حال: زمانست یا هستی؟

بیت: غم فردا، کز غصه دیروز ریزد به هجوم انرژی، کشف زمان…

درختی سرشار از روح حماسی  و جلوه های معبودایی

نویسنده: مهرالدین مشید تک "درخت توت" و دغدغه های شکوهمند خاطره…

کهن میلاد خورشید 

رسول پویان  شـب یلـدا بـه دور صندلی بـسـیار زیبا بود  نشـاط و…

مبانی میتودیک طرح و تدوین اساسنامهٔ سازمانهای مدنی

نور محمد غفوری شاید همه خوانندگان محترم روش تحریر و طُرق…

انحصار طلبی ملا هبت الله، کشته شدن حقانی و سرنوشت…

نویسنده: مهرالدین مشید ختلاف های درونی طالبان و کش و قوس…

ریحان می شود

قاضی پشتون باسل حرف  نیکو مرکسان را  قوت  جان میشود قوت جسم…

کهن جنگ تمدن 

رسول پویان  نفـس در سـینۀ فـردا گـره افتاده بازش کن  بـرای خــاطــر…

ترجمه‌ی شعرهایی از بانو روژ حلبچه‌ای

هر گاه که باران،  آسمان چشمانم را در بر می‌گیرد. آن، تکه…

سلام محمد

استاد "سلام محمد" (به کُردی: سەلام موحەمەد) شاعر کُرد، زاده‌ی…

آغاز یک توطیه ی جنایت بار و کوچ اجباری پنجشیریان

ویسنده: مهرالدین مشید امروز روستای دشتک پنجشیر و فردا هم دشتک…

آغوش مادر وطن!

امین الله مفکر امینی       2024-08-12! مــرا مادر وطن ومردمش بس گرامیســـت هرکه مادروطن…

نور کهن 

رسول پویان  نـور کهن ز روزن دل جلوه گر شدست  هـور از…

بمناسبت  ۷۶ و مین  سالروز  تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر  

نوشته از بصیر دهزاد  اوضاع وخیم کنونی بین المللی، حلقه تنگ…

دادخواهی برای مهاجرین افغان که از تاجیکستان اخراج اجباری می…

من محمدآصف فقیری نویسنده و پژوهشگر و مدرس حقوق و…

عرفان در سیاست

– دکتر بیژن باران ایران از سده 19 با نپذیرفتن…

دعوت صالح به آمریکا و" هفت خوان رستم "اختلاف های…

نویسنده : مهرالدین مشید  چرخش در سیاست آمریکا یا ابزاری برای…

پردۍ ناولې پروژې ودروئ

عبدالصمد ازهر                 …

حقوق بشر 

تدقیق و نگارشی از سخی صمیم.   حقوق بشرچه نوع حقوق راگویند…

ترجمه‌ی شعرهایی از آقای "آسو ملا"

(به کُردی: ئاسۆی مەلا) شاعر کُرد زبان توسط #زانا_کوردستانی  (۱) مفت مفت‌اند، شلوار،…

فرهاد پیربال

استاد "فرهاد پیربال" (به کُردی: فەرهاد پیرباڵ) نویسنده، شاعر، مترجم،…

«
»

 مارشال دوستم حکومت جلای وطن می خواهد و طالبان حکومت همه شمول

     تحرکات تازه ،عمر طالبان را طولانی تر می سازد.      نوشته ی : اسماعیل فروغی

     در سه ساله گی زمامداری مذهبی ـ قومی طالبان درافغانستان ، تحرکات گونه گونی از طرف ها و جوانب مختلف بشمول کشورهای دخیل درامورافعانستان ، گروه‌های فراری جهادی وغیرجهادی وگروه هایی دردرون طالبان ، درحال شکل گرفتن است . این تحرکات همزمان با سفر های پیهم راهنمای اصلی طالبان ـ زلمی خلیلزاد درمنطقه و حتا بطورمخفی درافغانستان ، شدت و شتاب بیشتر کسب کرده است – سفرهایی که ثمره ی آن همانند دهها سفر پیهم شان به دوحه ، افغانستان را بیشتردرگودال تیره روزی و حقارت غرق خواهد کرد.

    در میان این تحرکات ، اظهارات سمارقی عبدالرشید دوستم ، مارشال فراری افغانستان درباره ی تشکیل وایجاد حکومت جلای وطن توسط گروههای فراری مجاهدین و سایرفراری های دوران جمهوریت ، و سروصدای اعلان حکومت همه شمول از سوی طالبان طی یک مجلس بزرگ که حتا احتمال شرکت اشرف غنی رییس جمهور فراری هم دراین مجلس بزرگ متصوراست ؛ بیشتر ازهمه جالب و خنده دار به نظر می رسد.

    در باره ی فرمایش مارشال مآبانه ی حکومتِ جلای وطنِ آقای دوستم که بی تردید به اشاره و حمایت حکومت های خارجی صورت گرفته است ، بحث زیاد درکار نیست . این که آقای دوستم بازمی خواهد با غاصبان زمین‌های دولتی و مولتی میلیونران جهادی ، با جنرال بچه های دوران جمهوریت سه نفره ، با حنیف اتمر ، استانکزی ، زاخیل وال وغیره … ؛ حکومتِ درتبعید بسازد . و این که آقای مارشال با ایجاد این حکومت ، فقط آرزوی به چالش کشیدن فرامین هیبت الله و دساتیر امر به معروف و نهی ازمنکر را دارد نه سرنگونی طالبان را ، شما خود می توانید حدیث مفصل این مجمل را بخوبی تعریف نمایید . ( تو خود حدیث مفصل بخوان ازین مجمل )

    آقای مارشال که در گذشته ها باربار داوطلبِ سرنگون کردن طالبان درمدت کوتاه چند روزه بوده است ، اکنون یکبارهم که شده ، حتا در لفظ ، سرنگونی طالب را آرزو نمی نماید . دراین سخنرانی ازقیام و رستاخیزعمومی دربرابر طالبان خبری نیست که نیست . فقط می خواهد فرمان های رهبر طالبان و دساتیرافراطی امربه معروف و نهی از منکر طالبان را به چالش بکشد و بس .

    آقای مارشال که هنوز ازخواب معاونیت اشرف غنی بیدار نشده است ، اصلاً به این نمی اندیشد که همین اکنون سربازان سر به کف اش و ترک تباران شریفی که جان های شیرین شان را فدای دوستم می کردند ، در چه وضعیت تحقیر آمیز و خفت باری زیرفرامین بدوی مذهبی و سختگیرانه ی طالبان ، نفس می کشند ؟

   آقای دوستم باید بدانند که طالبان نه ایشان و نه گروه‌های جهادی و جمهوریتی فراری را که می خواهد با آنان حکومت در تبعید بسازد ، پشیزی اهمیت نمی دهند . به شما و حکومت در تبعید تان دیگر نه مردم باور دارند و نه همان کشور هایی که حالا پس از سه سال استراحت تام ، بشما اجازه ی قد بلندک داده اند.
مردم عذاب دیده ی افغانستان بخوبی می دانند که همین ایجاد حکومت درتبعید هم دسیسه ی دشمنان مردم افعانستان است که می خواهند به طریقه های مختلف عمرطالب را طولانی تر بسازند.

     و اما در مورد آماده گی طالبان برای اعلان حکومت همه شمول طی یک مجلس بزرگ ( نه بنام لویه جرگه چون طالبان به ارزش‌هایی چون لویه جرگه ، پشتونولی ، سرود ملی وغیره باور ندارند ) احتمالاً با شرکت محمد اشرف غنی ، حامد کرزی وعبدالله عبدالله باید بدانیم که : اگر طالبان به چنین خواستی تن بدهند نه برای تقسیم عادلانه ی قدرت با تمام اقوام ساکن افغانستان است ؛ بلکه برای تحکیم ریشه ای قدرت قومی – مذهبی خودشان خواهد بود . طالبان می خواهند ازحضوررهبران سابق رژیم جمهوریت دراین مجلس بزرگ ، دروازه ی برسمیت شناسی جهان را بسوی خود باز نمایند.

     به هرحال آنچه این تحرکات تازه واضح می سازد اینست که هنوزمسأله ی تعامل با طالبان در صدر وظایف حامیان بین المللی و منطقه ای طالبان قرار دارد و هنوز هیچ کشورو قدرت خارجی ازایده و طرح سرنگونی فوری طالبان حمایت نمی نماید . اگر پیشنهاد طرح حکومت جلای وطن است یا شرکت اشرف غنی درمجلس بزرگ طالبان برای ایجاد حکومت همه شمول ؛ همه و همه دهل و سرنای تعامل با طالبان را به صدا در می آورند .                                                                                                      فروغی