به پیشواز اول می، روز جهانی همبسته‌گی کارگران

اعلامیه سازمان سوسیالیست‌های کارگری افغانستان اول ماه می، روز تجدید پیمان…

ناپاسخگویی به چالش های جهانی؛ نشانه های زوال تمدن غربی!؟

نویسنده: مهرالدین مشید بحران های جهانی پدیده ی تمدنی یانتیجه ی…

عشق و محبت

رسول پویان در دل اگـر عـشق و محبت باشد نجـوای دل آهـنـگ…

جهان در یک قدمی فاجعه و ناخویشتن داری رهبران سیاسی…

نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در حاشیه ی حوادث؛ اما در اصل…

چند شعر از کریم دافعی (ک.د.آزاد) 

[برای پدر خوبم کە دیگر نیست]  ترک این مهلكه با خون…

مکر دشمن

  نوشته نذیر ظفر با مکـــــر خصم ، یار ز پیشم…

نویسنده ی متعهد نمادی از شهریاری و شکوهی از اقتدار…

نویسنده: مهرالدین مشید تعهد در قلمرو  ادبیات و رسالت ملی و…

اهداف حزب!

امین الله مفکر امینی      2024-12-04! اهـــــدافِ حــزبم بـــودست صلح وصفا ی مــردم…

پسا ۷ و ۸ ثور٬ در غایت عمل وحدت دارند!

در نخست٬ دین ماتریالیستی یا اسلام سیاسی را٬ بدانیم٬ که…

نگرانی ملاهبت الله از به صدا درآمدن آجیر فروریزی کاخ…

نویسنده: مهرالدین مشید پیام امیر الغایبین و فرار او از مرگ؛…

مدارای خرد

رسول پویان عصا برجان انسان مار زهرآگین شده امروز کهن افسانۀ کین،…

افراطیت و تروریسم زنجیره ای از توطیه های بی پایان

نویسنده: مهرالدین مشید تهاجم شوروی به افغانستان و به صدا درآمدن…

عید غریبان

عید است رسم غصه ز دلها نچکاندیم درد و غم و…

محبت، شماره یکم، سال ۲۷م

شماره جدید محبت نشر شد. پیشکش تان باد!

روشنفکر از نظر رفقا و تعریف ما زحمتکشان سابق

Intellektualismus. آرام بختیاری روشنفکر،- یک روشنگر منتقد و عدالتخواه دمکرات مردمی آرامانگرا -…

پیام تبریکی  

بسم‌الله الرحمن الرحیم اجماع بزرگ ملی افغانستان به مناسبت حلول عید سعید…

عید خونین

رسول پویان جهان با نـقـشۀ اهـریمنی گـردیـده پـر دعوا چه داد و…

بازی های ژیوپولیتیکی یا دشنه های آخته بر گلوی مردم…

نویسنده: مهرالدین مشید بازی های سیاسی در جغرافیای افتاده زیر پاشنه…

ادریس علی

آقای "ادریس علی"، (به کُردی: ئیدریس عەلی) شاعر و نویسنده‌ی…

گزیده‌ای از مقالهٔ «هدف دوگانهٔ اکوسوسیالیسم دموکراتیک»

نویسنده: جیسون هی‎کل ــ با گذشت بیش از دو دهه از…

«
»

جنگ و جهل، جان مادران و کودکان را در افغانستان می ستاند

 افغانستان هر روز مردان متعددی را در گوشه و کنار پهنه خاکی خود بابت فعالیت گروههای تروریستی از دست می دهد و در این روزمرگی خونین، جهل نیز به کمک جنگ آمده و جان مادران و کودکان را دراین دیار می ستاند، به شکلی که مرگ ومیر مادر و نوزاد طی پنج سال اخیر دو برابر شده است.

گسترش جنگ و ناامنی در هر نقطه از جهان بیشترین اثر مخرب خود را بر زنان و کودکان می گذارد و نمونه بارز و بسیار حاد آن را امروز می توانیم در جریان تهاجم عربستان سعودی به یمن مشاهده کنیم و باید افغانستان را با توجه به وجود چهار دهه درگیری و ناامنی در آن به عنوان نمونه مزمن از این بازخورد دردناک جنگ برشماریم.
البته جدا از آثار مستقیم جنگ بر وضعیت سلامت و طول عمر زنان و کودکان در افغانستان باید جهل برآمده از عدم امکان دریافت آموزش و نبود نظام فرهنگی پویا برای پالایش باورهای جامعه سبب شده است که دسترسی به خدمات بهداشتی در همه بخش ها بویژه در حوزه زنان با مشکل مواجه شود و جدا از عامل جنگ به خاطر جهل هم کودکان و زنان کشته بدهند.
چهاردهم  ماه جاری ، گزارشی از شهرستان «انابه» در استان «پنجشیر» در چند ده کیلومتری کابل پایتخت افغانستان منتشر شد که از جان باختن 12 نوزاد بستری در بخش زنان و زایمان بیمارستان این شهرستان به دلایلی نامعلوم خبر می داد.
«وحید مجروح» سخنگوی وزارت بهداشت افغانستان پس از تایید این خبر اعلام کرد که دلیل جان باختن یک باره این تعداد نوزاد معلوم نیست و هیأتی برای بررسی پزشکی این حادثه به پنجشیر اعزام شدند.
برخی منابع غیر رسمی چند روز بعد اعلام کردند که احتمال دارد این نوزادان به دلیل عفونت های خونی جان باخته باشند و برخی هم نوشتند امکان دارد به دلیل خاموش شدن ژنراتور برق روند اکسیژن رسانی به آنها مختل شده و نوزادان جان باخته اند اما هنوز گزارشی رسمی در مورد علت این حادثه منتشر نشده است.
تنها خبری که منابع وزارت بهداشت افغانستان تاکنون در مورد مرگ 12 نوزاد در پنجشیر منتشر کرده اند ، این است که خانواده های نوزادان مانع از روند بررسی علت مرگ فرزندان خود شده اند و به این شکل پرونده این رخداد بدون روشن شدن ابعاد آن در نزد افکار عمومی بسته شد.
هنوز خبر جان باختن نوزادان در پنجشیر هضم نشده که به نقل از وزارت بهداشت افغانستان خبر می رسد نرخ مرگ و میر مادران و نوزدان در این کشور نسبت به گذشته دو برابر شده است و عامل عمده آن را نیز جنگ و ناامنی اعلام می کند.
«زلیخا انوری» رئیس مرکز زنان باردار وزارت بهداشت افغانستان می گوید که مرگ و میر مادر و کودک نسبت به پنج سال گذشته در افغانستان دو برابر شده است.
او برای استناد سخن خود به گزارش سازمان ملل متحد اشاره می کند که در گزارشی در سال 2015 میلادی برآورد کرده بود که از هر 100 هزار زایمان طبیعی در افغانستان، 661 مادر جان می بازد و میزان فوتی برای نوزادان هنگام تولد 21 کودک است.
وی گفت که دسترسی محدود به خدمات بهداشتی ، رفتار نادرست خانواده‌ها با مادران و اجازه نیافتن زنان برای دریافت خدمات بهداشتی در دوران بارداری همراه با ناامنی عوامل اصلی افزایش مرگ و میر مادران و کودکان است.
سازمان بهداشت جهانی در سال 2010 میلادی اعلام کرده بود که از هر 100 هزار زایمان، 326 مادر هنگام وضع حمل جان خود را از دست می دهند و این رقم ازآن سال رو به افزایش گذاشت و تا سال 2015 که به عنوان آخرین آمار مستند موجود محسوب می شود این روند ادامه داشته است.
اگر چه درافغانستان نبود آمار و غیبت مراجع معتبر برای تهیه آن یک مشکل جدی است، اما فهم این که روند مرگ و میر مادران و نوزادان در سال 2018 میلادی که در یازدهمین ماه آن هستیم، بدون شک افرایش داشته است زیرا هیچ بهبود محسوسی در وضعیت امنیت این کشور رخ نداده است.
وقتی امنیت بهتر نشده و برنامه جامعی هم برای ارتقای بهداشت و آموزش مادران باردار ارایه نشده است به شکل منطقی نباید روند رو به رشد مرگ و میر مادران و نوزادان که طی پنج سال از 2010 تا 2015 میلادی ادامه داشته تا سال 2018 به راه خود ادامه نداده باشد.
البته زاد و ولد در افغانستان بالاست و تمرکز مقامات دولت بر مدیریت فرآیند مقابله با گروههای تروریستی سبب شده که توجه به این معضل پررنگ نباشد که اگر این گونه نبود باید واکنش های مناسبی برای کاهش این مشکل مشاهده می شد.
تجارب جامعه بشری نشان می دهد که پیروزی در جنگ ساده تر و سریعتر از مبارزه با جهل حاصل می شود اما در افغانستان یک مشکل دیگر نیزهست و آن این که جنگ جاری در این دیار به نوعی با جهل در میان تروریسم پیوند خورده و شاید همین تداخل باعث سختی تامین امنیت شده است زیرا باید همزمان با هر دو مقابله کرد.
آساق