افغانستان؛ از انحصار و پراکندگی تا همگرایی و مشارکت

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان؛ از واگرایی های سیاسی تا جستجوی وفاق…

 شمارۀ 71 سوسیالیسم کارگری

شمارۀ 71 سوسیالیسم کارگری نشریه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان

اقرار 

نوشته نذير ظفرپير  شدم   مرد  جوان  نيستملايق      الطاف …

نورم‌ها و ارزش‌های اجتماعی

 این مقاله نخستین‌بار در اوایل ماه می سال ۲۰۱۷ میلادی، در رسانه‌های…

محبتگاه عشق

رسول پویان زلف چین چین دام صید وتیغ ابرو قاتل است در…

افغانستان و «حاشیه نشینی ژئوپلیتیکی» در نظام بین الملل

نویسنده: مهرالدین مشید از اسیب پذیری ژئوپلیتیک تا نبود مشروعیت؛ «پاشنۀ…

در برابر جنایات ضد انسانی حلقه انسانیت ستیز طالبانیزم باید…

بصیر دهزاد  در هفته های اخیر افغانستان شاهد تشدید ارتکاب یک سلسله جرایم و…

از شمس النهار  و تجدد 

تا : نشريه «شريعت  » و تعصب کور ملا کراسی طالبانی  مصداق حال ما کلام شاعر…

 کاسیرر؛ فلسفه یعنی تئوری شناخت

آرام بختیاری تئوری شناخت جناب کاسیرر؛ متافیزیکی و لیبرالی است.   ارنست کاسیرر(1945-1874.م)،…

هجرت و تمدن؛ از زایش تمدن‌ها تا زایش بحران‌ ها

نویسنده: مهرالدین مشید روایت دوگانه هجرت؛ دیروز امید، امروز اضطراب هجرت به‌عنوان…

طالبان؛ اسطوره شکست ناپذیر با پاشنه اشیل

نویسنده: مهرالدین مشید توهم اقتدار پایدار؛ از فروپاشی امپراتوری‌ها تا شکست طالبان ظهور…

قربانی یاری شو!

امین الله مفکر امینی    2026-02-05! قربانی یاری شو که قربانــــت شـــــــــود     بوقتی سختی…

سلطنت مطلقه ؛ آنارشی جنگل گرگ ها

Hobbes , Thomas (1588-1679) آرام بختیاری هابس؛ فیلسوف سیاسی سلطنت مطلقه.  توماس هابس(1679-1588.م)،…

پایان یا بازتولید قدرت؛ طالبان در آستانه یک چرخش سرنوشت‌…

نویسنده: مهرالدین مشید حاکمیت طالبان و سناریو های آینده؛ تغییر از…

تکنولوژی یا تخیل؟ هارپ در میان واقعیت و توطئه 

از یوتیوب تا توهم خدایی: کالبدشکافی یک روایت خطرناک سلیمان کبیر…

بگذریـــد!

امین الله مفکر امینی          2026-27-04! بـگذرید زحرف وسخن های ممــلو ا زریـــــــــا نـــــدارد…

شب سیاه

رسول پویان شب سیاهی گریخته ماهی، شکـسته چنگی گـرفته نایی سحـر نیامد…

همدیگر ناپذیری

نفاق ، همدیگر ناپذیری ، بلند پروازی ، امتیاز طلبی…

مدافعان خط دیورند؛ واقع گرایان ژیوپلیتیک یا متهمان به همسویی…

نویسنده: مهرالدین مشید موافقان دیورند؛ بازیگران واقع گرا در برابر ستون…

‬‬نه به جنگ و نابرابری، آری به همبسته‌گی جهانی کارگران‬‬‬‬

 ‬‬‬‬اعلامیۀ سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان به‌مناسبت اول ماه می، روز…

«
»

داووس در 2018 !

مجمع جهانی اقتصاد برای اولین بار در ژانویه سال ۱۹۷۱ و در شهر داووس سوئیس توسط کلاوس شواب به عنوان جایی برای جمع شدن رهبران اقتصادی و سرمایه‌داران اروپایی راه اندازی شد. شواب که در آن زمان در دانشگاه ژنو تدریس می‌کرد، داووس را برای جمع شدن اقتصاددانان، سیاستمداران، صاحبان سرمایه، نظریه‌پردازان انتخاب کرد.

طی دو دهه گذشته نخستین بار است که رئیس‌جمهوری ایالات متحده درگردهمایی اقتصادی داووس شرکت می‌کند. پیش ازترامپ، بیل کلینتون، واپسین رئیس‌جمهوری آمریکا بود که در سال ۲۰۰۰ به اجلاس داووس رفت . ده‌ها راس رئیس دولت و صدها رهبر موسسات و شرکت‌های اقتصادی، بانکها ، استادان دانشگاه، نهادهای مدنی وستاره‌ها و شخصیت‌های معروف در این گردهمایی چهار روزه شرکت کردند . اجلاس داووس ، از روز سه‌شنبه سوم بهمن 1396 آغاز به کار کرد. نشست اقتصاد جهانی در شهر داووس سوئیس در شرایطی برگزار میشود که مطابق آمار خودشان فقر و شکاف طبقاتی در جهان بیشتر شده است . ۸۲ درصد ثروت جهان در اختیار۱درصد ازجمعیت کره زمین است ! درسطح منطقه حکومت اسلامی درکلاف برجام گیج تر میزند، به طوری که ناگهان ازشرکت درنشست انصراف داد، و جریان سلطنت در حال جان گرفتن مجدد توسط غرب در زمین سیاست ایران است !


وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح حکومت اسلامی ایران، چند روز پیش با تاکید بر “پیگیری واگذاری بنگاه‌های اقتصادی در ارتش و سپاه” گفت که مسئولیت این کار از طرف آیت الله خامنه ای به ستاد کل نیروهای مسلح واگذار شده تا این نیروها از “کارهای اقتصادی غیرمرتبط” خارج شوند.مدتی بعد فرمانده سپاه این خبر یا دستور را تکذیب کرد ! مثل کودکی که جهت از شیر گرفته شدنش هی مقاومت میکند و دوست ندارد بزرگ شود….


اقتصاد دولتی کهنه و پوسیده شوروی سابق حتی قبل از آنکه اقتصاد بازار آزاد غالب و شروع به فعالیت کند عملا دچار فروپاشی شده بود گورباچف فقط این نمایش اجتناب ناپذیر را اجرا کرد . همه تصمیمات ابتدا در حزب کمونیست شوروی گرفته میشد . قیمت نفت از آغاز دهه هشتاد به دو سوم کاهش یافته و بدین ترتیب اتحاد جماهیر شوروی از مهم‌ترین منبع درآمد خود محروم شده بود. درهمان روز‌ها روزنامه پراودا، ارگان حزب کمونیست شوروی نوشت: «محموله گوشت به اودسا رسیده اما در کراسنویارسک نان پیدا نمی‌شود.»

گورباچف همزمان با اعلام کناره‌گیری خود بیانیه‌ای را خواند که در حزب کمونیست شوروی تصویب شده بود . در واقع به نوعی توجیه‌کننده همه این تصمیم‌ها به شمار می‌آمد : «ما از هر چیزی به وفور داریم و علاوه بر نفت و گاز، عقل و استعداد نیز به ما ارزانی داشته شده. اما با وجود همه این نعمت‌ها سطح زندگی ما بسیار پایین‌تر و بد‌تر از کشورهای توسعه‌یافته است و عقب‌ماندگی‌های ما همچنان ادامه دارد. دلیل این امر نیز چیزی نیست جز آنکه جامعه در یک سیستم فرماندهی بوروکراتیک گرفتار شده است. چنین سیستمی محکوم به خدمت به یک ایدئولوژی و بر دوش کشیدن باری سنگین و وحشتناک به نام رقابت تسلیحاتی است. من به خوبی درک می‌کنم که انجام اصلاحات دشوار و چه بسا خطرناک است. حتی اگر تا به امروز موفق به محقق کردن آن نشده باشیم یعنی اینکه هنوز یاد نگرفته‌ایم که چگونه با آزادی کنار بیاییم.»


«دینا روراباکر»، نماینده ایالت کالیفرنیا در مجلس نمایندگان آمریکا که پیشتر خطابه‌نویس «رونالد ریگان»، رئیس‌جمهور اسبق آمریکا بوده با اشاره به اعتراضات اخیر در ایران، از دولت «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا خواست سیاستی که «ریگان» برای حمایت از مخالفان شوروی سابق به کار بست را درباره ایران در دستور کار قرار دهد. روزنامه «ییسرائل هَیوُم» چاپ تل آویو، نوشت: «در فضای برف آلود و سرد شهر داووس، رهبران ایالات متحده و اسرائیل، واقعایت جدید و نظم نوینی را به جهانیان عرضه کردند. البته فلسطینی ها از صحنه خارج نمی شوند و حکومتاسلامی ایران نیز درک می کند که دوران چانه زنی در مورد توافق اتمی سپری شده و اکنون با سیاست قاطعانه ایالات متحده روبرو هستند».

درک خمینی ازموضوع اقتصاد با شاخص خریت در 1357 ، عجیب نبود فقط کمی دیرهنگام بود.

اسماعیل هوشیار
27.01.2018