به پیشواز اول می، روز جهانی همبسته‌گی کارگران

اعلامیه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان اول ماه می، روز تجدید پیمان…

ناپاسخگویی به چالش های جهانی؛ نشانه های زوال تمدن غربی!؟

نویسنده: مهرالدین مشید بحران های جهانی پدیده ی تمدنی یانتیجه ی…

عشق و محبت

رسول پویان در دل اگـر عـشق و محبت باشد نجـوای دل آهـنـگ…

جهان در یک قدمی فاجعه و ناخویشتن داری رهبران سیاسی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در حاشیه ی حوادث؛ اما در اصل…

چند شعر از کریم دافعی (ک.د.آزاد) 

[برای پدر خوبم کە دیگر نیست]  ترک این مهلكه با خون…

مکر دشمن

  نوشته نذیر ظفر با مکـــــر خصم ، یار ز پیشم…

نویسنده ی متعهد نمادی از شهریاری و شکوهی از اقتدار…

نویسنده: مهرالدین مشید تعهد در قلمرو  ادبیات و رسالت ملی و…

اهداف حزب!

امین الله مفکر امینی      2024-12-04! اهـــــدافِ حــزبم بـــودست صلح وصفا ی مــردم…

پسا ۷ و ۸ ثور٬ در غایت عمل وحدت دارند!

در نخست٬ دین ماتریالیستی یا اسلام سیاسی را٬ بدانیم٬ که…

نگرانی ملاهبت الله از به صدا درآمدن آجیر فروریزی کاخ…

نویسنده: مهرالدین مشید پیام امیر الغایبین و فرار او از مرگ؛…

مدارای خرد

رسول پویان عصا برجان انسان مار زهرآگین شده امروز کهن افسانۀ کین،…

افراطیت و تروریسم زنجیره ای از توطیه های بی پایان

نویسنده: مهرالدین مشید تهاجم شوروی به افغانستان و به صدا درآمدن…

عید غریبان

عید است رسم غصه ز دلها نچکاندیم درد و غم و…

محبت، شماره یکم، سال ۲۷م

شماره جدید محبت نشر شد. پیشکش تان باد!

روشنفکر از نظر رفقا و تعریف ما زحمتکشان سابق

Intellektualismus. آرام بختیاری روشنفکر،- یک روشنگر منتقد و عدالتخواه دمکرات مردمی آرامانگرا -…

پیام تبریکی  

بسم‌الله الرحمن الرحیم اجماع بزرگ ملی افغانستان به مناسبت حلول عید سعید…

عید خونین

رسول پویان جهان با نـقـشۀ اهـریمنی گـردیـده پـر دعوا چه داد و…

بازی های ژیوپولیتیکی یا دشنه های آخته بر گلوی مردم…

نویسنده: مهرالدین مشید بازی های سیاسی در جغرافیای افتاده زیر پاشنه…

ادریس علی

آقای "ادریس علی"، (به کُردی: ئیدریس عەلی) شاعر و نویسنده‌ی…

گزیده‌ای از مقالهٔ «هدف دوگانهٔ اکوسوسیالیسم دموکراتیک»

نویسنده: جیسون هی‎کل ــ با گذشت بیش از دو دهه از…

«
»

حسن روحانی شوخی کرد !

پیشنهاد همه پرسی از طرف حسن  روحانی نشان میدهد که حاجی هم اهل شوخی است ! اما این شوخی جالبی نبود. در تاریخ حکومت اسلامی ایران ، موضوع همه پرسی 3 بار اتفاق افتاده است . بار اول رای مثبت یا منفی به نوع حکومت بود که آری یا نه ؟ به تعبیر روشنفکران این شیوه عملکرد ربطی به همه پرسی نداشت و به بیعت کردن میماند ! 2 بار هم در مورد قانون اساسی حکومت اسلامی همه پرسی کردند .

بعد از سقوط نظام سلطنتی ، خمینی با تلفیق جمهوری و دموکراسی ، نظامي به وجود آورد که نمونه آن را در تاریخ نظامهاي سياسي بشر ندیده بودیم . قانون اساسی ناسازگار ولايت فقيه با هر نوع همه پرسی ، تناقض همیشگی این سیستم است . حاکميت فقيه و حاکميت مردم در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران با يکديگر تناقض ریشه ای دارند . سالها پیش شخص خمینی صراحتا گفت : اگر همه مردم یک چیزی بخواهند که ولایت فقیه نخواهد حرف یا رای مردم ارزش یا اعتباری ندارد ، چون مردم صغار هستند ! با همین تئوری ، جنبش عمومی مردم در خرداد 1388 را مغول وار سرکوب کردند و البته آن “نه” بزرگ تاریخی مردم ایران آنقدر سوزش داشت که هیچوقت یادشان نرفته و سوزنشان به “فتنه” گیرکرده است !


حسن روحانی مدعی شد : باید شرایطی فراهم شود تا بنابر اصل ۵۹ قانون اساسی، در مسایل مهم اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی به جای تصویب یک قانون در مجلس ، مستقیم به آرای عمومی مردم و همه‌پرسی مراجعه شود . با این حال او به موضوع مشخص پیشنهادش مبنی بر همه‌پرسی اشاره‌ای نکرد . بعید میدانم منظور حسن روحانی این باشد که صندوق رای برای مردم بیاورد ! در سیستم حکومت اسلامی هرمسئولی برای هرحرف و حرکتی قبل از رای مردم ، باید چراغ سبز ولی فقیه را داشته باشد ! بعد ازتمام شدن تاریخ اعتبار کل سیستم توسط مردم در خرداد 1388 ، نگاهی واقعی به سازوکار همه پرسی در این سیستم میکنیم ! آنجا که با شخص ولی فقیه همه چیز شروع میشود و همه چیز تمام میشود ! تقاضای همه‌پرسی در ایران باید به تصویب یک سوم نمایندگان مجلس برسد . خود مجلس زیر نظر شورای نگهبان باید کار کند ! شورای نگهبان توسط ولی فقیه انتخاب میشود !  ولی فقیه توسط مجلس خبرگان انتصاب میشود و مجلس خبرگان کارش تثبیت ولی فقیه است . پیدا کنید سبزی فروش را….!…!

روحانی در سخنرانی خود درباره محور‌های اصلی در مذاکرات هسته‌ای ژنو گفت: « آرمان ما به سانتریفیوژ وصل نیست، آرمان ما به مغز، قلب و اراده ما وصل است.» مطرح كردن همه پرسي از سوی حسن روحانی تلاشی فردی نیست و بدون اذن رهبر وارد چنین میدانی حتی به شوخی نمیشود . پیشنهاد حسن روحانی برای همه پرسی تلاش براي حل اختلاف نظر ميان دولت با دیگر نهادهاي حکومتی است . مطرح کردن همه پرسی از طرف حسن روحانی ، وزن سیاسی یا اجتماعی و اعتباری بیرونی ندارد . دولت با هر وزنی در سیستم ولایت فقیه اساسا قدرت اجرایی ندارد و باید قبل ازهر حرف یا نظری ، چراغ سبز شخص رهبر را داشته باشد . حتی انتخاب حسن روحانی برای دوران زهرخوران با اذن رهبر انجام شده است . ظاهرا اتاق فکر مقام عظما جهت بستن شکافهای داخلی و تبعات کمتر نوشیدن جام زهر توافق نهایی ، برای بدنه نظام در حال اتخاذ تدابیری است که بیشتر جنبه روانی دارد .

قانون اساسی و سازوکار کل سیستم حکومت اسلامی ، حداقل بعد از جنبش عمومی مردم در خرداد 1388 فاقد ارزش سیاسی و انسانی است و حتی به درد شوخی هم نمیخورد . اعتبار اجتماعی و سیاسی هر نوع همه پرسی در سیستم ولایت فقیه ، ابتدا در گرو تعیین تکلیف نوع حکومت و قانون اساسی آن است . بدون شک آن همه پرسی مد نظر روحانی شامل هر نمایشی یا چیزی میشود به جز همین 2 موردی که اشاره کردم . نوع حکومت و قانون اساسی !

 

اسماعیل هوشیار

05.01.2015