یوغلط خبر د جنجال منبع

نور محمد غفوری په دې ورځو کې د مغرضو او دروغجنو…

و.ای. لنین- وحدت فلسفه و سیاست

ترجمه. رحیم کاکایی اوگورودنیکوف ولادیمیر پتروویچ، دکتر علوم فلسفه، پروفسور، رئیس کرسی…

ناله یی میهن

رخت سفر ببستم و سوی وطن شدم در آرزوی دیدن مهد کهن…

از شمس النهار ، بنیاد گزاری مطبوعات مدرن

1میرعبدالواحد سادات ترقیات عالم روبه بالاست  ما از بالا به پایین می…

روز جهانی مطبوعات و روزگار آشفته و نابسامان روزنامه‌نگاری در…

نویسنده: مهرالدین مشید هرچند روز جهانی مطبوعات (۳ می) فرصتی است…

ریشه‌یابی پیدایش سادات، خواجه، آقا و بار بی‌معنای مذهبی دادن به…

محمدعثمان نجیب بخش نخست:  مراد من این‌ است تا بدانیم، چرا مردمان…

مارکوزه؛- فیلسوف التقاطی جنبش دانشجویی

Herbert Marcuse (1898-1879) آرام بختیاری نیاز  فیلسوف "چپ نو" به فرویدیسم. مارکوزه (1979-1898.م)،…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت دوم  ادامه قسمت اول   نباید یک اصل عمده…

مسئولیت اخلاقی رسانه ئی  در دفاع مشترک از روشنگری ،…

نوشته  از: بصیر دهزاد   قسمت اول   انگیزه این مقاله  تداوم بحث های…

وحدت ملی یگانه ضامن بقای کشور است

اگر از چهار راهی ها گذر کنی مزدور کار ،…

تقسیم جهان 

رسول پویان  زمیـن در بین غـولان جهـان تقسیم می گردد  تـوگـویـی از…

یووالی د بریا کيلي، د نن ورځې اړتیا

ليکنه: حميدالله بسيا په تاریخ کې ډېرې داسې شېبې شته چې ملتونه…

نقش و جایگاۀ اصلی دین در جهان معاصر

نویسنده: مهرالدین مشید فشرده عصر حاضر، که با بحران‌های هویتی، اخلاقی، زیست‌محیطی…

 ماکار گرو نیروی توانای جها نیم 

             به استقبال روز بین المللی کارگر  انسان بخاطر زنده ماندن خود…

پیام تبریک به مناسبت اول ماه مه، روز همبستگی کارگران…

درود بر تلاشگران خستگی ناپذیر زندگی،   اول ماه مه، روز گرامیداشت…

هار و فراق 

 نوشته نذير ظفر ساحل ورجنيا  28 اپريل 2025 امد  بهار و   سبز …

تراشه قلب فنآوری دیجیتال سده 21

بیژن باران قلب فنآوری دیجیتال تراشه در طراحی، تولید، کاربرد، ساختن…

افغانستان؛ طعمه قدرت‌های منطقه‌یی و قربانی جنگ‌های نیابتی

چکیده افغانستان طی دهه‌های اخیر همواره درگیر جنگ، بی‌ثباتی و بحران‌های…

بحران خاموش؛ ناکارآمدی طرف های درگیر و سرنوشت ناپیدای مردم…

نویسنده: مهرالدین مشید نشانه هایی از فروپاشی خاموش طالبان در متن…

تیر جفا 

نه شاعرم ، نه سرایشگر ترانه منم  یکی زمردم دور از…

«
»

فرخنده باد ۸ مارچ، روز همبستگی زنان جهان!

هشتم مارچ مصادف است با روز جهانی زن که همه ساله در سراسر جهان با شکوه خاص تجلیل می‌گردد. تجلیل از این روز یک فرصت مناسب است برای ادای احترام به مقام والای زنان که گهواره تمدن و انسانیت را در اهتزاز نگه داشته‌اند و حافظ عطوفت، مهربانی و تفاهم جامعه انسانی هستند.

تجلیل از هشتم مارچ یادی است از جان سپردن ۱۲۹ تن از زنانی که به اثر آتش‌سوزی و تحت شرایط ناگوار محیط کار در هشتم مارچ ۱۹۰۸ میلادی در یکی از کارخانه‌های نساجی شهر نیویورک بدرود حیات گفتند. حادثه ناگوار هشتم مارچ ۱۹۰۸ باعث شد تا هر ساله زنان آگاه و متشکل در سراسر جهان به حمایت نیروهای ترقی‌خواه به این قربانی جان‌کاه زنان ادای احترام نموده و صدای اعتراض زنان را علیه بی‌عدالتی‌های روا داشته شده بر حق آنها بلند کنند و برای رسیدن زنان به جایگاه متناسب قانونی و حقوقی‌شان مبارزه نمایند.

در میهن عزیز ما، روز بین‌المللی زن برای اولین بار در سال ۱۳۴۸ خورشیدی به ابتکار سازمان دموکراتیک زنان افغانستان تحت رهبری بانوی مبارز و چهره درخشان مدافع حقوق زنان و مادر جنبش ترقی‌خواهی افغانستان، زنده یاد دکتر اناهیتا راتب‌زاد، در شهر کابل طی یک گردهمایی گسترده تجلیل به‌عمل آمد و از آن روز تا کنون این تجلیل ادامه دارد.

زنان افغانستان در طول سده‌ها در راه استقلال، آزادی، سعادت و خوشبختی مردم، ترقی و تعالی کشور، حاکمیت قانون و توسعه نهادهای دموکراتیک مبارزات قهرمانانه و شجاعانه به‌عمل آورده‌اند، اما متأسفانه هم‌اکنون زنان کشور تحت شرایط ناگوار زندگی کرده و متحمل رنج و محنت‌های زیادی می‌باشند. در افغانستان همچنان حضور زنان در بیرون از منزل امنیت فیزیکی، اجتماعی و روانی ندارد و زن و خانواده‌اش را به خطر می‌اندازد. هنوز نهادهای امنیتی و قضایی افغانستان برای مراجعه زنان امن نیستند و برخورد تبعیض‌آمیز جنسی با زنان و زندانی شدن زنان بی‌گناه تصاویر تلخی از وضعیت زنان افغانستان می‌باشند. افکار و گروه‌های زن‌ستیز و افراط‌گرا، چه شامل حکومت و یا بیرون از حکومت، به‌طور سیستماتیک و مرتب زنان افغانستان و آزادی‌های مدنی‌شان را هدف قرار می‌دهند. جایگاه و نقش گروه‌های سیاسی افراطی در منطقه و عوامل مختلف بیرونی بر روند جنبش دموکراتیک زنان افغانستان تأثیرات سوء به‌جا می‌گذارند.

برای بهبود وضعیت اجتماعی زنان و حضور مناسب آنها در نهادهای تحصیلی، دانشگاه‌ها، مکاتب بالاتر از صنف ششم و نهادهای ملی و بین‌المللی افغانستان، به اتخاذ تدابیر عملی جامعه بین‌المللی و سازمان‌های حقوق بشری مدافع حقوق زنان نیاز است. اگرچه تحقق خواسته‌های برحق زنان ارتباط عمیق با تحولات اجتماعی، تأمین صلح و محو فشار و ظلم، توسعه و دموکراسی و تقویت پایگاه اجتماعی، به‌میان آمدن حکومت قانون و پاسخگو و وفادار به آرمان‌های مردم دارد، اما در شرایط کنونی افغانستان ضرورت است تا خشونت علیه زنان هر چه زودتر با کمک جوامع بین‌المللی خاتمه پیدا کند. تدابیر اضافی برای توسعه خدمات حمایوی طفل و مادر اتخاذ گردد و شرایط تعلیمی و تربیتی دختران بدون تبعیض جنسیتی در همه نقاط کشور فراهم شود. در مورد استخدام زنان در مؤسسات و ادارات دولتی و حمایت فیزیکی آنها در محیط کار و جامعه، نهادهای حفاظت از قانون توجه بیشتری مبذول دارند.

نیروهای مترقی و عدالت‌خواه افغانستان از حقوق مشروع زنان کشور حمایت نموده و برای دستیابی آنها به این حقوق قاطعانه مبارزه می‌کنند. برابری حقوقی زنان با مردان را سنگ محک هرگونه حرکت دموکراتیک و پایه ایجاد جامعه دموکراتیک می‌دانند و در راه تساوی حقوق سیاسی، اجتماعی و مدنی زنان با مردان مبارزه می‌کنند. نقش مؤثر و رهبری‌کننده زنان را در جامعه به‌طور مستمر ارتقا می‌بخشند. از جنبش زنان در همه ابعاد و ترکیب آن، برای حصول حق برابر، دستمزد برابر برای کار برابر، منع خشونت و محافظت قانونی برابر و حق تحصیل برابر حمایت می‌کنند.

مسرت فراوان دارم که به مناسبت تجلیل از روز جهانی زن، بهترین تهنیت‌ها و شادباش‌های صمیمانه خود را به تمام زنان وطندوست و مردم‌دوست کشور و جهان از صمیم قلب تقدیم داشته و برای همه آنها در عرصه مختلف حیات و تربیت فرزندان کشور آرزوی موفقیت‌های هرچه بیشتر می‌نمایم.



حبیب‌الله فتاح