اسدالله بلهار جلالزي

له خوږ ژبي شاعر، تکړه کیسه لیکونکي او ژورنالیست ښاغلي…

مهاجرستیزی آخوندهای ایران و غمنامه بی‌پایان مردم افغانستان

نویسنده: مهرالدین مشید هزاران کیلومتر دور از میهن، میلیون‌ها مهاجر افغانستانی…

آغوش وطن

فریادِ خراسان بزرگ   و   ایران قدیم  رسول پویان   جوزای 1404  در خانـه قـوی باش که…

اعلامیه‌ی سربازِ مکتب دینی – فلسفی “من بیش از این…

هشدار نسبت به نقش حامد کرزی در روند سیاست‌گذاری مهاجرتی اروپا! در…

چند شعر کوتاه از زانا کوردستانی 

(۱) اگر ماه و خورشید را هم از آسمان پایین بیاورند هرگز دل به…

مشاهیر جنبش کارگری، در سوسیال دمکراسی انقلابی

August Bebel(1840-1913) آرام بختیاری آگوست ببل،- در جنبش کارگری آلمان.   آگوست ببل (1913-1840)…

جـنـبـش نـازیـسـم نـو

 " جـنـبـش نـازیـسـم نـو"، کـه بـا نـظـر بـه فـعـلـیـت تـهـدیـدآمـیـز…

آویزان نوری

بانو "آویزان نوری" (به کُردی: ئاواێزان نوری)، شاعر و نویسنده‌ی…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳)

مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی نوشته: ا. لازوفسکی برگردان: آمادور نویدی مبارزه علیه لاسالیسم…

چه بازی دردناک با سرنوشت انسان 

نویسنده: مهرالدین مشید  قدرت ابزاری برای رهایی انسان، نه ابزاری برای…

آیا هوش مصنوعی مسلمان است؟

عثمان نجیب من یادداشتی از یک پیش‌بینی هراس انداز در مورد…

خالق  “ قرارداد اجتماعی ” را گرامی میداریم 

میرعبدالواحد سادات  1 تتبع و نگارش از :  میر عبدالواحد سادات  دوم جولای مصادف به دوصدو چهل و هفتمین سال وفات یکی از تاثیر گزار ترین نمایندگان  عصرروشنگری اروپا و برجسته ترین نقاد آن عصر ژان ژاک روسو  است .  اندیشمندی که…

نه یک پیروزی دیپلوماتیک؛ بلکه یک اشتباه استراتژیک در هندسه‌…

نویسنده: مهرالدین مشید                              به رسمیت شناسی طالبان از سوی روسیه و…

اخراج بی رویه ی مهاجران افغان از ایران

  نوشته ی :اسماعیل فروغی       این روزها خبراخراج دسته جمعی و گسترده…

شناخت روسیه از طالبان

با خانه نشینی و بیکاری که چشم و گوش با…

داد خواهی بخاطر حق و حقوق افغانان مظلوم و داعیه…

بنام خداوند حق و عدالت مهاجرت افغانان که درطی نیم قرن…

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳)

مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی نوشته: ا. لازوفسکی برگردان: آمادور نویدی مبارزه علیه لاسالیسم…

سیاست فاشیستی اخراج افغانها باید فورا متوقف شود!

هیچ انسانی غیر قانونی نیست! جمهوری اسلامی در پی شکست مفتضحانه…

اخراج ۴۳ هزار مهاجر افغان از ایران در یک روز!!

اخراج ۴۳ هزار مهاجر افغان از ایران در یک روز،…

حکومت آخوندی ایران جنایت کربلای قرن را رقم زد، یزیدان…

محمدعثمان نجیب ایران در گرمای سوزان، زمین را زیر پای هم‌وطنان…

«
»

ترامپ وکلینتون راهبرد خود را در باره جنگ افغانستان مشخص نکرده اند

رسانه های افغانستان درباره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تنهابه اخبارعادی بسنده کرده اند و کمتر به تحلیل و تفسیر این رویداد مهم پرداخته ومعتقدند که دونالد ترامپ وهیلاری کلینتون دو نامزد این انتخابات مواضع خود را در باره طولانی ترین جنگ تاریخ امریکا اعلام نکرده اند.

روزنامه اطلاعات روز افغانستان در این باره می نویسد: رای دهندگان امریکایی نمی ‌دانند نامزدان انتخابات ریاست‌ جمهوری این کشور چگونه با طولانی‌ترین جنگ در تاریخ امریکا برخورد خواهند کرد و در حالی که ترامپ و کلینتون بارها در باره عراق و سوریه و حتی لیبی بحث کرده اند، اما در باره افغانستان تنها یک بار سخن گفته اند.
این روزنامه می افزاید: بیش از 8000 سرباز آمریکایی هنوز در افغانستان مستقرند.بیش از 2300 سرباز امریکایی و حداقل 31 هزار تن غیرنظامی دراین جنگ کشته شده‌اند، جنگی که حدود 800 میلیارد دلار برای امریکا هزینه داشته است. اما با وجود این هزینه ها، همه چیز برای ایالات متحده به‌ خوبی پیش نمی‌رود.
اطلاعات روز می نویسد:«کارشناسان در مورد عمیق‌تر شدن یک بحران امنیتی هشدار می‌دهند، تا جایی‌که افغانستان اکنون برای غربی‌های دیدارکننده از این کشور بسیار خطرناک است. حتی کابل، که زمانی پناهگاهی برای اقشار مختلف بود، به ‌طور فزاینده انفجار بمب را تجربه می‌کند و آدم ‌ربایی در سراسر این کشور معمول است.»
«طالبان در حالت تهاجمی قرار دارند. تهاجمی که توسط تجارت پررونق مواد مخدر تامین مالی می‌شود و بر اساس گزارش‌ها، بیش از هر زمان دیگری از زمان تهاجم سال 2001 میلادی بیشترین مناطق را در کنترل خود دارند. این گروه توانست در ماه سپتامبر میلادی سال گذشته برای مدت کوتاهی شهر مهم قندوز در شمال را تصرف کند و مراکز دیگر استان ها را نیز برای تصرف تهدید می‌کند.»
به نوشته این روزنامه، ارتش افغانستان که از حمایت امریکا برخوردار است به ‌سختی مقابله می‌کند و از میزان بالای تلفات و ترک خدمت رنج می‌برد و باراک اوباما برخلاف تصمیم هایش برای کاهش تعداد نیروهای امریکا در افغانستان، حملات هوایی نظامیان آمریکائی را در تابستان توسعه داد که نشانه خراب بودن اوضاع است.
روزنامه اطلاعات روز می نویسد: گزارش ها، تصویر تیره ای از جنگ افغانستان ارائه می‌دهند ویک مقام امریکایی آن را «بن ‌بست فرسایشی» توصیف می‌کند. داعش در افغانستان ظهور کرده است تا اوضاع را بدتر سازد و اکنون منطقه‌ ای را در نزدیکی مرز پاکستان در اشغال خود دارد.
جنگجویان مظنون داعش به ‌تازگی به تلافی مرگ یکی از فرماندهان خود ده‌ها تن از غیرنظامیان را کشته ‌اند. افزایش خشونت‌ها از جمع غیرنظامیان تلفات سنگین گرفته است. سازمان ملل متحد تلفات بی‌ پیشینه غیرنظامیان را در سال 2015 ثبت کرد که در سال جاری اندکی بهبود داشته است. افغانستان در واقع، سال 2016 شاهد یک رشد 15 درصدی «نگران‌کننده» در تلفات کودکان بوده است.
اطلاعات روزمی افزاید: افغانستان، پس از سوریه، دومین منبع بزرگ مهاجران در جهان است و«فرار مغزها» شاهد فرار تحصیل کردگان نخبه از کشور بوده و در مقابل، شمار بی خانمان های داخلی افغان از سال 2013 بدین ‌سو دو برابر شده است.
این روزنامه می نویسد: درست است، در زمینه‌های بهداشت، آموزش و پرورش و زیربناها، چنان ‌که نیویورک تایمز به آنها اشاره کرد، بهبودی وجود داشته است. اما به نوشته این روزنامه اوضاع اکنون به ‌طور نگران‌ کننده ای شکننده بوده و یادآور افغانستانِ پس از خروج شوروی و قبل از فرود ناگهانی این کشور به جنگ‌های داخلی است.
به نوشته روزنامه«اطلاعات روز» افغانستان، باوجود تحولات نگران کننده درافغانستان، هیچ ‌یک ازنامزدان انتخابات ریاست‌ جمهوری امریکا راهبردی را برای نوع برخورد با افغانستان پیشنهاد نکرده‌اند. این غیرقابل توجیه است، نه ‌تنها به این دلیل که مردم افغانستان به تمام کمک‌هایی که می‌توانند بدست بیاورند نیاز دارند، بلکه همچنین به این دلیل که افغانستان برای امنیت ملی ایالات متحده مهم است.
به گفته‌ وزارت دفاع امریکا، حداقل 1000 هزار جنگجوی داعش در این کشور وجود دارند و القاعده نیز به این کشور بازگشته است. پاکستان سابقه طولانی حمایت از ستیزه ‌جویان را در افغانستان دارد و می‌تواند بر آتش نفت بریزد. شاخه افغانستان داعش تا حدودی ازاعضای پیشین طالبان پاکستان که مخالف حکومت اسلام‌آباد است، تشکیل شده است ومسایل را حتی پیچیده ‌تر می‌سازد. اطلاعات روز می نویسد: جنگجویان داعش ظاهرا در پاکستان فعال بوده‌اند و تلاش دارند این کشور مسلح به سلاح اتمی را بی‌ثبات سازند. یک حمله بر سربازخانه ای در بلوچستان در 25 ماه اکتبرمیلادی، 60 تن را کشت و لشگر جهنگوی، گروه فرقه ای سنی ‌مذهب که برخی‌ها باور دارند با داعش رابطه دارد، مسئولیت این حمله را برعهده گرفت. با توجه به این ‌که این ‌همه خطر در این منطقه وجود دارد، ایالات متحده نمی‌تواند به آن پشت کند.
این روزنامه می افزاید: گفت ‌و گوهای غیر رسمی میان طالبان و حکومت افغانستان به ‌تازگی دوباره آغاز شده است و ایالات متحده درآن دخیل است. ایالات متحده به حاصل شدن موافقت‌نامه‌ اخیر میان کابل و گلبدین حکمتیار – این جنگ‌ سالار بد نام افغانستان- کمک کرد که همچنین نشان می‌دهد که چنین توافقی با طالبان نیز محتمل است، اما گفت ‌وگو با گروهی که امریکائیان زیادی را کشته است، ممکن است به مذاق هر رییس ‌جمهوری خوش نیاید.
اطلاعات روز می نویسد: «آیا کلینتون یا ترامپ این گفت‌وگوها را ادامه خواهند داد؟ آیا آن‌ها کمک‌های نظامی و اقتصادی امریکا را بیشتر خواهند کرد؟ آن‌ها چگونه به کاهش تنش‌های سیاسی در کابل کمک خواهند کرد؟این پرسش‌ها پاسخ‌های فوری می‌خواهند، چون رای ‌دهندگان امریکایی تقریبا هیچ ایده ای ندارند که این نامزدان چگونه با مساله افغانستان برخورد خواهند کرد. شاید مردم امریکا توجهی به این جنگ ندارند. یک نظرسنجی نشان داده است که این جنگ منفورترین جنگ در تاریخ امریکا است، حتی منفورتر از جنگ ویتنام. اما غرب باید مانند دهه‌ 90 از افغانستان چشم‌پوشی نکند.