ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواریهای عصر ساسانی

(بخش۳)،علی میرفطروس -«من فرزندِ جامم؛ از آن شیر می‌نوشم  و تا روز رستاخیز،…

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

شرحی بر شعر اخلاق و تمدن

زورا سورونبایوا  شاعر، نویسنده و نمایشنامه‌نویس قرقیزی شوروی

برگردان. رحیم کاکایی زورا سورونبایوا  نخستین نویسنده زن در قیرقیزستان شوروی،…

افغانستان؛ وقتی دخالت خارجی سرنوشت یک انقلاب را تغییر داد

https://www.youtube.com/watch?v=cX5Rlj8weaA از ورود شوروی تا فاجعه نجیب‌الله؛ چه بر سر افغانستان…

خاطرات امین الله مفکر

خاطرات اینجانت امین الله مفکر امینی شاعر و نویسنده درچـــاربــــــخش مختصرا…

افغانستان در دوراهی تاریخ؛ تداوم بحران یا گذار به حاکمیت…

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان امروز در نقطه‌ای حساس از تاریخ معاصر…

بی تفاوتی جهان در برابر تروریزم جهادی در افغانستان!

القاعده و طالبان دو رویی یک سکه اند! جهان در برابر…

اخلاق و تمدن

رسول پویان مگـر جـزیـرۀ اپـسـتـیـن دام شـیـطان بود که مرگ ارزش واخلاق…

مشروعیت‌زدایی قومی طالبان؛ خلع سلاح قومی این گروه

 نویسنده: مهرالدین مشید یکی از مهم‌ترین موانع در مسیر حل بحران…

آن کارسون، برنده نوبل ادبیات ۲۰۲۶؛ از ادبیات کلاسیک تا…

      بهرام رحمانی bahram.rehmani@gmail.com  آکادمی سوئد روز پنج‌شنبه ۸ اکتبر ۲۰۲۶، جایزه نوبل…

رمانتیسم؛ عطر شانل آیدا، یا سیگار اشنو شهلا ؟

Romantik . آرام بختیاری رمانتیک، مکتبی چند وجهی؛ خردگریز، اتوپیستی، هومانیستی. رمانتیک واژه…

رساله‌ای در باب تخیل (3)

« آزادی و هراس انسان از خلوت خویش » تهیه و…

جنگ ایران، محاسبات ترامپ و بازتعریف آسیب‌پذیری در جغرافیای منطقه

وحیدالله نورزی جنگ‌ها را نمی‌توان تنها با شمار حملات، میزان خسارات…

دو یاداشت !

1-- افغانستان و اثرات موقعیت جغرفیایی ان . 2-- چاره اساسی…

تعلق بر انسانیت بجا است !

امین الله مفکر امینی              2026-08-10! بــه هر طرف مینگرم بوی تعلقات…

از قهرمان‌سازی تا نقد تاریخی؛ بازخوانی کارنامه رهبران در شش…

 نویسنده: مهرالدین مشید بزرگ‌نمایی رهبران؛ ناسپاسی به آرزو های مردم افغانستان رخدادهای…

ابونواس اهوازی؛نمایندۀ شادخواری های عصر ساسانی(بخش۲)

علی میرفطروس -« عربِ بادیه نشین را رها کن و او…

پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب

له ښاغلي پروفیسور استاد  نصیب الله سیماب سره، چې د…

پیام هستی

رسول پویان ز قلب هستی پیامی بـه گوش دل گفتند چه خوش…

افغانستان در آستانه بحران چند لایه؛ ابتکار خروج از جنگ

 نویسنده: مهرالدین مشید چه کسی باید ابتکار خروج از جنگ را…

«
»

      فراخوان برای مبارزه ی نخبه گان تمام اقوام برضد جهالت طالبان             

      نوشته ی: اسماعیل فروغی

      طالبان به تازه گی دختران و زنان را از شرکت در امتحانات کانکور ورودی دانشگاه ها منع کردند . آنان همچنان با حذف کامل بخش تربیه ی معلم از وزارت معارف افغانستان، بیش از 3700 معلم کودکستان ها و مکاتب را خانه نشین و دربه در کرده ، افعانستان را در انظار جهانیان سرافگنده تر از پیش نمودند .

       قبل از این نیز( فقط همین چندروز پیش ) آنان با حرام اعلام کردن آرایش زنان و بستن دروازه های 12000 آرایشگاه زنانه درافغانستان ، بیش از پنجاه هزار خواهر و دخترما را که بیشترین آنان تنها نان آوران خانواده های شان بودند به خاک سیاه نشاندند .

       جهان در تعجب افتاده است که این گروه از چه جنس آدم هایی استند که پی در پی تیشه به ریشه ی ملت خود زده ، با حذف نیم نفوس کشور از زنده گی و محروم کردن آنان از کسب علم و ممنوعیت کارآنان ، آپارتاید جنسیتی را در حق خواهران و مادران خود روا می دارند.

      مردمان جهان حیرت زده نگاه می کنند که طالبان ، موسیقی ، هنر و فرهنگ افغانستان و در یک کلام تمام ارزش‌های خوب مذهبی ، سنتی و فرهنگی مردم افغانستان را در معرض نابودی کامل قرار داده اند.

      به باورناظران بین المللی ، طالبان علاوه برآن که افراطی ترین افراد مذهبی استند ، سنتی ترین و عقب مانده ترین آدم هایی هم استند که لجوجانه می کوشند افکار و سنت های رایج در قریه ها و محلات تولد شان را در سراسر افغانستان تحميل نمایند.

     در چنین احوال و وضعیتی، قبل ازهمه وظیفه ی نخبگان ، شامل روشنفکران ، نویسنده گان ، شعرا و فرهنگیانِ تمام اقوام بشمول قوم باعزت پشتون است تا دربرابر جهالت طالبی بایستند . تروریزم طالبی را افشا کرده ، ازمدنیت ، عزت و هویت مردم و وطن عزیزخود دفاع نمایند…

      طالبان با ایجاد هزاران مدرسه ی دینی بجای مکاتب مدنی ، با بستن دروازه های کودکستان ها و مکاتب دختران بالاتر ازصنف ششم ، بامنع کار و تحصیل زنان ؛  هزاران دختر و خواهرهمه ی ما را خانه نشین و بی روزگار کرده اند.

      حرام پنداشتن موسیقی و هنر و ممنوع کردن ارزش‌های مذهبی ، سنتی و فرهنگی ؛ محله ، ولایت و قوم نمی شناسد.

      به این لحاظ تمامی نخبه گان باید طالب را نفی کرده و بخاطر وابسته گی های قومی ، مذهبی ، محلی و منطقه ای ، سکوت خود را بشکنند .

      همانگونه که نخبه گان سایر اقوام حق ندارند در برابر تصامیم غیرانسانی و نا بخردانه ی طالبان ( که همه ضد زن ، ضد ترقی ، ضدهنر ، ضد فرهنگ و مدنیت افغانستان است ) ؛ خاموشی اختیار نمایند ؛ نخبه گان پشتون هم حق ندارند خاموش بنشینند.

      نخبه گان ، نویسنده گان ، شاعران و فرهنگیان تمام زبان ها و تمام اقوام ، باید همه هم سان و همگام باهم ، رستاخیز بزرگ فرهنگی را فریاد نمایند.

     طوری که معلوم است ، به مدیریت پاکستان ، عزت و هویت افغانستان با بی پروایی تمام در حال پامال شدن است .  

    اگر تمام نخبه گان ما ازهرقوم و مذهب ، هویت ضد افغانستانی طالب را افشا نکرده و یکجا باهم از نوامیس وطن پاسداری ننمایند ؛ پاکستان ، انگلیس و امریکا آخرین میخ را بر تابوت افغانستان ــ فرهنگ و اتحاد اقوام افغانستان خواهند کوبید .

     گفته باشم ….