چرا صدای گاندی ها در کوهستان‌های افغانستان پژواک نیافت ؟

نویسنده: مهرالدین مشید جغرافیای خشونت، سیاست قبیله‌ای و غیبت ماندلاها در…

جمعبندی غیر تحلیلی از جریانات اخیر نظامی و دپلماتیک افغانستان…

آنچه سیاسیون و نظامی های پاکستان پس از حملات هوایی…

                     یک گرفتاری با مافیا

محمد عالم افتخار         و یک دنیا آموزش شرعی، حقوقی، سیاسی و…

فلسفه سیاسی فردوسی و روانشناسی ترس در شاهنامه

دکتر بیژن باران نتیجه‌گیری. شاهنامه فردوسی چیزی بیش از یک…

سناریوی براندازی طالبان؛ از سوی پاکستان و ایران!؟

نویسنده: مهرالدین مشید براندازی طالبان واقعیت ژیوپولیتیک یا توهم تحلیل گران دراین…

دو کنیز در سحرگاه فلسفه یونان

Greece Philosophie.2800j. آرام بختیاری فلسفه یونان؛ افسانه و عرفان، منطق و برهان. در…

جنگی حاجی

آقای "جنگی حاجی" (به کُردی: جەنگی حاجی) با نام کامل…

 شانسی برای نجات افغانستان باقی مانده یا فرصت‌ها از دست…

نویسنده: مهرالدین مشید بیداری وجدان جمعی مردم؛ بازسازی مشروعیت سیاسی این پرسشی…

مارکسیسم قلب جوانان را تسخیر می‌کند

ا. م. شیری «چگونه یک ایدئولوژی غربی مانند مارکسیسم می‌تواند در…

عالم تنهایی 

رسول پویان  آزاد و ســرافـــرازم در عـالـم تـنهـایی  عشق و دل بیدار است تا…

هرمشکل حل گردد

امین الله مفکرامینی           2025-10-11! نازم آن قامت رسـا که نگردد خـــــــم زاِدبــــار همــتـــــــی…

جګړه او ورور وژنه د هېواد ستونزې نه شي حل…

 نور محمد غفوری سریزه نیمه پېړۍ کېږي چې په افغانستان کې جګړه…

پاکستان؛ درگیر جنگ نیابتی هند یا اسیر میراث تروریست‌پروری های…

نویسنده: مهرالدین مشید پیاله کافی؛ دیروز زهری به کام مردم افغانستان…

مذاکره هیئت های افغانستان و پاکستان

در ترکیه از دید حقوق بین الملل عمومی این نشست‌ها برخاسته…

خُردشدن کرزی نزد پرویز مشرف و خُردساختن کشور، توسط کرزی…

بازخوانی تاریخی نه چندان دور محمدعثمان نجیب من در دوران نخست حکومت…

احمدشاه بابا

احمدشاه بابا نومیالی اتل، غښتلی، توریالی او پیاوړی ملي شخصیت:  احمدشاه…

«چپ نو» و سوسیال‌دموکراسی در افغانستان

نور محمد غفوری «چپ نو» و سوسیال‌دموکراسی در افغانستانبازاندیشی در ایدئولوژی…

تهدیدهای پاکستان برضد افغانستان؛ از سیاست بازدارندگی تا بازی ژئوپولیتیک

نویسنده:  مهرالدین مشید از سیاست بازدارنده گی تا تغییر در رهبری…

بحران مالی سازمان ملل و فاجعه انسانی در افغانستان

آزمونی برای تعهد جهانی به انسان‌دوستی و چندجانبه‌گرایی سازمان ملل متحد…

میراث سکاها در شاهنامه فردوسی: سیستان، سجستان و ایران

- دکتر بیژن باران مقدمه: شاهنامه و جغرافیای هویت ایرانی. شاهنامه…

«
»

جوانان، ستون های اصلی حفظ و پایداری کشور

   دركشور ما افغانستان همانند دگركشورهاي جهان طيف بزرگ و درصدي بيشتري آن را جوانان تشكيل مي دهد که درد مندانه از ساليان متمادي و متوالي به اين طرف اين طيف بزرگ جامعه درحاشيه و به دور از ساختار ها و تشکیلات رهبری و اداری کشور  قرار گرفته اند؛ یا واضحتر باید گفت که نخواستند این گروه در فعاليت هاي كلان سياسي و بدنۀ اصلی دولت نقش بازي كنند و صرفا از این گروه به عنوان ابزار و وسيله يي براي رسيدن به قدرت و شهرت كار گرفته شده است.

 علت به حاشيه قرارگرفتن و كنار زدن اين نيروي بزرگ از بدنۀ حکومت و نظام به دليل موجوديت  فضا و جو اختناق آور حاکم، ذهنيت  و رويكرد هاي سنتي و كهن قبيله يي و هم  ارباب سالاري در جامعه ما بوده است؛ اما با توجه به تغييرات سياسي و اجتماعي و فرهنگی  كه خوشبتخانه طي سال ها مبارزۀ روشنفكري و روشنگرانۀ عده يي  ازانسان هاي با وجدان وآگاه  وهم به دليل رشد  بزرگ  فناوري و و سايل ارتباط همگاني و اطلاعات، سطح فهم و شعور سياسي و آگاهي نسل جوان كشور ما بالا گرفته و حالا خوبتر و بهتر مي دانند كه چگونه بايد تصميم بگيرند و قوت خود را در جامعه بشناسانند؛ دگر اربابان قدرت نمي توانند با عنوان كردن وعده هاي ميان تهي و کاذبانه  ذهنيت اين نسل بزرگ را به خود جلب كنند.

   جوانان با توجه به نيرو، قوت و توانايي كه دارند هميشه در فعاليت هاي سياسي وسمت وسو دادن جوامع به ويژه  در پديده های مهم؛ چون: انتخابات به عنوان يك قوۀ تأثيرگذار وتعيين كننده و به دليل درصدي بيشتري كه در جامعه دارند همواره مورد توجه سياستمداران وگروه هاي سياسي قرار مي گيرند، در افغانستان كشوری که از یک دهه بیشتر  به اين طرف كه انتخابات را به تجربه گرفته است، مي بينيم كه در نهادينه سازي مفاهيم انتخاباتي و سمت وسودادن شايسته سالاري و معنا بخشیدن به روند انتخابات نسبت به دگر اقشار جامعه سهم جوانان برجسته بوده است و اما در تناسب به سهم، فهم و نیروی شان متاسفانه به دلایلی که پیشتر ذکر کردم نقش شان در مسایل مهم و تصمیم گیری های کلان ملی خیلی ناچیز واندک بوده است.

  نيروي جوان در دگركشورهاي جهان همواره به طور مستقيم در تصمیم گیری های ملی و کلان کشور شان  نقش ايفا مي كنند و با توجه به پوتانسیل کاری و فهم شان برکرسی های بلند حکومتی تکیه میزنند وعملا در آبادانی کشور مان نقش قابل توجهی را بازی میکنند؛ ولي دركشور هاي عقب مانده كه بيشتر رويكرد قومي و قبيله يي در آن مطمح نظر است و مفاهيم؛ چون شايسته سالاري، آزادي هاي سياسي و  بيان و مفاهیم مهم مدرن؛شایسته سالاری، آزادی فردیت، بیان…. درآن جايگاه ندارد از اين گروه به عنوان ابزاري براي رسيدن به قدرت استفاده به عمل مي آيد.

 با تاسف در افغانستان به دليل موجودیت همان تفكر قبيله يي و نظام مرد سالار و ارباب رعیتی … از اين طيف بزرگ جامعه  استفاده ابزاری برای دست یازیدن به قدرت صورت می گیرد واربابان قدرت و رهبران کاذب نمي گذارند  نسل جوان زما م امور را به دست گيرند در حاليکه اين نيرو مي تواند كشتي شكستۀ وطن را  از گرداب هايل سنت و عقب مانده گي و فقر  برهانند و به ساحل امن و سلامت، پيشرفت و ترقي  برسانند.

اگر به طور انگشت شمار چهره های جوانی هم که به حکومت راه پیدا کرده اند، بیشتر ارتباطات و مصلحت های قومی و منفعتی رهبران کاذب و اربابان قومی مد نظر بوده است و بس و این گونه گماردن ها با توجه به خصوصیت که رابطه های مصلحتی که معیار و میعادش منفعت است نه فکر و خرد در کوتاه مدت از هم میپاشد و هیچ نوع تاثیر بر روند بهبودی و ضعیت نکرده و رفتن به طرف یک حکومت که ستون های اصلی اش را شایسته سالاری، فهم و درایت تشکیل بدهد ما را کمک نمیکند.

با وجود این همه، جفاکاری ها و سوی استفاده از نسل جوان، خوشبختانه اکنون درکشور ما سطح آگاهی در میان نسل جوان بالا گرفته است و با توجه به سطح فهم، بینش و درک این نسل، كسي نمي تواند به وعده هاي واهي و ميان خالي ذهنيت شان  را به خود جلب كنند و در فعاليت هاي سياسي وانتخاباتی شان استفاده ابزازي نمايند.

جوانان كسانی استند كه فعال بودن و توانمندي و متانت جزيي ازمميزه هاي شخصيتي و وجودي شان مي باشد؛ اینها براي خود هدفي فراتر اززنده گي تعيين كرده و وجودشان را همچون حلقه يي در زنجير ملتشان قرارداده و با آرمان و الگوي والا جهت رسيدن به هدف فعاليت مي كنند.

     جوانی فصل شكوفايي وبهترين فرصت  خدمت و خدمتگذاری است، گمشده يي است كه پيران حسرتش را مي كشند وستاره يي كه فقط يكبار درآسمان عمرآدمي طلوع مي كند،پس قدر جوانان وجوانی  را باید دانست وهمچون فرشتته گان پاك و وارسته به آن نگاه کرد . جوانان نيروي مولد و راز قدرت و توانايي جوامع بشري محسوب مي شوند و به سبب نيروي انديشه ، تفكر نو،  شور  و اشتياق و تحرك و فعاليت جسماني ويژه يي كه دارند،همواره مورد توجه افراد وجريانات مختلف قرار گرفته اند وامروز در بيشتر رقابت هاي سياسي وانتخاباتي نقش اصلي وتعيين كننده  را جوانان به دست دارند، پس در این مرحلۀ اساس وسرنوشت ساز کشور، رسالت و مسوولیت جوانان است تا با صداقت و ایمان داری آگاهانه گام بردارند و در انتخاب خود هوشیار وبیدار باشند واجازه ندهند هیچ كسي وهیچ گروهی  با وعده هاي واهي و ميان خالي ذهنيت شان را به خود جلب كنند و از آن در فعاليت هاي سياسي واهداف شخصی شان استفاده ابزازي نمايند.

عین الدین اسدی