به پیشواز اول می، روز جهانی همبسته‌گی کارگران

اعلامیه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان اول ماه می، روز تجدید پیمان…

ناپاسخگویی به چالش های جهانی؛ نشانه های زوال تمدن غربی!؟

نویسنده: مهرالدین مشید بحران های جهانی پدیده ی تمدنی یانتیجه ی…

عشق و محبت

رسول پویان در دل اگـر عـشق و محبت باشد نجـوای دل آهـنـگ…

جهان در یک قدمی فاجعه و ناخویشتن داری رهبران سیاسی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در حاشیه ی حوادث؛ اما در اصل…

چند شعر از کریم دافعی (ک.د.آزاد) 

[برای پدر خوبم کە دیگر نیست]  ترک این مهلكه با خون…

مکر دشمن

  نوشته نذیر ظفر با مکـــــر خصم ، یار ز پیشم…

نویسنده ی متعهد نمادی از شهریاری و شکوهی از اقتدار…

نویسنده: مهرالدین مشید تعهد در قلمرو  ادبیات و رسالت ملی و…

اهداف حزب!

امین الله مفکر امینی      2024-12-04! اهـــــدافِ حــزبم بـــودست صلح وصفا ی مــردم…

پسا ۷ و ۸ ثور٬ در غایت عمل وحدت دارند!

در نخست٬ دین ماتریالیستی یا اسلام سیاسی را٬ بدانیم٬ که…

نگرانی ملاهبت الله از به صدا درآمدن آجیر فروریزی کاخ…

نویسنده: مهرالدین مشید پیام امیر الغایبین و فرار او از مرگ؛…

مدارای خرد

رسول پویان عصا برجان انسان مار زهرآگین شده امروز کهن افسانۀ کین،…

افراطیت و تروریسم زنجیره ای از توطیه های بی پایان

نویسنده: مهرالدین مشید تهاجم شوروی به افغانستان و به صدا درآمدن…

عید غریبان

عید است رسم غصه ز دلها نچکاندیم درد و غم و…

محبت، شماره یکم، سال ۲۷م

شماره جدید محبت نشر شد. پیشکش تان باد!

روشنفکر از نظر رفقا و تعریف ما زحمتکشان سابق

Intellektualismus. آرام بختیاری روشنفکر،- یک روشنگر منتقد و عدالتخواه دمکرات مردمی آرامانگرا -…

پیام تبریکی  

بسم‌الله الرحمن الرحیم اجماع بزرگ ملی افغانستان به مناسبت حلول عید سعید…

عید خونین

رسول پویان جهان با نـقـشۀ اهـریمنی گـردیـده پـر دعوا چه داد و…

بازی های ژیوپولیتیکی یا دشنه های آخته بر گلوی مردم…

نویسنده: مهرالدین مشید بازی های سیاسی در جغرافیای افتاده زیر پاشنه…

ادریس علی

آقای "ادریس علی"، (به کُردی: ئیدریس عەلی) شاعر و نویسنده‌ی…

گزیده‌ای از مقالهٔ «هدف دوگانهٔ اکوسوسیالیسم دموکراتیک»

نویسنده: جیسون هی‎کل ــ با گذشت بیش از دو دهه از…

«
»

مهمترین رخدادهای سیاسی جهان در 2014/ از سرنوشت اسنودن تا آیندۀ اردوغان

سال جدید میلادی با پیش رو داشتن چندین انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری و نیز رویدادهایی از جمله برگزاری کنفرانس ژنو 2 و پایان ماموریت ناتو در افغانستان سال پر رونقی از نظر سیاسی خواهد بود. سال 2014 در حالی آغاز شده که با کشیده شدن نتیجه بسیاری از حوادث و رویدادهای سیاسی سال 2013 به سال جدید، انتظار تحولاتی پر چالش و بحث برانگیز از آن می رود. این گزارش نگاهی دارد به مهمترین رویدادهادهای سیاسی این سال:

چهاردهم ژانویه: رأی گیری در مورد قانون اساسی جدید مصر دولت انتقالی مصر امیدوار است این کشور در سال جدید میلادی روی آرامش را به خود ببیند. از زمان سقوط رژیم مبارک در فوریه سال 2011 روند گذار مصر به دموکراسی تنش های بسیار و حوادث خشونت باری رخ داده است. این در حالی است که با نخستین انتخابات دموکراتیک این کشور در ژوئن 2012 که به روی کار آمدن “محمد مرسی” انجامید، تحلیلگران از آغاز دوره سیاسی جدید در این کشور سخن می گفتند، با این حال یک سال بعد ارتش مصر با برکنار کردن مرسی قدرت را به دست گرفت. طی ماه های اخیر نیز شاهد ممنوع شدن فعالیت اخوان المسلمین و دستگیری گسترده مقامات این جنبش بودیم.

با این شرایط مشخص نیست که آیا رای گیری در مورد قانون اساسی مصر در روزهای چهاردهم و پانزدهم ژانویه به این وضعیت پایان خواهد داد یا خیر. این سومین همه پرسی قانون اساسی مصر با گذشت سه سال از سقوط رژیم پیشین است. با تصویب قانون اساسی جدید انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری مصر در تابستان 2014 برگزار خواهد شد.

22 ژانویه: برگزاری کنفرانس سوریه در ژنو جنگ داخلی سوریه که از مارس 2011 آغاز شده همچنان ادامه دارد. در سومین سال درگیری های داخلی سوریه که طی آن هزاران شورشی مسلح با حمایت قدرت های خارجی به درگیری با ارتش سوریه می پردازند، بیش از 100 هزار نفر کشته و میلیون ها شهروند این کشور آواره شده اند.

در همین حال در بخش هایی که خارج از کنترل دولت سوریه است گروههای وابسته به القاعده بر سر به دست گیری قدرت در حال جنگ هستند، وضعیتی که هواداران شورشیان مسلح را با نگرانی جدی مواجه کرده است. در این وضعیت نابسامان، نشست بررسی راه حل پایان بحران سوریه در روز بیست و دوم ژانویه در ژنو برگزار می شود. در این نشست که به ژنو 2 شهرت یافته، نمایندگان دولت و مخالفان دولت سوریه و نمایندگانی از دیگر کشورهای منطقه و جهان حضور می یابند. اما همچنان در مورد به نتیجه رسیدن این نشست تردیدهای فراوانی وجود دارد. در خوشبینانه ترین حالت جنگ در سوریه حداقل در سال جدید میلادی نیز ادامه می یابد. در این میان مسئله مهم برنامه انهدام سلاح های شیمیایی سوریه است که باید تا اواسط 2014 انجام شود.

دوم فوریه: برگزاری انتخابات زودهنگام در تایلند سیاست در تاریخ معاصر تایلند سنت ویژه خود را یافته است. از سال 1932 تا کنون این کشور تقریبا هر سه سال یکبار شاهد وقوع یک کودتای نظامی بوده است. به این ترتیب باید گفت تظاهرات گسترده ای که در ماه نوامبر به کناره گیری شمار زیادی از وزیران کابینه “یینگلوک شیناواترا” انجامید، چندان هم دور از انتظار نبود. در نتیجه این تظاهرات نخست وزیر تایلند وعده برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی را در دوم فوریه به معترضان داد. شیناواترا معتقد است حزبش مجددا اکثریت آرا را به دست می آورد اما اعتراضات اخیر نشان داد چندان هم به این مسئله نمی توان امیدوار بود. “سوتهپ تاوگسوبان” رهبر اپوزیسیون تایلند بر لزوم تشکیل دولتی متشکل از متخصصان امر تاکید کرده که در آن جایی برای یینگلوک و تاکسین شیناواترا نخست وزیر پیشین و برادرش جایی وجود ندارد. از سوی دیگر نتایج انتخابات حرف آخر را در سیاست تایلند نمی زند زیرا تجربه نشان داده در جایی که گروههای سیاسی در قدرت یابی به شکل دموکراتیک ناکام مانده اند، به ارتش متوسل شده اند.

بهار 2014: برگزاری انتخابات در آفریقای جنوبی با مرگ “نلسون ماندلا” رهبر اسطوره ای آفریقای جنوبی، این کشور شخصیت اصلی میانجیگر خود را از دست داد. در عین حال حزب وی “کنگره ملی آفریقا” (ANC) همچنان بخت اصلی در انتخابات پارلمانی پیش رو است. در نتیجه سال ها مبارزه ماندلا و همقطارانش علیه رژیم آپارتاید، حزب ANC با اقبال خوبی در بین مردم آفریقای جنوبی برخوردار بوده و هر بار دو سوم آرا انتخاباتی را از آن خود کرده است. در انتخابات امسال نسلی که به عنوان “نسل آزاد” رشد یافته و رژیم آپارتاید را تجربه نکرده اند، شرکت خواهند کرد. “یاکوب زوما” رئیس جمهور سیاه پوست آفریقای جنوبی همچنان محبوبیت دارد. با این شرایط به نظر می رسد انتخابات جدید نیز به نفع ANC به پایان برسد، اما گمانه زنی ها از کاهش میزان آرای این حزب در این دوره حکایت دارد.

می 2014: 700 میلیون رای دهنده هندی پای صندوق ها می روند بزرگترین دموکراسی جهان در ابتدای سال جدید میلادی انتخابات پارلمانی برگزار می کند. برای این کار نهاد برگزاری انتخابات 700 میلیون رای دهنده هندی را به مشارکت در انتخاباتی فراخوانده که حداکثر در ماه می برگزار خواهد شد. این در حالی است که وضعیت رو به بحران هند، احتمال تغییر جناح صاحب قدرت و بروز تنش های فرقه ای موجب شده انتخابات این دوره با حساسیت بیشتری از سوی ناظران پیگیری شود.

در این سال ها کاهش رشد اقتصادی، کاهش ارزش روپیه، افزایش فساد مالی و بروز مشکل در طرح بزرگ تغذیه به دلیل اشکالات اجرایی، تردیدهایی در توانایی حزب حاکم کنگره برای اداره کشور ایجاد کرده است. این وضعیت راه را برای فعالیت حزب ملی گرای هندو موسوم به BJP هموار کرده و بخت پیروزی آن را افزایش داده است.

25 می: برگزاری انتخابات پارلمان اروپا در سایه نگرانی از پیروزی احزاب افراط گرا رای دهندگان اروپایی برای نخستین بار پس از بروز بحران مالی در اتحادیه اروپا به پای صندوق های رای می روند. تحلیلگران بر این باورند که در این دوره نیرو های سیاسی ضداتحادیه اروپا و ضدیورو بخت بالایی برای پیروزی دارند. در حالی که در انتخابات سال 2009 میزان مشارکت حدود 45 درصد بود، این نگرانی وجود دارد که شرایط بد اقتصادی سبب کاهش همین میزان مشارکت در انتخابات این دوره شود.

این مسئله موجب بهره برداری احزاب راستگرای پوپولیست و راست گرای افراطی از شرایط کنونی خواهد شد. با ورود چنین افرادی به پارلمان اروپا روند تصمیم گیری و مقابله اتحادیه اروپا با بحران مالی نیز با مانع روبرو می شود. اگر پیشتر ورود احزابی مانند “حزب آزادی” به رهبری “گرت ویلدرز” به پارلمان هلند و فعالیت حزب UKIP به رهبری “نایجل فریج” در انگلیس و یا حزب “جبهه ملی” به رهبری “مارین لوپن” در فرانسه با نگرانی از سوی ناظران دنبال می شد، این بار آنها باید خود را آماده ورود این احزاب تندرو به پارلمان اروپا کنند.

اول آگوست: پایان مدت اعتبار روادید “ادوارد اسنودن” در روسیه چند ماه پیش، دولت روسیه به افشاگر جاسوسی اطلاعاتی آمریکا اجازه اقامت یک ساله در این کشور را داد. در اول آگوست 2014 این مهلت به پایان می رسد و “ادوارد اسنودن” باید برای اقامت خود به فکر کشور جای جدیدی باشد. این در حالی است که ظرف 40 روزی که وی در فرودگاه مسکو برای دریافت اجازه اقامت نشسته بود هیچ کشور اروپایی حاضر به پذیرفتن وی نشد. با این حال پوتین با اعطای پناهندگی به اسنودن حساسیت واشنگتن را برانگیخت. هنوز کسی اطلاعی از محل اقامت اسنودن در روسیه ندارد اما آنگونه که گفته می شود وی در محدوده کالینینگراد تا ولادیوستوک اجازه اقامت و تردد دارد.

اکنون این سوال مطرح می شود که آیا روس ها مدت اقامت اسنودن را تمدید خواهند کرد؟ اگر پاسخ این سوال منفی باشد گزینه بعدی اسنودن برای پناهنده شدن کجاست؟ آیا اروپایی ها حاضر می شوند وی را بپذیرند و یا اینکه زمینه بازگشت وی به آمریکا را فراهم می کنند، اقدامی که کمترین نتیجه اش زندانی طولانی مدت برای این کارمند سابق آژانس امنیت ملی آمریکا است.

آگوست 2014: انتخابات ریاست جمهوری ترکیه ترکیه در سال 2013 پس از اعتراضات خشونت بار پارک گزی به موضوع اصلی رسانه ها تبدیل شد. این اعتراضات در واکنش به تصمیم دولت “رجب طیب اردوغان” برای انجام یک پروژه عمرانی در محوطه پارک آغاز شد و ظرف چند هفته ابعادی گسترده یافت. از آن زمان تا کنون موجی از انتقادها متوجه حزب حاکم عدالت و توسعه شده است. گروه های اپوزیسیون هر روز با یافتن موضوعی جدید نوک پیکان حملات خود را متوجه دولت اردوغان می کنند. آخرین مورد این حملات در پی افشای پرونده فساد مالی گسترده به محوریت “هالک بانک” و مشارکت شماری از افراد منسوب به مدیران دولتی انجام گرفت.

این مسائل اپوزیسیون ترکیه را برای راهیابی به قدرت پس از یک دهه حکومت بلامنازع حزب عدالت و توسعه امیدوار کرده است. برای اردوغان و هم حزبی هایش فرارسیدن ایام انتخابات در چنین شرایطی امتیازی منفی به شمار می آید. نگرانی نخست از انتخابات شهرداری ها در ماه مارس است، زیرا در این انتخابات اپوزیسیون تصاحب کرسی شهرداری های آنکارا و استانبول را هدف گرفته است. این پیروزی ها می تواند موضع اپوزیسیون را در انتخابات ریاست جمهوری که در ژوئن برگزار می شود، تقویت کند.

با تمام این اوصاف وضعیت حزب حاکم ترکیه همچنان از رقبایش بهتر است. اردوغان چشم امید به منصبی دارد که در حال حاضر در اختیار هم حزبی اش “عبدالله گل” است. برخی با استناد به مواضع متناقض اردوغان و گل در ماجرای پارک گزی، در این مورد که گل بخواهد عرصه را برای رئیس جمهور شدن اردوغان خالی کند، ابراز تردید می کنند. اما گروهی نیز از “راه حل روسی” در این مورد سخن به میان می آورند که طی آن اردوغان رئیس جمهور شده و گل عهده دار سمت نخست وزیری می شود.

18 سپتامبر: برگزاری همه پرسی استقلال اسکاتلند در روز هجدهم سپتامبر 4 میلیون شهروند اسکاتلندی در مورد سرنوشت خود تصمیم می گیرند. در صورتی که پاسخ اسکاتلندی ها به خروج از اتحادیه انگلستان پس از 300 سال مثبت باشد “الکس سالموند” نخست وزیر تا 2016 برای اعلام موجودیت یک کشور جدید وقت خواهد داشت. طرفداران حزب ملی اسکاتلند به رهبری سالموند به دنبال حق تصمیم گیری در مورد مسائل سیاسی و اقتصادی از جمله حق مالکیت بر میدان نفتی سواحل دریای شمال هستند. اگر هم پاسخ مردم به همه پرسی منفی باشد همه چیز روال کنونی خود را حفظ می کند، استقلال طلبان خشمگین می مانند، پوند به عنوان وجه رایج و ملکه الیزابت به عنوان رهبر سیاسی اسکاتلند شناخته می شود.

5 اکتبر: برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در برزیل سال 2014 می تواند سال “دیلما روسف” رئیس جمهوری برزیل نام بگیرد. میزبانی جام جهانی فوتبال برای مردم برزیل که دیوانه وار به این ورزش علاقه نشان می دهند، فرصتی برای فکر کردن به مسائل سیاسی نمی دهد. اما کمتر از سه ماه بعد آنها باید با حضور در پای صندوق های رای رئیس جمهوری آینده خود را انتخاب کنند. با توجه به اعتراضات اخیر به نظر می رسد میزان اقبال مردم از روسف کمتر از دور پیشین باشد. به علاوه کاهش رشد اقتصادی، وخامت وضعیت معیشت مردم و گسترش فساد مالی در دستگاه دولتی و اداری به شمار منتقدان دولت افزوده است.

با این حال اپوزیسیون نتوانسته از این شرایط به نفع خود بهره گرفته و توجه رای دهندگان را به برنامه هایش جلب کند. در حال حاضر برای مردم برزیل قهرمانی در جام جهانی فوتبال از هر چیزی مهمتر است. با این اوصاف پیش بینی می شود روسف با اکثریتی ضعیف بار دیگر بر مسند ریاست جمهوری برزیل تکیه بزند.

پایان 2014: خروج نظامیان خارجی از افغانستان بر اساس تصمیم فرماندهان ناتو، نظامیان خارجی تا پایان سال جدید میلادی باید از افغانستان خارج شوند. برخی از کشورها مانند استرالیا تا کنون تمام نظامیانشان را از این کشور خارج کرده اند و برخی دیگر نیز مانند آلمان برنامه خروج نظامیان تا پایان سال را در دستور کار دارند. این در حالی است که آلمان با اعزام سه هزار نظامی به افغانستان تحت فرماندهی نیروهای کمک به امنیت افغانستان (ایساف) بزرگترین ماموریت نظامی خارج از کشور تاریخ خود را انجام داد.

وزارت دفاع آلمان تا پایان سال، حدود چهار هزار و 800 کانتینر و هزار و 200 وسیله نقلیه خود را از افغانستان بازمی گرداند و در عین حال به دلیل صرفه جویی، صدها قطعه از ادوات و تجهیزات خود را در این کشور باقی می گذارد. این در حالی است که آلمان همچنان 600 تا 800 نیروی خود را به منظور آموزش نیروهای افغان، پس از سال 2014 نیز در افغانستان نگاه می دارد.

ناکامی‌های باراک اوباما در سال ۲۰۱۳

سال ۲۰۱۳ برای باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا، با دشواری‌های زیادی‌همراه بود. اجرای بسیاری از برنامه‌ها و قول‌های انتخاباتی او با شکست روبه‌رو شد و محبوبیت چشمگیرش نزد شهروندان آمریکایی به‌گونه‌ای بارز رنگ باخت.

به گزارش دویچه‌وله، هنگامی که باراک اوباما، برای دومین بار با اکثریت آرا به مقام ریاست جمهوری ایالات متحده‌ی آمریکا برگزیده شد، به هواداران خود نوید داد: «روزهای بهتری در انتظار آمریکا است.» او پس از آن که به آمریکا و قانون اساسی آن سوگند وفاداری یاد کرد، به شهروندان آمریکایی قول داد “رئیس جمهوربهتری” بشود.

کارنامه‌ای نه چندان درخشان

هنوز چندی از انتخاب دوباره‌ی اوباما نگذشته بود که او ناگزیر نخستین شکست خود را، هنگام تصویب قانون “ممنوعیت حمل سلاح” تجربه کرد: وی پس از حمله‌ی فاجعه‌بار به دبستان سندی‌هوک در نیوتاون و کشته شدن شمار زیادی از دانش‌آموزان این مدرسه، لایحه‌ای با سه پیشنهاد مشخص برای محدود کردن حمل سلاح در آمریکا ارائه داد که هر سه ناکام ماندند.

بسیاری از نمایندگان کنگره‌ی این کشور به دلیل نفوذ سیاسی و مالی لابی اسلحه، به اصلاحات پیشنهادی اوباما رای ندادند. یکی از پیشنهادهای او، ممنوعیت مالکیت تفنگ نیمه اتوماتیک، حتی از سوی بسیاری از نمایندگان دموکرات نیز غیر واقع‌بینانه ارزیابی شد. اوباما، روزی که نمایندگان کنگره به طرح وی رای منفی دادند، “روزی شرم‌آور برای واشنگتن” خواند.

پس از این شکست، نمایندگان جمهوری‌خواه که در مجلس نمایندگان اکثریت‌ را دارا هستند، طرح‌ها و برنامه‌های اوباما را یکی پس از دیگری ناکام گذاشتند: اصلاح قانون مهاجرت و تصویب بودجه‌ی دولت از جمله‌ی این برنامه‌ها بود.

رسوایی جاسوسی

پس از آن، رسوایی فعالیت‌های جاسوسی آژانس امنیت ملی آمریکا که از سوی ادوارد اسنودن برملا شد، وجهه‌ی اوباما را در خارج از کشور نیز خدشه‌دار ساخت. ادوارد اسنودن، ‌کارشناس کامپیوتر است که به صورت قراردادی برای آژانس امنیت ملی آمریکا کار می‌کرد. او در ماه مه سال ۲۰۱۳ (خرداد ماه) با ۳۰ هزار سند محرمانه این سازمان، به هنگ‌کنگ گریخت. بر اساس این اسناد که اسنودن در اختیار دو خبرنگار، به‌نام‌های گلن گرینوالد و ایون مک‌اسکیل و نیز یک مستندساز آمریکایی، به‌نام لورا پویترس قرار داده است، آشکار شد که آژانس امنیت ملی آمریکا، سال‌ها تلفن‌های‌همراه و وسایل ارتباط جمعی میلیون‌ها آمریکایی و اروپایی را شنود می‌کرده است. نام آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، نیز در فهرست شنود این آژانس ثبت شده است.

اوباما بارها ادعا کرده است که از عملیات جاسوسی این آژانس بی‌اطلاع بوده است: «من اگر بخواهم بدانم نظر صدراعظم آلمان در مورد مسائل سیاسی چیست، خیلی ساده به او تلفن می‌کنم.»

طلسم قانون بیمه‌ خدمات درمانی

یکی دیگر از طرح‌های انتخاباتی باراک اوباما، که برای به تصویب‌رساندن آن تلاش بسیار کرده است،قانون بیمه‌ی خدمات درمانی و بهداشتی این کشور است. این طرح که در سال ۲۰۱۰ تنظیم و به بحث گذاشته شد، قرار است در چند مرحله به اجرا درآید. در کانون این طرح، اجباری شدن بیمه‌ی درمانی برای همه‌ شهروندان آمریکایی تا پایان مارس سال ۲۰۱۴ قرار دارد. در حال حاضر حدود ۴۰ میلیون آمریکایی فاقد بیمه درمانی هستند.

در اجرای این طرح، ناهنجاری‌ها و دشواری‌های بسیاری بروز کرد که حتی ناخشنودی طرفداران اجرای آن را نیز سبب شده است. از جمله این که حدود یک ماه پیش از راه‌اندازی وب‌سایتی که قرار بود بسته‌های گوناگون بیمه‌ی درمانی به شهروندان فاقد بیمه‌ارائه دهد، مشکلات فنی و خطاهای بسیاری بروز کرد.

هم‌چنین بر خلاف توافق‌هایی که میان دولت و نمایندگان شرکت‌های بیمه صورت گرفته بود، برخی از این شرکت‌ها نرخ خدمات درمانی و بهداشتی خود را افزایش دادند و این تصمیم یک‌طرفه را از طریق نامه به اطلاع اعضای بیمه‌شده‌ی خود رساندند؛ امری که به نارضایتی شدید بیمه‌شدگان انجامید.

البته باراک اوباما قول داده است، با از سرگیری گفت‌وگوهای “سازنده” با نمایندگان شرکت‌های بیمه این دشواری‌ها را از میان بردارد.

موفقیت‌های اندک

به نظر کارشناسان، سالی که گذشت برای رئیس جمهور آمریکا خالی از موفقیت ‌هم نبوده است. یکی از اقدامات مثبت وی در سال ۲۰۱۳، گفت‌وگوی تلفنی ۱۵ دقیقه‌ای او با رئیس‌جمهور ایران، حسن روحانی در ماه سپتامبر بوده است که از سرگیری مذاکرات بین‌المللی بر سر پرونده‌ی هسته‌ای ایران را به همراه داشته است. اوباما در این رابطه می‌گوید: «با این‌که رسیدن به توافق با ایران دشوار است اما با روی کار آمدن دولت جدید در این کشور، فرصتی منحصر به فرد برای رسیدن به تفاهم با تهران به‌دست آمده است.»

کارشناسان سیاسی، فشردن دست رائول کاسترو، رهبر کوبا در مراسم بزرگداشت نلسون ماندلا را نیز در همین راستا ارزیابی می‌کنند.

مخالفان باراک اوباما می‌گویند که وی «سخنران ماهری است، ولی توانایی به کرسی نشاندن حرف خود را ندارد.» طرفداران رئیس‌جمهور آمریکا، از سوی دیگر، امیدوارند که سال ۲۰۱۴، موفقیت‌های بیشتری برای او به ارمغان آورد.

10 اشتباه بزرگ سیاست خارجی آمریکا در سال 2013

سال 2013 برای رئیس‌جمهوری آمریکا سال سختی بود، اما بیشترین سختی و پیچیدگی آن در صحنه جهانی بود که آمریکا مدام از یک بحران به ورطه بحرانی دیگر کشانده می‌شد و یک راهبرد منسجم نیز در قبال این مشکلات وجود نداشت که باعث شد منافع و اعتبار آمریکا خدشه‌دار شود.

دیوید فرانسیس در گزارشی برای روزنامه فیسکال تایمز، به بررسی اشتباهات عمده دولت باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا در سال 2013 پرداخته و می‌نویسد: «هر چند که اقدامات برجسته‌ای نیز در این سال اتخاذ شدند -مذاکرات صلح بین اسرائیل و فلسطین با میانجی‌گری جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا از سرگرفته شد- اما از سال 2013 بیشتر با اشتباهاتش یاد خواهد شد.

این اشتباهات تا حدی زیاد بودند که به نظر می‌رسید اوباما از یک بحران به بحرانی دیگر وارد می‌شود. هر چند که برخی از این مشکلات تحت کنترل او نبودند اما وی معمولا در حوادث بین‌المللی سال اخیر میلادی، اقدامات و تصمیماتی اشتباه اتخاذ کرد.

در اینجا 10 مورد از بزرگترین اشتباهات سیاست خارجی آمریکا در سال 2013 ذکر شده است:

1-افشاگری‌های ادوارد اسنودن تمام جوانب افشاگری ادوارد اسنودن، مقاطعه‌کار سابق آژانس امنیت ملی آمریکا، فاجعه‌بار بود. مقامات آمریکایی به دلیل استفاده از املای غلط نام اسنودن نتوانستند او را در هنگ کنگ دستگیر کنند! هم‌چنین اوباما نتوانست در قابل حضور او در مسکو کاری انجام دهد. اکنون نیز او در روسیه غیب شده و در حال انتقال اطلاعات محرمانه خود به برزیل است تا در تحقیقات آنها درخصوص فعالیت‌های آژانس امنیت ملی آمریکا شرکت داشته باشد.

2-ولادیمیر پوتین دائما آمریکا را رنجاند همین که علی‌رغم درخواست‌های رسمی کاخ سفید برای استرداد اسنودن، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه به او پناهندگی داد به اندازه کافی بد بود. اما این اول کار بود و پوتین در بحران شیمیایی سوریه نیز تلاش‌های آمریکا برای وضع تحریم علیه این کشور را نقش بر آب کرد و در نهایت هم با توافق آمریکا با دولت سوریه بر سر امحای تسلیحات شیمیایی و چشم‌پوشی‌اش از حمله نظامی، این پوتین بود که برنده بازی شد. همه اینها در حالی است که پوتین همچنان روسیه را با مشتی آهنین اداره می‌کند.

3-بحران سوریه وقتی که اوباما خط قرمز خود را نادیده گرفت و در سوریه از سلاح شمیایی استفاده شد، به اعتبار آمریکا ضربه‌ای مهلک وارد شد. در واقع بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه با قبول امحای تسلیحات شیمیایی‌اش از خطر مجازاتی شدید گریخت. چیزی که باقی ماند، این بود که او اعتبار آمریکا را لگدمال کرد.

4-آشفته بازار افغانستان قرارداد امنیتی درازمدتی که مد نظر آمریکا است همچنان با دولت افغانستان به امضا نرسیده است. حامد کرزای، رئیس‌جمهوری افغانستان به روشنی به آمریکا خصومت می‌ورزد. این در حالی است که همچنان خون سربازهای آمریکایی در این کشور ریخته می‌شود- شش تن هفته گذشته مردند- و میلیاردها دلار به دلیل فساد و عدم مدیریت صحیح پنتاگون در آنجا گم می‌شوند. بسیاری نیز پیش‌بینی می‌کنند که به محض خروج نیروهای آمریکا از افغانستان،‌ همان مشکلات پیش از 2001 دامن‌گیر این کشور خواهند شد.

5-عراق در حال از هم‌گسیختن است آمریکا عراق را در هم شکست، اما نتوانست آن را به دست آورد. اکنون نیز با وجود درخواست‌های کمک مقامات عراقی از آمریکا، این کشور در هرج و مرج فرو رفته است و کاخ سفید نیز از مداخله خودداری می‌کند. خواهیم دید که آیا این تصمیم مقامات آمریکایی بجا بوده است یا خیر؛ زیرا نگرانی‌ها از اینکه عراق به پناهگاهی امن برای تروریست‌ها تبدیل شود، در حال افزایش است.

6-روابط ‌آمریکا با متحدانش در خاورمیانه در حال فرو ریختن است مقامات عربستان اذعان کرده‌اند که دیگر به اوباما اعتماد ندارند. اسرائیل از تمایل آمریکا برای توافق با ایران بدون فشار برای پایان دادن به برنامه تسلیحات هسته‌ای‌اش خشمگین است. آن دو همچنین بابت شرایط ناخوشایند عراق و عدم دخالت نظامی آمریکا در سوریه نگرانند. آمریکا دیگر دوستان زیادی در خاورمیانه ندارد و همان تعداد کم نیز در حال پراکنده شدن هستند.

7-رسوایی جاسوسی از آلمان هر چند که افشاگری اسنودن از جاسوسی آمریکا از متحدانش، به روابط بین آنها ضربه زد، اما هیچ کس به اندازه ‌آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان از این موضوع ناراحت نشد. وقتی که افشاگری‌های اسنودن نشان داد که آژانس امنیت ملی آمریکا بر تماس‌های تلفنی مرکل نظارت داشته است، او و آلمانی‌ها به شدت خشمگین شدند. روابط آمریکا و آلمان مانند گذاشته مهم نیست اما در بهترین حالت، اعتماد بین طرفین به خطر افتاده است و این امر باعث شد که اوباما که زمانی در آلمان محبوب بود،اکنون مایه سرخوردگی آلمانی‌ها شود.

8-کودتای مصر آمریکا هیچ واکنشی نسبت به کودتایی که باعث سرنگونی محمد مرسی، رئیس‌جمهوری مخلوع مصر شد، نشان نداد. اکنون که ارتش مصر قدرت را در دست دارد، کشوری که زمانی متحد آمریکا بود، دچار آینده‌ای نامعلوم است.

9-سال فاجعه‌بار برای سامانتا پاور او با نوشتن از نسل‌کشی در رواندا و لزوم واکنش آمریکا به اتفاقاتی از این قبیل، نامی برای خود دست و پا کرد. بسیاری نیز معتقد بودن که احراز پست نمایندگی آمریکا در سازمان ملل توسط او باعث می‌شود که چنین نظراتی را ارتقا ببخشد. اما با این وجود همچنان قتل عام در کشورهایی همچون سوریه، عراق، مصر و جمهوری آفریقای مرکزی رخ می‌دهد و در چنین شرایطی صدای او در بحث‌های بین‌المللی سیاسی کمتر شنیده می‌شود.

10-مذاکرات هسته‌ای ایران هر چند که ممکن است مذاکرات هسته‌ای با ایران دچار اختلال شود، اما اکنون اوضاع خوب به نظر نمی‌رسد. توافق اولیه تهران و 1+5 باعث خشم اسرائیل و قانونگذاران مردد ‌آمریکایی شد و اگر این قانونگذارها تحریم‌های جدید علیه ایران تصویب کنند، تمام توافق زیر سوال رفته و دچار اختلال خواهد شد.»

 

چهره هایی که در سال 2013 از دنیا رفتند

چهره هایی که در سال 2013 از دنیا رفتند
    • شکری بلعید، از نمایندگان مجلس تونس که در ششم ماه فوریه سال 2013 ترور شد.
    • هوگو چاوز، رهبر محبوب ونزوئلا که از سال 1999 قدرت را در در دست داشت و به عنوان
      رئیس جمهور در این کشور حکمفرمایی می کرد. چاوز بعد از پشت سر گذاشتن یک
      دوره بیماری و انجام چند عمل جراحی در تاریخ پنجم مارس در ست 58 سالگی از
      دنیا رفت.
    • مارگرت تاچر، نخست وزیر اسبق انگلیس، فردی که به بانوی آهنین معروف شده
      بود. تاچر نخستین نخست وزیر زن انگلیس بود. وی از حامیان اصلی جنگ تحمیلی علیه حاکمیت ج.د.ا بود. تاچر در تاریخ هشت آوریل در سن 87 سالگی از دنیا رفت.

    • ژنرال جرج ویدلا، دیکتاتور سابق آرژانتین، که توانسته بود در کودتای سال
      1976 قدرت را در دست بگیرد. در هنگام این کودتا و درگیری های پس از آن که
      پنج سال طول کشید بین 15 تا 30 هزار نفر کشته شدند.

      گیرومون کیمورا، پیرترین مرد جهان که نزدیک به 50 سال در یکی از ادارات پست ژاپن کار کرده بود. او در تاریخ 12 ژوئن در سن 116 سالگی به مرگ طبیعی از دنیا رفت.

    • داگلاس انگلبرد، مهندس آمریکایی که مخترع “موس” کامپیوتر محسوب می شود.

    • پرنس جان فریسو، از اعضای خاندان سلطنتی هلند

      دیوید فراست، از چهره های رسانه ای معروف انگلیس

    • ساشمیتا بانرجی، نویسنده هندی که کتابی در مورد چگونگی فرار خود از دست
      طالبان در دهه 1990 منتشر کرده بود. این کتاب سپس تبدیل به فیلمنامه فیلمی
      در هند با نام “فرار از دست طالبان” شد. ساشیمیتا شوهری افغان داشت و در
      تاریخ چهارم سپتامبر 2013 توسط فردی ناشناس هدف گلوله قرار گرفت و کشته شد.
    • ام کلانسی، از معروف ترین نویسندگان داستان های جاسوسی که بیش از 100 میلیون نسخه از کتاب های وی در سراسر جهان به فروش رفته است.
    • وو نگوین گیاپ، از ژنرال های معروف ارتش ویتنام که به خاطر شکست دادن
      نیروهای آمریکایی و فرانسوی، از احترام زیادی در این کشور آسیایی برخوردار
      بود.

    • اوادیا یوسف، رهبر معنوی حزب شاس رژیم صهیونیستی، وی از چهره های افراطی این رژیم محسوب می شد که در تاریخ هفتم اکتبر از دنیا رفت.

      حکمت الله محسود ،رهبر طالبان پاکستان، که در سن 33 سالگی در تاریخ اول نوامبر در حمله پهپادهای آمریکایی کشته شد.

  • پل واکر، از بازیگران سرشناس هالیوود که در سانحه رانندگی درگذست.

  • لسون ماندلا، رهبر افسانه ای آفریقای جنوبی و قهرمان مبارزه با آپارتاید که
    بعد از پشت سر گذاشتن یک دوره بیماری در تاریخ 5 دسامبر در سن 95 سالگی از
    دنیا رفت.

میخائیل کلاشنیکف، مخترع و سازنده معروف ترین سلاح سبک جهان که به افتخار
او به همین نام خوانده می شود. اسلحه کلاشنیکف بیش از هر سلاح سبک دیگری در
جهان آدم کشته و یکی از مهمترین صادرات تسلیحات نظامی روسیه محسوب می شود.