به پیشواز اول می، روز جهانی همبسته‌گی کارگران

اعلامیه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان اول ماه می، روز تجدید پیمان…

ناپاسخگویی به چالش های جهانی؛ نشانه های زوال تمدن غربی!؟

نویسنده: مهرالدین مشید بحران های جهانی پدیده ی تمدنی یانتیجه ی…

عشق و محبت

رسول پویان در دل اگـر عـشق و محبت باشد نجـوای دل آهـنـگ…

جهان در یک قدمی فاجعه و ناخویشتن داری رهبران سیاسی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در حاشیه ی حوادث؛ اما در اصل…

چند شعر از کریم دافعی (ک.د.آزاد) 

[برای پدر خوبم کە دیگر نیست]  ترک این مهلكه با خون…

مکر دشمن

  نوشته نذیر ظفر با مکـــــر خصم ، یار ز پیشم…

نویسنده ی متعهد نمادی از شهریاری و شکوهی از اقتدار…

نویسنده: مهرالدین مشید تعهد در قلمرو  ادبیات و رسالت ملی و…

اهداف حزب!

امین الله مفکر امینی      2024-12-04! اهـــــدافِ حــزبم بـــودست صلح وصفا ی مــردم…

پسا ۷ و ۸ ثور٬ در غایت عمل وحدت دارند!

در نخست٬ دین ماتریالیستی یا اسلام سیاسی را٬ بدانیم٬ که…

نگرانی ملاهبت الله از به صدا درآمدن آجیر فروریزی کاخ…

نویسنده: مهرالدین مشید پیام امیر الغایبین و فرار او از مرگ؛…

مدارای خرد

رسول پویان عصا برجان انسان مار زهرآگین شده امروز کهن افسانۀ کین،…

افراطیت و تروریسم زنجیره ای از توطیه های بی پایان

نویسنده: مهرالدین مشید تهاجم شوروی به افغانستان و به صدا درآمدن…

عید غریبان

عید است رسم غصه ز دلها نچکاندیم درد و غم و…

محبت، شماره یکم، سال ۲۷م

شماره جدید محبت نشر شد. پیشکش تان باد!

روشنفکر از نظر رفقا و تعریف ما زحمتکشان سابق

Intellektualismus. آرام بختیاری روشنفکر،- یک روشنگر منتقد و عدالتخواه دمکرات مردمی آرامانگرا -…

پیام تبریکی  

بسم‌الله الرحمن الرحیم اجماع بزرگ ملی افغانستان به مناسبت حلول عید سعید…

عید خونین

رسول پویان جهان با نـقـشۀ اهـریمنی گـردیـده پـر دعوا چه داد و…

بازی های ژیوپولیتیکی یا دشنه های آخته بر گلوی مردم…

نویسنده: مهرالدین مشید بازی های سیاسی در جغرافیای افتاده زیر پاشنه…

ادریس علی

آقای "ادریس علی"، (به کُردی: ئیدریس عەلی) شاعر و نویسنده‌ی…

گزیده‌ای از مقالهٔ «هدف دوگانهٔ اکوسوسیالیسم دموکراتیک»

نویسنده: جیسون هی‎کل ــ با گذشت بیش از دو دهه از…

«
»

 شاعر آزادی و رئالیسم بورژوایی

 

Keller , Gottfried 1819 – 1890

نصرت شاد

  

        نویسنده میان فلسفه فویرباخ و انقلاب فرانسه .

 

امروزه بندرت خارج از کشورهای آلمانی زبان کسی نام گاتفرید کلر نویسنده سوئیسی را بخاطر می آورد . او بین سالهای 1890- 1819 میلادی در سوئیس زندگی نمود و فقط 7 سال از عمرش را در آلمان بسر برد . کلر پیش از نویسندگی نقاشی ناموفق بود ولی بعد دست به سرودن شعر و نوشتن نوول و رمان زد . وی با تکیه بر ارززشهای عصر روشنگری و استتیک ادبیات کلاسیک ،شاعر رئالیسم هنری شد و سرانجام بسوی رئالیسم انتقادی راه یافت .

کلر مخالف ادبیات ناسیونالیستی سوئیس و مبلغ ادبیات آلمانی زبان بود . او با تکیه بر ماتریالیسم فویرباخ به انتقاد از دین مسیحیت پرداخت . وی ادامه دهنده رمان آموزشی و مبلغ رئالیسم بورژوایی بود و سرخورده از شکست انقلاب 1848 آلمان ،سراغ شعر انقلابی طبیعی آزادیخواهانه رفت . کلر خالق رمان و داستان روانشناسانه نیز است . آثار او شاهکار رئالیسم بورژوایی ادبیات آلمانی زبان هستند . او شاعری میهن پرست و خالق شعر سیاسی رادیکال است .

کلر میگفت ادبیات برای انسانی کردن روابط انسانها ضروری است چون خطری آنرا تهدید میکند . او کوشید تا به شناخت تمایلات ضد انسانی سرمایه داری بورژوایی دست یابد و از موضع یک دمکرات لیبرال مخالف منفعت طلبی طبقاتی بورژوازی بود . وی در وضعیت و روابطی فقیرانه بزرگ شد و هیچگاه رابطه اش را با مردم عادی قطع نکرد .کلر به تصفیه حساب با پایه گذاران سرمایه داری پرداخت و مخالف ایدئولوژی توخالی به اصطلاح” ترقی ” آنان بود .

در غالب آثار او انعکاسی از مقوله های هنر و فلسفه و اخلاق و سیاست بطور مستقیم مشاهده میشود . او زیر تعثیر فلسفه فویرباخ میگفت که مرگ مقوله ایست جدی و زندگی زمانی است بسیار زیبا . وی در شعرش گاهی شکاک و گاهی طنز گو است .پروسه استتیک او حتی در شرایط خصوصی قدرت را از نظر تجربه اجتماعی افشا میکند .

کلر با تکیه بر دوره کلاسیک معتقد به هدف بودن خود ادبیات گردید . وی از بعضی از جنبه ها کوشید تا به سبک نویسندگی گوته نزدیک شود . در زندگی خصوصی کلر دو اتقاق ناگوار سرنوشت ساز پیش آمد ؛ یکی مرگ پدر ، دیگری اخراج او از مدرسه بدلیل بی انظباطی در نوجوانی بود .

او خالق مهمترین رمانهای آموزشی – تحولی در قرن 19 است و در لباس رمان هنری تجربه های اتوبیوگرافیک خود را مطرح نمود . کلر در طول عمر از سرودن شعر ذهنی به نثر عینی رسید . غیر از گوته او زیر تعثیر سبک نویسندگی نوالیس نیز بود . او تا سن 29 سالگی از نظر مالی وابسته به کمک مادر و خواهر خود بود و هیچگاه نتوانست تشکیل خانواده دهد یا رابطه عشقی موفقی داشته باشد .

کلر از طریق دریافت یک بورس تحصیلی توانست هفت سال در کشور آلمان زندگی کند و به خلاقیت هنری و نویسندگی بپردازد . یکی از اهداف قلمی او افزایش احساسات لذت خواننده نوشته هایش بود . او خالق چند کتاب سفرنامه و رمان ماجراجویانه نیز است . بعضی از آثار کلر انتقادی این جهانی از دین و کلیسا و دولت و سیاست است . او از موضع لیبرال آته ایستی یکی از پیشگامان رمان روان شناسانه است . وی به مبارزه علیه فرقه های مذهبی زمان خود نیز پرداخت .

کلر مبلغ شعار آزادی ، برابری ، برادری انقلاب فرانسه  بود و در بحث میان مرکز گرایان لیبرال و فدرالیستهای سنتی شرکت فعال نمود . او میگفت که دین،ایدئولوژی انسانهای نابالغ است . طی یک پروسه طولانی ژانر نویسندگی ، رئالیسم هنری او تبدیل به رئالیسم انتقادی-بورژوایی شد و رئالیسم بورژوایی او سرانجام به رئالیسم انتقادی روانشناسانه رسید . کلر یکی از نوگرایان ژانر نوول در نیمه اول قرن بیست در اروپا است .

از جمله آثار گاتفرید کلر – رمان آموزشی ” هنریک سبز ” ، کتاب 7 افسانه ، کتاب “شعر معنی ” ، نوول ” مردم سلدویلا ” ، نوول های زوریخی ، رمان انتقادی ” مارتین سالاندر ” ، مجموعه اشعار، نوول ” لباس انسان را میسازد ” ، برگهای پائیزی دستی ، نامه های عشقی سوء استفاده شده ، رومیو و ژولیا در یک دهکده ، اشعار نو ، ترانه عصر ، و شعر خطاب به میهن ، هستند .

کلر خالق شعر روایتی است . رمان مشهور او ” هاینریش سبز ” اثری است اتوبیوگرافیک . در این رمان آموزشی – تحولی ، رنگ سبز سنبل امید و جوانی است . غالب رمان ها و نوول های کلر چند جلدی هستند . در دوره جوانی او، مکتب رمانتیک ، موج هنری غالب بود . آثار آموزشی کلر در خدمت اهداف تربیتی زمانش بودند . او در پایان عمر با خرید و گرد آوری رمان “هاینریش سبز” خود از بازار فروش ، نسخه اصلاح شده آنرا برای فروش مجدد عرضه نمود تا موفقیت بیشتر و جاودانی ادبی این اثر را تضمین کند .