محبتگاه عشق

رسول پویان زلف چین چین دام صید وتیغ ابرو قاتل است در…

افغانستان و «حاشیه نشینی ژئوپلیتیکی» در نظام بین الملل

نویسنده: مهرالدین مشید از اسیب پذیری ژئوپلیتیک تا نبود مشروعیت؛ «پاشنۀ…

در برابر جنایات ضد انسانی حلقه انسانیت ستیز طالبانیزم باید…

بصیر دهزاد  در هفته های اخیر افغانستان شاهد تشدید ارتکاب یک سلسله جرایم و…

از شمس النهار  و تجدد 

تا : نشريه «شريعت  » و تعصب کور ملا کراسی طالبانی  مصداق حال ما کلام شاعر…

 کاسیرر؛ فلسفه یعنی تئوری شناخت

آرام بختیاری تئوری شناخت جناب کاسیرر؛ متافیزیکی و لیبرالی است.   ارنست کاسیرر(1945-1874.م)،…

هجرت و تمدن؛ از زایش تمدن‌ها تا زایش بحران‌ ها

نویسنده: مهرالدین مشید روایت دوگانه هجرت؛ دیروز امید، امروز اضطراب هجرت به‌عنوان…

طالبان؛ اسطوره شکست ناپذیر با پاشنه اشیل

نویسنده: مهرالدین مشید توهم اقتدار پایدار؛ از فروپاشی امپراتوری‌ها تا شکست طالبان ظهور…

قربانی یاری شو!

امین الله مفکر امینی    2026-02-05! قربانی یاری شو که قربانــــت شـــــــــود     بوقتی سختی…

سلطنت مطلقه ؛ آنارشی جنگل گرگ ها

Hobbes , Thomas (1588-1679) آرام بختیاری هابس؛ فیلسوف سیاسی سلطنت مطلقه.  توماس هابس(1679-1588.م)،…

پایان یا بازتولید قدرت؛ طالبان در آستانه یک چرخش سرنوشت‌…

نویسنده: مهرالدین مشید حاکمیت طالبان و سناریو های آینده؛ تغییر از…

تکنولوژی یا تخیل؟ هارپ در میان واقعیت و توطئه 

از یوتیوب تا توهم خدایی: کالبدشکافی یک روایت خطرناک سلیمان کبیر…

بگذریـــد!

امین الله مفکر امینی          2026-27-04! بـگذرید زحرف وسخن های ممــلو ا زریـــــــــا نـــــدارد…

شب سیاه

رسول پویان شب سیاهی گریخته ماهی، شکـسته چنگی گـرفته نایی سحـر نیامد…

همدیگر ناپذیری

نفاق ، همدیگر ناپذیری ، بلند پروازی ، امتیاز طلبی…

مدافعان خط دیورند؛ واقع گرایان ژیوپلیتیک یا متهمان به همسویی…

نویسنده: مهرالدین مشید موافقان دیورند؛ بازیگران واقع گرا در برابر ستون…

‬‬نه به جنگ و نابرابری، آری به همبسته‌گی جهانی کارگران‬‬‬‬

 ‬‬‬‬اعلامیۀ سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان به‌مناسبت اول ماه می، روز…

توهم برتری و بازی قدرت

«جستاری در خودبزرگ‌ بینی و بازی‌های پنهان برتری» تهیه و تدوین…

بالیستیک چی‌ست؟

چرا این واژه‌ی صفت را به جای نام اصلی کار…

طالبان؛ پیامد فساد ساختاری و سازمان یافته حکومت‌های کرزی و…

نویسننده: مهرالدین مشید از امید تا انحطاط؛ فساد ساختاری و بازگشت…

قلۀ پیروزی

از قلـب خراسـان کهـن آمده ام با یعـقوب لیث و تهمتن…

«
»

                  آیا امریکا تنها خواهدماند ؟            

        نوشته ی : اسماعیل فروغی

       به همان اندازه که اظهارات جسورانه ی رئیس جمهورفرانسه درباره ی استقلالیت اروپا ازامریکا ، غوغا برپاکرد ، به همان اندازه ،اظهاراتِ صریحِ ضدامریکایی رییس جمهور برازیل هم خبرساز شده ، امریکای لاتین وجهان ما را بیشربا نقش جنگ افروزانه ی آمریکا آشنا نموده است .

        اخیراً ما شاهد بودیم که ، پس ازاظهارات جسورانه ی رییس جمهور فرانسه علیه سلطه گرایی امریکا ، آقای لولا داسیلوا رییس جمهورکشورقدرتمند برازیل هم هنگام دیدار ازچین با قاطعیت از امریکا خواست تا بیش ازین به جنگ اوکراین پترول نپاشد .

       آقای داسیلوا با جدیت به رهبران امریکا تذکر داد که به جای تشویق و ترغیب اوکراین به جنگ ، آن کشور را به صلح تشویق نمایند .

       داسیلوا این انتقادها و هشدارهای تند اش را طی مصاحبه ها و سخنرانی هایش در چین به بیان آورده است . او دریک سخنرانی مهم درشانگهای ، همچنان درباره ی استفاده ی ابزاری امریکا از نقش دالر به شدت انتقاد نموده ، ازکشورهای عضو بریکس ( چین ، روسیه ، برازیل ، هندوستان ، آفریقای جنوبی ) و تمام کشورهای درحال توسعه در افریقا، امریکای جنوبی و آسیا ، مجدانه تقاضا نمود تا در راستای دفاع از ارزهای ملی خود ، دالر را از تجارت بین‌المللی‌شان حذف کنند .

      داسیلوا با محکوم کردن نقش مرکزی دالر درتجارت جهانی ، خواستارپایانِ سلطه ی دالر برتجارت جهانی شده ، ازکشورهای رو به توسعه و کشورهای عضو بریکس خواست تا ارزِ جاگزینی برای دالر پیدا نمایند .

       این گونه اظهارات قاطع از زبان رهبران کشورهای قدرتمند جهان ، اتحاد چین ، روسیه ، هندوستان ، آفریقای جنوبی، ایران ، عربستان سعودی ، برازیل و تمام کشورهای پیمان شانگهای را مستحکم تر کرده ، راه را بسوی نظم نو جهانی بازتر و روشن تر می نماید.

       مبالغه نیست بگوییم که امروز ملتی در جهان وجود ندارد تا از نقش مستقیم امریکا در جنگهای منطقه ای در نقاط مختلف جهان ، انکار نماید . امروزهمه می دانند که در  ویران کردن عراق به بهانه ی سلاح اتمی ، در هُل دادن افعانستان در کام تروریزم دینی طالبان به بهانه ی القاعده ، در توطئه ی ایجاد داعش برای سقوط سوریه و عراق ، در ایجاد بحران و جنگ در لیبیا ، یمن و ونزویلا و در افروختن آتش جنگی ویرانگر در اوکراین ؛ در همه بحران ها نقش امریکا برجسته و غیرقابل انکاراست .

       متکی به همین حقیقت است که حالا حتا شریکان استراتژیک امریکا از اثرفشار ملت های شان ، می خواهند از سیاست‌های جنگ افروزانه ی آن کشور فاصله بگیرند.

       اگرسعودی و امارات متحد عربی ثروتمند است یا فرانسه و ترکیه ـ این دوکشور قدرتمند ناتو و اگر کشورهای بزرگ و پرقدرتی چون برازیل وارجنتاین است یا هندوستان ، افریقای جنوبی ، روسیه و چین ؛ همه می خواهند از جنگ و سیاست های جنگ افروزانه ی امریکا فاصله گرفته ، به قلدربازی ها و سودجویی های آن کشورتسلیم نشوند.

    و با اتکا به همین حقیقت ، دورنیست روزی که نظام سلطه گرایانه ی امریکا به پایان رسیده ، نزدیک ترین متحدان استراتژیک اش ، به جای دنباله روی ازجنگ های خلق شده توسط امریکا ، راه توسعه و انکشاف بیشتر را به پیش بگیرند و دیگر حتا اروپا هم حیاط خلوت امریکا نباشد .