یازدهم سپتامبر؛ مبارزه با تروریسم یا چرخه معکوس تحول در…

نویسننده: مهرالدین مشید حملات یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ نه تنها سیاست خارجی…

 آیا راه رشد غیر سرمایداری پاسخگوی  اهداف استراتیژیک خلقهای جهان…

مقدمه این را همه میدانند که در ایجاد جنبشها وحریانات تند…

استاد ګل پاچا الفت 

خدای بخښلی  استاد گل پاجا الفت  هغه  لوی  او وتلی…

د سیاسي ګوندونو په جوړولو او فعالیت کې د مرام…

 انسان له اوله په ټولنیز ژوند کې د ګډو موخو…

خاطر شاد 

رسول پویان  تـو گـویی خامـۀ پاییز کلک استاد است  به هر طرف…

برجحان تعلقات!

امین الله مفکر امینی                     2025-07-09 برجحان ز تـــــــــعلقات وافکاری واهی خدا جوییــــــــم با…

اگر سقراط ‌پدر فلسفه است، کنفوسیوس یا ملاصدرا چرا چنین…

بخش دوم از مقاله‌ی سقراط، تیشه‌زنی، به ریشه‌ی دانایی. بحثی از…

پاسخی به پرسشی

محمدعثمان نجیب  آغا صاحب گرامی، نه دانستم دلیل شتابان شما برای…

استاد قیام الدین خادم 

استاد خادم د پښتو ادبیاتو په اسمان کې له هغو…

روشنگری روس، ملی گرا، رفرمیستی، علم گرا

Lomonossow, Michail(1765-1711 آرام بختیاری لومونسف؛- شاعر، دانشمند، روشنگر. میشائیل لومونسف(1765-1711.م)، شاعر، محقق، فیلسوف،…

د سیاسي ګوند او سازمان اساسي او تشریفاتي سندونه

د یوه سیاسي ګوند او د هر سیاسي او ټولنیز…

اعتراف به خطا؛ اخلاق و پل عبور از تاریکی به…

نوسنده: مهرالدین مشید  تاریخ، دادگاه اشتباهات مشترک ما تاریخ معاصر افغانستان و…

وقتی اژدها می‌غرّد، خرس می‌خروشد و فیل می‌خرامد؛ بشکه زرد…

نوسنده: مهرالدین مشید  پیام نشست شانگهای برای طالبان؛ نشانه‌ای از افول…

در سوگ کنر

بمناسبت زلزله ي مهلک ولایت کنر از زمین لرزه کنر هر…

درمراثی قربانییان زمین لرزه ی مشرق زمیـــن !

امین الله مفکرامینی                   2025-02-09! بدیــــــــده اشکِ ماتم و بدل خونم ز لغزشِ…

اشک قلم 

رسول پویان  اشک قلم به صفحـۀ دل ها چکیده است  صد لاله…

استاد عبدالروف بینوا

استاد بینوا د هېواد، سیمې او نړۍ په کچه ستر…

کودکانی که کودکی نمی‌ کنند

خیابان، خانه بی‌در و پیکر کودکان فراموش‌ شده! فرشید یاسائی *  ما…

بحران هویت ملی؛ ناکامی ملت سازی و به زنجیرکشیده شدن…

نویسنده: مهرالدین مشید نیم قرن مبارزۀ سیاسی و فرهنگی و تبدیل…

سقراط، تیشه‌زنی به ریشه‌‌ی دانایی

دیدگاهی از مکتب دینی-فلسفی من بیش‌ از این نه می‌دانم. در…

«
»

خلیلزاد ــ مهندس اصلی صلح و جنگ در افغانستان

               نوشته ی : فروغی

        پس از چهار دورمذاکرات سری و پشت پرده ی امریکا با طالبان که سبب تقویت بیشترموضع سیاسی آنان شد ، آقای خلیلزاد طی مصاحبه ای با تلویزیون 1 ، کابل را به نحوی مانع رسیدن به توافقات صلح معرفی نموده ، از طالبان تعریف نو و انسانی ای به جهان ارائه داد .

        آقای خلیلزاد به مردم اطمینان داد که طالبان امروز ، طالبان بیست سال قبل نبوده ، درنتیجه ی مصالحه با آنان آزادی های مردم افغانستان  زیر پا نخواهد شد .

        این موضعگیری خوشبینانه ی آقای خلیلزاد نسبت به طالبان ، بخوبی نشان میدهد که برنده ی اصلی این میدان ، نه استراتژی نو یا کهنه ی امریکا ؛ بلکه طالبان و حامیانِ مکار و مداخله گر آنان ( پاکستان ) می باشد .

       خوشبینی های پرسش برانگیز خلیلزاد نسبت به طالبان ، در واقع همان طرزدید نسبت به طالبان را القا می نماید که مدت های مدید حامد کرزی و  محمد اشرف غنی القا می نمودند . دورنیست روزی که خلیلزاد هم طالبان را برادر بخواند .

       اگر امریکا و نماینده ی خاص اش خلیلزاد به این نتیجه رسیده باشد که طالبانِ امروز طالبان دهه ی نود نیست ، شک آن وجود دارد که ، آن کشوربخواهد حکومت موقت ایجاد نموده ، همان گروه تاریک جهنمی را که هژده سال پیش به بهانه ی سقوط آن در افغانستان لشکر کشیده سبب کشتار حدود 200 هزار افغان شدند ، دوباره بر اریکه ی قدرت برساند .

     همه می دانیم که خلیلزاد مهندس اصلی تمام گروههای افراطی اسلامی ( از مجاهدین تا القاعده ، طالبان و داعشیان ) در افغانستان است .

     زبان خلیل زاد زبان آشنا برای همه ی گروهها و قدرتمندانِ افغانستان وطالبان می باشد .

    صلحی که خلیلزاد در پشت آن ایستاده و کابل را وادار به قبول آن خواهد نمود ، هیچ معنایی به جز تسلیم شدن به مطالبات پاکستان و طالبان نخواهد داشت .

   اکنون که امریکا قصد دارد طالبان را گروه روشن تر و بازتر ومطالبات آنان را اسلامی و افغانی تبلیغ نماید ، تلاش های احساساتی رییس جمهورغنی برای مقابله با این قصد و نیت ، تلاش ها و کوشش های بی ثمر خواهد بود ؛ زیرا رییس جمهورغنی طی چهار سال سیاست محورگریزخویش ، عده ی زیادی را به بهانه های مختلف از صحنه و ازکنار خود دورنموده است .  

       به باورآگاهان ، ژست های احساساتی و رجزخوانی های کرزی مانند رییس جمهورغنی در آخرین ماه های قدرت ، هیچ تأثیری در تصامیم پشت پرده ی امریکا نخواهد داشت .

      آقای غنی بخواهد یا نخواهد ، زلمی خلیلزاد قبل از آن که برای برقراری صلح واقعی و دوامدار برای افغانها بیندیشد ، بیشتر وظیفه دارد تا به هر قیمتی و باوجود تقاضای رییس جمهورغنی مبنی برماندن قوای محدود امریکایی ها در افغانستان ، زمینه های خروج قسماً آبرومندانه ی امریکا را از افغانستان فراهم سازد .