افغانستان در مدار واگرایی؛ تراژیدی‌های اجتماعی، سیاسی و رسانه‌ای

نویسنده: مهرالدین مشید با ادعا های فراتر از « پنج چاریک»…

آیا طالبان دروغ می گویند یا وزارت خارجه ی روسیه؟ …

  نوشته ی : اسماعیل فروغی       بتاریخ بیست و سوم…

د سعوديانو او تر دوی بر لاسونه هم بيا د…

عبدالصمد ازهر                 …

چهل و یکمین سالگرد وفات مولانا داکتر استاد محمد سعید…

روز پنجشنبه مورخ « هفت حوت سال ۱۴۰۴ هجری شمسی…

محکومیت تجاوز نظامی پاکستان بر افغانستان

اعلامیه و فراخوان انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان بنام خداوند حق و…

وزیر دفاع پاکستان؛ از ناگفته های ساختاری تا راهبرد های…

نویسنده: مهرالدین مشید سیاست ابهام استراتژیک پاکستان؛ ازاعتراف‌های تاکتیکی تا ناگفته‌های…

بمناسبت روز های جهانی عدالت اجتماعی و زبان مادری

بنام خداوند حق و عدالت هموطنان گرامی، ۲۰ و ۲۱ فبروری روز…

مارکوس تولیوس سیسرو

هغه د لرغوني روم فیلسوف، سیاستوال، وکیل، ویناوال، شاعر او…

مبانی نظری عدالت اجتماعی

نور محمد غفوری بررسی نظریه‌ها و رویکردهای معاصر چکیدهعدالت اجتماعی از بنیادی‌ترین…

اینشتین؛ جمهوری خواه، سوسیالیست احساسی

Albert Einstein (1879-1955) آرام بختیاری آلبرت اینشتین: دانشمند، فیلسوف، هومانیست، جهان وطن.  آلبرت…

آموریم خود کفایی !

امین الله مفکر امینی                    2026-16-02! هـــر که آمد در این خطه ی…

آگاهی، عدالت و دموکراسی؛ سه رکن تحول پایدار

نور محمد غفوری تحول سیاسی و اجتماعیِ پایدار، نه با شعار…

بحران روایت ملی در افغانستان؛ غلبه گفتمان‌های قومی و ایدئولوژیک

نویسنده: مهرالدین مشید  بحران داعیهٔ ملی و جست‌وجوی رهبری راستین در…

نمونه های اشعار کهن فارسی، بخش دوم با اضافهء اشعار…

******** در ادامه مطالب فبلا ارايه و نشر شده در سایتهای…

پارادوکس انرژی در افغانستان: زغال‌سنگ یا آب؟

​تحلیلی بر گذار از سوخت‌های فسیلی به توسعه پایدار ​ ​افغانستان در…

افتضاح اپستین و فروپاشی وجدان بشریت در سرمایه‌داری پسین

نویسنده: مهرالدین مشید در دهه‌های اخیر، مطالعات انتقادی قدرت و جرم…

«او با تلخی، بیهوده‌گویی و خودپسندی را تمسخر می‌کرد…»

 به مناسبت دویستمین سالگرد تولد م. ای. سالتیکوف- شچدرین برگردان: رحیم…

مرگ ارزش و اخلاق

رسول پویان مگـر جـزیـرۀ اپـسـتـیـن دام شـیطان بود که مرگ ارزش واخلاق…

از دوری ی میهن سوزم!

امین الله مفکر امینی     2026-01-02! چنان از دوری ی میهن سوزم بجان…

        یک نـامـه به تاریخ؛ و یک نـخوانـدنی ترین!

با هدیه سلام ها و احترامات قلبی و وجدانی؛ این…

«
»

یارگیری های انتخاباتی و شانس بیشتر عبداله در دور دوم انتخابات افغانستان

بیان رخداد:

در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری افغانستان هیچ یک از نامزدها بیش از پنجاه در صد آرا را بدست نیاوردند و کمیسیون مستقل انتخابات با اعلام نتایج نهایی اعلام کرد که دور دوم انتخابات در میان دو نامزد پیشتاز دکتر عبداله عبداله و دکتر اشرف غنی احمدزی در تاریخ ۲۴ خرداد برگزار خواهد شد. بر اساس قانون اساسی افغانستاننامزدهایی که در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری نتوانستند بیشتر آرا را از آن خود کنند می‎توانند در دور دوم انتخابات از یک نامزد پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری اعلام حمایت کنند. در واقع مردم برای نخستین بار در تاریخ این کشور، خود را مهایی برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری می‌کنند.در این بین هر چند پذیرش نتایج اعلام شده توسط کمیسیون انتخابات از سوی نامزدها با اما و اگرهایی همراه بود اما مهمترین ناراضی و پیروز دور نخست این انتخابات یعنی دکتر عبداله با پذیرش ورود به دور دوم و رقابت با دکتر اشرف غنی احمد زی عملا رقابت ها را گرم تر کرد.

واژگان کلیدی:یارگیری های انتخاباتی در افغانستان؛دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان؛رقابت عبداله و غنی در دوم انتخابات افغانستان؛انتخاباتافغانستان؛شانس بیشتر عبداله در دور دوم انتخابات افغانستان

 

 

چالش های دور دوم :

در واقع هر چند برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان را می توان نشانه ای از تقویت دموکراسی و مردم سالاری و حرکت رو به رشد افغانستان در جهت جایگزینی رقابتهای سیاسی در برابر رقابتها و درگیری های نظامی به شمار آورد؛ اما کشیده شدن انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم همچنان با چالش هایی روبرو است. در این میان یکی از مهمترین چالش های دور دوم انتخابات ریاست جمهوری درافغانستان فراهم کردن شرایط برگزاری انتخابات سالم است . در واقع عملکرد کمیسیون انتخابات در مرحله نخست انتقادات زیادی را برانگیخت. چنانچه باطل کردن درصد چشمگیری از آرا، نرسیدن برگه رای کافی به برخی حوزه‌ها، مداخله برخی اعضای کمیسیون، تقلب سازمان یافته و مواردی از این قبیل موجب شد تا تقریبا تمامی نامزدها نسبت به عملکرد نهادهای انتخاباتی معترض باشند. در این بین اکنون نیز دکتر عبداله عبداله نامزد اصلاحات و همگرایی در مبارزات دور دوم انتخاباتی از کمیسیون مستقل انتخابات خواسته که در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری از تقلب جلوگیری نماید. در واقع عبداله از آغاز تقلب را “تنها رقیب” خود می‌دانست و حتی ستاد وی اعلام کرده بود که بیش از نیم میلیون رای به حساب آقای غنی افزوده شده‌است. در مقابل، آقای غنی از تقلب “مهندسی شده” به سود رقیب خود سخن می گوید.در این بین واقع تقلب سازمان یافته در دور دوم و نهایی می تواند پیامد منفی گسترده ای در کشور داشته باشد. در بعد دیگری خطر قومی شدن هر چه بیشتر رقابتهای انتخاباتی و به تبع آن تشدید شکافهای قومی در افغانستان وجود دارد. در حقیقت قومیت نقشی تعیین کننده در میزان آرای نامزدهای دور نخست ایفا کرد و ائتلافهایی برمبنای قومی شکل گرفت. در این میان هر چند در این میان هر چند در آغاز مبارزات دور دوم انتخابات ریاست جمهورى، کمیسیون مستقل انتخابات اعلام کرده است که نامزدان نباید در دوران تبلیغات مسایل، قومى، نژادى و مذهبى را مطرح نمایند ولی با توجه به توجه غنی به بهره گیری از این رویکرد نگران کننده است و می تواند پیامدهایی منفی نیز داشته باشد.

گذشته از این از نگاه امنیتی با وجود تلاش های دولت و نیروهای امنیتی در برگزاری بهتر انتخابات از دوره قبلی و وجود طرح های امنیتی را در آستانه برگزاری دور دوم انتخابات باید اشاره کرد که با گرم شدن هوا درگیری های مخالفان جریان افراط و شدید تر میشود و عملیات های بهاری مخالفان بعد نوینی به خود می گیرد و این امر میتواند در مناطقی موجب چالش گردد و سبب پایین آمدن مشارکت مردم در مناطق ناامن گردد.

 

یارگیری های انتخاباتی

در دور نخست انتخابات آقای غنی با کسب ۳۱.۶درصد آرا توانست بعد از دکتر عبداله عبداله با حدود ۴۵ در صد آرا قرار گیرد. در این بینپس از آن که مشخص شد انتخابات با شرکت عبداله و غنی به دور دوم می‌رود، حملات متقابلی بین آنها آغاز شد و در سخنرانی‌ها، مصاحبه‌های مطبوعاتی نامزدها و مطالب هواداران آنها در شبکه‌های اجتماعی شخصیت، اطرافیان، برنامه انتخاباتی و پیشینه سیاسی نامزدها و جنبه‌های منفی و ضعف‌های طرف مقابل مورد نقد قرار گرفت . در این راستا اصرار تبلیغات ستاد عبداله بر اینکه در صورت بررسی درست تقلب انتخاباتی او را در دور نخست به پیروزی می‌رسید، اشرف غنی را در موضع دفاعی قرار داده است. اما در مقابل، ستاد اشرف غنی تلاش کرده علت طرح این موضوع از سوی رقیب را هراس عبداله از رفتن به دور دوم انتخابات بداند. در این حال باید توجه داشت که در کنار این هجمه های رویارویی دو نامزد تیم های رقیب تلاش کرده اند تا با اقناع نامزدهای بازنده دور نخست و شخصیت های قومی و جهادی عملا نامزد برتر در انتخابات دور دوم گردند. چنانچه از یک سو «گل‌آغا شیرزی» و «زلمی رسول» از نامزدهای دور نخست از عبداله عبداله حمایت کرده و «داود سلطان‎زوی» از کاندیداتوری اشرف غنی احمدزی اعلام حمایت کرده اند . در این میان در حالی که امر االه صالح رئیس سابق اداره امنیت ملی افغانستان و رهبر نهاد “روند سبز” و جمیل کرزی، رهبر حزب همبستگی جوانان افغانستان و… از عبداله حمایت کرده اند؛ صبغت االه مجددی رییس جمهور پیشین و رهبر جبهه نجات ملی ؛ احمد ضیا مسعود برادر احمدشاه مسعود و معاون پیشین رییس جمهور کرزای و پیر سید احمد گیلانی رییس حزب محاذ ملی نیز از نامزدی دکتر اشرف غنی اعلام حمایت کرده اند. در این بین هر چند هنوز وضعیت هواداری «عبدالرب رسول سیاف»، «قطب الدین هلال» و «هدایت‎امین ارسلا» از نامزدهای دور دوم مشخص نیست اما با نگاهی به آمار و ارقامی میتوان دریافت که مهمترین و بهترین یارگیری ها را تیم دکتر عبداله با همراه کردن «زلمی رسول» با یازده درصد آرا دور نخست و«گل‌آغا شیرزی» مرد قدرتمند جلال آباد انجام داده است.

 

 

چشم انداز فرارو

در واقع جدا از نگاه ستاد عبداله و بسیاری که دکتر عبداله را نامزد پیروز دور نخست انتخابات با بیش از نیمی از آرا می دانستند اکنون هم در دوران رقابت عبداله و اشرف غنی احمدزی شانس عبداله در راهیابی به ارگ حکومتی کابل بسیار گسترده تر از اشرف غنی است . در این بین هر چند غنی تلاش میکند تا به نوعی با دامن زدن احساسات قومی پشتون ها و برجسته کردن ضعف های همراهان تیم دکتر عبداله از این امر به نفع خود بهره برد، اما باید گفت شخصیت جنجال‌برانگیز و تند غنی در کنار همسر مسیحی و لبنانی‌ اشرف‌غنی احمدزی از نقاظ ضعف وی در جامعه غالبا سنتیافغانستان به شمار میرود. در این حال هر چند آقای اشرف‌غنی احمدزی همواره کوشیده در جریان کارزارها اعتقاد و پایبندی‌اش به اسلام را پررنگ نشان دهد اما نداشتن سابقه جهادی پررنگی چون عبداله و متهم بودن به حمایت “قوم‌گرایان افراطی” در کنار اختلاف فکری آقای احمدزی و عبدالرشید دوستم معاون نخستش و همچنین مشخص نبودن وضعیت دقیق همراهی دوستم می تواند به شکست کامل وی در دوم بیانجامد. در این راستا هر چند غنی احمد زی به دنبال یارگیری های و جذب احزاب و گروه ها، شخصیت ها و چهره های سیاسی بیشتری هست تا وزنه خود را برای جذب آرا بیشتر کند اما با توجه به برتری و فاصله زیاد عبداله از غنی در دور نخست و همراهی بیشتر نامزدها و شخصیت های موثر قومی و ملی افغانستان از عبداله و پشتوانه جهادی و دو قومی وی ( پشتون و تاجیک) اگر اتفاق مهمی چون تقلب گسترده و یا دخالت خارجی عمده ای رخ ندهد از اکنون باید عبداله را پیروز انتخابات دور دوم دانست.