دین و دموکراسی؛ از سازگاری ها تا چالش ها

نویسنده: مهرالدین مشید پرسش سازگاری دین و دموکراسی یکی از مهم‌ترین…

سه‌ شعر کوتاه از لیلا طیبی

انسان کلام سبز ترحم، جاری از گلوی خدا بود.  از یاد برده…

شب

شب همین نزدیک‌هاست و  ستارگان  گیسویشان را بر صورت ماه افشانده‌اند، در سکوتی…

پیامد های منفی ،تثبیت رتبه نظامی در ساختار های کشفی…

مقدمه . خداوند ( ج) در قرآن کریم چنین می فرماید…

چند شعر کوتاه از لیلاطیبی

انسان کلام سبز ترحم، جاری از گلوی خدا بود.  از یاد برده…

افغانستان؛ سرزمین فرصت‌های از دست‌رفته

نویسنده: مهرالدین مشید از اصلاحات امان‌الله خان تا چالش‌های پس از…

بیست سال امریکا غرب و ناتو درین سرزمین بساط خون…

افغانستان از تنگناهای خونین و ویرانگر عبور داده شده و…

تمنای رهایی

رسول پویان تبسـم حال خـوش در خاطر دل می کند جاری ولی…

بیکس محمد قادر

استاد "بیکس محمد قادر" (بێکەس حەمە قادر) شاعر و نویسنده‌ی…

عشق بود آن !

امین الله مفکر امینی                        2026-22-!06 در ایــن دهری ِ مجاز مجوییـــد ومگویید…

اسلام‌گرایی؛ از رستاخیز ضد استعمار تا چالش افراطیت و امکان…

نویسنده: مهرالدین مشید مطالعه‌ای در اندیشه متفکران مسلمان و تجربه افغانستان،…

لرمانتوف نابغه سرکش ادبیات روسیه

برگردان. رحیم کاکایی «خانه من هر جا که آسمانی باشد، آنجاست...» مترجم: همپای…

افغانستان در چهار راۀ رقابت های ژیوپلیتیک و ا ستراتیژی…

نویسنده: مهرالدین مشید از عمق استراتژیک پاکستان و هند تا عمق…

جنگ های فناورانه وفکری در عصر جدید ، بررسی جایگاه…

مقدمه . إِنْ يَنْصُرْكُمُ اللَّهُ فَلا غالِبَ لَكُمْ وَ إِنْ يَخْذُلْكُمْ…

خطر متافیزیگ نادیده گرفته شد

Metaphisiker. آرام بختیاری فلسفه متافیزیک؛ رونق دین، اعتراض سکولاریسم.  نوع تفکر متافیزیکی در…

مرگ چیست؟

برهان الدین « سعیدی »  به روز مرگ چو تابوت من…

وحدت ملی و حکومت مشروع؛ میان امیدهای فردا و چالش‌های…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان بر سر دو راهی؛ وحدت ملی یا…

بیان ابراهیم

خانم بیان ابراهیم (به کُردی: بەیان ئیبراهیم) شاعر کُرد زبان…

کیف آزادی

رسول پویان لباس غـم برون از قـامت شـادی کنید هردم بـرای شادخـواری…

زنان وجهاد سیاسی علیه ظلم واستبداد

مقدمه  از دید قرآن کریم وسنت نبوی ، زنان دارای شآن…

«
»

      فراخوان برای مبارزه ی نخبه گان تمام اقوام برضد جهالت طالبان             

      نوشته ی: اسماعیل فروغی

      طالبان به تازه گی دختران و زنان را از شرکت در امتحانات کانکور ورودی دانشگاه ها منع کردند . آنان همچنان با حذف کامل بخش تربیه ی معلم از وزارت معارف افغانستان، بیش از 3700 معلم کودکستان ها و مکاتب را خانه نشین و دربه در کرده ، افعانستان را در انظار جهانیان سرافگنده تر از پیش نمودند .

       قبل از این نیز( فقط همین چندروز پیش ) آنان با حرام اعلام کردن آرایش زنان و بستن دروازه های 12000 آرایشگاه زنانه درافغانستان ، بیش از پنجاه هزار خواهر و دخترما را که بیشترین آنان تنها نان آوران خانواده های شان بودند به خاک سیاه نشاندند .

       جهان در تعجب افتاده است که این گروه از چه جنس آدم هایی استند که پی در پی تیشه به ریشه ی ملت خود زده ، با حذف نیم نفوس کشور از زنده گی و محروم کردن آنان از کسب علم و ممنوعیت کارآنان ، آپارتاید جنسیتی را در حق خواهران و مادران خود روا می دارند.

      مردمان جهان حیرت زده نگاه می کنند که طالبان ، موسیقی ، هنر و فرهنگ افغانستان و در یک کلام تمام ارزش‌های خوب مذهبی ، سنتی و فرهنگی مردم افغانستان را در معرض نابودی کامل قرار داده اند.

      به باورناظران بین المللی ، طالبان علاوه برآن که افراطی ترین افراد مذهبی استند ، سنتی ترین و عقب مانده ترین آدم هایی هم استند که لجوجانه می کوشند افکار و سنت های رایج در قریه ها و محلات تولد شان را در سراسر افغانستان تحميل نمایند.

     در چنین احوال و وضعیتی، قبل ازهمه وظیفه ی نخبگان ، شامل روشنفکران ، نویسنده گان ، شعرا و فرهنگیانِ تمام اقوام بشمول قوم باعزت پشتون است تا دربرابر جهالت طالبی بایستند . تروریزم طالبی را افشا کرده ، ازمدنیت ، عزت و هویت مردم و وطن عزیزخود دفاع نمایند…

      طالبان با ایجاد هزاران مدرسه ی دینی بجای مکاتب مدنی ، با بستن دروازه های کودکستان ها و مکاتب دختران بالاتر ازصنف ششم ، بامنع کار و تحصیل زنان ؛  هزاران دختر و خواهرهمه ی ما را خانه نشین و بی روزگار کرده اند.

      حرام پنداشتن موسیقی و هنر و ممنوع کردن ارزش‌های مذهبی ، سنتی و فرهنگی ؛ محله ، ولایت و قوم نمی شناسد.

      به این لحاظ تمامی نخبه گان باید طالب را نفی کرده و بخاطر وابسته گی های قومی ، مذهبی ، محلی و منطقه ای ، سکوت خود را بشکنند .

      همانگونه که نخبه گان سایر اقوام حق ندارند در برابر تصامیم غیرانسانی و نا بخردانه ی طالبان ( که همه ضد زن ، ضد ترقی ، ضدهنر ، ضد فرهنگ و مدنیت افغانستان است ) ؛ خاموشی اختیار نمایند ؛ نخبه گان پشتون هم حق ندارند خاموش بنشینند.

      نخبه گان ، نویسنده گان ، شاعران و فرهنگیان تمام زبان ها و تمام اقوام ، باید همه هم سان و همگام باهم ، رستاخیز بزرگ فرهنگی را فریاد نمایند.

     طوری که معلوم است ، به مدیریت پاکستان ، عزت و هویت افغانستان با بی پروایی تمام در حال پامال شدن است .  

    اگر تمام نخبه گان ما ازهرقوم و مذهب ، هویت ضد افغانستانی طالب را افشا نکرده و یکجا باهم از نوامیس وطن پاسداری ننمایند ؛ پاکستان ، انگلیس و امریکا آخرین میخ را بر تابوت افغانستان ــ فرهنگ و اتحاد اقوام افغانستان خواهند کوبید .

     گفته باشم ….