انتخابات چیست ؟
درتاریخ بشر بعد از دوران بالای درخت ، عصرحجر و غارنشینی ، کمون اولیه ، برده داری ، فئودالیسم ، سنگ بنای اولیه انتخابات دربریتانیا گذاشته شد . با رشد بورژوازی درخواستهای فزاینده این طبقه برای مشارکت در تصمیمگیریها، حاکمیت سیاسی را وادار کرد تا نمایندگان این نیروی جدید را در تصمیمگیریها شرکت دهند. اما در قرن هفدهم وهجدهم ، انتخابات به شکل امروزی آن شکل گرفت. به مرور زمان و تجربه حاکمییت سیاسی افسار این شکل از مشارکت مردم را به دست گرفت و امروزه مطابق تجربیات گذشته حاکمییت از طریق انتخابات ، افکار عمومی را به نفع سیستم مهندسی میکند . درغرب مهارتها و تجربیات زیادی هست و کاربا ظرافت انجام میشود مثل مهندسی انتصاب بوش به جای الگور در نوامبر 2000 . در کشورهای موسوم به جهان سوم و دیکتاتوری تجربه و شعور حاکمان سیاسی کم است و معمولا این کار با خشونت همراه است . مثل سرکوب جنبش عمومی مردم ایران در خرداد 1388….سابقه و دیرینه انتخاباتی ایران به یک قرن پیش بر می گردد.
اولین شكل انتخابات و تشكیل مجلس در ایران به زمان بعد از مشروطیت بر می گردد. فرمان مشروطیت در سال 1324 هجری قمری از طرف مظفرالدین شاه قاجار صادر شد و اولین مجلس موقتی كه طبق این فرمان باید” نظامنامه انتخابات” را تهیه نماید، در تاریخ 26 مرداد ماه سال 1285 هجری شمسی در عمارت نظام تشكیل شد.اولین قانون انتخابات در تاریخ 18 شهریور1285 هجری شمسی بوسیله میرزا حسن خان منیرالملك، مرتضی قلیجان، صنیع الدوله، مخبرالسلطنه، مخبرالملك، موتمن الملك و محتشم السلطنه تهیه و تدوین گردید و بلافاصله پس از رسمیت یافتن متمم قانون اساسی، به تصویب مجلس رسید و اولین دوره مجلس شورای ملی در تاریخ 17 مهر 1285 هجری شمسی افتتاح شد.
در حکومت اسلامی ایران فرایند انواع انتخابات نتیجه اش انتصابی است . حکومت اسلامی ایران شیوه قبیله ای و خلیفه گری 1400 سال پیش شبه جزیره عربستان را برای جامعه میلیونی امروز ایران نسخه پیچید . ولایت فقیه و التزام عملی به یک فرد نماینده خدا ، حرف اول و آخر فانون اساسی است که هر نوع انتخابات با همین شاخص محک میخورد . نتیجه اینکه به قول خمینی اگر تمام جامعه بگوید ماست سفید است ، ولی امام بگوید ماست سیاه است حرف امام ملاک است . امروز و هنوز چیزی عوض نشده است . خرداد 1396 و باز هم انتخابات حکومت اسلامی ایران در پیش است . شیخ حسن روحانی کاندید اصلی نظام که باید پروژه برجام را ادامه دهد . آمریکا ترامپ را وارد کاخ سفید کرد، فرانسه ماری لوپن را در آستین دارد….
جورج اورول در کتاب قلعه حیوانات چه خوب نوشته بود : همیشه خوکها تصمیم میگیرند ، سایر حیوانات قلعه فقط رای دادن را یاد دارند….
حسن روحانی به حقوق شهروندی اشاره کرد و گفت خوردن مشروب اشکالی ندارد ، شُلی روسری ها بد نیست…حالا دوباره به خودم رای بدید….
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه روز جمعه ۲۴ مارس / ۴ فروردین در مسکو بهطور رسمی برای نخستین بار با مارین لوپن، کاندیدای جبهه راست افراطی فرانسه در انتخابات ریاست جمهوری این کشور دیدار و گفتوگو کرد. انتخابات ریاست جمهوری فرانسه در ۲۳ آوریل برابر با ۳ اردیبهشت انجام خواهد شد. مارین لوپن در نظرسنجیها تاکنون پیشتاز است. الیزه نگاهش به کاخ سفید است . خط سیاسی اش وابسته نیست ولی نسخه اقتصادی واحدی هست که تمام غرب باید حافظش باشد . برای مهار بحران اقتصادی کاخ سفید در این دوران ، مسیر سیاستهای راست را پیش گرفت که حضور ترامپ در کاخ سفید محصولش شد و حالا کاخ الیزه هم همین خیز را برداشته است . در این دوره یا تمام اروپا از سیاستهای راست فراطی تبعیت میکند و یا دیگر اتحادیه اروپا معنی ندارد .
به نوشته العربیه هوشنگ امیراحمدی، ایرانی ساکن آمریکا که از او با نام “دلال رابطه با آمریکا” یاد میشود برای انتخابات ریاستجمهوری 1396 ایران اعلام کاندیداتوری کرد . هوشنگ امیراحمدی مدعی شده که آمریکاییها عاشق برجام هستند و پارهکردن از سوی آمریکاییها یک دیوانگی است. او در اینباره به خبرگزاری فارس گفته است : « آنها عاشق برجام هستند و به خاطر همین هم میگویم طرف آمریکایی برجام را پاره نخواهد کرد و آنها باید دیوانه باشند که یک قراردادی را که 90 درصد برای آنها و 10 درصد برای ماست، پاره کنند…. پژوهشگران دانشگاه ماست چُس نوشتند که هوشنگ امیر احمدی رسما رد داده است….
اسماعیل هوشیار