وزیر دفاع پاکستان؛ از ناگفته های ساختاری تا راهبرد های…

نویسنده: مهرالدین مشید سیاست ابهام استراتژیک پاکستان؛ ازاعتراف‌های تاکتیکی تا ناگفته‌های…

بمناسبت روز های جهانی عدالت اجتماعی و زبان مادری

بنام خداوند حق و عدالت هموطنان گرامی، ۲۰ و ۲۱ فبروری روز…

مارکوس تولیوس سیسرو

هغه د لرغوني روم فیلسوف، سیاستوال، وکیل، ویناوال، شاعر او…

مبانی نظری عدالت اجتماعی

نور محمد غفوری بررسی نظریه‌ها و رویکردهای معاصر چکیدهعدالت اجتماعی از بنیادی‌ترین…

اینشتین؛ جمهوری خواه، سوسیالیست احساسی

Albert Einstein (1879-1955) آرام بختیاری آلبرت اینشتین: دانشمند، فیلسوف، هومانیست، جهان وطن.  آلبرت…

آموریم خود کفایی !

امین الله مفکر امینی                    2026-16-02! هـــر که آمد در این خطه ی…

آگاهی، عدالت و دموکراسی؛ سه رکن تحول پایدار

نور محمد غفوری تحول سیاسی و اجتماعیِ پایدار، نه با شعار…

بحران روایت ملی در افغانستان؛ غلبه گفتمان‌های قومی و ایدئولوژیک

نویسنده: مهرالدین مشید  بحران داعیهٔ ملی و جست‌وجوی رهبری راستین در…

نمونه های اشعار کهن فارسی، بخش دوم با اضافهء اشعار…

******** در ادامه مطالب فبلا ارايه و نشر شده در سایتهای…

پارادوکس انرژی در افغانستان: زغال‌سنگ یا آب؟

​تحلیلی بر گذار از سوخت‌های فسیلی به توسعه پایدار ​ ​افغانستان در…

افتضاح اپستین و فروپاشی وجدان بشریت در سرمایه‌داری پسین

نویسنده: مهرالدین مشید در دهه‌های اخیر، مطالعات انتقادی قدرت و جرم…

«او با تلخی، بیهوده‌گویی و خودپسندی را تمسخر می‌کرد…»

 به مناسبت دویستمین سالگرد تولد م. ای. سالتیکوف- شچدرین برگردان: رحیم…

مرگ ارزش و اخلاق

رسول پویان مگـر جـزیـرۀ اپـسـتـیـن دام شـیطان بود که مرگ ارزش واخلاق…

از دوری ی میهن سوزم!

امین الله مفکر امینی     2026-01-02! چنان از دوری ی میهن سوزم بجان…

        یک نـامـه به تاریخ؛ و یک نـخوانـدنی ترین!

با هدیه سلام ها و احترامات قلبی و وجدانی؛ این…

افغانستان؛ از کانون تروریسم فراملی تا عرصه‌ی مانورهای ژئوپلیتیک قدرت‌های…

 نویسنده: مهرالدین مشید افغانستان در دو دهه‌ی اخیر به یکی از…

گلهای خشم کلان شهرهای بورژوایی

Baudelaire, Charles (1821-1867) آرام بختیاری شعر نو بودلر میان: نیما، هدایت، و…

                                            واقعیت چیست

واقعیت با نظریات مختلف و دید گاه ها ی متنوع…

هزیان تب آلود!

شدت تب تروریسم که بیش از نیم قرن استبلشمنت پاکستان…

 افغانستان قربانی سیاست‌های امنیتی منطقه‌ای است، نه متهم دائمی

نور محمد غفوری در سوسیال میدیا خواندم که وزارت دفاع طالبان…

«
»

     تسخیرگرینلند توسط امریکا، پایان ناتو را رقم خواهد زد

     امریکا به کسی پاسخگو نیست .                  نوشته ی : اسماعیل فروغی

     تجاوزآشکارامریکا برکشورمستقل ونزویلا و ربودن رییس جمهور وهمسررییس جمهوردرتاریکی شب ، که ازیکهفته به اینسوجهان را به شوک عجیبی فروبرده است ، قبل ازهمه کوبیدن آخرین میخ بود برتابوت فرسوده ی نظم جهانی وقوانین بین المللی . این عمل قلدرمآبانه ، به اعتباروحیثیت امریکا حتا نزد نزدیکترین دوستان راهبردی اش بشدت صدمه وارد کرده و روی تمام ارزشهای فریبنده ی جهان غرب چون حقوق بشر، دیموکراسی و آزادیخواهی غربی، خط بطلان کشیده است. جالب اینست که تا هنوز سازمانهای بین المللی مدافع حقوق کشورها و مردمان جهان ، کشورهای امریکای لاتین وکشورهای مقتدرجهان ، به جزتقبیح کردن های متداول وهمگون ،  نتوانسته اند پاسخ روشن و قاطعی برای این تجاوز و زورگویی آشکار، ارائه دهند. من تاهنوز حتا ازحریفان جهانی ایالات متحده ی امریکا ــ (چین ، روسیه و ایران ) هم ، پیشنهاد قاطعی مثلاً پیشنهاد تحریم امریکا از تورنمنت های جهانی ورزش  یا به محاکمه کشاندن متجاوزان و رییس جمهور ربایان دریک دادگاه بین المللی ، نشنیده و نخوانده ام . کدام نیرویی می تواند امریکا را به جرم رییس جمهور ربایی و تجاور بریک کشور مستقل بازجویی و تحریم نماید ؟ هیچ نیرویی . امریکا به هیچ مرجع وسازمانی پاسخگو نیست. 

    اگر برای لحظه یی تصورنماییم که ، هرگاه جمهوری خلق چین ، رییس جمهور تایوان را می ربود یا جمهوری فدراتیف روسیه ، زیلنسکی را ازخانه اش می دزدید ؛ چه غوغایی گوش جهان را کر می کرد ! ،  چه تحریم هایی که وضع نمی شد و چه ناسزا ها و دشنام هایی که ازسوی رهبران امریکا وغرب ، نثار چین و روسیه نمی گردید !   

     ماست مالی های معمول شورای امنیت واظهارات محترمانه ی آقای گوترش سرمنشی سازمان ملل متحد که تهاجم بر ونزویلا و رییس جمهورربایی امریکا را با بازی الفاظ نکوهش کردند ، نمی تواند پاسخ روشن و قانع کننده ای به حساب آید .   

     ویا : اتحادیه ی اروپا که همواره برتمام سیاهکاری های امریکا پرده انداخته است ، اینبارهم با بیانیه ی ریاکارانه ای این تجاوز و این رییس جمهور دزدی امریکا را پرده پوشی کرد . همانگونه که کمک مستقیم امریکا درقتل عام غزه نتوانست خشم اروپاییان این مدافعان دروغین آزادی و حقوق بشر را برانگیزد ، این رییس جمهور ربایی وحمله ی شبانه بر ونزویلای مستقل هم نتوانست آنان را دربرابرامریکا قراربدهد . آنان با ترسی که از دونالدترامپ رییس جمهورامریکا دارند ، فقط با کلمات و واژه های فریبنده ، ازپهلوی تجاوز و رییس جمهور دزدی رد شدند وحتا ازکاربرد واژه ی تجاوز و نقض فاحش قوانین بین المللی هم برای امریکا امتناع ورزیدند . شاید درگرینلندِ دنمارک ، زمانی که دونالد ترامپ با زورآن سرزمین پرازمنابع گرانبها را هم تصرف نماید ، دیگ غیرت اروپاییان به جوش آید ! شاید ! اما از قرارمعلوم درآن حالت هم ، اروپاییان ازترس برانگیختن خشم دونالد ترامپ ، ترس ازدست دادن حمایت امریکا درجنگ علیه روسیه وازترس تنش های تجاری با امریکا ؛  به پذیرش تکرارتحقیر ازسوی ترامپ تن خواهند داد تا قرارگرفتن در برابر ترامپ .

     بهرحال ، ازیادنبریم که موضعگیری اتحادیه ی اروپا درمورد تصرف گرینلند توسط امریکا ، آزمون بزرگیست برای کشورهای مقتدراروپایی ، برای اتحادیه ی اروپا و برای پیمان نظامی ناتو . هرگاه رهبران اروپا بازهمانند مستعمره عمل کرده ، گرینلند را دودسته به امریکا تقدیم نمایند ؛ بی تردید بقای ناتو وبقای اتحادیه ی اروپا را با خطر جدی مواجه می سازند . 

                       فروغی ( ماه جنوری سال 2026 )