انسان گرایی پاسخی ناتمام در برابر ناپاسخگویی اندیشه های فلسفی…

نویسنده: مهرالدین مشید  انسان گرایی به مثابه ی داعیه ی برگشت…

گنجینۀ الهام

رسول پویان 2/5/2023 روزباخورشیدوشب سیل شباهنگم خوش است زیــر نـور خلـوت مهـتـاب آهنگـم…

در ارتباط به جفنگ گویی ها ی " نیاز نیاز"

حبیب میهنیار دوستان گرامی شما بهتر میدانید که یکی از ویژه…

ادبیات مبتذل،- سرگرم کننده و کم ارزش؟

Trivialliteratur:   آرام بختیاری نیاز انسان از خود بیگانه به ادبیات سرگرم کننده.  ادبیات…

پیام شادباش به مناسبت روز جهانی کارگر

ا. م. شیری روز اتحاد و همبستگی انترناسیونالیستی کارگران و زحمکشان…

دستار پوشان اسلام ستیز و پاچه بلند های حرمت شکن

نویسنده: مهرالدین مشید گروه ی طالبان از نظر حسن عباس نویسنده…

برگردان شعرهایی از سبزه برزنجی

خانم "سبزه برزنجی" (به کُردی: سۆزە بەرزنجی) شاعر کُرد زبان،…

به پیشواز اول می، روز جهانی همبسته‌گی کارگران

اعلامیه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان اول ماه می، روز تجدید پیمان…

ناپاسخگویی به چالش های جهانی؛ نشانه های زوال تمدن غربی!؟

نویسنده: مهرالدین مشید بحران های جهانی پدیده ی تمدنی یانتیجه ی…

عشق و محبت

رسول پویان در دل اگـر عـشق و محبت باشد نجـوای دل آهـنـگ…

جهان در یک قدمی فاجعه و ناخویشتن داری رهبران سیاسی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در حاشیه ی حوادث؛ اما در اصل…

چند شعر از کریم دافعی (ک.د.آزاد) 

[برای پدر خوبم کە دیگر نیست]  ترک این مهلكه با خون…

مکر دشمن

  نوشته نذیر ظفر با مکـــــر خصم ، یار ز پیشم…

نویسنده ی متعهد نمادی از شهریاری و شکوهی از اقتدار…

نویسنده: مهرالدین مشید تعهد در قلمرو  ادبیات و رسالت ملی و…

اهداف حزب!

امین الله مفکر امینی      2024-12-04! اهـــــدافِ حــزبم بـــودست صلح وصفا ی مــردم…

پسا ۷ و ۸ ثور٬ در غایت عمل وحدت دارند!

در نخست٬ دین ماتریالیستی یا اسلام سیاسی را٬ بدانیم٬ که…

نگرانی ملاهبت الله از به صدا درآمدن آجیر فروریزی کاخ…

نویسنده: مهرالدین مشید پیام امیر الغایبین و فرار او از مرگ؛…

مدارای خرد

رسول پویان عصا برجان انسان مار زهرآگین شده امروز کهن افسانۀ کین،…

افراطیت و تروریسم زنجیره ای از توطیه های بی پایان

نویسنده: مهرالدین مشید تهاجم شوروی به افغانستان و به صدا درآمدن…

عید غریبان

عید است رسم غصه ز دلها نچکاندیم درد و غم و…

«
»

واهمه های زمینی

نویسنده: محمد نبی عظیمی

بازتایپ و تدوین دیجیتال: قاسم آسمایی

بازپخش: انتشارات راه پرچم

سخن چند در مورد رومان «واهمه ؜های زمینی»

رومان «واهمه ؜های زمینی» نوشته زنده؜ یاد محمدنبی عظیمی نویسندهٔ کوشا و زیبانویس کشور است که قبلاً اقبال چاپ یافته و اکنون به ابتکار نشرات وزین راه پرچم به شکل دیجیتال در اختیار هم؜وطنان قرار می؜گیرد، رومان عالی و زیبایی است که با ظرافت خاص چنان با مهارت نگاشته شده که خواننده با مرور چند صفحه نمی؜تواند آن را کنار بگذارد.

نویسنده در این رومان، تحولات اجتماعی و سیاسی افغانستان را در یک برهۀ طولانی (از بغاوت پنجشیر در سال 1354 تا تسلط طالبان 1375) در قالب داستان گنجانیده و شرایط دشوار زندگی مردم را بصورت ریالیستی در جامعهٔ عقب نگهداشته شده و فقیر افغانستان به تصویر کشیده است. نویسنده نشان می؜دهد که مردم با موجودیت تفاوت؜های طبقاتی و ستم جنسیتی در جامعه زندگی می؜کنند و تلاش می؜کنند با آن کنار بیایند و مشکلات و سختی های زندگی را متحمل شوند.

قهرمان داستان دختر بنام شیرین است که در شرایط دشوار و پرتلاطم سیاسی در کشور ما رشد نموده و ناملایمات روزگار او را وادار به انجام کارهای نهایت سنگین و شاقه نموده است، وی پدرش را که شغل سلمانی دارد و از مهارت های ویژه برخوردار است، همانند همه اطفال، بهترین و عالی؜ترین پدر دنیا می؜پندارد.

شیرین در کنار اینکه با پدر کمک می؜نماید، یک آرزوی انسانی هم در دل دارد و با کمال اشتیاق می؜خواهد مانند سایر دختران هم؜سن و؜ سالش به مکتب برود و بیاموزد، اما جبر روزگار و غربت مانع تحقق این آرزوی انسانی او می؜شود.

شیرین با وجود اینکه مکتب نرفته و آموزش ندیده، با آنهم قوه درک بالا دارد و برای او این مسئله که «اگر یک دختر فقیر به مکتب برود و آموزش ببیند، چرا برای مردم سوال برانگیز است. او با آنکه به مسجد می؜رود و درآنجا آموزش دینی از جمله قاعدهٔ بغدادی و پنج گنج را دنبال می؜کند، ولی تصور وی از آموزش در مکتب چیز دیگری است. او درک نموده که مکتب جای فراگیری علم و دانش و مسجد جای نماز گزاردن، عبادت و نیایش است»، او، مانند هزاران هم؜وطن درددیده، ضرورت جدایی دین را از سیاست و حکومت؜داری درک نموده است. شیرین به تحقق همین آرزو می؜سوزد و دلش همیشه به هوای مکتب رفتن پَر می؜زند. با تأسف دردی که امروز بار دگر دامنگیر میلیون؜ها دخت وطن شده است

در این رومان زیبا، گوشه؜ های تلخ و شیرین زندگی در کشورما برجسته شده است، از یک؜سو وابستگی؜ ها، تنگ؜دستی؜ ها، فقر و ستم جنسیتی و از جانب دیگر احساس مسئولیت، همکاری و حرمت به انسان بصورت عالی برجسته شده است که این امر خود ارزشمندی اثر را بیش از حد بیشتر نموده است. در حقیقت «واهمه ؜های زمینی» نه تنها یک داستان، بلکه انعکاس واقعیت؜های تلخ و شیرین زندگی در جامعهٔ مصیبت زدۀ ما است.

رومان «واهمه ؜های زمینی» را اثری یافتم که هر خواننده از مطالعه آن حظ می؜برد؛ زیرا نویسندهٔ مجرب با مهارت نهایت عالی و زیبایی خاص جهات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی زندگی حاکم در جامعه را همانند سایر آثار خویش به تصویر کشیده و خواننده پا بپای قهرمانان مثبت و منفی داستان، حوادث روزگار را تعقیب می؜نماید و راهش را در قلب خواننده؜گانش باز می؜نماید.

نویسندهٔ چیره؜دست، بر تمام وقایع و حوادث سیاسی کشور مکث نموده، با مهارت و ظرافت خاص مناسبات اجتماعی و تفاوت؜های زنده؜گی در جامعه را که ناشی از مناسبات کهنه و تاریک سنت؜گرایی فیودالی و ما قبل آن بود، ترسیم نموده است. این رومان نابرابری اجتماعی افراد مختلف جامعه را از لحاظ امکانات و فرصت‌های متفاوتی که دارند برجسته می؜سازد. در حقیقت رومان «واهمه؜ های زمینی» را می ؜توان تصویر و انعکاسی از زنده گی واقعی مردم ما تعریف نمود.

این رومان نه یک داستان تاریخی است و نه رویدادی که با سرگذشت یک فرد مشخص گره خورده باشد، بلکه بیان وقایع و حوادثی است که در جامعهٔ ما عملاً بوقوع پیوسته و نویسنده آنرا در قالب داستانی با ماجراهای تلخ و دردآور یک جامعه سنتی بازنویسی و به شیوهٔ دیگر، تاریخ و حوادث اتفاق افتاده در کشور ما را بیان نموده است.

داستان آمیزهٔ از واقعیت ؜های است که نویسنده آنرا دیده و با تصوراتی که در ذهنش شکل گرفته، زینت بخشیده است. نویسنده در به تصویر کشیدن سیماهای پرسناژهای که در داستان نقشی اساسی داشته اند، آنقدر با مهارت و ظرافت، با جزیات نهایت هنرمندانه و عالی حتی با ویژه؜گی؜ های صورت و اندام و عملکردها ورفتارهای خوب و یا زشت شان تصویرنگاری نموده که این امر خود دید وسیع و ذهن روشن و قلم توانای نویسنده را بیان می؜دارد که خواننده شامل و محسور آن فضا می؜گردد.

داستان دارای عمق و پهنای گسترده بوده و محرومیت؜های زن و مرد، بيچاره؜ گی؜ های دختری بنام شیرین و مادر سيه روزاش و زندگی پُرفراز و نشیب طبقات مظلوم و محروم جامعه ما را که همیشه بازیچه و بازیگر بازی بازی؜گران قدرتمند جامعه و گروه؜ها بوده اند، ترسیم نموده است.

در بخش؜های ازین داستان، چهرهٔ اصلی تاجران دین و مذهب برملا ساخته شده که چگونه آنها از عقاید و باورهای مردم بهره برده و با استفاده سوء از آن جهادی؜ ها چگونه مردم ساده، متدین و عاجز جامعه را به عناصر شرير و روباط های آدمكش مبدل ساخته اند.

«واهمه های زمینی» فعالیت؜ها و بغاوت؜ های سازمان یافتهٔ تروریستی را که تحت نام اسلام و دفاع از آن از دهه هفتاد قرن بیست بدینسو در کشور آغاز یافت به طرز ریالیستی و دقیق به تصویر کشیده است. در این داستان رفتار و عملکرد جهادی ها با ظرافت ترسیم گردیده و ماهیت پنهان آنها به طرز دقیق کاویده شده است. خلاصه «واهمه؜های زمینی» یکی از بی؜نظیرترین داستان؜های است که با زیباترین وهنرمندانه ترین شکل به شیوهٔ ریالیستی نگاشته شده است و در آن پیوند زندگی با همه پدیده؜های روزگار وفق یافته است.

نشر دیجیتالی این اثر ناب را برای همه فرهنگیان و خواننده ؜گان این اثر ارزشمند تبریک عرض نموده و از زحمات مبارز و روشنگر خستگی ناپذیر محترم قاسم آسمایی گران ارج و انتشارات راه پرچم دراین راستا صمیمانه ابراز سپاس و امتنان نموده و موفقیت های بیشتر در تمام عرصه های زنده گی برای؜شان آرزو می؜دارم. روح نویسنده شاد و یادش گرامی باد.

دوکتور نظیفه توخی