاهر به علت مواضع سیاسی پدرش بازداشت شده است و خان محمد سیال خبرنگار تلویزیون پیوستون به تاریخ ۲۰ ثور به علت « امری شخصی» در ولایت ارزگان بازداشت شده است. پرونده هیچ کدام از این خبرنگاران زندانی بنا بر قانون در کمیسیون تخطی بررسی نشده است.

به تاریخ ۷ جوزا  بصیره مصمم، اوغ بیگ غفوری و فیروز غفوری  سه روزنامه‌نگار ولایت فاریاب با دستور سارانوالی و بنا بر شکایت رییس اداره اطلاعات و فرهنگ ولایت که پیشتر معین اداره معارف بود، بازداشت شدند. این پرونده به دوسال پیش مربوط و در باره فساد اداری این فرد در آن زمان بود که از سوی دستگاه عدلی پذیرفته نشده بود. این خبرنگاران با سپردن وثیقه پس از هفت ساعت بازداشت در انتشار برگزاری دادگاه آزاد شدند.

به تاریخ  ۲ جوزا، جواد اعتماد خبرنگار آژانس خبری آسوکا را استخبارات در کابل به هنگام پوشش یک حمله انتحاری در کابل بازداشت و پس از دو روز آزاد کرد. علی‌اکبر خیرخواه خبرنگار صبح کابل پس از پنج روز ناپدید شدن از سوی «افراد ناشناس» آزاد شد. بنا بر اطلاعات گردآوری شده  از سوی RSF   وی را یک شاخه استخبارات بازداشت کرده بود.  در همان روز رومان کریمی خبرنگار و همکارش سمیع‌الله راننده  رادیو سلام وطندار و فرزاد فلم‌بردار نیویورک تایمز به هنگام پوشش خبری تظاهرات زنان در کابل بازداشت و پس از هفت ساعت آزاد شدند.