زبان آریایی یا آریویی چی شد؟

نوشته: دکتر حمیدالله مفید ——————————— زبان بازتاب خرد آدمی است و انسان…

تعامل 

نور محمد غفوری از چندی به اینطرف در مکالمات و نوشتار…

جمال غمبار

آقای "جمال غمبار"، (به کُردی: جەمال غەمبار) شاعر و نویسنده‌ی…

چین کاوشگری به نیمه تاریک ماه فرستاد

منبع تصویر، GETTY IMAGES ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۳ مه ۲۰۲۴ آژانس فضایی…

        تقدیم به ستره محکمه امارت اسلامی افغانستان

معروضه محمد عالم افتخار ولد محمد قاسم دارنده تذکره تابعیت 1401100148058   حضور…

حاکمیت طالبان؛ افزایش بحران و تکانه های بی ثباتی ملی…

نویسنده: مهرالدین مشید استبداد و تبعیض طالبان و به صدا درآمدن…

چند شعر از حمید تیموری‌فرد

بزم کبوتران   در تالار توت و ارغوان  سایه‌ی گل درشت انجیر  تارمی خلوت…

ساز آفرینش

رسول پویان رحیم و رحـمان را تابکی قـهار می گویند برای بـندگان…

چرا ادبیات دوران کهن و میانه کم‌تر حزین بود؟

در پرداخت‌های ساختاری ادبیات جهان از شعر و غزل و…

انسان گرایی پاسخی ناتمام در برابر ناپاسخگویی اندیشه های فلسفی…

نویسنده: مهرالدین مشید  انسان گرایی به مثابه ی داعیه ی برگشت…

گنجینۀ الهام

رسول پویان 2/5/2023 روزباخورشیدوشب سیل شباهنگم خوش است زیــر نـور خلـوت مهـتـاب آهنگـم…

در ارتباط به جفنگ گویی ها ی " نیاز نیاز"

حبیب میهنیار دوستان گرامی شما بهتر میدانید که یکی از ویژه…

ادبیات مبتذل،- سرگرم کننده و کم ارزش؟

Trivialliteratur:   آرام بختیاری نیاز انسان از خود بیگانه به ادبیات سرگرم کننده.  ادبیات…

پیام شادباش به مناسبت روز جهانی کارگر

ا. م. شیری روز اتحاد و همبستگی انترناسیونالیستی کارگران و زحمکشان…

دستار پوشان اسلام ستیز و پاچه بلند های حرمت شکن

نویسنده: مهرالدین مشید گروه ی طالبان از نظر حسن عباس نویسنده…

برگردان شعرهایی از سبزه برزنجی

خانم "سبزه برزنجی" (به کُردی: سۆزە بەرزنجی) شاعر کُرد زبان،…

به پیشواز اول می، روز جهانی همبسته‌گی کارگران

اعلامیه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان اول ماه می، روز تجدید پیمان…

ناپاسخگویی به چالش های جهانی؛ نشانه های زوال تمدن غربی!؟

نویسنده: مهرالدین مشید بحران های جهانی پدیده ی تمدنی یانتیجه ی…

عشق و محبت

رسول پویان در دل اگـر عـشق و محبت باشد نجـوای دل آهـنـگ…

جهان در یک قدمی فاجعه و ناخویشتن داری رهبران سیاسی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در حاشیه ی حوادث؛ اما در اصل…

«
»

مسله ء نظام سیاسی

نظام مختلط گزینه مناسب است !!
************************
 در این اواخر بحث نظام وتعدیل نظام سیاسی درحلقات سیاسی کشور مجددا بالا گرفته است . برخی از این حلقات به این نظر اند که نظام کنونی ریاستی به( نظام پار لمانی) تعدیل شود وعده ء هم خواهان حفظ نظام کنونی ریاستی اند. وبرخی خواستارایجاد نظام ریاستی – صدراتی ( ریس جمهور + صدراعظم ) درنظام کنونی ریاستي هستند : وعده دیگری (نظام مختلط ریاستی – پارلمانی) را برای کشور مناسب می دانند . قبل ازاینکه در این موضوع ومسله نظر خودرا ابراز نمایم ؛ برچیستی وویژه گی نظام های سیاسی ویا حکومتی متذکره مکث می نمایم :
نظام ریاستی :
———–
 کشور ما بر اساس قانون اساسی خویش نظام ریاستی را برگزیده است که نتیجهٔ تفکیک کامل قواست. در این نظام رئیس‌جمهور که با رأی مردم انتخاب می‌شود ؛ ریاست قوه مجریه و ریاست کشور را بر عهده دارد و از قدرت قابل توجهی دررهبری هرسه قوه دولت برخوردار می باشد . اعضای کابینه را تعین و برای تاید ویارد به پارلمان ( قوه مقننه ) معرفی می نمایند. وولسی جرگه حق رد؛ استیضاح وسلب اعتماد کابینه دارا می باشد ومجلس حق انتخاب رهبری ستره محکمه کشور را نیز بر عهده دارد و از صلاحیت پشنهاد درمورد محاکمه ریس جمهور نیز برخورار می باشد ؛ دراین نظام حکومتی قوه قضا نیز از استقلال کامل برخوردار است .
نظام پارلمانی
————–
 نظام پارلمانی یا مجلس‌محوری نوعی نظام حکومتی است که از تفکیک نسبی قوا ایجاد می‌شود . در نظام پارلماني، قوه مجريه از دل قوه مقننه مي برآيد و لذا قوه مقننه برقوه مجريه بر تري حقوقي و قانوني دارد و همانگونه که آن را به وجود مي آورد، منحل هم کرده مي تواند . در این نظام ؛ رئیس کشور (پادشاه یا رئیس‌جمهور ) و رئیس قوه مجریه ( صدراعظم یا نخست وزیر ) دو شخص متفاوتند ؛ رئیس کشور نقش مهمی را برعهده ندارد و قدرت اصلی در دست نخست‌وزیر قرار دارد که از اکثریت پارلمانی ومعمولا ( اکثریت حزبی ) ازسوی ریس دولت موظف و توسط پارلمان انتخاب می‌شود . دراین نظام قوه اجراییه و قوه مقننه در همکاری با یکدیگر فعالیت می‌کنند و از ابزارهایی برای تأثیرگذاری و نفوذ بر یکدیگر برخوردارند. کابینه حق پیشنهاد قانون به مجلس و شرکت در مذاکرات و مباحثات مجلس نمایندگان را دارند و پارلمان نیز حق سئوال، استیضاح و دادن رأی عدم اعتماد به کابینه را دارا می باشد ودر مقابل رئیس‌دولت ( ریس جمهور )نیز حق دارد پارلمان را منحل کند . دراین نظام قوه قضا از استقلال معین برخوردار است .بنآ در نظام پارلمانی تفکيک نسبی قوا حاکم است و قدرت مطلق را نه پارلمان به عنوان مرجع مشروعیت بخش و نه قوه ی اجراییه دارد .
نظام مختلط
———-
 در نظام حکومتی مختلط (نیمه پارلمانی- نیمه ریاستی)، آمیزه ای از نظام های ریاستی و پارلمانی است. در اینگونه نظام ؛ رییس جمهور که عالی ترین مقام کشور است ودرانتخابات مستقیم مردم برگزیده می شود ؛ دارای صلاحیت های گسترده نسبت به نخست وزیر برگزیده شده از سوی پارلمان می باشد .اما نخست وزیر که به پشنهاد ریس جمهور از میان اکثریت پارلمانی موظف و.کسب رای اعتماد پارلمان انتخاب میشود نه فقط دربرابر پارلمان بلکه در برابر ریس حمهورنیز مسئول و پاسخگو می باشد.
 درنظام مختلط ؛ همکاری قوه مقننه و قوه اجراییه از الزمات اساسی می باشد ، قوه اجراییه ازحقوق مشارکت در امورقانونگذاری ؛ حضور در پارلمان و تدوین آیین نامه ها برخوردار است ودرمقابل.قوه مقننه نیز از حق نظارت کامل به مثابه تمثیل کننده بخش از حاکمیت ملی برقوه ء اجراییه ؛ استجواب ؛ استیضاح و عزل اعضای کابینه وساقط ساختن حکومت ؛تصویب بودجه،حق نظارت،حق تحقیق و بررسی در امور اجرایی و حق مشارکت در امور اجراییه برخوردار است.
 و برای افغانستان نظام مختلط (ریاستی – پارلمانی) گزینه ء مناسب است !. *********************************************************
 هر چند که انتخا ب از میان سه نوع نظام ؛بر مبینای ویژه گی های ومتناسب به سطح توسعه سیاسی وفرایند استفرار دموکراسی صورت میگیرد وبه طور کل هیچیکی از این نظام های حکومتی ناکار امد گفته شده نمی تواند و کارامدی ونا کرایی ان به سرشت قدرت و حاکمیت ومجریان نطام منوط ومشروط است . و به نظر من گزینه مناسب برای کشور ما « نظام مختلط ریاستی – پارلمانی » می باشد .